Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Hvad skete der? Rusland har besluttet at trække sig fra nøglebyen Kherson, som der har været voldsomme kampe omkring den seneste tid.

 

Vil tage russerne en uge at trække sig ud af Kherson

Det vil tage russerne mindst en uge at trække sig ud af Kherson-regionen, siger Ukraines forsvarsminister Oleksii Reznikov til nyhedsbureauet Reuters

Der er ifølge ministeren stadig 40.000 russiske tropper i regionen, og de opholder sig i og omkring byen og på den højre bred ved Dnipro-floden. 

- Det er ikke så nemt at trække disse tropper ud af området på en eller to dage. Det vil som minimum tage en uge, siger han ifølge Reuters. 

Estland vil fjerne monumenter med tilknytning til Sovjetrusland

Estlands regering har sagt, at den kan fjerne monumenter fra sovjettiden fra det offentlige rum og siger, at de opildner til had midt i Ruslands krig i Ukraine.

Parlamentet i det tilstødende baltiske land Letland har allerede stemt for at fjerne alle resterende sovjetiske statuer og plaketter i midten af ​​november, hvilket fik Rusland til at kalde sin ambassadør hjem.

Estland og Letland har store russisktalende mindretal, der nogle gange er i modstrid med de nationale regeringer.

Der har været bekymring for, at Moskva kunne forsøge at udnytte disse forskelle til at destabilisere landene, som både er EU- og NATO-medlemmer.

- Regeringens holdning er, at sovjetiske monumenter, der tilskynder til had, skal fjernes fra det offentlige rum, siger den estiske kulturminister, Piret Hartman, i en erklæring.

Det skriver The Guardian.

Ukrainske styrker generobrer land

Ukrainske styrker har indtaget yderligere syv kilometer i to retninger i den sydlige del af landet i det sidste døgn. Det skriver nyhedsbureauet Reuters, der citerer den ukrainske hærchef, Valeriy Zaluzhnyi. 

Onsdag var meldingen fra Rusland, at man vil trække sine tropper tilbagefra den vestlige bred ved Dnipro-floden – et område der inkluderer Kherson. 

Hærchefen siger til Reuters, at de ukrainske styrker har avanceret fra Pervomaiske i retning mod Kherson og fra Petropavlivka mod Novoraysk. 

Der er ifølge Zaluzhnyi tale om et område på 264 kvadratkilometer. 

Russisk selskab får lov til at undersøge eksplosioner på gasrørledning

Geodatastyrelsen har givet det russiske selskab Nord Stream AG tilladelse til at undersøge skaderne på gasrørledningen Nord Stream 1. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Styrelsen oplyste til TV 2 i slutningen af oktober, at man havde modtaget en ansøgning om tilladelse til at undersøge gasrøret. Oplysningen kom efter, at det lidt tidligere på måneden kom frem, at der befandt sig et russisk fartøj i Østersøen, der afventede myndighedernes godkendelse til at undersøge eksplosionerne.

Både Danmark og Sverige har slået fast, at der er fire lækager på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2, og at eksplosioner er skyld i lækagerne. 

Meldinger om ukrainsk fremmarch ved Kherson

Både CNN og The Guardian skriver, at der nu er meldinger om, at ukrainske tropper torsdag har tilbageerobret byen Kyselivka i Kherson-regionen.

Den ligger blot omkring 15 kilometer fra den russiskbesatte nøgleby Kherson, der i disse dage er i stort fokus, fordi Rusland har sagt, at de vil trække sine tropper fra byen. 

CNN henviser til en video på sociale medier, hvori en soldat siger: 

- Kyselivka er vores. Vi går ind nu. Fjenden er lige løbet væk. Ære til Ukraine.

CNN har verificeret videoens geolokation.

