Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen Ukraine 24.11

Hvad skete der? Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, venter at se "en meget hård reaktion" på onsdagens luftangreb fra verden.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Store dele af Ukraine er stadig uden strøm torsdag aften

Store dele af Ukraine var fortsat uden strøm kl. 19 lokal tid torsdag aften, skriver Reuters. Det sker efter Rusland har lammet store dele af Ukraines infrastruktur i de seneste dage. Ukrenergo, der er ansvarligt for landets elnet, sagde at i omegnen af 50 procent af landets strømbehov ikke kunne dækkes torsdag. I landets hovedstad Kyiv er 60 procent af beboerne uden strøm torsdag aften, sagde byens borgmester Vitaly Klitschko ifølge Reuters. 

Ukrenergo arbejder på at få strømmen tilbage til den kritiske infrastruktur som vandværker og hospitaler - derefter rettes fokus mod private hjem.

Organisation: Mindst 15.000 mennesker forsvundet under krigen i Ukraine

Mindst 15.000 mennesker er forsvundet under krigen i Ukraine, skriver The Guardian.

Tallene stammer fra International Commission on Missing Persons (ICMP), der er en organisation, der arbejder for at dokumentere og finde forsvundne personer. Ifølge ICMP's direktør, Matthew Holliday, er det uvist, hvor mange af de 15.000 mennekser der er tvangsforflyttet, er blevet frihedsberøvet, er forsvundet af ukendte årsager eller har mistet livet.  

Matthew Holliday kalder 15.000 for et konservativt estimat, da tallet formentlig ender med at være meget højere. Arbejdet med at identificere og dokumentere forsvundne personer kommer til at vare år efter krigens afslutning. 

EU-lande ikke enige om prisloft på russisk olie

EU-medlemslandene er torsdag ikke blevet enige om et loft på prisen på russisk olie, skriver Reuters. G7-landene er tidligere blevet enige om et prisloft på 65-70 dollars per tønde, men de samlede EU-lande er altså ikke enige om at bakke op om prisloftet. EU-Kommissionen forhandlede om forslaget torsdag uden at nå til enighed og samler forhandlingerne op igen fredag.

Prisloftet er en sanktion, der er tiltænkt at skære i Ruslands indtægter fra olie. Det kommer til at fungere sådan, at EU og G7-landene kommer til at nægte at give mere for olien end det fastsatte prisloft. 

Rusland: Ukraine har overdraget 50 russiske krigsfanger

Det russiske forsvarsministerium oplyser torsdag, at Ukraine har frigivet 50 russiske soldater, der har været taget til fange. Det skriver Reuters. 

Ukraine og Rusland skal udveksle krigsfanger

En russisk leder i Donetsk siger, at Ukraine vil returnere 50 russiske krigsfanger torsdag. Han siger også, at Rusland samtidig vil returnere 50 ukrainske krigsfanger.

Det oplyser nyhedsbureauet Reuters.

Ukrainske atomkraftværk er igen koblet til elnettet

De tre atomkraftværk, der blev koblet af elnettet efter onsdagens luftangreb i Ukraine, er tilsluttet igen. Det melder Ukraines energiministerium ifølge nyhedsbuareuet Reuters.

Det var som følge af russiske missilangreb onsdag, at kraftværkene blev automatisk nedlukket.

Efter planen skal de tre atomkraftværker fra torsdag aften kunne levere strøm til beboerne.

EU vil sanktionere Rusland yderligere

EU arbejder på at vedtage den niende sanktionspakke mod Rusland som svar på landets invasion af Ukraine.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, under et besøg i Finland torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Over 400 børn er blevet dræbt siden krigens begyndelse ifølge Ukraine

Hundredvis af børn i Ukraine har mistet livet under russiske angreb i løbet af de sidste ni måneder. Det oplyser den ukrainske anklagemyndighed ifølge Sky News.

Anklagere melder således, at i alt 440 børn er døde, og mere end 847 er blevet såret.

Onsdag døde en ung pige i Kyiv efter raketangreb i hovedstaden. En 17-årig pige blev også såret.

