Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 25. november

Hvad skete der? Ukraine er stadig ramt på strøm- og varmeforsyningen efter onsdagens store russiske missilangreb. 

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

EU-lande donerer generatorer til Ukraine

Ti millioner ukrainere står uden elektricitet ifølge den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij efter en række russiske angreb på den ukrainske energiforsyning og anden kritisk infrastruktur.

Nu vil en række EU-lande donere nødgeneratorer til Ukraine for at hjælpe det krigshærgede land gennem den kolde vinter, skriver CNN. Frankrig vil sende 100 varmegeneratorer, skriver den franske udenrigsminister på Twitter, mens Prags borgmester vil donere 626 mobile radiatorer. Letlands ambassadør i Ukraine skriver, at Riga vil sende 84 nødgeneratorer til Kyiv.

15 dræbt i Kherson efter russisk bombardement

De russiske bombardementer af den befriede ukrainske by Kherson har fredag kostet 15 mennesker livet. Det oplyser Galyna Lugova, en repræsentant for de lokale myndigheder. 35 er såret, siger hun ifølge AFP.

Putin afviser kritik af etniske mindretal i hæren

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger fredag, at alle soldater, der kæmper på russisk side i Ukraine, er lige. Det sker efter kritik af, at etniske minoriteter skulle blive rekrutteret i et uforholdsmæssigt større omfang end etnisk hvide majoritetsrussere.

- Alle er lige, og alle hjælper og forstår hinanden. For russere er det medfødt at udføre deres pligt med værdighed. Det gælder særligt for soldater fra Kaukasus og Dagestan, hvor folk har et særligt temperament, siger Vladimir Putin ifølge CNN.

Tyskland vil erklære historisk hungersnød i Ukraine for folkedrab

Omkring fire millioner ukrainere døde af sult fra 1932 til 1933, da Sovjetunionen under Josef Stalins ledelse beslaglagde alt korn og alle husdyr fra de ukrainske landmænd. I Tyskland vil Forbundsdagen nu erklære den sovjetiskskabte hungersnød for et folkedrab. Dermed vil Tyskland følge lande som Rumænien, Irland og Moldova, der allerede har erklæret begivenheden som et folkedrab. Det skriver DW.

Paven skriver brev til det ukrainske folk

Pave Frans har skrevet et brev til det ukrainske folk, som Vatikanet har offentliggjort. Her understreger paven, at Ukraine er i hans tanker. 

- Der går ikke en dag, uden at jeg holder jer tæt på og tænker på jer i mit hjerte og i mine bønner, skriver paven blandt andet.

I brevet nævner pave Frans ikke specifikt Rusland, men spørger, "hvordan det er muligt, at mennesker kan behandle andre mennesker på denne måde". 

Paven retter også sin opmærksomhed mod de ukrainske børns lidelser i brevet. Både dem, der er blevet dræbt og fordrevet.

- I hver og en af dem vises medmenneskelighedens nederlag, skriver paven

Patienter i Kherson evakures af frygt for bombardementer

Vedvarende russiske bombardementer af den nyligt befriede ukrainske by Kherson tvinger myndighederne til at evakuere indlagte på hospitaler. Det oplyser regionens guvernør, Jaroslav Janusjevitj, ifølge AFP. De indlagte sendes nu til Mykolaiv og Odesa. 

Putin mødtes med mødre til soldater

Forud for søndagens mors dag i Rusland har præsident Vladimir Putin holdt et møde med mødre til udsendte soldater, hvor han advarer dem mod at tro på alt, de ser i fjernsynet eller læser på internettet om krigen i Ukraine.

Under mødet, der blev vist forskudt på statsligt tv, siger præsidenten også, at de russiske ledere forstår og deler smerten hos dem, der har mistet deres kære i krigen.

Ifølge britiske efterretninger frygter den russiske regering formentlig, at et stigende antal pårørende vil gøre oprør på grund af elendige forhold for de mænd, der er sendt til Ukraine som led i den delvise mobilisering, Putin annoncerede for to måneder siden.

FN: Videoer af henrettelser er sandsynligvis ægte

Videoer, der tilsyneladende viser ukrainske soldater henrette russiske krigsfanger, er ”højst sandsynligt ægte”.

Det konkluderer FN’s menneskerettighedschef, Volker Türk, ifølge Reuters på baggrund af FN’s foreløbige analyse.

Videoerne cirkulerede i sidste uge på sociale medier i Rusland og fik den russiske regering til at anklage Ukraine for krigsforbrydelser.

FN: 77 dræbt i angreb på infrastruktur

Rusland fastholder, at missilangreb på Ukraine har militære mål og ikke har til formål at ramme civile.

Men siden oktober har russiske angreb på kritisk infrastruktur dræbt mindst 77 civile, mens mange flere lider under konsekvenserne.

Det siger FN’s chef for menneskerettigheder, Volker Türk, ifølge Reuters.

- Disse angreb kaster millioner ud i ekstrem nød og forfærdelige livsbetingelser, siger han.

Video viser strømnedbrud i Kyiv

Store dele af Ukraine var torsdag uden strøm efter et massivt russisk missilangreb på ukrainsk infrastruktur.

