Politik

I dag får Danmark en ny regering

Hvad skete der? SVM-regeringens ministerhold blev sat. Se hele listen her.

Ministerieoverdragelserne skete fra klokken 13.30 og frem 16.00.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Socialdemokratiet trækker kvindefordelingen i regeringen ned

Efter udnævnelsen af det nye ministerhold har blandt andet kønsfordelingen været i fokus. Kun 8 ud af 23 ministre – svarende til 35 procent – er kvinder. Det er samme niveau som den forrige regering under Mette Frederiksen (S).

Statsministeren indrømmer også selv, at det ikke er godt nok, og at hun ”ikke er tilfreds”.

Men det er Socialdemokratiet selv, der trækker gennemsnittet ned. Blandt de 11 socialdemokratiske ministre er der kun 3 kvinder, hvilket svarer til 27,2 procent.

Moderaterne klarer sig lidt bedre med 40 procent kvinder, mens Venstre har den mest lige kønsbalance med 42,9 procent kvinder.

Andelen af kvinder i den nye regering er lavere end i de nordiske lande, som Danmark normalt sammenligner sig med.

I Sverige er andelen 46 procent, Norge 47 procent og Finland 58 procent.

Minister: Afskaffelse af store bededag truer ikke åndslivet

Ny beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) reagerer nu på kritikken af, at regeringen vil afskaffe en helligdag – sandsynligvis store bededag.

Udmeldingen er blevet kaldt et "kæmpe indgreb i lønmodtagernes rettigheder" af Fagbevægelsen, der har advaret om, at afskaffelsen vil øge risikoen for storkonflikt under forårets overenskomstforhandlinger.

Til Jyllands-Posten fortæller Ane Halsboe-Jørgensen, tidligere kirkeminister, at hun ikke tror på, at afskaffelsen af store bededag vil skade åndslivet i Danmark.

- Store bededag er jo en særlig konstruktion med rødder tilbage fra de katolske helligdage. Jeg tror, at vi sagtens kan gøre mere for åndslivet i Danmark, men det at se på store bededag er ikke den største trussel mod åndslivet i det her land, siger hun til avisen. 

Løkke forlader bijob i advokatfirma

Lars Løkke Rasmussens (M) nye job som udenrigsminister betyder samtidig, at han forlader sit bijob som rådgiver i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel.

- Vi har været glade for samarbejdet med Lars (Løkke Rasmussen, red.), som har været en stor kapacitet for vores virksomhed. Vi ønsker ham held og lykke i det nye embede, skriver Martin André Dittmer, som er ledende partner, i en mail til Finans.

Lars Løkke Rasmussen har haft jobbet siden 2020.

Dengang mente Socialdemokratiet, at jobbet var problematisk, fordi Lars Løkke Rasmussen samtidig fik fortrolige oplysninger som folketingsmedlem.

Tesfaye gav Hummelgaard hemmeligt brev

Ved overdragelsen i Justitsministeriet gav afgående minister Mattias Tesfaye (S) et brev til den nye justitsminister Peter Hummelgaard.

- Det er sådan på Justitsministeriets område, at det ikke er alt, der egner sig til rullende kameraer, sagde Mattias Tesfaye, der fremover skal være børne- og undervisningsminister, ifølge Ritzau. 

- Når du er alene, så prøv at læse, hvad jeg har skrevet til dig. Det er nogle sande, ærlige ord, fortsatte han. 

Da Peter Hummelgaard efterfølgende blev spurgt af pressen, hvad han håbede, at brevet indeholdt, lød svaret:

- Nogle gode råd.

Politisk analytiker svarer på spørgsmål om ny regering

I dag har Danmark fået en ny regering. Har du nogen spørgsmål, sidder TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren, klar til at svare på jeres spørgsmål fra 17.15.

Det gør han her, hvor du også allerede nu kan stille dit spørgsmål.

Venstre-profil tordner mod ungdomsparti: - En uskik

Det var ikke alle, der mødte op på Amalienborg i formiddags for at lykønske de nye ministre.

Liberal Alliances Ungdom troppede i stedet op med en højtaler, der afspillede ”klovnemusik”, mens den nye regering blev præsenteret.