Dagen før blev en 13-årig dreng alvorligt såret i landsbyen Antonivka, Kherson-regionen, efter at et missil ramte en bil.

Dødstal er ikke blevet uafhængigt bekræftet af Sky News.

Millioner af ukrainere er fortsat uden strøm

Mere end to tredjedele af Ukraines hovedstad, Kyiv, er torsdag morgen stadig uden strøm, og en række indbyggere har ikke rindende vand.

Det skriver The Guardian, dagen efter at russiske missilangreb forårsagede Kyivs største strømafbrydelser i ni måneder.

Hovedstaden var et af hovedmålene for den seneste bølge af angreb på elnettet. Angrebene afbrød strømmen i mange regioner og gjorde nødafbrydelser nødvendige i andre regioner for at spare på energien.

Kyivs borgmester, Vitalij Klitjko, siger, at myndighederne gør alt for at få strømmen tilbage så hurtigt som muligt.

USA anklager Rusland for at bruge vinteren som våben

USA's FN-ambassadør, Linda Thomas-Greenfield, anklager den russiske præsident, Vladimir Putin, for at bruge vinterens kulde som et våben.

Det skete under mødet i Sikkerhedsrådet sent onsdag aften dansk tid.

- Han bruger vinteren som et våben til at påføre det ukrainske folk enorme lidelser, sagde hun.

- Han vil forsøge at fryse landet til underkastelse, tilføjede hun.

Ruslands FN-ambassadør, Vasilij Nebenzia, svarede igen ved at sige, at det er i strid med Sikkerhedsrådets regler, at Zelenskyj optræder via video.

Samtidig afviste han det, som han kalder "hensynsløse trusler og ultimatummer" fremsat af Ukraine og landets tilhængere i Vesten.

Mindst ti dræbt i russiske luftangreb onsdag

Onsdag affyrede Rusland ifølge det ukrainske militær omkring 70 missiler mod mål i hele landet. Det skriver The Guardian. 

Luftangrebet dræbte mindst ti mennesker, og tre atomkraftværker blev koblet fra strømnettet, siger ukrainske embdsmænd.

Flere byer, herunder hovedstaden, Kyiv, og Lviv, var desuden uden strøm.

På baggrund af luftangrebene indkaldte Ukraines præsident til hastemøde i FN's Sikkerhedsråd.

Ukraine foreslår at fratage Rusland vetoret i Sikkerhedsrådet

Ukraine venter på at se "en meget hård reaktion" på onsdagens luftangreb fra verden. Det sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, under et møde i FN's Sikkerhedsråd sent onsdag aften dansk tud.

Det er dog usandsynligt, at Sikkerhedsrådet vil gribe til handling, eftersom at Rusland som permanent medlem af rådet har vetoret.

Volodymyr Zelenskyj foreslår, at Rusland ikke skal kunne stemme om beslutninger, der handler om landets egne handlinger i krigen.

- Vi kan ikke være gidsler for en international terrorist, sagde han under mødet.

- Rusland gør alt, hvad det kan, for at gøre en energigenerator til et mere magtfuldt værktøj end FN-pagten.

Zelenskyj: Verden må reagere på angreb mod infrastruktur

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, opfordrer FN's Sikkerhedsråd til at tage skridt mod at stoppe russiske luftangreb rettet mod vital ukrainsk infrastruktur.

Det sagde han sent onsdag aften dansk tid under et hasteindkaldt møde i Sikkerhedsrådet.

Tidligere onsdag dræbte en stribe russiske missilangreb mindst fire personer i den ukrainske hovedstad, Kyiv, og forårsagede enorme strømsvigt.

Store dele af hovedstadsområdet, hvor der bor omkring tre millioner mennesker, er uden strøm og vand.

- I dag er blot én dag, og vi er blevet ramt af 70 missiler. Det er den russiske terrorformel, sagde Zelenskyj via videolink til rådssalen i New York City sent onsdag dansk tid.

Zelenskyj tilføjede, at både hospitaler, skoler, transportnettet og boligområder er blevet ramt.