I hovedstaden, Kyiv, var omkring 70 procent af byen uden strøm. Denne video optaget af en lokal indbygger torsdag aften viser bilernes lygter på Lesi Ukrainky Boulevard, der går igennem den centrale del af den mørklagte hovedstad.

Fredag morgen var halvdelen af Kyiv fortsat uden strøm ifølge borgmester Vitalij Klitjko.

Stoltenberg: Send flere luftforsvarssystemer til Ukraine

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, vil på et møde i næste uge opfordre medlemslandene til at sende flere luftforsvarssystemer til Ukraine. Det siger han på et pressemøde.

- NATO vil stå sammen med Ukraine, så længe det kræves. Vi kommer ikke til at trække os, siger Jens Stoltenberg.

Han siger samtidig, at der ikke vil blive varig fred, hvis Rusland vinder krigen.

- Præsident Putin fejler i Ukraine, og han svarer med mere brutalitet, siger generalsekretæren.

Halvdelen af Kyiv uden strøm

Halvdelen af Kyivs indbyggere er fortsat uden strøm. Det skriver borgmester Vitalij Klitjko fredag morgen på Telegram.

En tredjedel af hovedstandens boliger har nu varme ifølge borgmesteren.

Vitalij Klitjko skriver, at specialister fortsat arbejder på at genetablere varmen, og at energiselskaberne forventer at genetablere strømmen for alle i løbet af dagen i minimum tre timer.

Briter: Mobiliserede russiske reserver lider store tab

Russiske reserver, der er sendt til Ukraine som led i Valdimir Putins delvise mobilisering for to måneder siden, lider store tab i det østlige Ukraine, skriver det britiske forsvarsministerium i en efterretningsopdatering.

Ifølge briterne er de mobiliserede reserver blevet sat til at grave ambitiøse skyttegravssystemer i Luhansk-regionen, mens de er under artilleribeskydning. Med store tab til følge. I Donetsk-regionen er mange reserver blevet dræbt i frontale angreb på veletablerede ukrainske forsvarspositioner omkring byen Bakhmut, lyder det. 

Mange af reserverne har tidligere tjent i militæret men har sandsynligvis ikke gennemgået tilstrækkelige nye lægetjek. Derfor bliver mange tvunget til Ukraine til trods for alvorlige kroniske sygdomme, fremgår det af de britiske efterretninger.

Merkel var magtesløs i sidste møde med Putin

I august sidste år aflagde Angela Merkel den russiske præsident, Vladimir Putin, et sidste besøg, inden hun stoppede som tysk kansler i december 2021.

Men hvor de plejede at mødes på tomandshånd, havde Putin sin udenrigsminister, Sergej Lavrov, med. For Angela Merkel var det åbenlyst, at hun ikke længere havde nogen reel indflydelse på Putin.

- Følelsen var meget klar: Magtpolitisk er du færdig, fortæller hun i et interview med Spiegel.

Angela Merkel fortæller også, at hun i sommeren 2021 forsøgte at indkalde til europæiske forhandlinger med Putin og den franske præsident, Emmanuel Macron. Men heller ikke her havde hun magt til at få sin vilje.

- Alle var klar over det: Hun er væk til efteråret, fortæller hun.

Luftforsvar aktiveret på Krim

Luftforsvarssytemet blev tidligt fredag morgen aktiveret i byen Armiansk på Krimhalvøen, som Rusland har annekteret.

Det skriver byens borgmester, Vasilij Telizjenko, på Telegram.

Han oplyser ikke yderligere, udover at systemet virker.

Seneste nyt om strøm og varme

Russiske missilangreb på ukrainsk infrastuktur har afskåret millioner af ukrainere fra elektricitet, vand og varme.

Trods et omfattende arbejde med at genetablere strømforsyningen var der stadig problemer i det meste af landet, da Volodymyr Zelenskyj holdt tale sent torsdag aften. Hovedstaden, Kyiv, og 15 regioner havde fortsat problemer med vandforsyningen.

Præsidenten forsikrede dog, at situationen blev en lille smule bedre time for time.

Britisk minister lover 35 køretøjer til Ukraine

Storbritannien sender 35 redningskøretøjer til Ukraine, herunder 24 ambulancer og 6 pansrede køretøjer. Det har den britiske udenrigsminister, James Cleverly, meddelt under et besøg i Ukraine, skriver Sky News.

Med i pakken, der skal hjælpe Ukraine igennem vinteren, er også tre millioner pund (26 millioner kroner) til genopbygning af infrastruktur.

Lørdag var den britiske premierminister, Rishi Sunak, i Kyiv, hvor han lovede 50 millioner pund (433 millioner kroner) i militærstøtte.

Nye angreb i Kherson

Russiske bombardementer har kostet mindst syv personer livet i den ukrainske by Kherson.

Det melder regionale myndigheder torsdag aften ifølge nyhedsbureauet DPA. Det skriver Ritzau.

Byen, som for nylig blev tilbageerobret af Ukraine, blev torsdag ramt af beskydning fra artilleri og raketkastere. Det oplyser områdets regionale guvernør, Jaroslav Janusjevytj.

Omkring 20 mennesker blev såret. Derudover brød et højhus i brand på grund af angrebet.