Følg Venstres landsmøde her

Hvad sker der? Traditionen tro afholder Venstre denne weekend landsmøde i Herning. Her vil formand Jakob Ellemann-Jensen lørdag klokken 9.50 holde tale for partiets medlemmer. 

Hvorfor er det vigtigt? Selvom valgresultat nu er 18 dage gammelt, er der fortsat ikke dannet en regering. Det skyldes ifølge flere politiske analytikere blandt andet, at Venstre endnu ikke har meldt ud, om de ønsker at indgå i en regering med Socialdemokratiet eller ej. 

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Redaktør: - En enormt opsigtsvækkende udvikling på meget få uger

Han Redder peger på, at det kan blive farligt for Venstre at vige fra det, de gik til valg på, nemlig at få afsat Mette Frederiksen som statsminister. 

- Det er en enormt opsigtsvækkkende udvikling, at Venstre på meget få uger er gået fra at sige, man slet ikke ville i regering med Mette Frederiksen til at sige, så hvis Jakob Ellemann-Jensen ender med at gå i regering med Socialdemokratiet, vil det være et rende med 100 kilometer i timen fra alt det, han stod og sagde under valgkampen for bare få uger siden.

- Man skal huske på, at de 13,3 procent af vælgerne, der stemte på Venstre, må have været enige i Ellemanns analyse af, at Mette Frederiksen skulle væk fra magten.

V-bagland: - En god og respektfuld tale

Ken Kristensen, som er viceborgmester i Køge, lyttede begejstret med på Jakob Ellemann-Jensens tale.

- Det var en god og respektfuld tale, der satte Danmark forrest, og som adresserede nogle af de udfordringer, landet står over for. Blandt andet på sundhed, grøn omstilling og arbejdsudbud og -reformer. Det var en meget solid indsats fra Jakobs side.

- Valget har vist, at der er et rødt flertal, og så bliver vi også som parti nødte til at tage bestik af det. Så må vi sige, okay, vi er et dynamisk og agilt parti, som kan bevæge sig i den retning, befolkningen ønsker, og som vil arbejde for at bedre Danmark.

- Men hvis Venstre skal gå med i regering, skal Mette Frederiksen også gå med på nogle ting, der er Vennstres politik.

Tale ikke uden udfordringer

Hans Redder peger på, at Venstre står med udfodringer i forhold til at stille krav til Socialdemokratiet.

- Hvis man ser på den overståede valgkamp, har det været svært at se forskelle på det, S og V gik til valg på. Socialdemokraterne talte om skatelettelser i bunden og ikke i toppen, det gjorde Venstre også, de talte om investeringer i sundhedsvæsenet, en CO₂-afgift på landbruget og lignende. Men hvis Venstre skal gå ind i forhandlinger og få store indrømmelser, skal de næsten opfinde en ny politik.

- Det skal være noget, der kan gøre ondt på Mette Frederiksen.

Forhandlingerne er gået i gang i dag – vi vil have indflydelse

Ifølge Noa Redington er regeringsforhandlinger trådt ind i en ny fase.

- Det er som om, at forhandlingerne er gået i gang i dag. Nu har Venstre meldt ind, at de er klar til at kigge på det her for alvor. Det handler om reformer, øget arbejdsudbud, skat, frihed i den offentlige sektor. Det er som om, han spørger, om Socialdemokratiet er klar til det her.

- Det er nyt, at det kommer ud i offentligheden. Nu vil Ellemann have, at statsministeren skal melde sig på banen.

Venstre kommer ikke til at læne sig tilbage

Hans Redder peger på, at Venstre fremover ikke bare bliver et parti i kontrær opposition.

- Forestillingen om, at Venstre skulle komme til at læne sig tilbage i blå blok og føre hård oppositionspolitik, det kommer ikke til at ske.

- Hovedopgaven bliver at sætte sig ind i alle de forhandlinger med Mette Frederiksen, de kan. Og forsøge at lave politiske aftaler.

- Rigtig mange af de vælgere, der har forladt Venstre, er gået til Lars Løkke og Moderaterne, som er gået til valg på en erklæret målsætning om, at der ikke er en fællesnævner i blå blok.

Talen har flyttet Venstre

Noa Redington vurderer, at Venstre er i gang med at flytte sig.

- Uanset om det ender med, at Venstre går i regering eller ej, har talen flyttet Venstre. Jakob Ellemann lægger afstand til det borgerlige Danmark. Han siger, at Venstre må være mere end summen af laveste fællesnævner.

- Man har været så bange for at lægge sig ud med Liberal Alliance eller Nye Borgerlige og er blevet sådan nogen, alle skyder på. Det har betydet, at Venstres politiske profil er blevet mere og mere udvisket. Nu siger Ellemann, at uanset hvordan Venstre kommer ud af regeringsforhandlingerne, bliver det et parti, som vil stå i egen ret.

