Folketingsvalg 2022

Det skete der på dag 11 i valgkampen

Hvad skete der? Kristendemokraterne holder i denne weekend landsmøde, og så medvirkede alle 14 partiledere i dag i en særudgave af radioprogrammet 'Sara og Monopolet'. Her får du seneste nyt om valgkampen.

Livebloggen opdateres ikke længere.

- Der har været rod i kommunikationen, siger Mai Villadsen om Politiken-forside

Lørdag citerer Politiken på deres forside Enhedslistens udlændingeordfører Rosa Lund for at sige, at partiet godt kan støtte en regering, der laver en aftale om et modtagecenter i Rwanda. 

I artiklen bliver Rosa Lund blandt andet stillet dette spørgsmål: Så I holder en dør åben for, at Enhedslisten stadig kan støtte en regering, der laver en aftale om et modtagecenter i Rwanda?

- Det gør vi, ja, svarede Rosa Lund til Politiken.

Men nu er Mai villadsen altså ude og fastslå,  at partiet vil vælte en regering, der sender flytninge til Rwanda. 

- Jeg er ked af, at der har været rod i kommunikationen. Politiken har fået Enhedslistens linje fuldstændig galt i halsen. Og det er derfor, jeg nu er ude og præcisere vores holdning, siger Mai Villadsen. 

Mai Villadsen: Vil vælte regering, der sender flygtninge til Rwanda

I et interview med TV 2 fastslår Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen, at partiet ikke kan støtte en regering, der sender flygtninge til et modtagecenter i Rwanda. 

- Rwanda er et diktatur, et sted hvor flygtninge er blevet myrdet, og slet ikke et sted, hvor man skal sende flygtninge. Så derfor vil jeg gerne slå det fast: Enhedslisten kan ikke bakke en regering op, der sender flygtninge til en lejr i Rwanda, siger hun. 

Hun tilføjer, at hun ikke tror på, at et modtagecenter nogensinde vil blive bygget i Rwanda.  

Hvorfor er det først, når man sender flygtninge til Rwanda, at I ikke vil være med? Hvorfor vil I lægge mandater til en regering, som så meget som arbejder på centret?

- En regering kan sådan set få dårlige ideer. For os handler det om, hvornår en regering handler. For os går den røde linje, når det går ud over flygtninge, ud over mennesker. Så sender en regering mennesker til et center i Rwanda, kan Enhedslisten ikke bakke sådan en regering op. 

Enhedslisten om Rwanda-spørgsmål: Vil vælte regering

Det seneste døgn har der været stor tvivl om Enhedslistens holdning til et muligt modtagecenter i Rwanda. 

Men i et opslag på Facebook søger politisk ordfører, Mai Villadsen, at "udrydde enhver tvivl". 

- Hvis en regering sætter en flygtning på et fly til Rwanda, så trækker Enhedslisten sin støtte til den regering, skriver hun. 

Hun tilføjer, at hun ikke tror på, at en dansk regeringen overhovedet når så langt uden at blive stoppet af domstolene, fordi projektet vil være "i strid med menneskerettigheder og konventioner". 

- Men det er mig magtpåliggende at slå fast, præcis hvor Enhedslisten står i denne sag. Der skal være en grænse, skriver hun. 

Enhedslisten roder rundt i Rwanda-spørgsmål

kan Enhedslisten støtte en regering, der laver en aftale om et modtagecenter i Rwanda?

Det citerer Politiken udlændingeordfører Rosa Lund for, at partiet godt kan på forsiden af dagens avis. Men knap var artiklen offentliggjort fredag aften, før partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, gik i rette med Politiken. Siden da har det været umuligt at få et klart svar fra Enhedslisten.

Hverken Mai Villadsen eller Rosa Lund har lørdag stillet op til interview, og selv da Politiken mødte Rosa Lund på Christiansborg, sagde hun nej til interview.

Alvorlige miner hos Alternativet

Der har været tvivl om, hvorvidt Enhedslisten ville bakke op om en regering, der går videre med planerne om at oprette et modtagecenter i Rwanda. 

Alternativets folketingsmedlem Torsten Gejl og folketingskandidat Helene Liliendahl Brydensholt lægger ikke skjul på deres holdning til et sådant center. 

Ups, vestjysk kandidat fisker efter stemmer i Roskilde

- Midt- og Vestjyllands stemme i Folketinget.

Det står der på en stor plakat fra Mogens Jensen, der er hænger i et busskur. Der er bare et problem. Plakaten hænger i Roskilde.

Det har et medlem af Radikal Ungdom opdaget og delt på Twitter.

- Vestjyder er overalt - naturligvis også i Roskilde, skriver Mogens Jensen som svar med en blinkesmiley.

