Seneste nyt om krigen i Ukraine 12. november

Hvad sker der? Ukrainske styrker har fredag ifølge præsident Zelenskyj genindtaget nøglebyen Kherson, der siden marts har været på russiske hænder. Det sker to dage efter Ruslands melding om, at de ville trække sig fra området.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Befrielsen af Kherson giver tro på flere successer

Befrielsen af Kherson har givet et "massivt boost" til de ukrainske soldater på slagmarken. Det siger TV 2s korrespondent i Odesa Divya Das.

Desuden giver det befolkningen håb, siger hun.

- Der er succeser på denne vej. Befolkningen i andre besatte byer har også tro på, at de kan blive befriet ligesom Kherson, siger Divya Das.

Hun siger videre, at man ikke kender russernes næste træk, og ukrainske styrker fokuserer på, hvad de nu skal gøre.

Ifølge korrespondenten er frygten, at russerne sidder i stilling på den østlige del af Dnipro-floden og angriber derfra.

Tilbagetog trækker spor af ødelæggelser efter sig

De seneste dages hurtige russiske tilbagetrækning fra Kherson blotter, hvordan krigen har sat et mærkbart præg på landskabet og infrastrukturen i området omkring Dnipro-floden.

Blandt andet viser satellitbilleder fra firmaet Maxar, hvordan flere broer er blevet ødelagt i løbet af den sidste uge.

CNN skriver, at det i alt drejer sig om mindst syv broer i Kherson-regionen, der er blevet ødelagt de sidste 24 timer.

Præcis hvordan broerne er blevet ødelagt, er der ikke nogen officiel forklaring på fra hverken russisk eller ukrainsk side.

Men ifølge Kristian Lindhardt, der er major og militæranalytiker ved Institut for Strategi og Krigsstudier, er det tydeligt, at russerne står bag ødelæggelserne.

Ukraines præsident beskriver kampe i Donetsk som "et helvede"

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger også i sin videotale lørdag aften, at prorussiske styrker gør hård modstand i regionen Donetsk. Han beskriver kampene der som et rent helvede.

- Der er ekstremt hårde kampe hver dag. Men vore enheder forsvarer sig heltemodigt. De modstår de invaderende styrkers forfærdelige pres. Og de fastholder vores forsvarslinjer, siger han.

Den ukrainske vilje til kamp i regionen Donetsk har betydet, at man samtidig har kunnet gennemføre vellykkede operationer ved Kherson og i andre områder, mener han.

Zelenskyj lover, at alle byer under russisk besættelse vil blive befriet

Præsident Volodymyr Zelenskyj siger, at Ukraine vil se mange flere scener som dem, der i øjeblikket udspiller sig i Kherson, efter at ukrainske styrker har generobret byen.

Han lover, at alle byer og landsbyer under russisk besættelse vil blive befriet.

- Vi glemmer ikke nogen, vi forlader ikke nogen, siger han i en videotale på beskedtjenesten Telegram.

Han fremhæver blandt andet Krim, Melitopol og Henitjesk, som Rusland lørdag har udpeget som ny administrativ hovedstad i Kherson-regionen.

Zelenskyj: Russerne har ødelagt kritisk infrastruktur på vej ud af Kherson

Russiske styrker har ødelagt al kritisk infrastruktur i Kherson, før de flygtede fra byen i det sydlige Ukraine. Det siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, lørdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Præsidenten nævner blandt andet telefonnetværket, vand- og varmeforsyninger samt elektricitet som noget af det, der er blevet ødelagt.

I en videotale siger Zelenskyj, at ukrainske styrker har generobret kontrollen over mere end 60 bosættelser i Kherson-regionen og er i gang med at genetablere den kritiske infrastruktur i selve byen.

- (Russere) har det samme mål overalt: at ydmyge folk så meget som muligt. Men vi vil genoprette alt, tro mig, siger præsidenten.

Putin lover tættere samarbejde i samtale med Irans præsident

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har talt med sin iranske kollega, Ebrahim Raisi, over telefonen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters lørdag.

Begge ledere har under samtalen understreget, at de ønsker at øge landede politiske, handelsmæssige og økonomiske samarbejde.

Det fremgår ikke, hvornår telefonopkaldet har fundet sted.

