Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Kulden tager til i Ukraine, hvor der er mangel på varmt tøj til de ukrainske soldater.

Samtidig har landet kun elektricitet nok til at dække 80 procent af landets behov. 

Her er seneste nyt om krigen i Ukraine.

Ukraines førstedame: Russere bruger voldtægter som våben

Ukraines førstedame sagde mandag, at russiske soldater må drages til ansvar for voldtægter og andre seksuelle forbrydelser begået mod ukrainske kvinder.

- Det er et instrument, som de benytter sig af som et våben. De bruger det systematisk og åbent, sagde Olena Zelenska ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Udtalelsen faldt mandag, hvor hun deltog i en international konference i London mod seksuel vold i krig og konflikter.

Kampe fortsætter i Bakhmut

Ifølge både russisk og ukrainsk side fortsætter kampene i Bakhmut i Donetsk. Der er dog uenighed om, hvem der har overtaget. Rusland påstår, at de har omringet byen. Det er Ukraine uenige i. De er ifølge CNN enige i, at der er en russisk offensiv i området, men de benægter, at de taber terræn.

Norges ambassadør i Rusland indkaldt i dronesag

Norges ambassadør i Rusland blev mandag indkaldt til det russiske udenrigsministerium, som klagede over, at russiske statsborgere er blevet anholdt i Norge for droneflyvning. Det oplyser det norske udenrigsministeriums talsperson, Lars Gjemble, til NTB.

Ukraine: 329 børn savnes

Ifølge Ukraines anklagemyndighed er 329 børn savnet i Ukraine – mens 12.034 er blevet deporteret til Rusland. 

Ifølge den ukrainske regering har 440 ukrainske børn mistet livet i krigen med Rusland. 851 er såret. 

Det skriver The Guardian, der ikke har haft mulighed for at verificere oplysningerne.

Rusland udsætter forhandlinger med USA

Rusland meddelte mandag, at det har udsat længe ventede forhandlinger med USA om våbenkontrol. Der var aftalt russisk-amerikanske forhandlinger i Kairo til trods for krigen i Ukraine. "Forhandlingerne vil ikke begynde som planlagt i Kairo i dag 29. november frem til 6. december," siger en talsmand for det russiske udenrigsministerium til det russiske nyhedsbureau Tass.

Kasakhstans præsident besøger Putin

Kasakhstans præsident, Kassym-Jomart Tokayev, mødtes mandag med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Kreml i Rusland. Det er Tokayevs første udenlandsbesøg, siden han blev genvalgt til embedet i sidste uge.

- Det er mit første udenlandsbesøg efter vaglet og har i sig selv politisk og en vis symbolsk betydning, siger han ifølge The Guardian.

Syv europæiske udenrigsministre besøger Kyiv

Udenrigsministre fra Estland, Finland, Island, Letland, Litauen, Norge og Sverige er på besøg i den ukrainske hovedstad, Kyiv, for at støtte op om Ukraine. 

Den litauiske udenrigsminister tweetede et billede fra besøget.

- På trods af Ruslands bomberegn og barbariske brutalitet vil vi vinde, skriver ministeren på Twitter.

Storbritannien: Kherson rammes dagligt af bombardementer

Selvom Kherson i det sydlige Ukraine offielt blev befriet 11. november, er Kherson stadig et dagligt mål for russsiske bombardementer. Det skriver det britiske forsvarsministerium i deres daglige opdatering om krigen i Ukraine. Misteriet skriver på Twitter, at der søndag var hele 54 tilfælge af bombardement mod Kherson. Ifølge ministeriet er Kherson inden for en rækkevidde af de russiske artillerisystemer på den østlige side af Dnipro. 

Zaporizjzja-værket er fortsat under russisk kontrol

Zaporizjzja-værket er fortsat under russisk kontrol, skriver The Guardian. Oplysningen stammer fra de lokale myndigheder i den russiskkontrollerede by Enerhodar, hvor værket ligger.

Udmeldningen kommer, efter at Petro Kotin, præsident for det ukrainske statsselskab Energoatom, i et tv-interview søndag antydede, at russerne kunne være på vej til at forlade kraftværket. Men det er ifølge de russiskkontrollerede myndigheder i Enerhodar ikke sandt.

Tænketank: Rusland forventer ukrainsk offensiv i Kherson

Rusland forbereder sig på angreb i og omkring området Kinburn-tangen i Mykolaiv-provinsen i Kherson. Det skriver den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW) i deres seneste analyse af krigen i Ukraine. ISW skriver endvidere, at de forventer, at russerne ikke forventer at kunne forsvare tangen mod ukrainske angreb, men at de derimod trækker sig længere ind i landet for ikke at miste terræn.

Zelenskyj: Russerne bruger vinteren imod os

Ukrainerne skal forberede sig på en lang, hård vinter med russiske angreb. Sådan lød meldingen fra præsident Zelenskyj i sin daglige tale søndag aften. 

- Så længe de har raketter, kommer de ikke til at stoppe. Rusland prøver at bruge vinteren og kulden mod os, sagde Zelenskyj endvidere. 

I samme tale understregede han, at de ukrainske soldater forbereder sig så godt, de kan på den kommende tids angreb og på at kunne klare kulden.