Folketingsvalg 2022

Seneste nyt om regeringsforhandlinger

Hvad skete der? Alle 11 partier har tirsdag været forbi kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) på Marienborg. Forhandlinger genoptages efter forventningerne torsdag.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Regeringsforhandlingerne er slut for i dag

Samtlige partier har nu været forbi Mette Frederiksen (S) til sættermøde.

Nye Borgerlige var det sidste parti til at nå forbi Marienborg tirsdag, mens de andre partier mandag og tirsdag har diskuteret sundhedspolitik med Mette Frederiksen.

Det forventes, at der er pause i forhandlingerne onsdag, inden at de genoptages på Christiansborg torsdag. Ifølge TV 2s oplysninger bliver temaet økonomi og inflation.

Mette Frederiksen mødte ikke pressen efter tirsdagens forhandlinger.

Vermund forventer, at Mette Thiesen fortsætter i Folketinget

Partiformand Pernille Vermund forventer, at Mette Thiesen fortsætter i Folketinget. Det siger hun foran Marienborg, dagen efter at Mette Thiesen meldte sig ud af partiet.

- Jeg regner med, at Thiesen tager sit NB-mandat med sig. Enten hos Dansk Folkeparti eller som løsgænger, siger hun.

Mette Thiesen trak sig fra Nye Borgerlige efter en række episoder med hendes kæreste, som ifølge Pernille Vermund har ageret truende og voldeligt over for en medarbejder i partiet.

- Jeg synes, det er svært at se tilbage, fordi år man ved, hvor galt det endte efter valget, så ville jeg ønske at have ageret anderledes. Men det havde krævet, at jeg tog en meget stor beslutning på et spinkelt grundlag, siger Vermund.

TV 2 har tidligere tirsdag været i kontakt med Thiesen, der ikke ønsker at udtale sig om hendes fremtid.

NB vil hverken støtte en rød eller en bred regering - men fortsætter forhandlinger

Nye Borgerliges Pernille Vermund er netop kommet ud fra regeringsforhandlingerne, som hun siger, at partiet fortsat vil være en del af.

Dog kan hun ikke forestille sig, at Nye Borgerlige kommer til at støtte en regering med Mette Frederiksen (S) som statsminister.

- Jeg er ret sikker på, at det ender med en rød regering eller en regering med Løkke. Det bliver uden Nye Borgerlige, siger Pernille Vermund.

Peter Kofod er ny gruppeformand for Dansk Folkeparti

Peter Kofod blev på et partimøde mandag valgt som gruppeformand for Dansk Folkepartis folketingsgruppe. Det skriver han selv på Facebook.

- Jeg er glad og stolt over, at mine nye kollegaer i gruppen har valgt mig som gruppeformand for Dansk Folkeparti. Et hverv, jeg vil forsøge at løfte med største ydmyghed, respekt og loyalitet over for partiet, skriver han i opslaget på Facebook.

Peter Kofod har tilbragt de seneste år som Europaparlamentsmedlem i Bruxelles og Strasbourg, men efter valget er han nu klar til at vende hjem til Danmark og igen indtage en plads i Folketinget.

Nye Borgerlige er ankommet

For første gang under de igangværende regeringsfohandlinger er Nye Borgerlige ankommet til Marienborg for at mødes med Mette Frederiksen (S). Partiet mødte ikke pressen inden. 

Alternativet vil ikke lægge mandater til en bred regering

Alternativets leder, Franciska Rosenkilde, siger på vej ud fra forhandlingsbordet, at snakken har været "meget overordnet".

Hun siger desuden, at det er vigtigt for Alternativet at være på linje som Mette Frederiksen (S), hvis partiet skal støtte en regering med Socialdemokratiet.

Det har Alternativet dog svært ved at se med Socialdemokratiets ønske om en bred regering.

- Hvis der ikke bliver ført en rød-grøn politik, er det svært at se, at det bliver med vores mandater, siger Franciska Rosenkilde.

Hun bekræfter afslutningsvis, at Alternativet kommer til at stemme for, hvis en advokatundersøgelse af minksagen skulle komme til afstemning i Folketinget.

Enighed om sundhedsvæsenets problemer – men uenige om løsninger, siger analytiker

Det lader til, at der er en bred enighed blandt partierne om, at der er store problemer i sundhedsvæsenet, blandt andet med rekruttering af personale og behandlingsgaratien.

Det siger TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren, der er til stede på Marienborg, hvor regeringsforhandlingerne er i fuld gang.

Dog er der bare en forskellig tilgang til, hvordan problemerne skal løses, siger han.

- Behandlingsgarantien er et af de steder, der skiller partierne, siger han og peger på, at mens Radikale Venstre vil lempe garantien, vil Liberal Alliance for eksempel gøre det modsatte.

- Det kan også være, at det bliver en del af det, der i sidste ende gør, at det bliver svært at lave en bred regering, fordi man er uenige om, hvordan man skal løse udfordringer i sundhedsvæsenet, men også andre områder, siger Jesper Vestergren.

Eva Kjer Hansen melder sig som jobsøgende

Mens regeringsforhandlingerne er i gang på Marienborg, har et kendt ansigt meldt ud, at hun stopper helt i politik.

Således meddeler det mangeårige medlem af Venstre Eva Kjer Hansen til JydskeVestkysten, at hun stopper i politik.

