Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen Ukraine d. 23 november

Hvad sker der? Kyiv og en række andre ukrainske byer er onsdag under russisk missilangreb. Samme dag har EU stemplet Rusland som statssponsor af terror.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

USA sender våben for yderligere 400 millioner dollar til Ukraine

Gennem krigen har USA doneret til Ukraines forsvar, og nu sender landet våben for endnu et milliardbeløb afsted.

Det Hvide Hus har annonceret at ville sende en pakke med ammunition til Ukraine til en værdi af 400 millioner dollar, svarende til 2,8 milliarder kroner. Det skriver nyhedsbureauet AP.

En del af materialet skal hentes fra USA's egne våbenlagre.

Siden Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar har USA sendt våben og andet hjælp afsted til Ukraine til en samlet værdi på mere end 19 millarder dollar, skriver AP. Det svarer til 135 milliarder kroner.

Ukraine vil have indkaldt til hastemøde med FN

Ukraines præsident, Volodomyr Zelenskyj, skriver på Twitter, at han har bedt FN om at indkalde til et møde med sikkerhedsrådet i FN.

Det sker, efter at der dagen igennem har været missilangreb, der har ført til store strømsvigt i store dele af Ukraine.

Formand: Prorussisk hackergruppe er bag angreb

Ifølge formanden for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola, er det en prorussisk hackergruppe, der står bag et cyberangreb på EU-parlamentet i dag. Det skriver hun på Twitter.

- EU-parlamentet er under et sofistikeret cyberangreb. En prorussisk gruppe har taget ansvaret, skriver Roberta Metsola på mediet.

Hun tilføjer, at angrebet fandt sted kort tid efter, at Europa-Parlamentet har stemt for at betegne Rusland som statslig sponsor af terrorisme efter gentagne angreb på civile og civile mål i Ukraine. 

17-årig pige blandt døde i luftangreb

En pige på 17 år er blandt de personer, som har mistet livet i de russiske luftangreb mod Kyiv i dag. Det oplyser byens borgmester, Vitali Klitschko, på beskedtjenesten Telegram.

Mindst tre personer har mistet livet, og ifølge ham er mindst 11 borgere blevet såret. Tidligere lød det, at seks personer var blevet såret.

Europa-Parlamentet ramt af dataangreb

Europa-Parlamentets hjemmeside er onsdag blevet ramt af et dataangreb. På Twitter skriver James Duch, der er en talsperson for Europaparlamentet, at hjemmesiden blev ramt af et DDos-angreb, hvor man belaster serveren så meget, at der ikke kan oprettes forbindelse til siden.

Tidligere på dagen har EU-Parlamentet stemt for at betegne Rusland som statslig sponsor af terrorisme efter gentagne angreb på civile og civile mål i Ukraine. 

Tre ukrainske atomkraftværker koblet fra elnet

Tre ukrainske atomkraftværker er koblet fra elnettet efter missilangreb i Ukraine. Det oplyser Ukraines statslige atomagentur Energoatom ifølge Reuters.

De oplyser i en udtalelse, at nødbeskyttelse er aktiveret ved værkerne i Rivne, Pivdennoukrainsk og Khmelnytskyj.

Lviv er uden strøm

Andriy Sadovyi, borgmester i Liviv, melder om, at hele byen er uden strøm og lys. Sadovyi advarer mod, at der vil være afbrydelser i byens vandforsyning, og at de lige nu afventer information fra energieksperter. 

Der har onsdag været meldinger om flere eksplosioner i Ukraines hovedstad Kyiv, Lyiv og Mykolajiv-regionen i sydøst.

Hele Kyiv-regionen er også uden strøm, efter at russiske luftangreb gik målrettet etter kritisk infrastruktur. Energoatom i Ukraine bekræftede tidligere onsdag over for Reuters, at enheder ved et kernekraftværk i Odesa i den sydlige del af landet, er blevet slukket på grund af de russiske luftangreb.

Moldova ramt af strømnedbrud

Moldova er ramt af massivt strømnedbrud, efter dagens russiske missilangreb på Ukraine.

Det skriver Moldovas vicepremierminister, Andrei Spînu, på Twitter. 

Ifølge Andrei Spînu er over halvdelen af landet uden strøm.

Missilangreb på flere byer

Den ukrainske udenrigsminister melder på Twitter om missilangreb på Kyiv og andre byer, mens forsvarsministeren skriver om et "massivt missilangreb på civil infrastruktur og andre mål".

Imens melder ukrainske medier om eksplosioner i både Mykolajiv-regionen i sydøst og byen Lviv langt mod vest.

Meldinger om eksplosioner i Kyiv

Der er meldinger om eksplosioner og missilangreb flere steder i Ukraine. Blandt andet i hovedstanden, Kyiv.

Kyivs borgmester, Vitalij Klitjko, beretter på Twitter om eksplosioner forskellige steder i hovedstaden – blandt andet mod byens infrastruktur. Han opfordrer borgerne til at søge dækning og blive der.

Luftalarmer over hele landet

Der har onsdag lydt luftalarmer over hele Ukraine, skriver Reuters. Kilder siger til nyhedsbureauet, at luftforsvarssystemerne er aktiveret i mindst to regioner.

