Politik

Regeringsforhandlinger

Hvad skete der? Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige er ude af regeringsforhandlingerne. 

Mette Frederiksen abejder fortsat på at kunne danne en bred regering, og hun forhandler derfor videre med Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, de konservative, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. 

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

Ellemann og Mette Frederiksen har talt om skattelettelser

Det er især vigtigt for Jakob Ellemann (V) at teste Socialdemokratiets "reformvillighed".

Venstre-formanden kom ind, fortæller han, med ønsker om reformer på arbejdsudbud, skat og velfærdssamfundet. 

Der er umiddelbart meget, som Venstre og Socialdemokratiet virker til at kunne blive enige om

Jakob Ellemann medgiver også, at "det kan godt være, man er enige på overskiftsniveau", men det er "komplicerede sager". 

På skatteområdet nævner Ellemann skatten på de laveste arbejdsindkomster. Det foreslog Socialdemokratiet også under valgkampen. Venstre vil også hæve topskattegrænsen, "så det for flere kan betale sig at yde en ekstra indsats," siger Ellemann, der også nævner generationsskiftebeskatningen.

- Og så handler det om at have en tilgang til vores velfærdssamfund, så vi får flere private udbydere og sætter de offentlige udbydere mere fri, så vi styrker borgernes frie valg og i virkeligheden fremtidsssikrer vores velfærdssamfund. 

Det er også et budskab, Mette Frederiksen har ytret mange gange. I hendes seneste nytårstale foreslog hun for eksempel at skrotte al ældrelovgivning og begynde helt forfra. Og hendes regering har lavet forsøg med at sætte kommuner fri på flere områder – for eksempel folkeskolen. 

Ellemann er ude igen: Der er en god tone

Efter næsten tre timers forhandlinger er Jakob Ellemann nu kommet ud fra Statsministeriet. 

- Jeg synes, der er en god tone. En konstruktiv tilgang, Socialdemokratiet har til det her. 

- Det er klart, vi kommer ind med høje ambitioner om at trække Socialdemokratiet i en mere ansvarlig retning, end de har vist i de seneste tre et halvt år. 

En bred regering vil være "katastrofalt for det borgerlige Danmark"

Pernille Vermund langer nu også ud efter Jakob Ellemann og Venstre på Nye Borgerliges hjemmeside

Her skriver hun i en kommentar om Venstres forhandlinger med Mette Frederiksen om en bred regering: 

- Hvis det lykkes, vil det være katastrofalt for det borgerlige Danmark. Og at også Konservative, LA og DF fortsat sidder med ved forhandlingerne med Mette Frederiksen for bordenden, undrer mig såre.

I den forgangne valgperiode har de blå partier ifølge Vermund "bøjet os mod hinanden for at stå sammen" for at komme væk fra det rivegilde, der prægede blå blok i forrige periode. 

- Nu risikerer vi, at det borgerlige Danmark helt lægges i graven, skriver Pernille Vermund.

- Det er, hvad der sker, hvis Venstre og/eller andre blå partier svigter deres valgløfte til danskerne, slår pjalterne sammen med Mette Frederiksen og gør hende til statsminister. Det vil være en sorgens dag for danskerne. 

Vi venter på, at Ellemann kommer ud igen

Der er ikke nogen bagkant på mødet mellem Socialdemokratiet og Venstre.

Partilederne plejer at sige et par ord til pressen, når de kommer ud fra forhandlinger. Så vi venter spændt på at høre, om Ellemann har noget at fortælle, når han kommer ud igen. 

Ellemann og Frederiksen arbejder på tilliden

Jakob Ellemann og Troels Lund Poulsen er gået ind til Mette Frederiksen nu. 

Men inden da blev partiformanden også spurgt til hans manglende tillid til Socialdemokratiets formand – og om det har ændret sig de seneste uger, siden der er reelle overvejelser om et fælles regeringsprojet. 

- Tillid er ikke noget, man bare kan vælge lige at have. Det er noget, man skal opbygge og vinde hos hinanden, sagde Ellemann. 

Han tilføjede, at uanset om venstre er i regering eller i opposition, så er det vigtigt, at lederne af de to største partier har tillid til hinanden. 