Andre videoer på sociale medier – endnu ikke verificeret – viser ifølge brugerne ukrainske soldater mødes med beboerne i de befriede områder. Heriblandt en video delt af Anton Gerashchenko der er rådgiver i Ukraines indenrigsministerium. Ifølge ham er byerne Borozenske og Bruskinske nu også befriet:

Rusland vil gøre Kherson til en "dødsby", raser Zelenskyjs toprådgiver

Mykhailo Podolyak, der er Zelenskyjs seniorrådgiver, er ofte ved tasterne på Twitter, hvor han i klare vendinger udskammer Putin og det russiske regime. 

Og torsdag – dagen efter Ruslands meldinger om at trække sig fra Kherson – skriver han, at Rusland ønsker at gøre Kherson til en "dødsby" og forvandle den til ruiner. 

- Sådan ser den "russiske verden" ud: De kom, røvede, fejrede, dræbte "vidner", forlod ruiner og forsvandt.

Tidligere har han understreget, at der endnu ingen tegn er på russisk tilbagetrækning fra Kherson. 

Ukraine siger, at de har generobret 264 kvadratkilometer det seneste døgn

Ukrainske styrker er rykket syv kilometer frem i to retninger i syd og generobret 12 nye beboelsesområder inden for de seneste 24 timer.

Det hævder i hvert fald den ukrainske hærchef, Valeriy Zaluzhnyi, ifølge Reuters. De territoriale gevinster skulle udgøre 264 kvadratkilometer, siger hærchefen og kommenterer derudover på meldingen om, at Rusland vil trække deres tropper fra nøglebyen Kherson, der længe har været under russisk besættelse:

- Vi kan endnu ikke bekræfte eller afkræfte oplysningerne om den såkaldte tilbagetrækning af russiske besættelsestropper fra Kherson. Vi fortsætter med at udføre den offensive operation i overensstemmelse med vores plan, skriver han ifølge Reuters på beskedtjenesten Telegram.

Ukrainske soldater poserer i fuld uniform og hævder vigtig by befriet

Ukrainske tropper hævder torsdag, at de har generobret byen Snihurivka i den sydlige Mykolaiv-region fra russiske styrker. 

I videoer offentliggjort på både sociale medier, på ukrainsk tv og på nyhedsbureauet Reuters ses ukrainske soldater posere i fuld uniform, samtidig med at de proklamerer, at de har befriet byen 10. november. En soldat afslutter med kampråbet: "Slava Ukraine" (ære til Ukraine, red.), mens civile klapper af de ukrainske tropper.

Ifølge Reuters er Snihurivka den sidste tilbageværende russiskbesatte by i Mykolaiv-regionen og strategisk vigtig i forhold til at få kontrol over en rute, der fører til nøglebyen Kherson, der længe har været besat af Rusland. 

Reuters har verificeret videoens lokation men ikke datoen. Ukraines forsvarsministerium har heller ikke kommenteret oplysningerne om befrielsen. 

Rusland er under "hårdt pres", siger NATO-chef

Konklusionen fra NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, er klar, efter at Rusland har beordet sine tropper til at forlade den sydlige nøgleby Kherson.

- Det står klart, at Rusland er under hårdt pres, og hvis de forlader Kherson, vil det være endnu en sejr for Ukraine, sagde Stoltenberg torsdag til pressen efter et møde med den italienske premierminister, Giorgia Meloni. Det skriver Reuters. 

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har dog manet til ro og blandt andet opfordret  ukrainske medier til at skrue ned for glæden over russernes tilbagetog.

Samtidig har præsidentens seniorrådgiver, Mykhailo Podolyak, understreget, at der ingen tegn er på, at Rusland forlader Kherson uden kamp.

USA's præsident vil drøfte fangeudveksling med Putin

Den amerikanske basketballspiller Brittney Griner er blevet flyttet til en straffekoloni i Rusland for at afsone sin dom, men hendes egne advokater ved endnu ikke, hvor hun er.

Står det til USA's præsident, Joe Biden, kommer hun ikke til at være der længe.

