Politik

Regeringsledelsen stiller op til første store interview efter dannelsen

Hvad sker der? SMV-regeringens ledelse bestående af partiledere Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann- Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) inviterer danskerne ind på statsministerens kontor til en samtale mellem de tre. 

Interviewet er slut

Interviewet er slut og hermed også samtalen mellem de tre ledere i den nye SVM-regering. 

Partilederne Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann- Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) kom nærmere ind på regeringens indre liv, og at det såkaldte "arbejdsfællesskab" skal forstås, som at de alle bærer et fælles ansvar - både når det går godt og skidt. 

De vil dog ikke lyve for danskerne. For partierne er ikke enige om alt, sagde statsminister Mette Frederiksen. Men alle partierne kan rykke sig for danskerne, var budskabet fra regeringsledelsen. 

V og M skal ikke sidde med til nytårstalen

Statsministeren holder selv nytårstalen, fastslår Mette Frederiksen.

- Vi har de samme spilleregler som andre regeringer, siger hun. 

Derfor er Lars Løkke Rasmussen og Jakob Ellemann-Jensen ikke medskribenter til talen, der afholdes første januar i det nye år. 

- Ingen skal holdes udenfor

SVM-regeringen har opposition på begge sider af midten. 

Vil I holde yderfløjene uden for indflydelse? 

- Nej, der er ingen, der skal holdes udenfor. Regeringen skal stadig samarbejde, siger Lars Løkke Rasmussen. 

Mette Frederiksen håber også på samarbejde med Folketingets øvrige partier. 

- Da vi gik i gang med forhandlingerne for snart syv uger siden, inviterede vi alle partierne. Vi har forhandlet med et åbent sind, ellers ville vi tre ikke sidde her i dag, siger hun. 

Jakob Ellemann-Jensen ved, at de øvrige blå partier har "meget at byde ind med". 

- Men spørgsmålet er, om man vil være destruktiv eller konstruktiv opposition eller gå i regering. Vi gik efter regeringsdeltagelse. Det tror jeg var det klogeste og mest ansvarlige, siger Venstre-formanden og nu forsvarsminister. 

Danmark skal blive rigere med skattelettelser

Med SVM-regeringen kommer der til at ske meget på skatteområdet. Der vil blandt andet være skattelettelser i både top og bund. 

- Det handler om det strukturelle, hvordan sikrer vi Danmark, så Danmark bliver et rigere land, siger Lars Løkke Rasmussen. 

- Det er skattelettelser, jeg kun turde drømme om på den blå side af hegnet, siger Jakob Ellemann-Jensen. 

Mette Frederiksen erkender, at det ikke var et socialdemokratiske ønske. 

- Men når man laver en sådan regering, vil der være noget rødt, blåt og lilla, siger hun.

SVM-regeringen brænder for arbejde med fællesskaber til børn

SVM-regeringen har oprettet en række udvalg og kommissioner. Blandt andet en kommission for det gode børne- og ungeliv. 

- Vi skal få løftet de fantastiske børn og unge ind i nogle forpligtende fællesskaber, siger Mette Frederiksen. 

Måske det kunne være i form af værnepligt eller fælllesskaber i folkeskolen, tilføjer hun. 

Det er særligt her, hvor SVM-regeringen kan blive enig.

- Vi brænder alle for det, siger hun. 

M og S uenige

Lars Løkke Rasmussen mener stadig, at regionerne skal nedlægges. Men Mette Frederiksen synes ikke, at man skal kigge bagud. 

- Vi har brug for at løfte sundhedsvæsenet sammen med regionerne og sygehusene, siger hun. 

- Vi har brug for reformer på sundhedsområdet

Både S, V og M var under valgkampen enige om, at der skulle akuthjælp til sundhedsvæsenet for blandt andet at nedbringe ventelisterne. 