Kommentator: Karlsmose "nævnte det unævnlige"

Marianne Karlsmose "nævnte det unævnlige", nemlig abort, i sin tale på Kristendemokraternes landsmøde.

Men det blev serveret på en sådan måde, at ingen kvinder skal presses til abort. Og det var formentlig en meget velovervejet formulering, siger Henrik Hoffmann-Hansen, der er politisk redaktør på Kristeligt Dagblad.

- De tror simpelthen ikke på, at der er et flertal for at komme i Folketinget, hvis man står på den gamle linje, siger han til TV 2.

Det samme har Robert Klemmensen, der er professor i politik ved Lunds Universitet, hæftet sig ved.

Spørgsmål har længe været svært for partiet. Karlsmose sagde dog så sent som i denne uge til Kåre Quist i 'Mød Partierne' på DR, at partiet går ind for retten til fri abort frem til 12. uge.

KD-formand: Aborttallet skal nedbringes

Kristendemokraternes fungerende landsformand, Marianne Karlsmose, siger nu, at der skal være mod til etiske debatter.

Der er "brug for et parti, der tør forholde sig til livets start og livets afslutning", siger Karlsmose.

- Vi skal have et familievenligt samfund, hvor vi tager hånd om sårbare familier, og hvor ingen kvinder presses til abort. I starten af 00'erne fik Kristendemokraterne alle Folketingets partier med på en plan for nedbringelse af aborttallet. ALLE partierne. Det løb ud i sandet, da Kritsendemokraterne ikke længere var i Folketinget til at følge op. Det skal vi have ændret på nu.

- Der er brug for et parti, der står fast på, at der er to biologiske køn, og at børn skal have lov at være børn. Derfor er det et skråplan, at de røde partier vil indføre juridisk kønsskifte ned til nul år.

Formand om sløje meningsmålinger: - KD går mod nye og stærke tider

Fungerende landsformand Marianne Karlsmose lader ikke sit humør påvirke af, at Kristendemokraterne ifølge de politiske meningsmålinger ser ud til at være et stykke fra at komme i Folketinget før valget 1. november.

- Det er et parti med masser af liv og KD-kraft, der har fået ekstra brændstof, siger hun fra talerstolen i Kolding på partiets landsmøde.

- Det er derfor, at vi uden at blinke ser hinanden i øjnene i denne her weekend og siger: Kristendemokraterne går mod nye og stærke tider.

KD-formand om Isabella Arendt: - Vi er kommet videre

Så har Marianne Karlsmose indtaget talerstolen ved landsmødet i Kolding. Hun holder nu tale for de omtrent 150 medlemmer og indleder sin tale med at slå fast, at partiet går imod nye tider.

- Foråret blev meget specielt. Det bragte chok og skuffelse, at vores landsformand i maj valgte at melde sig ud af KD med øjeblikkelig virkning. Det havde vi brug for at bearbejde og lære af hen over sommeren, siger Karlsmose.

- Jeg er stolt af, at vi nu er rykket sammen som parti. Vi er kommet videre.

Dan Jørgensen stikker til blå blok: - Ikke et eneste ord om klima

Klimaministeren, Dan Jørgensen (S), er ikke synderligt imponeret over den fælles valgvideo fra blå blok lørdag. Det kan man se af hans kommentar til Alex Vanopslaghs (LA) Twitter-opslag med videoen.

- Ikke et eneste ord om klima eller natur! skriver Dan Jørgensen.

Hver partileder i videoen præsenterer et område, der er vigtigt for dem og deres parti, hvorefter de alle en for en siger:

- Der skal en ny regering til. 

DR afviser at invitere Løkke til søndagens debat

I løbet af lørdagen har flere luftet tanken om, at Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, bør have en plads i DR's statsministerkandidatdebat søndag aften.

Men det afviser Thomas Falbe, der er chefredaktør i DR Nyheder, over for TV 2.

- Nej, når først valgkampen er gået gang, og vi har lagt linjen, så holder vi os til den, siger han.

Samtidig medgiver han, at meget kan nå at ændre sig før valgdagen 1. november.

- Nogen kan falde fra, og andre kan melde sig. Men så vidt jeg ved, har han ikke erklæret sig som statsministerkandidat, siger Thomas Falbe.

SF foreslår ny fond mod madspild

SF vil gå i krig mod madspild med en ny fond på 50 millioner kroner.  

- Madspild er en stor udfordring for klimakrisen. Det er drivhusgasudledninger, som ryger direkte i skraldespanden, og som kunne være gået til socialt udsatte. Når vi mindsker madspildet, hjælper vi både klimaet og mennesker, der mangler mad, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Der går 800.000 tons mad til spilde hvert år i Danmark. 