Det gjorde de for at tage lidt "sjov og pis" på regeringen og vise deres utilfredshed over Jakob Ellemann-Jensens kovending i minksagen. Det fortalte formanden for ungdomspartiet, Jonas Søndergaard Juhl, ifølge DR.

Det er dog ikke alle, der synes, at ungdomspartiets stunt var lige morsomt.

- Det er en uskik at misbruge dagen i dag på larmende politiske demonstrationer, skriver Venstre-mand Jan E. Jørgensen på Twitter.

- Troede, at det var Men In Black – men det var gudhjælpemig Liberal Alliances ungdom, fortsætter han.

Regeringens håndtering af Samsam-sag møder kritik

Trods løfter under valgkampen om at undersøge sagen bliver fængslede Ahmed Samsam ikke en del af en kommende undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det fortæller den nye justitsminister, Peter Hummelgaard (S).

Udmeldelsen møder allerede stor modstand blandt Folketingets andre partier.

Politisk ordfører i Enhedslisten, Mai Villadsen, skriver på Twitter, at de havde ”frygtet” netop den besked.   

- Det er tragisk, at mørklægningsgardinerne nu bliver trukket for. Det her bliver det første, Peter Hummelgaard skal forsvare over for Folketinget, skriver hun.

Til Berlingske fortæller Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, at partiet vil indkalde Peter Hummelgaard til et samråd, så han kan redegøre for regeringens begrundelse for ikke at gå videre med en undersøgelse. 

Mette Frederiksen er ”ikke tilfreds” med kønsfordelingen blandt ministre

Efter at have præsenteret den nye regering i formiddags drog statsminister Mette Frederiksen (S) videre til Bruxelles, hvor hun deltager i et EU-topmøde.

Her blev hun spurgt ind til kønsfordelingen i den nye regering, hvor kun 8 ud af 23 ministre er kvinder.

Var der virkelig ikke flere kvalificerede kvinder at finde blandt de tre partier?

- Jo, det er der. Jeg er heller ikke helt tilfreds med det her. Det ligger på nogenlunde samme niveau som den tidligere regering, som jeg også havde ansvaret for. Så det er heldigvis ikke blevet værre, siger Mette Frederiksen og konkluderer:

- Men nej, det er ikke godt nok.  

Kollerup får prikket bjergtrøje af Bødskov

- Du har været med til at sikre, at dansk erhvervsliv vil komme ud på den anden side. På vegne af alle os kolleger, der også kæmpede med coronakrisen, var vi misundelige på, at du også kunne krydre det med et Tour de France-arrangement, siger Morten Bødskov til Simon Kollerup.

Morten Bødskov giver en prikket bjergtrøje til Simon Kollerup i gave. 

Vil skabe tryghed for forbrugerne, siger Bødskov

- Vi har gjort det historiske og fundet sammen i en flertalsregering hen over midten i dansk politik. Det har vi gjort, fordi vi vil styrke grundlaget i dansk erhvervsliv og iværksætteri, siger Morten Bødskov:

- Vi vil skabe den tryghed, som forbrugerne skal have i utrygge sider. Det kan vi gøre, fordi vi har skabt noget nyt og et flertal over midten. Et bredt samarbejde er skabt over midten i dansk politik, og det grundlag glæder jeg mig til at udfolde med jer og i tæt samarbejde med dansk erhvervsliv til gavn for alle.

Nu overdrages Erhvervsministeriet til Morten Bødskov

Afgående forsvarsminister, Morten Bødskov (S), overtager nu Erhvervsministeriet fra Simon Kollerup (S), der ikke længere skal være minister.

- Først og fremmest ville det være at lyve, hvis jeg ikke sagde, at det var sjovere at stå her for tre år siden, starter Simon Kollerup. 

Han er dog ”glad for”, at det er Morten Bødskov, der overtager hans post. 

- Vi skal samle Danmark, siger Lars Aagaard

Det er en festdag, ja, nærmest som en "helligdag", siger Lars Aagaard med en slet skjult henvisning til regeringens planer om at skrotte en helligdag, som formentlig bliver store bededag. 

- Vi skal samle Danmark bag klimaambitionen, og vi skal hele tiden gå forrest som foregangsland, siger han. 

To bøger og en sviner fra Dan Jørgensen

Dan Jørgensen (S) byder velkommen til klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M). 