- Det her er noget, vi arbejder på fra begge sider. Og det er min opfattelse, at vi begge to mener, det er vigtigt. 

Ellemann: Mette Frederiksen bliver statsminister

Hvordan kan du overhovedet pege på Mette Frederiksen som statsminister, spørger en af journalisterne? 

- Jamen Mette Frederiksen bliver statsminister, fastslår Jakob Ellemann. 

- Der har været valg, og valgets tale var klar. Der er et rødt flertal. Så Mette Frederiksen bliver statsminister. 

Venstre-formanden uddyber, at det nu er hans opgave at sørge for, at statsministeren bliver forpligtet til at føre en mere borgerlig politik, end hun ville med en regering, baseret på et rent rødt flertal. Han vil teste hendes "reformvillighed". 

Ellemann vil rykke S i en borgerlig retning

Jakob Ellemann er ankommet flankeret af Troels Lund Poulsen. 

- Vi er på vej ind til næste etape i de her forhandlinger, og det er vi selvfølgelig med høje ambitioner om at rykke Socialdemorkatiet i en borgerlig retning. Så det er vores mål med mødet i dag, siger han. 

Ellemann kommer snart

Venstres formand, Jakob Ellemann, ankommer snart til Statsministeriet for at forhandle videre med Mette Frederiksen.

Vi forventer, at han vil sige et par ord til pressen på vej ind. 

Tilbageværende partier vil være med i regering eller støtteparti

De syv partier, der stadig er en del af forhandlingerne, har ifølge Mette Frederiksen alle tilkendegivet, at de enten er villige til at danne en regering med hende eller at være parlamentarisk grundlag for en.

Det er Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Moderaterne, Radikale Venstre og SF.

Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige er sorteret fra, og dermed går forhandlingerne ind i en ny fase, hvor der forhandles mere direkte.

Danmarksdemorkaterne røg ud af forhandlingerne allerede på første dag. 

Mette Frederiksen holder ikke Ellemann op på de hårde ord

Mens vi venter på, at Jakob Ellemann (V) finder vej til Statsministeret, kan vi se lidt på, hvad Mette Frederiksen sagde om ham under pressemødet for en time siden. 

Her blev hun nemlig spurgt til de hårde ord fra Venstres formand under valgkampen. Han kaldte hende "magtfuldkommen" ved hver given lejlighed og gentog: "Jeg kommer ikke til at pege på Mette Frederiksen som statsminister". 

Men det vil hun ikke holde ham op på nu, hvor de prøver at finde sammen om en bred regering.

- Jeg har været på Christiansborg i 21 år, og der er sagt meget gennem tiden. Der er ikke noget, der er sagt fra nogle kolleger, som jeg tager med ind i forhandlingslokalet, lød det fra Mette Frederiksen. 

Der kommer ikke andre partier end Venstre i dag

Venstre er det eneste parti, der skal til forhandlinger med Mette Frederiksen i dag. 

Det oplyser Socialdemokratiet til TV 2. 

Mette Frederiksen (S) oplyste ved det korte pressemøde, at hun vil forhandle videre med de resterende partier efter størrelse. Dermed er Moderaterne og SF de næste i rækken. 

Vermund sender stikpille til blå partier

Pernille Vermund er afklaret med, at Nye Borgerlige er ude af regeringsforhandlingerne. For partiet ønsker en borgerlig regering og vil dermed heller ikke pege på Mette Frederiksen som statsminister. 

- Det er helt åbenlyst for os, at hvis det er Mette Frederiksen, der sidder for bordenden ved forhandlingerne, så er det ikke os, der peger på sådan en regering. Det ville være i fuldstændig strid med det, vi har sagt til danskerne før valget, siger hun og tilføjer, at "det er der så også nogle andre partier, der burde tænke over".

En syrlig hentydning, hvis nogen skulle være i tvivl, til de andre blå partiledere. 

- Vi er stadig langt fra at have en ny regering i Danmark

Der er stadig otte partier tilbage i forhandlingerne. Men det er ikke givet, at de alle kommer til at indgå i den kommende regering eller bliver støtteparti. 

