Seneste nyt om krigen i Ukraine

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Ukrainske styrker har befriet omkring 40 procent af de russiskbesatte territorier, oplyser hærchef.

- De ansvarlige vil blive stillet til ansvar, siger russerne efter angreb nytĂĄrsaften

Det russiske forsvarsministerium kommer tirsdag med en række udtalelser i kølvandet pĂĄ et ukrainsk angreb mod russiske soldater, som fandt sted nytĂĄrsaften i byen Makiivka. Ved angrebet blev adskillige russiske soldater dræbt. 

Ifølge nyhedsbureaet Reuters udtaler forsvarsministeriet, at "de ansvarlige for tragedien i Makiivka vil blive stillet til ansvar", samt at forsvarsministeriet undersøger forhold omkring angrebet. 

Ifølge ministeriet var hovedĂĄrsagen til angrebet, at russiske soldater benyttede deres mobiltelefoner pĂĄ en sĂĄdan mĂĄde, at det lykkedes ukrainske tropper at spore dem.

Ukraine hævder at have gennemført endnu et "ødelæggende" angreb mod russerne

Det ukrainske militær siger tirsdag, at de har gennemført endnu et stort "ødelæggende" angreb mod russiske tropper. Det skriver CNN. Der er ingen meldinger om, hvor mange russiske soldater der eventuelt skulle være dræbt eller såret.

Udmeldingen kommer, efter ukrainske tropper nytårsaften slog til mod en skole i byen Makiivka, hvor hundredvis af russiske soldater opholdt sig. Det russiske forsvarsministerium sagde først, at 65 russere blev dræbt ved angrebet, men har tirsdag opjusteret dødstallet til 89.

Ukraines militær siger, at 400 russere blev dræbt og 300 såret.

Russiske enker opfordrer Putin til større mobilisering

En russisk støttegruppe for enker til faldne soldater opfordrer den russiske præsident, Vladimir Putin, til at gennemføre en storstilet mobilisering af russiske soldater i Ukraine. Det skriver Reuters.

Desuden opfordrer enkerne Putin til at lukke landets grænser for mænd i den militære alder, så de ikke kan rejse fra Rusland.

- Vi beder vores præsident, vores øverkommanderende, om at forbyde mænd i den militære alder at rejse fra Rusland. Og vi har fuld moralsk ret til at gøre dette. Vores mænd døde, mens de beskyttede disse mænd, men hvem vil beskytte os, hvis de løber væk?, skriver gruppen på Telegram.

Putin planlægger at tale med Erdogan

Den russiske præsident, Vladimir Putin, planlægger at tale med den tyrkiske præsident Erdogan onsdag. Det oplyser talsmand for Kreml Dmitry Peskov. Han oplyser ikke, hvad samtalen skal handle om.

Erdogan og Putin har holdt flere møder, mens krigen i Ukraine har stået på, og Erdogan har tidligere spillet en rolle som mægler mellem Rusland og Ukraine.

To dræbt af landmine i Kherson

To personer er ifølge den lokale guvernør i Kherson-regionen blevet dræbt i en eksplosion i Kherson, som var forårsaget af en landmine. Det skriver Sky News

Ifølge guvernøren, Yaroslav Yanushevych, befandt de to personer sig i en bil, da de blev dræbt, og han minder ukrainerne om, at der stadig er mange omrĂĄder i Kherson, som er belagt med miner. 

- Vi arbejder hver dag på at gøre vores land mere sikkert, men antallet af fjendtlige miner og ueksploderet ammunition er meget højt, siger han.

Statsledere har talt i telefon med Zelenskyj

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har tirsdag talt i telefon med Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak. Det skriver Reuters.

De to ledere drøftede blandt andet de seneste dages droneangreb, og Sunak sagde, at briternes tanker var hos det ukrainske folk.

Samtidig lovede den britiske premierminister en langvarig støtte til Ukraine.

Også Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, har talt i telefon med Zelenskyj tirsdag. Han udtrykte ligeledes støtte til det krigshærgede land.

- Præsidenten pegede på, at Ukraine er inde i en kritisk fase i krigen, og sagde, at landet fortsat er afhængig af støtte for at stoppe angrebene. Jeg sagde, at Ukraine stadig kan regne med Norges støtte, siger Støre ifølge VG.

Ukraine har brug for støtte mere end nogensinde før, siger Macron

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, siger tirsdag, at Ukraine har brug for Europas støtte "mere end nogensinde før".

