Seneste nyt om krigen i Ukraine 29. oktober

Livebloggen opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Havnen i Krim-halvøens største by, Sevastopol, var ifølge russiske myndigheder mål for en række droneangreb lørdag morgen. Det har fået Rusland til at varsle, at landet vil trække sig fra en aftale om korneksport fra ukrainske havne.

Få seneste nyt om krigen i Ukraine her.

Rusland "bruger mad som våben", siger Det Hvide Hus

Ruslands beslutning om at trække sig fra den FN-støttede aftale om at holde en handelskorridor for ukrainsk korn åben er at bruge ”mad som våben”.

Sådan lyder det ifølge CNN lørdag aften dansk tid fra Det Hvide Hus.

Udmeldingen er praktisk talt det samme som at varsle, at folk verden over skal betale mere for madvarer eller sulte, siger Adrienne Watson, der er talsperson for det amerikanske National Security Council.

-Rusland prøver igen på at bruge krigen, som de startede, som påskud for at bruge mad som våben, hvilket direkte påvirker nødlidende lande og globale fødevarepriser og forværrer en i forvejen forfærdelig humanitær krise og fødevareusikkerhed, siger hun i en meddelelse.

Berygtet privathær vil finde "nye ideer" til at styrke Ruslands forsvar

Den notoriske private hær, Wagner Group, vil stille faciliteter til rådighed for eksperter, som skal finde på ”nye ideer” til at styrke Ruslands forsvar.

Det siger Wagner Groups leder Yevgeny Prigozhin, der er en tæt ven af Putin, ifølge CNN på sin virksomheds profil på det russiske sociale medie Vkontakte.

Wagner Group råder over lejesoldater, og er af den russiske stat tidligere blevet sat til at løse opgaver og slå ihjel i en række afrikanske og sydamerikanske lande.

Nu vil gruppen stille gratis og komfortable miljøer til rådighed for opfindere, designere og it-specialister, som skal foretage forsøg og finde på nye ideer til det russiske forsvar, lyder det.

Viser projektet sig at være en succes, er det en mulighed at åbne flere afdelinger, siger Yevgeny Prigozhin

Ukraine beskylder Rusland for "afpresning"

Den ukrainske præsident Zelenskyjs stabschef beskylder ifølge Reuters Rusland for ”afpresning” og ”opfundne terrorangreb” på sit eget territorium.

Det sker, efter Rusland har anklaget Ukraine for at angribe havnen i Sevastopol med droner.

Efter det påståede angreb har Rusland suspenderet en aftale om eksport af korn fra ukrainske havne, som kom stand efter længere tids mægling mellem Rusland, Ukraine, FN og Tyrkiet.

Den gjorde det muligt for Ukraine igen at eksportere sine enorme mængder af korn ud af landet via de ukrainske havne.

Rusland suspenderer aftale om korneksport

Rusland suspenderer aftalen om korneksport fra ukrainske havne.

Det sker  som følge af droneangreb mod skibe ved Krim. Det oplyser det russiske forsvarsministerium ifølge Tass.

Tidligere på dagen påstod Rusland, at angrebet var rettet mod skibee, der er del af en FN-støttet aftale om en eksportkorridor for korn fra Ukrainske havne. 

- Det skal understreges, at skibene fra Sortehavsflåden, der blev angrebet af terrorister, er involveret i at sike sikkerheden for 'korn-korridoren' som del af et internationalt initiativ til at eksportere agrikulturelle produkter fra ukrainske havne, siger den russiske forsvarsministerium ifølge The Guardian.

Rusland og Ukraine udveksler fanger

Rusland og Ukraine har udvekslet krigsfanger, lyder det fra begge sider af krigen.

Den russiske forsvarsminister siger lørdag ifølge Reuters, at Ukraine har udleveret 50 krigsfanger til Rusland efter forhandlinger.

Også den russiskstøttede leder af Donetsk-regionen, Denis Pushilin, oplyser, at en fangeudveksling er fundet sted. Han fortæller, at 50 fanger fra hver side af krigen er blevet udvekslet.

