FE-sagen

Seneste nyt om Lars Findsen-sagen

Hvad skete der? Den suspenderede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, blev torsdag interviewet af TV 2 i kølvandet på udgivelsens af hans bog ’Spionchefen – erindringer fra celle 18’.

Du kan læse hovedpointerne fra interviewet øverst i bloggen her. 

Hovedpointer fra Findsen-interview

Dagens livedækning af FE-sagen slutter. Her er par hovedpointer fra TV 2s interview med Lars Findsen. 

  • Lars Findsen mener sagtens, at man kan indlede en undersøgelse af FE-sagen, inden hans straffesag er overstået. En undersøgelse vil nemlig ikke handle om ham, men om selve forløbet. Et flertal på Christiansborg bakker op om en undersøgelse, men først efter retssagen. 
  • Lars Findsen vil ikke "motivforske" i, hvad regeringen har haft af hensigter. Men han holder fast i, at Statsministeriet har været indblandet i hans hjemsendelse og efterforskningen af ham. 
  • Lars Findsen mener, at det de seneste år - under den siddende regering – er blevet sværere at bevare integriteten i de danske efterretningstjenester. Med det mener han blandt andet at undgå politisk indblanding. 

Hæfter sig ved særligt én ting

Noa Reddington, politisk kommentator, hæfter sig ved Findsens udtalelser om en undersøgelseskommission. 

- Her er han meget præcis. Han siger, at man ikke skal vente på domsfældelse. Han ved godt, at det kan tage mange år, før der er en endelig afgørelse. 

Et flertal i Folketinget ønsker en kommission til at undersøge sagen, men flere partier vil vente, til sagen mod Lars Findsen er slut. Han mener ikke selv, at det er nødvendigt, fordi sagen ikke skal undersøge ham, men forløbet. 

Interviewet er slut

TV 2 havde 30 minutter med Lars Findsen. De er slut nu. 

Findsen om sexdetaljer: - Det handlede om at svine mig til 

Der er kommer flere private oplysninger frem om Lars Findens sexliv og cykeltyverier. Det har intet med tiltalen mod ham at gøre, men PET's chef har fortalt blandt andet partilederne på Christiansborg om det. 

I bogen skriver Lars Findsen, at det vækker bekymring om, hvilke motiver der kan ligge bag sagen mod ham. Hvad er det for motiver, det kunne være?

- Flere politikere har sagt, at da de gik fra de møder, havde de en opfattelse af, at det udelukknende handlede om at svine mig til. 

Er blevet udfordret i de seneste år

Er det din oplevelse, at efterretningstjenesten i dagens Danmark bliver forsøgt brugt politisk af regeringen?

Jaa. Altså der har været sagt og skrevet meget om det. Jeg har selv den tilgang til at drive en efterretningstjeneste, at noget af det vigtigste er at opretholde den faglige integritet – altså ikke at blive for farvet af politik, svarer han. 

Er det blevet sværere at opretholde den integritet? 

- Det er blevet udfordret i de seneste år i hvert fald.

Vil ikke kommentere på forholdet til Barbara Bertelsen

Søren Lippert vil gerne vide, hvilken rolle Statsministeriets departemenschef, Barbara Bertelsen, har spillet ifølge Lars Findsen. Det vil han ikke gå i detaljer med. 

I bogen er der konkrete beskrivelser af episoder, hvor de to kom op at skændes. Han beskriver blandt andet i bogen, at der var "dårlig kemi" mellem dem. 

Der er dog ikke noget sted i bogen, hvor Lars Findsen direkte knytter Barbara Bertelsen til hjemsendelsen af ham. Det vil han heller ikke gøre i interviewet her. 

Statsministeriet var indblandet

Ligesom Lars Findsen tidligere fortalte til Jyllands-Posten, slår han fast, at en PET-chef ikke alene kan beslutte, at en person skal overvåges og efterforskes. Det skal cleares højere oppe. 

- Det ville være i strid med den måde, man sædvanligvis håndterer den slags sager på. Jeg har vanskeligt ved at forestille mig, at Statsministeriet ikke har været indblandet, siger han. 