Hun blev 1. november ikke genvalgt til Folketinget og forlader også Kolding Byråd.

- Jeg har meddelt byrådsgruppen, at jeg forlader Venstre helt. Jeg er jobsøgende nu, og jeg søger et job, som ikke er foreneligt med byrådsarbejdet, siger hun til mediet.

Franciska Rosenkilde forhandler lige nu

Alternativet er ankommet til Marienborg og sidder lige nu til møde med Mette Frederiksen (S). Partiet mødte ikke pressen inden. 

Efter Alternativet forventes Nye Borgerlige at møde op på Marienborg.

LA vil udvide behandlingsgaratien

Et af de emner, der blandt andet blev vendt mellem Liberal Alliance og den kongelige undersøger Mette Frederiksen (S), var behandlingsgarantien.

Flere partier – blandt andet Radikale Venstre – har forslået at suspendere behandlingsgarantien. Det er Liberal Alliance dog ikke enig i.

- Den diskussion, der kører, om man skal suspendere behandlingsgarantien, så det er mere behageligt at være offentlig ansat, der har vi det sådan, at nej, man skulle udvide den, så det er bedre at være patient, siger Alex Vanopslagh (LA) efter forhandlingerne.

Vanopslagh: Alt er til forhandling

Alt er til forhandling ifølge Liberal Alliance, og det gælder også, om der skal laves en advokatvurdering af minksagen.

Det siger partileder Alex Vanopslagh (LA) på vej ud af forhandlingerne på Marienborg om at danne regering.

- Selvfølgelig er ting til forhandling. Det er derfor, vi dukker op. Man kan godt køre Sikandar Siddique-stil og sige, "at intet af det, vi foreslår, er til forhandling, alt er ultimativt". Men så ryger man bare ud af Folketinget, siger han.

Han understreger, at Liberal Alliance ikke har ændret holdning. Partiet tilhører blå blok og peger altså ikke på fungerende statsminister Mette Frederiksen (S), der forsøger at danne en bred regering.

Alex Vanopslagh forhandler lige nu

Liberal Alliance er ankommet til Marienborg og sidder lige nu til møde med den kongelige undersøger Mette Frederiksen (S). Partiet mødte ikke pressen inden. 

De radikale håber at finde "landingsbane" i Rwanda-spørgsmålet

De radikale er overbeviste om, at de sammen med Socialdemokratiet nok skal finde en "landingsbane" i forhold til Socialdemokratiets planer om et udrejsecenter i Rwanda.

Det siger Radikale Venstres politiske leder, Martin Lidegaard, efter møde med den fungerende statsminister Mette Frederiksesn (S) på Marienborg.

- Vi kan ikke lægge stemmer til en enegang i Danmark på det område, men vi ser en masse mulige landingsbaner for, hvordan vi i en bredere, europæisk kontekst kan arbejde på et modtagecenter i Afrika, siger han.

Martin Lidegaard siger videre, at han går ind til Rwanda-spørgsmålet med "et åbent sind". Han tilføjer desuden, at spørgsmålet ikke fyldte på dagens møde, hvor sundhed var i fokus.

De fleste partier er stadig med i regeringsforhandlinger

Der er indtil videre kun et parti, der ikke er med i regeringsforhandlingerne på Marienborg. Det drejer sig om Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne.

Hun meldte fredag ud, at det ikke gav mening at fortsætte forhandlingerne, da partiet ville en anden vej end Mette Frederiksen (S), der er kongelig undersøger.

Dermed skal de resterende partier forbi Marienborg og tale om sundhed. Tirsdag drejer det sig udover Radikale Venstre om blandt andet Liberal Alliance, Alternativet og Nye Borgerlige.

- Nye Borgerlige kan også blive interessante, fordi det er første gang, at de forhandler med Mette Frederiksen efter folketingsvalget. De har endnu ikke været til det første sættemøde, hvor man fortæller om ens prioriteter. Det var svært at få plads i alles kalendere, siger TV 2s politiske analytiker, Jesper Vestergren, der er til stede ved Marienborg.

Martin Lidegaard før forhandlinger: Bred regering skal løse sundhedsudfordringerne

Radikale Venstres politiske leder, Martin Lidegaard, siger før regeringsforhandlinger på Marienborg med sundhed som tema, at de radikale har to vigtige pointer.

Det drejer sig både om, hvad der er behov for her og nu, men også om de mere langsigtede planer.

På kort sigt foreslår partiet at suspendere behandlingsgaratien, mens de radikale vil lave et bredt samarbejde på området på længere sigt. Og derfor ser partiet også gerne, at det bliver en bred regering.

- Det er et område, der beviser vigtigheden af at få en bred regering denne gang. For uanset hvad vi bliver enige om lige om lidt, så er det vigtigt at have det lange lys på.

- Om det så er forebyggelse, psykiatri eller tiltrækning af flere medarbejdere. Det er ikke noget, vi kan fikse i morgen, det kræver, at vi laver en plan, der rækker ti år frem i hvert fald, siger Martin Lidegaard.

Velkommen til livebloggen

Velkommen til denne liveblog, hvor der er fokus på de politiske forhandlinger på Marienborg om dannelsen af en ny regering. Temaet for dagens møder er sundhed.