Ellemann ville "bygge en landingsbane"

Politisk redaktør Hans Redder siger, at Jakob Ellemann-Jensen har gjort klar til en kovending.

- Efter at have kørt en hel valgperiode og en valgkamp på at sige, at han ikke stoler på landets statsminister, at det er ultimativt at få Mette Frederiksen væk fra statsministeriet, at en bred regering hen over midten ikke kan komme på tale, forbereder han sit partis bagland på, at det måske kan ende der.

- Grundlæggende ved hverken Ellemann eller den politiske top, om han ender i regering eller ej, men han gør sit parti klar til, at det kan være realiteten om få uger. 

Ellemann holdt "et brag af en tale"

Politisk analytiker Noa Redington siger, at Jakob Ellemann-Jensen holdt "et brag af en tale".

- Det er en toppolitiker, der fortæller om, hvordan virkeligheden er. Det er en meget præcis analyse; Venstre skal stå i egen ret, og det borgerlige Danmark er i flere valgperioder blevet valgt fra af danskerne. Man står over for kæmpe udfordringer.

- Ellemann prøver at komme så tæt på virkeligheden som muligt. Han får sagt i denne tale, for første gang, at Venstre skal i regering.

- Samtidig siger han helt åbent og ærligt, at der er nogle problemer med manglende tillid i forhold til statsministeren, men han får et mandat fra salen i kraft af klapsalver, lyder vurderingen fra Noa Redington.

Ellemann slutter af med en bøn om tålmodighed

Det er ingen hemmelighed, at tilliden mellem Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen har været hullet. Ja, faktisk sagde Ellemann i 2021, at han slet ikke stolede på hende. 

Derfor er Ellemann da også opmærksom på, at det ikke kun er de politiske uenigheder, der står i vejen for en mulig SV-regering. 

- Tillid er ikke noget, man kan aftale at have. Det er kun noget, man kan opbygge og gøre sig fortjent til over tid. Og helt ærligt, det er ikke sikkert, at vi kan komme overens. Og det kan sætte en begrænsning på, hvor tæt et samarbejde kan blive. Også det må tiden vise, siger Ellemann. 

Han beder samtidig Venstres medlemmer om at være tålmodige. 

Ellemann om regeringsforhandlinger: - Jeg vil søge indflydelse

Ellemann tager nu hul på det altoverskyggende tema for weekendens landsmøde: regeringsforhandlingerne. 

Formanden taler pludselig ikke om, hvorvidt Venstre skal være med, men hvordan de kan være det. 

- Vi er ikke i nærheden af et alternativ til Mette Frederiksen som statsminister. Det er derfor også afsættet for Venstres muligheder her efter valget, siger Ellemann og fortsætter:  

- Hvis Socialdemokratiet sammen med Venstre vil definere, hvad der er det rigtige at gøre for Danmark – ikke bare i forhold til de næste fire år, men i forhold til de næste 10 eller 20 år. Ja, så skal vi tænke os rigtig godt om – og overveje grundigt, hvordan vi vil være med.

Ellemann til Mette Frederiksen: - Der tager du fejl!

På valgaftenen sagde Mette Frederksen ved Socialdemokratiets valgfest på Christiansborg, at Socialdemokratiet nu var landets eneste folkeparti. 

Det tog Jakob Ellemann-Jensen som et "slet skjult spark over skinnebenet til Venstre", siger han fra landsmødescenen. 

- Men Mette Frederiksen – der tager du fejl! For nok er vi gået tilbage, men Venstre er fortsat et bredt og folkeligt parti. Ja, mandaterne er godt nok blevet færre, men vores politiske DNA er stadig intakt. 

- Venstre skal stå i egen ret, siger Ellemann

Ellemann dvæler ved udfordringerne i blå blok. For det er ifølge Venstre-formanden blevet "mere uklart, hvor fællesmængden ligger". 

De blå partier burde blandt andet kunne enes om en udlændingepolitik, som åbner Danmark for udlændinge, der gerne vil arbejde, siger han. Og en udlændingepolitik, hvor voksne danskere kan bo og leve med dem, de elsker. 

- Det bør for mig at se være den borgerlige fællesmængde i en ideel verden. Men vi må også konstatere, at sådan er det ikke. Derfor er det min klare overbevisning, at Venstre i højere grad skal stå i egen ret.

- Jeg tror, at det værste, vi kan gøre i den nuværende situation, er at blive handlingslammede og febrilsk vogte om de mandater, som vi er blevet givet af vælgerne. Hvis vi skal være et større parti igen – og det skal vi – så skal vi også turde noget og være klar til at sætte os selv på spil.

Der findes ikke ét samlet borgerligt projekt, siger Ellemann

Partierne i blå blok har brugt alt for meget tid på at "bekrige hinanden", siger Jakob Ellemann-Jensen. Ikke kun i den forgangne valgperiode, men i de seneste mange år.