Vil ikke forske i regeringens motiver

Er din opfattelse, at regeringen ”ofrede” dig og ledelsen i FE for ikke selv at komme politisk i klemme?

- Det er meget vanskeligt for mig at motivforske. Jeg kan ikke vide, hvad der er foregået på den anden side af bordet. Men det er ikke min vurdering, at regeringens liv var i fare på grund af den her sag, så det kunne være håndteret på andre måder, svarer han. 

Lars Findsen om anklager mod Trine Bramsen (S)

I sin bog skriver Lars Findsen, at daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) ville fjerne ham som FE-chef. Ifølge ham skulle Trine Bramsen have sagt: 

"Jeg er med på, at der ikke er noget at bebrejde hverken FE, din indhentningschef eller dig. Men du har været med så mange år, at du godt ved, at jeg skal kunne tælle til 90."

Hvad betyder det at "skulle tælle til 90"?

- Jeg kan referere, hvad jeg hørte. Jeg forstår det i virkeligheden ikke helt. Jeg svarer: "Du får ikke noget parlamentarisk problem i den her sag". 

Lars Findsen har altså vanskeligt ved at se, at regeringen skulle blive væltet, hvis ikke han blev hjemsendt. 

- Men jeg kan ikke vide præcis, hvad hun har ment. 

Der er flere ting, Lars Findsen ikke forstår

Hvad er din forklaring på, at Østre Landsret har vurderet, at der er begrundet mistanke mod dig, og at du skal i fængsel? 

- Jeg tror, at der er mange, som undrer sig over, hvordan det er kommet dertil, svarer han. 

Findsen uddyber, at han har sine "egne refleksioner", og at der er ting, han stadig ikke forstår. Nærmere kan han ikke komme det. 

Han mener dog, at der skal nedsættes en kommissionesundersøgelse af forløbet – noget, et bredt flertal i Folketinget bakker op om. 

- Jeg gjorde det, jeg mente var rigtigt

Lars Findsen bliver spurgt, hvordan han har balanceret mellem tavshedspligt og alligevel at tale til baggrund med journalister. Det har Lars Findensen nemlig flere gange gjort, også da han blev hjemsendt fra FE. Det indrømmer han selv i sin bog. 

Burde du have gjort det?  

- Jeg gjorde det, jeg mente var rigtigt. Jeg har gjort mig mange overvejelser om, hvordan jeg burde have ageret. Men jeg kan bare sige, at jeg har opretholdt mit netværk, og jeg fortsat følte et ansvar over for Forsvarets Efterretningstjeneste. 

Nu er interviewet i gang

TV 2s journalsit Søren Lippert byder velkommen til Lars Findsen. 

Du er tiltalt for landsskadelig virksomhed – for at have afsløret hemmeligheder, der berører den danske stats sikkerhed – hvordan stiller du dig til det?

- Jeg har udtalt mig et par gange, og der har jeg sagt, at jeg ikke har røbet statshemmeligheder. Intet ville ligge mig fjernere, svarer han. 

Lars Findsen vil ikke fortælle, hvad sagen imod ham mere præcist handler om – netop fordi han er underlagt tavshedspligt. 

Interview med Lars Findsen klokken 14

Om kort tid bliver Lars Findsen interviewet i en særudgave af TV 2-programmet 'Lippert'. 

Følg med her i bloggen, på TV 2 NEWS og TV 2 PLAY. 

Socialdemokratiet vil have undersøgelse af FE-sag

Socialdemokratiet vil også have nedsat en undersøgelseskommission af FE-sagen efter retssagen mod Lars Findsen er afsluttet. 

Det siger partiets justitsminister, Mattias Tesfaye, til TV 2. 

- Hvis der begynder at være tvivl om tilliden til vores efterretningstjenester, så kan det være en god idé med en undersøgeleseskommission, siger han og fortsætter:

- Der er politisk usikkerhed, og der er flere, der har udtrykt manglende tillid, derfor tror jeg, at det kan gavne. 