Samtidig rapporterer det ukrainske nyhedsbureau Interfax, at der er meldt om eksplosioner i flere regioner i det sydlige og sydøstlige Ukraine.

EU stempler russiske angreb som statsterror 

Europa-Parlamentet har vedtaget at stemple Rusland som statslig sponsor af terrorisme efter gentagne angreb på civile og civile mål i Ukraine. Tiltaget er hovedsageligt symbolsk. Det skriver Reuters.

Det har længe været et ønske fra Ukraine til det internationale samfund, og den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har straks taget godt imod tiltaget fra EU.

- Rusland skal isoleres og stilles til ansvar for at kunne standse dets langvarige terrorpolitik i Ukraine og verden over, skriver præsidenten på Twitter.

Nordjysk virksomhed åbner ny fabrik i Ukraine

Mens krigen hærger Ukraine, har den nordjyske virksomhed Mekoprint åbnet en ny fabrik i landet. Det skriver TV2 Nord.

Den nye fabrik på 3600 kvadratmeter åbner lige ved siden af den nuværende fabrik 160 kilometer vest for Kyiv.

- Medarbejderne er naturligvis bekymrede, men de vil meget hellere gå på arbejde end at sidde derhjemme og følge med i nyheder om krigen hele dagen, siger Lars L. Rasmussen, som er divisionsdirektør for Mekoprint Cables. 

Sikkerhed om atomkraftværk drøftes

Det Internationale Atomenergiagenturs generaldirektører, Rafael Grossi, mødes onsdag i Istanbul med en russisk delegation anført af Alexey Likhachev, som er generaldirektør i det statslige russiske atomagentur, Rosatom.

Mødet handler om sikkerheden omkring Europas største atomkraftværk, der ligger i den ukrainske Zaporizjzja-region.

Boris Johnson: Tyskland ønskede, at krigen var hurtigt overstået

Den tidligere britiske premierminister Boris Johnson siger i et interview med CNN Portugal, at krigen i Ukraine kom som "et stort chok", og at "forskellige lande så forskelligt på det".

- Tyskernes syn på det var, at hvis det skete, hvilket ville være en katastrofe, så ville det være bedre, at det hele var hurtigt overstået, og at Ukraine overgav sig, hævder Boris Johnson.

Han siger også, at han ikke kunne støtte den tilgang, som han fandt "katastrofal". Men han forstår godt, at tyskerne havde det sådan.

Ifølge Boris Johnson var Frankrig i en tilstand af "fornægtelse" helt indtil invasionens begyndelse.

Zelenskyj fordømmer angreb på hospital

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, fordømmer et russisk missilangreb, der ifølge ukrainske myndigheder ramte fødegangen på et hospital i Vilnjansk og dræbte en nyfødt baby.

Ifølge præsidenten blev en kvinde også såret ved angrebet på hospitalet i Zaporizjzja-regionen, og der er formentlig flere personer under murbrokkerne, skriver han i et opslag på Instagram.

Desuden har russerne ifølge Volodymyr Zelenskyj ramt et højhus og et sundhedscenter i Kupjansk, hvor to personer blev dræbt.

- Terrorstaten fortsætter med at bekæmpe civile og civile mål, skriver den ukrainske præsident.

Briter: Russere er tæt på at løbe tør for droner

Siden september har Rusland affyret hundredvis af iranskproducerede droner mod Ukraine, men nu har russerne sandsynligvis stort set opbrugt sit lager. Det skriver det britiske forsvarsministerium i en efterretningsopdatering.

Der er både tale om droner til engangsbrug og genanvendelse. Ifølge briterne bruger russerne dronerne i stor stil som angrebsvåben for at kompensere for en alvorlig mangel på krydsermissiler.

Rusland vil formentlig forsøge at genopfylde depoterne med droner, da det er hurtigere at købe nye droner i udlandet end at producere nye missiler.

Rusland og Ukraine udveksler dræbte soldater

Ruslland og Ukraine har indgået en aftale om udveksling af døde soldater, skriver Sky News.

Ukraine udleverer i den forbindelse 33 dræbte russere fra et særligt lager i Kharkiv.

En officer fra en civilmiitær samarbejdsgruppe ved navn Alexander Lutsenko siger ifølge det britiske medie, at de russiske soldater er dræbt nær frontlinjen. Blandt andet i Kupjansk og Izjum.

Ukrainsk guvernør: Nyfødt baby dræbt på hospital

Ifølge guvernøren i Zaporizjzja-regionen, Oleksandr Starukh, har et russisk missilangreb natten til onsdag ramt fødegangen på et hospital i byen Vilnjansk og dræbt en nyfødt baby.

- Sorgen fylder vores hjerter, skriver han på Telegram.

Briter sender helikoptere til Ukraine

Britiske Sea King-helikoptere, der kan bruges til eftersøgninger og redningsaktioner, er på vej til Ukraine. Det siger den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, ifølge BBC.

Det er første gang, at Storbritannien sender helikoptere til Ukraine, og de seneste seks uger har et hold ukrainere været i landet for at modtage træning.

Ifølge BBC's oplysninger får ukrainerne tre helikoptere, og den første skal allerede være i landet.

Sea King-helikopterne blev brugt af det britiske flyvevåben og søværn indtil 2018, hvor de blev sendt på pension.