Folketingsvalg 2022

Folketingsvalg i Danmark

Hvad skete der? Det endelige valgresultat er udskudt, fordi Danmarks Statistik vil lave en "ekstra kontrol".

Den radikale leder Sofie Carsten Nielsen har trukket sig.

Få overblikket her over, hvem der er inde og ude af Folketinget. 

Livebloggen opdateres ikke længere.

Tak for i dag

Vi lukker valgbloggen ned for i dag, men vi vender tilbage i morgen og følger dannelsen af det nye Folketing. Tak fordi I fulgte med. 

Spejdere ryddede Odder for valgplakater på tre timer

Spejdergruppen StærkOdder gik klokken 20 på valgaftenen i gang med at pille samtlige valgplakater i den østjyske by ned.

Tre timer senere var de færdige. Det skriver TV2 ØSTJYLLAND.

- På tre timer var hele Odder by ryddet for valgplakater. De få valgplakater, der hænger tilbage, har vi folk til at køre rundt og kigge efter, siger gruppeleder for StærkOdder Nuka Buck-Hansen til mediet.

Valgplakater må maksimalt blive hængende otte dage efter et valg. Herefter må myndighederne fjerne dem.

LA har brugt millioner på Facebook-annoncering

2,6 millioner kroner har Liberal Alliance brugt på at annoncere på det sociale medie Facebook mellem 30. september til 29. oktober.

Det skriver DR.

I bunden ligger Frie Grønne, som ikke blev valgt ind i Folketinget ved tirsdagens valg.

29.166 kroner har partiet brugt på at booste opslag på Facebook i samme periode.

Flere kvinder i Folketinget end nogensinde

Med alle personlige stemmer optalt står det nu klart, hvordan sammensætningen af Folketinget kommer til at se ud.

Ifølge Ritzaus optælling kommer Folketinget til at bestå af 79 kvinder og 100 mænd. Det svarer til, at kvinder udgør 44,13 procent af Folketinget.

Det er den klart højeste andel af kvinder i Folketinget nogensinde.

Den hidtidige rekord var 38,9 procent.

Venstres spidskandidat er valgt ind på det sidste mandat

Venstres spidskandidat i hovedstaden Linea Søgaard-Lidell har netop fået at vide, at hun er blevet valgt ind i Folketinget på det sidste mandat.

- Det er fantastisk. Vi har kæmpet hårdt den sidste måned. Det er en stor lettelse. Jeg er stolt af den kampagne, vi har ført, og er meget ydmyg over den tillid, som københavnerne har vist, siger hun til TV 2. 

Linea Søgaard-Lidell meldte sig ind i Venstre i 2017, hun kom i Europaparlamentet i 2019, og nu skal hun så i Folketinget. 

- Der er brug for en større bevågenhed omkring EU. Det kan jeg bidrage med, siger hun.

Endnu et navn i spil til formandsposten i Radikale Venstre

Radikale Venstres folketingsgruppe mødes i morgen. En ny formand for partiet skal findes blandt de syv mandater, som har fået en plads i det nye Folketing. 

Blandt de syv er den nu afgående formand Sofie Carsten Nielsen, og selvom mange spår, at Martin Lidegaard vil overtage formandsposten, så er der også et andet navn i spil, fortæller TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Samira Nawa bliver muligvis valgt. Der er folk i partiet, som spekulerer i, om hun kunne være en mulighed også, siger han.

Katrine Robsøe har opnået genvalg – er både glad og ked af det

Katrine Robsøe opnåede Radikale Venstres eneste mandat i Østjyllands Storkreds foran politisk ordfører Andreas Steenberg, der har repræsenteret partiet i Folketinget i 11 år.

Robsøe opnåede i alt 3726 stemmer, mens Steenberg fik 1976 stemmer.

- Jeg er glad for den tillid, der er vist mig ved det her valg. Men jeg er også enormt ked af at skulle sige farvel til gode kollegaer, siger hun til TV 2.

Stemmeprocenten har rykket sig lidt

Stemmeprocenten blev i aftes angivet til at være 84,1 ved valget. Med alle personlige stemmer har det dog rykket sig en anelse.

Valgdeltagelsen lyder i stedet på 84,2 procent, fremgår det af KMD's side.

Alle personlige stemmer talt op: Flere prominente navne er ude

De sidste stemmer fra København er blevet gennemgået, og dermed ligger det nu fast, hvem der kommer i Folketinget, og hvem der ikke gør.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, opnår ikke genvalg. Det står klart efter alle personlige stemmer i Københavns Storkreds er talt op.

Heller ikke Lars Aslan Rasmussen (S), Halime Oguz (SF) og Katarina Ammitzbøll (K), der alle sad i Folketinget, opnår genvalg.

Derimod har Jette Gottlieb (Ø) opnået genvalg. Se alle resultaterne her.

Flere årsager til, at forhandlinger begynder fredag

Der er flere årsager til, at fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) først inviterer partilederne forhandlinger på fredag. Det fortæller TV 2s politiske redaktør, Hans Redder. 

Dels har det været en opslidende valgkamp for alle politikerne. Desuden skal Mette Frederiksen og folkene omkring hende have tid til at tilrettelægge processen. 

- Det ser ud til at blive nogle svære og komplicerede forhandlinger, og hvordan skal man egentlig gribe dem an? Der er både politik og bogstavleg, siger han.