Meldingen er kommet under et møde med den svenske statsminister, Ulf Kristersson, som er i Paris i forbindelse med det svenske EU-formandskab.

Den svenske statsminister konstaterer samtidig, at Sverige har overtaget formandskabet pĂĄ et tidspunkt, hvor EU gennemgĂĄr flere parallelle kriser.

- Den russiske invasion af Ukraine er naturligvis den værste. Men vi skal samtidig håndtere energikrisen, klimakrisen og den stigende inflation, siger Ulf Kristersson på mødet.

Ukrainske anklagere finder endnu et torturkammer

Ukrainske anklagere har opdaget et torturkammer lavet af russiske styrker i landsbyen Oleksandrivka i Mykolaiv-regionen i den sydlige del af landet. Det oplyser anklagemyndighedens kontor og Ukraines sikkerhedstjeneste SBU, skriver Kyiv Independent.

Torturkammeret blev opdaget i et beslaglagt privat hus, hvor russiske styrker tilbageholdt og "brutalt torturerede" lokale beboere, som nægtede at samarbejde, ifølge anklagemyndigheden.

De russiske styrker skal have kvalt ofrene med plastikposer, slået dem med tunge genstande og brugt elektrochok for at få dem til at røbe "adresser på ukrainske patrioter, især medlemmer af modstandsbevægelsen.”

Ukraine: Vi har nedskudt 500 russiske droner siden september

Ukrainsk militær hævder at have nedskudt omkring 500 russiske droner siden september.

Det skriver det ukrainske medie Ukrinform, der citerer Yuriy Ignat, talsmand for det ukrainske luftvĂĄben.

- 84 droner blev skudt ned på to dage – nytårsaftensdag og dagen efter. 100 procent blev skudt ned af vores luftværnsstyrker. Sådan et resultat er aldrig opnået før. Antallet af nedskudte droner nærmer sig 500 siden 11. september, siger talsmanden ifølge Ukrinform.

Missil slĂĄr ned under direkte transmission

En fransk journalist pĂĄ opgave i Ukraine blev mandag afbrudt under en direkte transmission, da et missil slog ned i byen Kramatorsk i Donetsk-regionen.

Værten på programmet 'Quotidien' på tv-kanalen TMC var i gang med at stille om til det udsendte hold, da nattemørket bag journalisten på skærmen blev flænset af et kraftigt lysglimt og et brag.

Efter eksplosionen søgte journalisten og hans kolleger tilflugt i en kirke i et andet omrĂĄde af byen, hvorfra de senere var med pĂĄ en telefonforbindelse.

Her kunne de fortælle, at ingen af dem var kommet til skade.

Satellitbilleder viser ødelæggelser efter HIMARS-angreb

Satellitbilleder viser ødelæggelserne efter et ukrainsk missilangreb nytårsnat på den besatte by Makiivka i Donetsk-regionen.

Billederne fra det USA-baserede firma Planet Labs er taget henholdsvis 20. december 2022 og 2. januar 2023. Heraf fremgĂĄr det, at en tidligere skolebygning, der indtil for fĂĄ dage siden husede russiske soldater, er voldsomt beskadiget.

Myndighederne i Rusland har indrømmet, at 63 russiske soldater blev dræbt i Makiivka, mens Ukraine anslĂĄr, at op mod 400 russiske soldater mistede livet i angrebet, der blev udført med HIMARS-missiler.

Vi har befriet 40 procent af de besatte territorier, siger ukrainsk hærchef

De ukrainske styrker har befriet omkring 40 procent af de territorier, russerne har besat siden invasionens begyndelse 24. februar 2022.

Det oplyser den ukrainske general og hærchef, Valery Zaluzhny, ifølge CNN.

- De væbnede styrker har befriet 40 procent af de territorier, der er blevet besat under invasionen – og 28 procent af de territorier, der har været besat af Rusland siden 2014, oplyser Valery Zaluzhny i en statusopdatering pĂĄ beskedtjenesten Telegram.

Han tilføjer, at den nuværende frontlinje i Ukraine er 1500 kilometer lang.

Valery Zaluzhny oplyser videre, at ukrainske soldater har modtaget militærtræning i 17 forskellige EU-lande.

Højt tabstal skaber vrede internt i Rusland

I en sjælden indrømmelse har myndighederne i Rusland erkendt, at 63 russiske soldater blev dræbt nytĂĄrsnat i et ukrainsk angreb pĂĄ en tidligere skolebygning i den besatte by Makiivka i Donetsk-regionen.

Det skriver Sky News.