- Vi vil give den akutte håndsrækning til sundhedsvæsenet, som vi har haft nemmere ved at blive enige om. Men vi har også brug for reformer på sundhedsområdet, siger Jakob Ellemann-Jensen. 

Venstres Sophie Løhde sidder på sundhedsministerposten i SVM-regeringen. 

- I vores regeringsprogram vil vi også gerne give psykiatrien et stort løft, siger Mette Frederiksen blandt andet om regeringens planer for sundhedsvæsenet i den kommende regeringsperiode.  

Flertal skal gerne være bredere end regeringen

Regeringen vil som udgangspunkt altid søge et endnu bredere flertal i Folketinget end bare i regeringen, når politik skal stemmes igennem, siger Mette Frederiksen (S) og fastslår, at det også står i SVM-regeringens politiske grundlag. 

Ellemann-Jensen mener ikke, at man altid skal gøre som lovet

- Det er ikke altid, at man skal gøre, hvad man har lovet, hvis noget andet er mere rigtigt, siger Jakob Ellemann-Jensen (V) om sin holdningsændring om at gå i regering med Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. 

Copy-right findes ikke i politik, siger Løkke

- For mig handler det om at bruge vores respektive kreativitet og erfaringer til det fælles bedste, siger Lars Løkke Rasmussen (M). 

Han fortæller, at der ikke er "copy-right" i politik, og at man netop godt kan rykke sig og blive enige over midten. 

Statsministeren vil ryste posen

Valget kom efter anklager mod Mette Frederiksen (S) om, at hun var magtfuldkommen. 

- Jeg står på mål for hvad den tidligere regering gjorde og sagde. Men det her er en mulighed for at ryste posen i forhold til det politiske indhold, som vi har gjort i regeringsgrundlaget, siger statministeren. 

- Jeg gik efter at få så meget indflydelse som overhovedet muligt, siger Ellemann

Et interviewklip bliver vist. For da Folketinget åbnede i oktober, sagde Jakob Ellemann Jensen i kategoriske vendinger, at han umuligt kunne se et samarbejde med Mette Frederiksen for sig.

- Jeg kan godt love, at jeg aldrig kommer til at pege på Mette Frederiksen som statsminister, lød det fra Jakob Ellemann Jensen til TV2s reporter Morten Nielsen, som fulgte op med spørgsmålet:

Heller ikke selv om du kunne få tilbudt en post som finansminister, udenrigsminister eller en af de tunge ministerposter?

- Ordet aldrig er ret ultimativt. Her er jeg ultimativ. Jeg vil have en borgerlig statsminister i Danmark, sagde Venstres leder.

Lidt over to måneder senere er billedet og stemningen en helt anden. Efterfølgende vises et klip, hvor Ellemann-Jensen trækker i land, da han bliver forsvarsminister. 

- Jeg gik til valg på en blå regering og at blive statsminister. Men der var ikke opbakning til det, så jeg gik efter at få så meget indflydelse som overhovedet muligt, siger han nu i aftenens interview.  

– En regering som alle andre – bortset fra én ting, siger Løkke

Lars Løkke Rasmussen fastslår, at SVM-regeringen er som alle andre. Den er delt op i resortområder, hvor ministre er ansvarlige for deres område.

- I vores regering er der et stærkere behov for koordination, fordi partierne udspringer fra forskellige steder og politiske miljøer.

- Derfor har vi lavet det særlige udvalg for regeringsledelse, siger udenrigsminister Lars Løkke.

Regeringsledelsen stemmer ikke om politik

SVM-regering har oprettet et udvalg for regeringsledelse i forbindelsen med dannelsen, som består af statsministeren som formand, vicestatsministeren og forsvarsministeren, udenrigsministeren, finansministeren og økonomiministeren. Det er ikke set før i en regering.