Rusland har siden invasionens begyndelse bestræbet sig på at opbygge bånd til Iran og andre ikke-vestlige lande.

Første journalister ankommer til Kherson uden vand og strøm

Udover ukrainsk politi er de første journalister også begyndt at ankomme til Kherson by lørdag. Det skriver BBC

Det er første gang, at journalister besøger byen, efter at den i otte måneder har været besat af Rusland.

Journalisterne er ankommet til en by, der er uden strøm og vand.

De omrkingliggende byer i Kherson vil have strøm igen fra mandag, mens strømmen i selve Kherson by først vil blive genetableret på et senere tidspunkt.

I mellemtiden har ukrainsk tv genoptaget udsendelser fra regionen. 

Ukrainsk politi tilbage i Kherson – skal blandt andet efterforske krigsforbrydelser

Ukrainsk politi er lørdag vendt tilbage til den sydlige by Kherson, efter at russiske styrker har trukket sig fra byen.

Lederen af det nationale politi i Ukraine, Ihor Klymenko, skriver således på Facebook, at omkring 200 politibetjente er tilbage i byen.

Politiets opgave i byen går blandt andet ud på at opstille kontrolposter og efterforske mulige krigsforbrydelser.

Siden at Ruslands forsvarsminister meldte onsdag, at russiske soldater var på vej ud af Kherson, har Ukraine langsomt forsøgt at vende tilbage i byen. 

Fredag meldte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at militærets specialenheder var tilbage i byen.

Ukraines udenrigsminister takker for militært udstyr

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, takker USA for at støtte Ukraine med yderligere militært udstyr, der er på vej. Det fremgår af et opslag på Twitter.

Opslaget kommer, efter at Kuleba har mødtes med sin amerikanske kollega Antony Blinken.

- Vi føler os taknemmelige over for USA og det amerikanske folk for al støtten. Jeg takkede USA for de kommende beslutninger om at sende os mere avanceret militærudstyr, skriver Kuleba på Twitter.

Russisk tilbagetrækning fra Kherson er "en strategisk fejl", siger britisk forsvarsminister

Den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, siger lørdag, at Ruslands "strategiske fejl" i den ukrainske by Kherson vil så tvivl i den russiske offentlighed omkring hele idéen med krigen i Ukraine.

Kherson er den første større by, som Ukraine har generobret fra det russiske militær, efter at præsident Vladimir Putin beordrede sine styrker ind i nabolandet 24. februar.

- Ruslands erklærede tilbagetrækning fra Kherson udgør endnu en strategisk fejl for dem. I februar mislykkedes det for Rusland at erobre nogle af dets markante mål – på nær Kherson, siger Wallace og tilføjer:

 - Nu hvor denne by også er opgivet, må almindelige mennesker i Rusland da begynde at stille sig selv spørgsmålet: Hvad skal det hele være godt for?

USA har hyldet Ukraines genindtagelse af Kherson ved Sortehavet som en "ekstraordinær sejr".

Mens russerne har trukket deres militær tilbage til defensive positioner på østbredden af Dnipro-floden, så siger Wallace, at invasionen af Ukraine kun "har medført international isolationisme og ydmygelse".

- Storbritannien og det internationale samfund vil fortsætte med at støtte Ukraine, og mens tilbagetrækningen er velkommen, er der ingen, som kommer til at undervurdere den fortsatte trussel, som Den Russiske Føderation udgør.

Britisk journalist modtaget af grædende ukrainere i Kherson

Britiske Sky News' korrespondent Alex Rossi lader sammen med resten af sit hold til at være de første udenlandske journalister, der når frem til Kherson, efter byen blev generobret af ukrainske styrker.

Det skriver The Guardian.

En video på Twitter viser dem blive modtaget af en gruppe både glade og grædende indbyggere i byen.

Russisk-støttede myndigheder udpeger ny hovedstad i Kherson

Ifølge det russiske nyhedsbereau Tass har den russisk-installerede lokaladministration i Kherson udpeget en ny administrativ hovedstad i regionen.

Det bliver byen Henitjesk, hvor ”alle de centrale myndigheder er koncentreret”, lyder det fra Alexander Fomin, der er medlem af administrationen.