Lørdag lyder det også fra det ukrainske militær på Telegram, at ”52 ukrainere er vendt hjem” under en fangeudveksling.

Storbritannien deltog i angreb på Sevastopol, siger Rusland

Ifølge russiske myndigheder havde Storbritannien en finger med i spillet, da havnen i Krim-halvøens største by, Sevastopol, var mål for en række droneangreb lørdag morgen.

I første omgang lød det, at alle droner blev skudt ned og angrebet afværget. Men lørdag eftermiddag oplyser det russiske forsvarsministerium, at et af Ruslands skibe i havnen er blevet ødelagt i angrebet.

Nu siger de russiske styrker ifølge The Guardian, at britiske ”specialister”, som, de mener, er udstationeret i den sydlige ukrainske by Ochakiv, har hjulpet de ukrainske styrker med at forberede og gennemføre angrebet.

Påstanden er endnu ikke bekræftet af hverken Ukraine, Storbritannien eller nogen uafhængige kilder.

Tidligere på dagen beskyldte Rusland også Storbritannien for at stå bag på sidste måneds sabotage af gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2.

Men det er ”en falsk påstand af episke dimensioner”, lyder det fra det britiske forsvarsministerium.

Storbritannien afviser "falsk påstand af episke dimensioner"

Det britiske forsvarsministerium afviser Ruslands "falske påstand" om, at en britisk flådeenhed skulle stå bag eksplosioner på Nord Stream 1 og 2.

 Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

 - Det er en falsk påstand af episke dimensioner, lyder det fra ministeriet, der tilfølger, at det er Ruslands forsøg på "at aflede opmærksomheden fra deres katastrofale håndtering af den ulovlige invasion af Ukraine".

Videre lyder det, at påstanden "siger mere om diskussionerne i den russiske regering end om vesten".

Rusland har endnu ikke fremlagt nogen beviser for påstanden, men siger, at der er tale om et "terrorangreb".

Rusland er nu færdig med at "evakuere" civile fra Kherson

Evakueringen af ukrainske civile fra den sydlige provinshovedstad Kherson, der er blevet igangsat af russiske myndigheder, er nu gennemført.

Det oplyser myndighederne ifølge The Guardian.

Mindst 70.000 civile er blevet flyttet ud af byen og længere ind i russisk-kontrolleret territorium, mens Rusland forbereder sig på store kamphandlinger i og omkring byen.

- Vi forbereder Kherson på forsvar. Vi flytter den civile population ud, og frigør på mange måder vores hænder, siger den russiske militærchef Alexander Khodakovsky

I Kyiv kalder de ukrainske myndigheder dog evakueringen for ”tvangsdeportationer”.

Rusland: Britisk flådeenhed står bag Nord Stream-eksplosioner

Ruslands forsvarsministerium hævder, at en britisk flådeenhed stod bag eksplosioner på gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i sidste måned. Det skriver Reuters.

Ministeriet fremlægger ingen beviser for påstanden, men siger, at der er tale om et "terrorangreb".

- Ifølge de tilgængelige oplysninger tog denne enhed fra den britiske flåde del i planlægningen, tilvejebringelsen og udførelsen af et terrorangreb i Østersøen 26. september i år ved at sprænge gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2, lyder det fra ministeriet ifølge Reuters.

Over for Reuters afviser det britiske forsvarsministerium at kommentere Ruslands beskyldning.

Russisk skib ramt af droneangreb mod Krims største by

Havnen i Krim-halvøens største by, Sevastopol, var ifølge russiske myndigheder mål for en række droneangreb lørdag morgen.

I første omgang lød det, at alle droner blev skudt ned og angrebet afværget.

- Alle droner er blevet skudt ned, lød det fra den prorussiske guvernør for Sevastopol, Mikhail Rasvosjajev.

Men lørdag eftermiddag oplyser det russiske forsvarsministerium, at et af Ruslands skibe i havnen er blevet ødelagt i angrebet. Det skriver AFP.