Han vil have den russiske præsident, Vladimir Putin, til at indlede forhandlinger om en fangeudveksling. Det siger han ifølge Reuters efter det amerikanske midtvejsvalg.

Putin vil måske deltage elektronisk ved G20-topmøde

Han møder ikke op i egen person, oplyser det russiske udenrigsministerium. Men Ruslands Vladimir Putin vil muligvis deltage via videoforbindelse ved G20-topmøde i Indonesien. Det skriver CNN.

Iran hævder at have bygget supersonisk missil

Iran har ifølge nyhedsbureauet Tasnim, der fungerer som et semiofficielt nyhedsbureau for magthaverne i Iran, bygget et hypersonisk missil.

Tasnim henviser torsdag til lederen af luftvåbnet i Irans Revolutionsgarde, der er en del af den iranske hær, Amir Ali Hajizadeh.

- Dette missil kan nå så høj en hastighed og manøvrere ind og ud af atmosfæren. Det vil ramme fjendens antimissilsystemer og er et stort skridt frem inden for missilteknologi, siger han ifølge Tasnim.

38-årig mand er tredje brite dræbt i krig i Ukraine

En britisk mand, Simon Lingard, fra Great Harwood i Lancashire er dræbt i kamp i Ukraine. Det skriver flere britiske medier. Lingard er den tredje brite, der er blevet dræbt under krigen, skriver Daily Mail. Ifølge BBC er britiske myndigheder i kontakt med de ukrainske myndigheder om omstændighederne for Simon Lingards død.

Zelenskyjs rådgiver: Vi ser ingen tegn på tilbagetog

Russernes meddelte tilbagetog fra området Kherson er blevet fejret i Ukraine. Men ifølge præsident, Volodymyr Zelenskyj, bør man ikke tage glæderne på forskud. 

Mykhailo Podolyak, som ser seniorrådgiver for Zelenskyj, skriver på Twitter, at "handling taler højere end ord".

- Vi ser ingen tegn på at Rusland forlader Kherson uden kamp. En del af russerne er stadig i byen og yderligere reserver er stadig i regionen, skriver han. 

Over 100.000 russiske soldater er dræbt eller såret, siger amerikansk general

Over 100.000 russiske soldater er enten blevet dræbt eller såret under krigen i Ukraine, vurderer den amerikanske generalstabschef, general Mark A. Milley.

Det skriver Reuters.

Milley tror, at Ukraine "sandsynligvis" har lignende tabstal. Den amerikanske topgenerals estimater er ikke blevet uafhængigt bekræftet. De er det højeste tabstal, som USA hidtil har anslået under krigen i Ukraine.

Putin tager ikke til G20-topmøde

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har besluttet sig for ikke at rejse til Indonesien for at deltage i G20-topmødet.

I stedet bliver udenrigsminister Sergej Lavrov repræsentant, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det forventes, at Vladimir Putin vil deltage på et virtuelt møde. Putins manglende deltagelse afliver samtidig muligheden for et møde mellem den russiske præsident og USA's præsident, Joe Biden.   

Rusland er i "alvorlige problemer" i Ukraine, siger Biden

Den russiske tilbagetrækning fra nøglebyen Kherson i det sydlige Ukraine er symptom på et større problem. For Ruslands militær har alvorlige udfordringer i Ukraine, når de må opgive at holde på de besatte områder, som de ellers har besluttet at annektere, mener den amerikanske præsident.

- Det her er bevis for, at de har nogle alvorlige problemer både Rusland og det russiske militær, siger Joe Biden om tilbagetoget, skriver The Guardian.

Mens amerikanernes udmeldinger er optimistiske, maner Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, til ro. Det er for hurtigt at drage konklusioner om russernes tilstand, lyder det. Han opfordrede derfor ukrainske medier til at skrue ned for glæden over russernes tilbagetog. 

- Fjenden bringer os ingen gaver, de gør intet af god vilje. Vi kæmper os til sejrene, siger præsidenten.