Fredag lykkedes det ukrainske styrker at generobre storbyen Kherson, der er hovedstad i regionen af samme navn, efter at russiske styrker har kontrolleret området siden krigens begyndelse.

Henitjesk er en havneby ved Det Azovske Hav, som ligger meget tæt på Krim-halvøen, men i en betydelig afstand fra Kherson by.

Ukrainsk bombardement kvæster tre civile, siger russisk myndighed

De russisk-installerede myndigheder i det besatte Luhansk siger, at tre civile er blevet kvæstede af ukrainsk bombardement.

Det oplyser det russiske statsejede nyhedsbureau RIA Novosti ifølge The Guardian.

Oplysningerne er endnu ikke bekræftet af uafhængige kilder.

Russisk tilbagetrækning fra Kherson kan have stået på i ugevis

Ukrainske styrker har fredag genindtaget nøglebyen Kherson, der siden marts har været på russiske hænder. Det sker to dage efter Ruslands melding om, at de ville trække sig fra området.

Men ifølge det britiske forsvarsministerium, kan russerne have været i gang med at trække soldater og udstyr ud af byen i ugevis.

Det skriver ministeriet i sin daglige briefing om krigen i Ukraine.

- Det er sandsynligt, at tilbagetrækningsprocessen allerede startede så tidligt som 22. oktober, da russisk-installerede myndigheder i Kherason opfordrede civile til at forlade byen, lyder det.

Derudover er det ifølge ministeriet sandsynligt, at Rusland stadig forsøger at evakuere sine styrker over Dniprofloden for at oprette forsvarslinjer på dens østlige bred.

Banksy-værk dukker op i bombet ukrainsk by

Den famøse, men anonyme graffitikunstner Banksy har delt et billede på Instagram af et nyt værk på en ødelagt bygning i Borodyanka nordvest for Kyiv.

Værket forestiller en gymnast, der står på hænder på ruinerne. Borodyanka var et af de steder, der blev ramt hårdest af russiske bombardementer i starten af invasionen i februar.

Andre værker i og omkring den ukrainske hovedstad havde i forvejen ført til spekulationer om, at Banksy opholder sig i det krigshærgede land, skriver CNN.

Blandt andet viser et andet værk, at Banksy dog endnu ikke har taget æren for, at den russiske præsident Putin i en judo-geir blive kastet gennem luften af et barn.

Flygtning fra Kherson håber at vende hjem inden nytår

Fredag generobrede ukrainske styrker byen Kherson i det sydlige Ukraine efter det russiske militærs tilbagetrækning.

Det har udløst fejringer i store dele af Ukraine – blandt andet i havnebyen Odesa, der lige nu huser mange flygtninge fra Kherson, og hvor TV 2s korrespondent Divya Das befinder sig

- Ikke bare har de genindtaget byen, de har også fordrevet russerne, og det er et kæmpe moralsk boost for de ukrainske styrker og befolkningen, som også har været en masse igennem, siger hun.

En af flygtningene er ingeniør Yevhen Grynko, som TV 2 har talt med.

- Jeg har forberedt mig til dette øjeblik, for jeg har læst en masse avisartikler og information. Det var jo tydeligt, at før eller siden ville Kherson blive befriet, siger han.

For otte måneder siden flygtede Yevhen Grynko fra sit hjem sammen med sin nærmeste familie. Men nu håber han på snart at kunne vende hjem. I første omgang bare for at hente lidt vintertøj, fortæller han.

De ukrainske myndigheder har nemlig advaret flygtninge fra Kherson mod at vende hjem, før man har sikret byen helt og blandt andet fjernet eventuelle miner.

- Det afhænger af vore soldaters hårde og blodige arbejde. Jeg ønsker at tro, at det bliver inden nytår, siger Yevhen Grynko.

Krigen fortsætter trods russisk tilbagetrækning, siger ukrainsk minister

Selvom ukrainske styrker har genindtaget byen Kherson efter det russiske militærs tilbagetrækning, "fortsætter krigen".

Det siger den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, lørdag ved et topmøde i Cambodja ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Vi vinder kampe på jorden. Men krigen fortsætter.

 - Jeg forstår, at alle ønsker, at denne krig slutter så hurtigt som muligt. Vi ønsker det naturligvis mere end nogen andre, sagde han efter et møde med Australiens premierminister, Anthony Albanese.