Samtidig lyder det fra ministeriet, at Ukraine stod bag angrebet med hjælp fra Storbritannien. Det er ikke bekræftet.

Dog har videoer og billeder, der viser havneområdet i Sevastopol, været delt på sociale medier. Her ser det ud til, at der sker eksplosioner. Det er dog uvist, om der er tale om en drone, der bliver skudt ned, eller et fuldbyrdet angreb.

Ukraine opfordrer Danmark til at sende våben

Ukraines forsvarsminister, Oleksii Reznikov, opfordrer danske politikere til at frigive dele af Forsvarets nye artillerisystem og sende det til Ukraine. Det skriver DR.

- Hvis vi ikke stopper dem, er det i sidste ende danske liv og dansk blod, der skal ofres for at stoppe dem. Derfor vil våbnene gøre mere gavn her end i Danmark, siger han til DR.

Det drejer sig om seks såkaldte Caesar-habuitser, der er kraftige og langtrækkende kanoner, der er monteret til en panstret lastbil.

De befinder sig i øjeblikket i Frankrig, men i stedet for at de skal sendes til Danmark, bør de danske politikere donere dem til Ukraine i samarbejde med Frankrig, mener ministeren.

Rusland hævder at have afværget droneangreb

Rusland hævder at have afværget et droneangreb rettet mod byen Sevastopol, der ligger på Krim-halvøen.

Angrebet skete ifølge den prorussiske guvernør for Sevastopol, Mikhail Rasvosjajev, tidligt lørdag morgen.

- I dag (lørdag, red.) klokken 04.30 og i flere timer afviste forskellige luftforsvarssystemer i Sevastopol droneangreb, skriver han på beskedtjenesten Telegram ifølge nyhedsbureauet AFP.

Sevastopol er den største by på Krim, som Rusland annekterede fra Ukraine i 2014.

Norsk sikkerhedstjeneste sætter ord på trusselsvurdering

I Norge har truslen fra Rusland i årtier ligget og luret, men siden den russiske invasion i Ukraine har trusselsbilledet ændret sig.

Hedvig Moe er assisterende chef for Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) – den norske pendant til PET i Danmark. Til den norske avis Aftenposten sætter hun for første gang ord på efterretningstjenesten vurdering.

- Vi tror, at vældig meget af den kritiske, vigtige infrastruktur i Norge allerede er klarlagt, siger Hedvig Moe til Aftenposten.

Russerne fjerner knoglerne fra russisk prins

Russerne har fjernet knoglerne fra prins Grigory Potemkin, som er en russisk statsmand fra det 18. århundrede. Han lå begravet i Khersons katedral i Ukraine.

Ifølge det britiske forsvarsministerium er det tegn på, at Putin har planer om at "fremskynde tilbagetrækningen" fra området.

- I den russiske nationale identitet er Potemkin stærkt forbundet med den russiske erobring af ukrainske områder i det 18. århundrede og understreger den vægt, Putin næsten helt sikkert lægger på den opfattede historiske begrundelse for invasionen, skriver det britiske forsvarsministerium på Twitter.

Seks millioner ukrainere er vendt hjem

I alt cirka seks millioner ukrainere er vendt tilbage til deres hjem efter at have været væk i mindst to uger på grund af Ruslands invasion.

Det fremgår af en ny rapport, der er lavet i samarbejde mellem Den Europæiske Unions Asylagentur, Den Internationale Migrationsorganisation og Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling.

Ligesom mange andre ukrainere kæmper de tilbagevendte med hverdagen.

- Leveforhold og niveauet af ødelæggelse omkring deres hjem er i sidste ende det, som påvirker deres behov, står der i rapporten.

Efter at have været fordrevet oplever mange tilbagevendte problemer med at finde betalt arbejde. I august meldte omkring 28 procent af de tilbagevendte, at de ikke tjente nogen penge. 42 procent tjente mindre, end inden krigen startede.