Men Mette Frederiksen har også råd til det, hvis et parti eller to falder fra i næste fase af forhandlingerne, for de otte partier har tilsammen 140 mandater. Altså langt over de 90 mandater, der kræves for at danne flertal. 

- Men jeg vil også godt understrege i dag, at det ikke dermed er sagt, at det ender med at blive til virkelighed, siger Hans Redder, TV 2s politiske redaktør, om den brede regering.

- Mette Frederiksen gør meget ud af at sige, at hun ikke ved, hvor det ender.  

- Vi er stadig langt fra at have en ny regering i Danmark.

Et møde, man skal holde øje med

Mette Frederiksen er gået tilbage i Statsministeriet, hvor hun om en times tid skal forhandle med Venstre. 

Og det er de møder, man virkelig skal holde øje med, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder. 

- Det står klart, at Socialdemokratiet og Venstre bliver kernen i de kommende forhandlinger. Altså forholdet mellem S og V – kan det lade sig gøre, at de kan finde hinanden? 

Tonen mellem de to partier har ændret sig markant siden valgkampen, hvor særligt Jakob Ellemann-Jensen var konfrontatorisk. Han omtalte konsekvent Mette Frederiksen som "magtfuldkommen". Han sagde, at han ikke stoler på hende. Og han gentog igen og igen: "Jeg kommer ikke til at pege på Mette Frederiksen som statsminister".

- Men det er jo nogle helt andre toner, vi har hørt fra Venstre her på det seneste, siger Hans Redder og nævner Venstres landsmøde i weekenden, hvor Ellemann åbnede op for et tættere samarbejde med den hidtidige ærkefjende. 

- Jeg kan ikke love, at det falder på plads

Forhandlingerne foregår i "en utrolig konstruktiv tone", siger Mette Frederiksen.

- Om det så kan samle sig i en bred regering? Det håber jeg. Og jeg er optimistisk her ovenpå de første tre uger, lyder det fra den fungerende statsminister, der også understreger, at intet er sikkert endnu. 

- Jeg kan ikke love, at det falder på plads. 

Der kommer masser af balance og kompromiser

- Det vil være et nybrud, hvis det lykkes os at danne en bred regering i Danmark, siger fungerende statsminister Mette Frederiksen. 

Derfor bliver forhandlingerne også anderledes, end vi er vant til. Det samme gælder regeringsgrundlaget for den brede regering, hvis den bliver til virkelighed. 

- Lad os rive det plaster af med det samme, siger Mette Frederiksen. 

Det kan ikke lade sig gøre at forene så mange partier, uden at nogen må give køb på noget af den politik, de gik til valg på. Men hun har også indtryk af, at alle har lagt valgkampen bag sig. 

- Der kommer til at være masser af balance og masser af kompromiser, siger hun. 

Statsministeren kan ikke sige, hvem hun vil danne regering med

Mette Frederiksen begynder med "realitetsforhandlingerne" med Venstre 14.30.

Derefter følger de øvrige partier. 

Statsministeren kan endnu ikke sige, hvilke af partierne hun forestiller sig at danne regering med, og hvem der kan tænkes at blive støttepartier. 

Nye Borgerlige er også ude

Mette Frederiksen fortsætter regeringsforhandlingerne med Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. 

Dermed er Nye Borgerlige også ude af forhandlingerne. 

Frederiksen ved stadig ikke, om hun kan danne bred regering

Socialdemokratiet er gået til valg på ønsket om at danne en bred regering, fordi det kræver de udfordringer, Danmarsk står overfor, mener Mette Frederiksen.

- Om vi kan det, det ved vi ikke endnu, men udgangspunktet er godt, og det er også blevet bedre, siger hun. 

- Der er fra en række partier et oprigtigt ønske om, at vi kan samarbejde på en tættere måde.  

Mette Frederiksen har et overblik nu

Mette Frederiksen er kommet ud fra Statsministeriet. 

Hun fortæller, at hun har brugt de sidste tre uger på at danne sig et overblik over, hvad partierne kan blive enige om, og hvor der er behov for at indgå kompromiser. Det har hun nu et godt overblik over, siger hun.