Odds på Løkke er på få uger faldet drastisk

De seneste uger har Danske Spil nedjusteret oddset på Lars Løkke som statsminister. Det skriver Berlingske.

For bare få uger siden fik man mange steder pengene mere end 20 gange igen, hvis man oddsede på, at Lars Løkke Rasmussen (M) ender som statsminister efter valget 1. november.

Det er siden da faldet markant, og alene i dag er oddset faldet 6.0 til 5,75 hos Danske Spil.

Ung muslim stiller op for Kristendemokraterne

Kristendemokraterne holder landsmøde i Kolding, men det sker under mørke valgskyer.

For ifølge den seneste Mefagon-måling ligger partiet langt under spærregrænsen med 0,6 procent af stemmerne. Men selvom partiet ikke spås mange chancer, er kandidaten Elif Demir Gökce optimist og tror, at de unge kan stemme partiet i Folketinget.

- Dette år bliver et afgørende år, hvor mange unge skal stemme. Og de stemmer Kristendemokraterne. De kendte ikke så meget til os, men nu har vi en større vælgerskare, som medierne ikke har set endnu, siger hun til TV 2.

Elif Demir Gökce er muslim, men hvorfor stiller hun så op for netop Kristendemokraterne?

- Kristendemokraterne er jo ikke en kirke. Det er et almindeligt politisk parti med værdier, som jeg selv ønsker at leve efter som muslim, siger hun.

Elif Demir Gökce peger for eksempel på det tunge fokus på familien som en af de grundlæggende strukturer i samfundet, som for eksempel en forbedring af psykiatrien skal bygge på.

Blå blok i fælles valgvideo

Partierne i blå blok har lørdag udsendt en fælles valgvideo med formændende for Venstre, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

Den nye valgvideo er blandt andet blevet tweetet af formand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh.

Løkke: - Jeg har kompetencerne til at være statsminister

TV 2 har fanget Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, foran hans kampagnebus lørdag middag og konfronterer ham med det, som flere og flere spekulerer i: 

Er du statsministerkandidat?

- Nej, hvis jeg var, havde jeg jo meddelt et kandidatur, og det kunne jo betyde, at man kunne være med i DR-debat morgen, og det ville jo være stærkt fristende, siger han til TV 2.

Men kan du se dig selv som statsminister?

- Jeg har set mig selv som statsminister. Jeg har jo været det. Jeg ved med mig selv, at jeg har kompetencerne til at bestride jobbet. Men det hjælper jo ikke noget, hvis ingen andre mener det samme, siger han med et grin.

Pape bruger tusindvis af kroner på annoncer

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er den politiker, der har brugt flest penge på at sætte gang i annoncer på Facebook. Det skriver TV Midtvest.

Tal fra hjemmesiden Ensyvni.dk viser, at den vestjyske politiker siden 1. august har igangsat annoncer for 262.320 kroner fordelt på 61 annoncer.

Fidusen ved Facebook–annoncer er, at de kan blive målrettet specifikke vælgere. 

- En side på en bus på en bus i Holstebro bliver kun set af dem, der er med ruten. En annonce på Facebook kan vælges ud fra vælgernes interesse, forklarer Mads Hove videnskabelig medarbejder på Syddansk Universitet og valganalytiker på mediet Frihedsbrevet.

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, ligger nummer to på listen med et annonceforbrug på 132.534 kroner.

Cepos: Der er hul i Venstres 2030-plan

Der er huller i osten i Venstres 2030-plan, fordi partiet i deres opgørelse indbudgetterer en arbejdsudbudseffekt på 3500 for uspecificerede skattelettelser, og det kan man ikke.

Partiet er nødt til at komme med nogle konkrete skatteinitiativer, for at effekten kan vurderes. 

- Venstre siger, at de øger arbejdsudbuddet med 15.000. Men den holder ikke. Opgøres effekten ud fra Finansministeriets regneprincipper, falder effekten til knap 9000. Det er ikke prangende og snublende tæt på Socialdemokratiets 2030-plan.

Kendt kommentator: DR bør sadle om før afgørende debat

Liberal Alliances Anders Samuelsen er ikke den eneste, der mener, at Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, er en mindst lige så oplagt statsministerkandidat som Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen.

På twitter skriver Henrik Qvortrup, der er politisk kommentator, at DR bør overveje at sadle om til statsministerdebatten søndag aften – enten ved at udvide feltet af statsministerkandidater med Lars Løkke Rasmussen eller slet og ret lade ham erstatte Søren Pape Poulsen.

- Dét ville i højere grad afspejle de reelle muligheder for, hvem der kan sætte sig i Statsministeriet, skriver Henrik Qvortrup.