Valgforsker: Blot 500 stemmer var med til at afgøre det røde flertal

Jyllands-Posten har ved hjælp af valgforsker Martin Vinæs fra Aarhus Universitet forsøgt at komme til bunds i, hvad der afgjorde det vildt tætte valg. Forskeren har blandt andet kigget på den storkreds, hvor Socialdemokratiet vandt et kredsmandat med den mindste margin.

Det var i Nordsjællands Storkreds. Her sikrede omkring 500 stemmer partiet 1 mandat. Hvis stemmerne i stedet var gået til Moderaterne, havde det ifølge forskeren i sidste ende betydet, at et mandat var gået fra S til V.

Jeppe Kofod: - Det er en svær aften

Den fungerende udenrigsminister Jeppe Kofod reagerer nu på, at han ikke er blevet valg til Folketinget. 

- Imidlertid er det en svær aften. Det vil jeg ikke lægge skjul på. Jeg ved om nogen, at der i politik ikke bare er medgang og modgang, men også kriser og nærmest uoverstigelige udfordringer – både politiske og personlige, skriver han i et opslag på Facebook. 

Så lang tid har forhandlinger tidligere taget

Mette Frederiksen tager fredag hul på forhandlingerne om at danne en ny regering. Her kan du se, hvor lang tid det har taget de seneste fem gange:

  • Valget 5. juni 2019: 20 dage – Mette Frederiksen (S).
  • Valget 18. juni 2015: 10 dage – Lars Løkke Rasmussen (V).
  • Valget 15. september 2011: 18 dage – Helle Thorning-Schmidt (S).
  • Valget 13. november 2007: 10 dage – Anders Fogh Rasmussen (V).
  • Valget 8. februar 2005: 10 dage – Anders Fogh Rasmussen (V).

Moderaternes spidskandidat ved ikke, om han er kommet i Folketinget

På det største optællingssted i Københavns Kommune er der blevet talt 360.000 stemmer op. Men stemmerne er endnu ikke blevet indberettet.

Moderaterne har fået to mandater, og lige nu sidder spidskandidat og tidligere teaterdirektør Jon Stephensen og venter spændt på, om han kommer ind i Folketinget.

- Det bliver et helt nyt liv. Hvis det lykkes, vil jeg være helt vildt glad. Hvis ikke, har det været fire fantastiske og lærerige uger, siger han.

Han har fået enorm respekt for politikere undervejs i valgkampen. Moderaterne er ved folketingsvalget blevet landets tredjestørste parti med 16 mandater.

Valgforsker kaldet det "overvejende sandsynligt", at valgresultatet holder stik

Valgforsker og lektor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, Martin Vinæs Larsen, forklarer nu den udskudte stemmeoptælling fra Danmarks Statistik.

- Det er et ekstremt tæt valg, og på grund af den måde mandaterne er faldet ud på, skal der også bruges en lidt mere kompliceret valgmatematik end normalt for at placere mandaterne, siger han. 

Han kalder det "overvejende sandsynligt", at de resultater, vi har talt om hele dagen, fortsat vil holde stik. 

Risikerer vi, at det røde flertal rykker sig?

- Det kan man ikke afvise. Men der skal ikke kun rykkes 10-20 stemmmer, men hundredvis af stemmer på bestemte steder, for at det sker, svarer Martin Vinæs Larsen.

Villadsen halter markant efter forgængere

Ved de foregående folketingsvalg har det nærmest regnet med stemmer over Enhedslistens frontkvinder.

Mens Pernille Skipper ved valget i 2019 trak 33.024 personlige stemmer, svømmede Johanne Schmidt-Nielsen i henholdsvis 40.425 og 47.002 personlige krydser ved valgene i 2015 og 2011.

Den nuværende politiske leder for partiet, Mai Villadsen, må dog se langt efter samme status som stemmesluger. Ved tirsdagens valg har hun fået 10.822 personlige stemmer, viser fintællingen af valgresultatet.

Selv har det dog lydt fra hende, at hun er "glad og stolt". 

"Hold vejret", siger TV 2s politiske redaktør om valgresultatet

TV 2s politiske redaktør skriver på Twitter, at vi skal "holde vejret", mens vi venter på, at Danmarks Statistik gennemfører en ekstra kvalititetskontrol af fintællingen. 

Resultaterne vil ikke blive offentliggjort i dag, skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse. 

Det er kun ét mandat, der tipper magten til rød blok.  

Stemmetal fra fintælling skal gennem ekstra kvalitetskontrol

Danmarks Statistik offentliggør ikke stemmetallene fra fintælling efter folketingsvalget onsdag.

Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

Det skyldes, at Danmarks Statistik gerne vil gennemføre en ekstra kvalitetskontrol inden offentliggørelse, fordi valgresultatet har været så tæt.

Grønlandsk folketingsmedlem blev ringet op af Lars Løkke på valgnatten

Aaja Chemnitz fra det grønlandske parti IA blev natten til onsdag ringet op af Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen, som spurgte, om hun kunne overveje at lægge sit mandat hos blå blok.

- Lige nu står det ret tæt mellem rød og blå blok, og IA kan blive det afgørende mandat. I den forbindelse er jeg blevet kontaktet for at høre, hvordan jeg står i forhold til at kunne pege på en ren blå regering.

Det afviste hun dog.

- For mig at se er det ikke en mulighed, for vi kan ikke pege på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne som parlamentarisk grundlag for en regering, som vi kan se os selv i, siger hun til Ritzau.

Lars Aslan er ude

Socialdemokratiets Lars Aslan er ikke genvalgt til Folketinget. Det skriver han på Facebook.