Folketingsvalg 2022

Grin, stikpiller og koordinerede angreb - sådan forløb åbningsdebatten

Hvad skete der? Folketinget afholdt traditionen tro åbningsdebat – men denne gang i valgkampens skær. 

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

Livebloggen slutter her

Så var der ikke flere ord at klemme ud af de folkevalgte for i dag. Åbningsdebatten er afsluttet, og Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), har nu takket af for i dag og ønsket god valgkamp. 

Tak, fordi I læste med så længe! Efter en 14 timer lang debat med grin, stikpiller og koordinerede angreb slutter livebloggen her. 

Fik du ikke fulgt med undervejs? Frygt ej! I TV 2s daglige format 'Valgdøgnet' kan du læse dagens vigtigste valgkampsrelaterede nedslag. 

Mette Frederiksen modsiger Minkkommissionen

Minkkommissionen kaldte i sin beretning statsministerens instruks om, at alle mink skulle slås ihjel, for "klart ulovlig"

Samtidig skrev kommissionen, at statsministeren har ansvaret for, at det afgørende møde, hvor beslutningen blev truffet, blev "forceret".

- Jeg er ikke enig i, at der her var tale om en "forceret proces", siger Mette Frederiksen nu. 

Har Mette Frederiksen selv begået fejl i minksagen?

Endnu en V-ordfører, denne gang Sophie Løhde, spørger Mette Frederiksen, om hun selv har begået fejl i minksagen. 

Mette Frederiksen gentager, at det selvfølgelig var en fejl, at regeringen ikke blev gjort opmærksom på, at der manglede hjemmel. 

- Jeg prøver at spørge igen: Har statsministeren begået fejl i minkskandalen? For statsministeren bliver ved med at tale om, at "der" blev begået fejl. 

Mette Frederiksen svarer: 

- Her er den igen... At den manglende hjemmel bliver koblet sammen med, at minkene skulle slås ned. Det er ikke rigtigt. Hjemmelsspørgsmålet er ikke afgørende for, at minkene skulle aflives. 

Vanopslagh: - Du har misforstået ordet "magtfuldkommen"

LA-formanden tager ordet og begynder at opremse eksempler på, hvornår Mette Frederiksen har ageret magtfuldkomment. Han nævner blandt andet sagen om de slettede sms'er og de mange pressemøder, hvor journalister kun havde mulighed for at stille to spørgsmål. 

- Anerkender statsministeren ikke, at man godt kan være magtfuldkommen, selvom man indgår brede aftaler?, spørger Vanopslagh. 

Mette Frederiksen svarer: 

- Men hvis man ser på, hvordan regeringen har arbejdet... Der er en diskussion, og så er der... Hvad er det, der har gjort sig gældende om regeringens arbejde? Det er jo brede aftaler. Regeringen kan ikke lave aftaler selv. 

- Skulle der have været mulighed for at stille flere spørgsmål til pressemøder? Man kan jo også sige, at regeringen er den regering, der har holdt allerflest pressemøder. 

S vil først drøfte pensionsalder efter valget

Morten Messerschmidt (DF) takker Mette Frederiksen for aftalen om Arne-pensionen. Og han går samtidig "meget positivt" til fremtidige forhandlinger om den "helhedsplan", som statsministeren har varslet. 

Men vil Socialdemokratiet være med til at stoppe den stigende pensionsalder?, spørger Messerschmidt. 

Mette Frederiksen svarer, at regeringen "kommer til at kigge ind i" det arbejde, som Pensionskommissionen er kommet med.

Kommissionen pegede i maj på, at der på et tidspunkt kommer en grænse for, hvor meget pensionsalderen kan blive ved med at stige. Den konkrete anbefaling lød, at danskernes pensionsalder fra 2045 skal stige langsommere, end det hidtil har været planen.

Hvorfor stoppede statsministeren ikke ordningen om tempobonus?

Trods en bøn fra SF om, at man parkerer spørgsmålene om minksagen og begynder at tale politik i stedet, fortsætter de blå partier med at grave i Mette Frederiksens rolle i forløbet. 

Den konservative Rasmus Jarlov vil vide, hvorfor Mette Frederiksen ikke stoppede ordningen om tempobonus, når hun blev bedt om det af Folketinget. 

Statsministeren anerkender ikke præmissen, siger hun. 

Mette Frederiksen kritiseres for sin invitation til blå partier

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, kalder det en fejl, at Mette Frederiksen har inviteret de blå partier ind i regeringskontorerne. 