- Jeg vil også sige, at der, hvor jeg fandt ud af, hvor jeg ikke kan konkurrere med dig, er, at du har en meget stor – og for nordfynboere uvant – evne til at sætte dig ind i utrolig komplekse problemstillinger, siger Dan Jørgensen og sender dermed en sviner til samtlige nordfynboere. 

Jørgensen giver Lars Aagaard to bøger fra sin egen bogreol i gave. Den ene er 'The Ministry for the Future' af Kim Stanley Robinson, og den anden er af Machiavelli.

Wermelin siger farvel til Miljøministeriet

Efter at Magnus Heunicke (S) tydeligt berørt sagde farvel til Sundhedsministeriet, er han nu ilet videre til Miljøministeriet.

Her skal han overtage embedet fra partikollegaen Lea Wermelin (S), der fremover ikke skal være minister.

- Hvis man spurgte mig som dreng, hvad jeg ville være som stor, var mit konstante svar, at jeg ville være vildtbiolog. Det var min drøm, siger Magnus Heunicke. 

Han fortæller, at drømmen var så stor, at han som dreng tvang sine forældre til at tage ham med ud til Kalø Vildtbiologiske Station, som det hed dengang, fordi han gerne ville møde biologerne.

- Det siger noget om, hvordan vi alle har personlige fortællinger om vores natur. Vi skal passe på den. Vi skal løse krisen med vores biodiversitet, ellers bliver vores børns fortællinger langt fattigere end vores, siger han. 

Overdragelsen af Uddannelses- og Forskningsministeriet

Christina Egelund (M) overtager Udannelses- og Forsvarsministeriet fra Jesper Petersen (S).

Egelund var ikke en del af Moderaternes folketingsgruppe og kommer altså til som minister udefra.

Klimaministeriet får ny minister

Overdragelsesceremonien i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er nu i gang. Dan Jørgensen (S) overdrager posten som Klima-, energi- og forsyningsminister til Moderaternes Lars Aagaard, der er tidligere direktør for Dansk Energi. 

Dan Jørgensen bliver imidlertid minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. 

Regering afviser at undersøge, om Samsam var agent

Fængslede Ahmed Samsam bliver trods løfter ikke en del af en kommende undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det siger den nye justitsminister Peter Hummelgaard (S) torsdag.

Alle tre partier i regeringen lovede ellers under valgkampen at undersøge sagen om Samsam, som ifølge Berlingske og DR Nyheder var dansk agent.

Men det afviser justitsministeren, efter at regeringen er blevet dannet.

- Regeringen har ikke fundet anledning til at nedsætte en undersøgelseskommission om det specifikke spørgsmål. Og det har jeg ikke yderligere at tilføje til, siger Hummelgaard.

Er der noget, som du overhovedet har en holdning til?

- Jeg har masser af holdninger til politik, men til de her komplicerede sagskomplekser har jeg ikke nået at få en tilbundsgående orientering nok til, at jeg kan stå her og give nagelfaste konklusioner på de spørgsmål, siger Hummelgaard.

Om lidt overdrages Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Om kort tid overdrager klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ministeriet til den helt nye minister Lars Aagaard fra Moderaterne. 

Løhde giver Heunicke 'Pandemic' i afskedsgave

Også Magnus Heunicke skal have en gave med på vejen, når han udskifter Sundhedsministeriet med Miljøministeriet.

Den nye sundhedsminister, Sophie Løhde (V), giver meget symbolsk Magnus Heunicke brætspillet 'Pandemic' i afskedsgave.

Spillet handler om at bekæmpe en pandemi, og man kan kun vinde, hvis man arbejder sammen.

- Man kan godt få abstinenser, når man har gjort noget hele tiden, hver evig eneste dag. Eksempelvis at bekæmpe en pandemi, siger Sophie Løhde ifølge DR. 

Mette Kierkgaard overtager Ældreministeriet

Den spritnye Mette Kierkgaard (M) overtager nu Ældreministeriet fra Astrid Krag. 

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg glæder mig utrolig meget til at overtage Ældreministeriet, siger hun. 

Hun har medbragt en bog som gave til den afgående minister. Det er Nelson Mandelas 'Vejen til Frihed', som Krag får, fordi det er den "ultimative version af frihed", og det ligger der en symbolik i, mener Mette Kierkgaard.