- I stedet for at få den borgerlige kage til at vokse, har vi været for optaget af at spise hinandens stykker. Jeg siger ikke det her for at hænge nogen partier ud, for det gælder os alle sammen.

- Det er ikke vejen frem, hvis der igen skal komme en borgerlig-liberal regering i Danmark. Vi kan ikke styre efter ultimative krav og den laveste fællesnævner blandt de blå partier. Vi er nødt til at give plads til hinanden. For vi er forskellige partier. Derfor er der heller ikke ét samlet borgerligt projekt blandt de blå partier.

Ellemann stregede "regering" ud på post-it-seddel

Jakob Ellemann-Jensen fortæller nu om en slidt, gul post-it-seddel med ordene: "Danmark, Venstre, Regeringen, Jakob". 

- Ordene står i den rækkefølge. Og rækkefølgen er ikke tilfældig. Det er en seddel, jeg skrev for en del år siden, da vi sidst havde en borgerlig regering, og jeg netop var blevet politisk ordfører. Ved forrige folketingsvalg stregede jeg ordet ”regering” ud, så der nu bare står "Danmark, Venstre og Jakob". Men den hænger der stadig, siger Ellemann og fortsætter:

- Den hænger der for at minde mig om, hvad der er vigtigt som politiker. Det er en slags daglig påmindelse om, at verden ikke altid drejer sig om mig. Men at virket som politiker handler om at være en del af noget større og vigtigere. Og om at bidrage til det. Det er en påmindelse om, at mit parti kommer før mig selv. Og at mit land altid kommer først. Også før personlige ambitioner.

Ellemann tager ansvaret for katastrofevalg på sig

- Til Folketingsvalget gav vi alt, hvad vi havde i os. Det gjorde I, og det gjorde jeg. Men det var bare ikke nok. Og vi kommer ikke udenom, at valgresultatet blev en skuffelse for os. Vi vidste godt, at Venstre ville gå tilbage, men alligevel ramte virkeligheden os med et brag, siger Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter: 

- Som jeg sagde på valgaftenen, er en åbenlys del af forklaringen på nederlaget, at Venstre i dag er splittet i tre partier. Det ændrer selvfølgelig ikke ved, at som formand for Venstre er det i sidste ende mit ansvar.

Nu taler Ellemann: - Det kan godt være ensomt

Til stående klapsalver har Jakob Ellemann-Jensen nu indtaget scenen. Han indleder med at takke for alle de kræfter, som medlemmer kastede i den fire uger lange valgkamp. 

- At føre valgkamp, når det ind imellem er op ad bakke, det kan godt være ensomt. Men hvert eneste besøg løftede mig og bekræftede mig i, at vores fællesskab i Venstre er noget helt specielt.

Ellemanns valg kan blive definerende for dansk politik

Nu er der ganske få minutter til, at Jakob Ellemann-Jensen går på scenen og holder en tale, som ifølge politisk redaktør Hans Redder kan gå hen og blive historisk. 

Det skyldes, at Jakob Ellemann-Jensen på grund af regeringsforhandlingerne er den "mest interessante person i dansk politik" lige nu. 

- Det valg, som Jakob Ellemann-Jensen står over for, kan blive enormt definerende for Venstre og for dansk politik som helhed, siger Hans Redder.

Frit fald fra start

Landsmødet er nu officielt skudt i gang. Det sker til tonerne af Katinkas '2000 meter i frit fald'. 

Med tanke på Venstres valgresultat, den seneste tumultariske valgperiode og Støjbergs og Løkkes exit er det her fra presserækkerne svært ikke at læse en anelse symbolik ind i teksten: 

2000 meter i frit fald / Men jeg er ikke bange eller svimmel / Svæver gennem luften på en farvet himmel / 2000 meter i frit fald / Det er intet jeg skal bære / Jeg ser på mågerne og kranerne / Og måske er vi alle hvor vi skal være. 

Et Venstre delt i tre

41 procent af dem, der stemte på Venstre ved folketingsvalget i 2019, gjorde det også i 2022. Men det har tæret på antallet af vælgere, at både Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg er gået solo og har stiftet deres egne partier. 

Venstre tabte 19 procent af vælgerne til Moderaterne og 12 procent til Danmarksdemokraterne. 

Du kan varme op til Ellemanns tale ved at klikke dig rundt i grafikken for vælgervandringer herunder.

Din browser er ikke understøttet. Opdater venligst din browser hér for at se grafikken.

Tryk på partibogstaverne for at se vælgervandringerne

Mistede 20 mandater ved folketingsvalget

Man kan ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, argumentere for, at Jakob Ellemann-Jensen (V) på grund af regeringsforhandlingerne er den mest interessante person i dansk politik lige nu.

Men han står samtidig i spidsen for et parti, der ved valget gik fra 23,4 procent til 13,3 procent. 

Det betyder, at Venstre mistede 20 pladser i Folketinget og nu er nede på 23 mandater.