Adspurgt om man stemmer om politik i et sådan udvalg, svarer Mette Frederiksen prompte nej:

- Man stemmer ikke i regeringer - så er man ikke egnet til opgaven. Man diskuterer, udfordrer, analyserer, vurderer, konkluderer og fører ting ud i livet. Man passer sit arbejder og det er det, vi har tænkt os at gøre i en regeringsledelse. For der er forskel på en et partis-regering og nu en regering med tre parter, lyder det fra statsministeren.

– Vi vil ikke lyve, siger Mette Frederiksen

Regeringspartierne vil ikke påstå, at ”de mener noget, de ikke mener”, siger Mette Frederiksen.

- Det er utroværdigt. Og I ville alligevel ikke tro på det. Heldigvis. Så det er det arbejdsfællesskabet betyder – at vi tager ansvaret på os. Vi har lavet et regeringsgrundlag, som vi mener er godt og kan føre Danmark videre.

- Vi kommer ikke til at lyve, hvem vi er, og hvad vi er gået til valg på, siger statsministeren. 

Socialdemokratisk drøm er ikke nødvendigvis det rigtige for Danmark, siger Mette Frederiksen

Træffer I alle beslutninger i fællesskab nu?

- Når man er minister i en regering, udtaler man sig ikke på egne vegne eller på sit partis vegne, så udtaler man sig på det kollektiv som en regering er.

Hun fortæller, at SVM-regeringens begreb ”arbejdsfællesskab” betyder, at de ikke er enige om alt.

- Vi er tre forskellige partier, vi har et vidt forskelligt udgangspunkt og sagde noget forskelligt i valgkampen. Vi kommer ikke til at stå på noget tidspunkt og sige, at det rigtige kompromis for Danmark nødvendigvis er den socialdemokratiske drøm, den liberale udlægning af noget eller Moderaternes ønske om noget, siger Mette Frederiksen.

Hun rejser eksemplet om, at regeringen har valgt at lette topskatten, som ikke er et socialdemokratisk ønske.

Lars Løkke er tilfreds med nyt ministerkontor

Troels Mylenberg spørger Lars Løkke Rasmussen, om han efter over seks år som statsminister i selvsamme hjørnekontor, som han nu bliver interviewet som udenrigsminister i, føler, at han har fået foden i døren igen.

- Nej. Vi skal jo ikke have kollektiv ledelse. Det er statsministerens kontor. Jeg er meget tilfreds med det kontor, jeg selv har fået.

- Jeg er glad for, at det er lykkedes at få den her regering, som jeg har argumenteret for i nogen tid. Det er godt for Danmark, at det rum, der blev skabt på Marienborg, var meget intenst og positivt, fortæller Lars Løkke Rasmussen.

De 42 dage for forhandlinger var godt givet ud, siger Ellemann

Danmarks nye visestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil ”næsten” kalde de to andre parter i regeringsledelsen for venner.

- Ja, altså i den udstrækning, man kan få sådan nogle i politik, som ikke er forbenede, siger han.

 Den nyindsatte forsvarsminister fortæller, at de 42 dage, som blev brug på at danne regering, var godt givet ud.

- Det havde den uanset, om vi havde dannet regering eller ej. For den fortrolighed og tillid, der er blevet bygget op, er godt for os, Danmark og vores demokrati. Vi kan smide svesken på disken – også når det er svært, og vi ikke er enige. Alligevel prøver vi at finde et kompromis, lyder det.

- Det kræver tillid at indgå i regering

Mette Frederiksen gør det klart, at der kun vil være en statsminister i et land.

- Men når tre partier går i regering med hinanden, skal man have et ordentligt og respektfuldt samarbejde. Og det ønsker vi tre partiledere, som sidder her, siger statsminister.

- Det at indgå i regering sammen er noget af det mest forpligtende, man kan på Christiansborg. Det betyder, at man bærer ansvaret sammen – både når det går godt, og når det går dårligt. Og det kræver en fortrolighed, en tillid og ufatteligt mange samtaler, lyder det.

Partiledere Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann- Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) gør sig klar til interview.