Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 1. januar

Hvad sker der? Nytårsaftensdag og -nat lød luftalarmen over hele Ukraine. Luftvåbenet siger, at det i alt har skudt 45 russiske angrebsdroner ned.

Her kan du følge udviklingen i krigen.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Ukraine fik udleveret 1600 krigsfanger i 2022

Ukraine fik i løbet af 2022 returneret næsten 1600 krigsfanger fra russisk fangenskab. Det oplyser mediet Kyiv Independent.

Efter invasionen 24. februar 2022 tog Rusland en række krigsfanger, men på trods af de to landes stridigheder har de udvekslet krigsfanger en række gange.

De ukrainske myndigheder oplyser, at 1464 soldater og 132 civile blev returneret fra russisk fangenskab i 2022.

Stoltenberg kommer med klar opfordring til Vesten

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, kommer på nytårsdag med en klar opfordring til den vestlige forsvarsalliance.

Stoltenberg mener, at Vesten er nødt til at optrappe våbenproduktionen i de kommende måneder for at sikre, at Ukraine bliver fuldt forsynet med våben i krigen mod Rusland.

Ifølge NATO's generalsekretær kræver den igangværende krigssituation "enorme mængder" af ammunition, skriver Sky News.

Rusland er nemlig ved at omgruppere sine styrker for at klargøre en ny offensiv, mener Jens Stoltenberg.

- Rusland har ikke vist tegn på at opgive sit overordnede mål om at tage kontrol over Ukraine. De ukrainske styrker har haft momentum i flere måneder, men vi ved også, at Rusland har mobiliseret mange styrker, siger NATO's generalsekretær.

Blond kvinde vækker opsigt i Putins nytårstale

Vladimir Putin, har vakt opsigt med sin nytårstale, hvor der bag Ruslands præsident står en række folk i militæruniform.

Én person - en blond kvinde - er løbet med overskrifterne, da hun muligvis tidligere har været til stede på billeder sammen med Putin.

Tadeusz Giczan, der er hviderussisk journalist, skriver på Twitter, at den blonde kvinde er set under tre forskellige arrangementer med præsidenten – blandt andet på en båd og i en kirke.

Det er uvist, hvem kvinden er, og det er heller ikke bekræftet, at der er tale om den samme kvinde på alle billederne.

Tænketank: Rusland mangler ammunition

Den amerikanske tænketank Institue for the Study of War skriver i sin seneste opdatering om krigen i Ukraine, at Rusland sandsynligvis er ved at løbe tør for ammunition.

Dermed vil de russiske styrker have svært ved at fortsætte tempoet i deres nuværende, militære operationer i dele af Ukraine - nærmere bestemt området omkring Bakhmut - lyder analysen.

Ukraine har skudt 45 angrebsdroner ned

Ukraines luftvåben siger, at det i alt har skudt 45 russiske angrebsdroner ned i løbet af nytårsaften og -nat.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Nytårsaften og -nat lancerede Rusland et storstilet luftangreb med droner og raketter mod hovedstaden, Kiev, og en række andre ukrainske byer.

I Kiev gik luftalarmen en halv time inde i 2023. Ifølge det ukrainske luftvåben blev 13 af dronerne skudt ned før midnat og 32 efter midnat natten til søndag.

Det er ikke oplyst, om nogen af ​​dronerne ramte deres mål i Ukraine.

Storbritannien har officielt droppet russisk gas

I dag har Storbritannien officielt afsluttet al import af russisk gas som en del af den britiske respons til Ruslands invasion af Ukraine, oplyser det britiske udenrigsministerium på Twitter.

Russiske soldater sendte nytårshilsen til ukrainerne

En drone med kurs mod Kyiv nytårsnat havde en besked med fra russerne. "Godt nytår" stod der ifølge Kyiv Post, der citerer politichefen i Kyiv, Andriy Nebytov, for billedet.

Nytårshilsnen var skrevet på en kamikazedrone, der angreb Ukraines hovedstad. 

Luftalarmer og eksplosioner i første timer af 2023

Ukrainerne gik ind i 2023 til lyden af adskillige luftalarmer og eksplosioner i Kyiv og andre steder, skriver The Guardian.

Fragmenter fra et missil, der blev ødelagt af det ukrainske luftforsvar, ødelagde en bil i centrum af Kyiv, men derudover var der ingen meldinger om sårede eller dræbte, ifølge Kyivs borgmester, Vitalij Klitjko.

Ifølge byens militære administration er 23 russisk afsendte "luftobjekter" blevet ødelagt.