Mattias Tesfaye uddyber, at han er "helt tryg ved", at alt er foregået efter bogen i Justitsministeriet, men fordi sagen ikke kan drøftes i offentligheden, har han ikke mulighed for at bevise det. 

Dermed er det alle blå partier, Radikale Venstre og Socialdemokratiet, der ønsker en undersøgelse. 

Radikale Venstre kræver undersøgelse af FE-sag

Radikale Venstre kræver kommissionsundersøgelse af FE-sagen, når retssagen mod Lars Findsen er afgjort, siger politisk leder Sofie Carsten Nielsen til Ritzau. 

- Når den her sag er afgjort, skal forløbet afdækkes. Det vil vi i Radikale insistere på. Omfanget og indholdet af en kommissionsundersøgelse afhænger af rettens dom, så der er klarhed over, hvad der skal afdækkes og i hvilket omfang, siger hun.

Dermed tilslutter hun sig de blå partier, der alle i går gav udtryk for, at de ønsker en kommissionsundersøgelse. Flere af de blå partier ønsker dog undersøgelsen nu og her, mens Radikale Venstre vil vente, til efter at retssagen er overstået. 

Lars Findsen: Beslutningen om at overvåge mig kan ikke være truffet uden Statsministeriet

Beslutningen om at efterforske og overvåge Lars Findsen kan ikke være truffet uden indblanding fra Statsministeriet. Det siger den tidligere FE-chef i et interview med Jyllands-Posten. 

- Det er utænkeligt, at Statsministeriet ikke har været involveret i drøftelser af det spørgsmål, siger han. 

Han uddyber, at chefen for PET ikke kan træffe beslutning om at overvåge og efterforske en FE-chef, uden at det er sanktioneret højere oppe i systemet. 

Af loven fremgår det, at både chefen for PET og chefen for FE skal orientere deres respektive ministre om, hvad der foregår af væsentlige sager på deres områder.

Hvad er op og ned i sagen?

Sagen om den tidligere efterretningschef Lars Findsen går tilbage til august 2020, hvor han blev fritaget for tjeneste og hjemsendt. Det skete, fordi Tilsynet med Efterretningstjenerne (TET) mistænkte, at FE i strid med loven kunne have indhentet og udleveret oplysninger om danskere.

Der blev siden nedsat en kommission, som pure frikendte FE.

I december 2021 blev Lars Findsen anholdt og sigtet for at have lækket højt klassificerede oplysninger. 

Lars Findsen blev løsladt 17. februar 2022, men er fortsat sigtet for seks forhold. Han sad fængslet i 71 dage. 

Forude venter straffesagen. Et af forholdene, han er tiltalt for – brud på paragraf 109 – kan give op til 12 års fængsel. 

Få det fulde overblik her. 

Findsen-bog udsolgt fra forlag

Første oplag af Lars Findsens bog 'Spionchefen – erindringer fra celle 18’ er usolgt fra forlaget. Det oplyser Politikens Forlag, der har udgivet bogen, til TV 2. 

Ifølge forlaget var der cirka 20.000 eksemplarer i første oplag. Bogen kan stadig købes i de fleste boghandlere. 

Det oplyses samtidig, at andet og tredje oplag er sat i gang. 

Bogen har i flere medier høstet gode anmeldelser. Politiken giver den fem ud af seks stjerner, mens Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, kalder den et "førsteklasses førstehåndsvidne" til sagen.

Eksperter anbefaler for uvildig undersøgelse

Flere eksperter mener, at det vil være en fordel med en uvildig undersøgelse af FE-sagen. Det fortæller de alle til TV 2. 

Fra Jesper Olsen, der er jurist og formand for Transparency Denmark, der oplyser om og kæmper imod politisk korruption, lyder det blandt andet: 

- Der klæber en mistanke til hele håndteringen, siger Jesper Olsen, der er jurist og formand for Transparency Denmark, der oplyser om og kæmper imod politisk korruption.

Torsdag krævede alle partier i blå blok en kommisionsundersøgelse af sagen.