Ukraine hævder, at omkring 400 russiske soldater døde i angrebet, og selvom det officielle russiske tabstal er markant lavere, er det et af de højeste tabstal, Rusland har indrømmet under krigen i Ukraine.

Det høje tabstal har skabt vrede blandt russiske militærbloggere og politikere, og flere kræver, at de ansvarlige officerer straffes.

- Det, der skete i Makiivka, er forfærdeligt. Hvem fik den idĂ© at placere et stort antal soldater i Ă©n bygning? Selv en tĂĄbe burde have forudset, at et artilleriangreb ville resultere i mange sĂĄrede og døde, skriver Ærkeenglen Spetznaz Z, en russisk militærblogger med flere end 700.000 følgere pĂĄ beskedtjenesten Telegram.

Sergei Mironov, tidligere formand for Ruslands overhus, kræver strafansvar for de embedsmænd, der har "tilladt stor koncentration af militært personel i en ubeskyttet bygning" og "alle de højere myndigheder, der ikke sikrede det rette niveau af sikkerhed".

Ingen væsentlige fremskridt for russerne i Bakhmut, skriver britisk ministerie

Det er usandsynligt, at de russiske styrker vil opnå et væsentligt gennembrud i byen Bakhmut i de kommende uger. Det skriver det britiske forsvarsministerium i dets daglige opdatering om krigen i Ukraine.

Det skyldes til dels, at Rusland sandsynligvis kun udfører offensive operationer i området på såkaldt delings- eller sektionsniveau.

- I midten af december øgede russisk militær og Wagner-styrker sandsynligvis hyppigheden af deres infanteriangreb omkring Bakhmut. Men mange af disse operationer blev dårligt støttet, skriver ministeriet i sin seneste efterretningsrapport.

Af rapporten fremgår det, at Ukraine i løbet af de sidste 10 dage har fået betydelige forstærkninger til at forsvare Bakhmut, hvilket har begrænset de russiske angreb.

Begge sider har lidt store tab i den krigsplagede by i det østlige Ukraine.

Rusland vil udmatte os med bølge af droneangreb, siger Zelenskyj

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger i sin natlige tale, at Rusland planlægger en langvarig kampagne med droneangreb i et forsøg på at demoralisere den ukrainske befolkning.

Det skriver BBC.

Zelenskyj tilføjer, at han har modtaget efterretningsrapporter, der viser, at Moskva vil udføre angrebene ved hjælp af iransk-fremstillede Shahed-droner – også kaldet kamikazedroner.

- Vi skal sikre - og det vil vi gøre alt for - at terroristernes mĂĄl mislykkes. Nu er det tid til at alle, der er involveret i at beskytte himlen over Ukraine, bør være særligt opmærksomme, siger præsidenten i sin tale.

Bagmand bag Banksy-fjernelse risikerer 12 år i fængsel

Den formodede bagmand bag fjernelsen af et Banksy-vægmaleri i Hostomel nordvest for hovedstaden Kyiv risikerer op til 12 ĂĄrs fængsel, hvis vedkommende findes skyldig.

Det oplyser Ukraines indenrigsministerium til Reuters.

Vægmaleriet, der forestiller en kvinde i gasmaske og morgenkĂĄbe, der holder en ildslukker, blev fjernet 2. december ved at et stykke af facaden pĂĄ den ødelagte husmur blev taget ned.

Tysk reporter sĂĄret i Ukraine

Den tyske avis Bilds journalit Björn Stritzel er blevet sĂĄret af granatsplinter under et angreb i Ukraine. Det oplyser chefredaktør, Johannes Boie, mandag aften pĂĄ Twitter.

Den tyske journalist har det med egne ord godt og slap med et sĂĄr i panden – formentlig forĂĄrsaget af glas fra en splintret rude knust under angrebet, der fandt sted, mens han spiste aftensmad. Det skriver Björn Stritzel selv pĂĄ Twitter.

Politi finder 25 torturlejre nær den befriede by Kharkiv

Ukrainsk politi har fundet 25 torturlejre i omrĂĄdet omkring den østukrainske by Kharkiv siden dens befrielse fra russerne i september. Det skriver Kyiv Independent.

I lejrene har russiske soldater tilbageholdt og tortureret civile. Nogle af fangerne har fĂĄet elektriske stød, mens andre har fĂĄet brækket deres fingre. Det oplyser den regionale politichef, Volodymyr Timoshko, i et opslag pĂĄ Facebook.

Siden september er der ifølge Timoshko fundet 920 lig af civile, heriblandt 25 børn.