For med de blå partier i en fremtidig regering mener Enhedslisten ikke, at der vil blive ført en holdbar klimapolitik. 

- Alting afregner selvfølgelig af, hvad man kan blive enige om politisk, siger Mette Frederiksen. 

Statsministeren gentager sin appel om, at Ellemann og Pape genovervejer deres afvisning af en bred regering. 

Blå partier fortsætter "koordineret angreb" mod S

Den første, der har mulighed for at stille spørgsmål til statsministeren, er Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Han gentager et spørgsmål for, hvad der for nogle nok føles som 117. gang i dag: 

- Mener statsministeren helt oprigtigt, at statsministeren ikke har begået fejl i forbindelse med minkskandalen? 

Mette Frederiksen svarer: 

- Der blev begået fejl, det siger jo sig selv. Regeringen skulle have gjort opmærksom på, at der ikke var hjemmel. (..) Men det var ikke forkert, at minkene blev slået ned. 

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren kaldte tidligere de blå partiers spørgsmål for et "koordineret angreb". Måske de hentede inspiration til angrebsstrategien, da finansminister Nicolai Wammen (S) den anden dag fik samme spørgsmål syv gange i træk uden at svare. 

Mette Frederiksen beder Pape begrave sin plan

Mette Frederiksen smed lidt af en bombe, da hun under valgudskrivelsen fortalte, at Socialdemokratiet nu går til valg på en bred regering. 

En udmelding, som Lars Løkke Rasmussen tidligere under debatten kaldte "et ekko" af, hvad han selv foreslog for godt tre år siden. Dengang blev det pure afvist af Mette Frederiksen, men nu har piben altså fået en anden lyd. 

- En idé er ikke nødvendigvis dårlig, fordi nogen har fået den før, siger Mette Frederiksen. 

Men selvom hun altså gerne vil i regering med partierne på den blå side af midten, slipper de ikke får kritik. Blandt andet understreger hun, at Papes plan om topskattelettelser bør "begraves". 

Mette Frederiksen fastholder: - Det var ikke en fejl at slå minkene ned

Socialdemokratiet er dagen igennem blev mødt med en byge af spørgsmål fra oppositionen om, hvorvidt Mette Frederiksen har begået fejl i minksagen. Det berører hun nu ved at opremse de fejl, hun mener, at hun har begået:  

- Er der begået fejl undervejs? Ja. Og jeg skulle næsten til at tilføje et "selvfølgelige". Det var for eksempel en fejl, da jeg sagde, at hverdagen ikke ville blive den samme igen. For det er den. (..) Jeg havde ikke ret i den forudsigelse, og hvor er jeg i øvrigt 

- Det var også en fejl, at vi ikke fandt bedre muligheder undervejs for, at mennesker kunne tage ordentligt afsked med hinanden. Der har været beretninger, som har gjort et kæmpe indtryk, og som piner mig. 

- Det var også en fejl, da jeg på et andet pressemøde sagde: "Lev med det". (..) Det var tænkt i et forsøg på at forsvare nogle mennesker, som ikke kan forsvare sig selv i offentligheden. 

- Så ja, vi har begået fejl, og jeg har begået fejl. Men jeg bliver nødt til at sige, at det ikke var en fejl at slå minkene ned i Danmark. 

Vil beskatte ekstraordinære gevinster

På den anden side af folketingsvalget, som afholdes 1. november, vil Socialdemokratiet gerne se på, hvordan man kan beskatte de virksomheder, der har tjent ekstraordinært meget på krisen, siger Mette Frederiksen. 

- Folketingsvalget bliver et tryghedvalg

Så har alle partier haft taletid, og nu er det statsminister Mette Frederiksens tur. 

Hun takker indledningsvist for en god debat og gentager så en sætning, som hun det seneste døgn har brugt i flæng: 

- Folketingsvalget bliver et tryghedvalg. 

Både på grund af den udenrigspolitiske situation, hvor invasionen af Ukraine naturligt fylder. Men også grundet inflationen herhjemme. 

Færing sammenligner Mette Frederiksen med legendarisk bokser

Sjúrður Skaale, medlem af Folketinget for færøske Javnaðarflokkurin har indtaget talerstolen. Han sammenligner den seneste tid med en boksekamp med Muhammad Ali.

Modstanderen sætter slag efter slag ind mod den legendariske bokser – på samme måde, som man lige nu ser oppositionen forsøge at sætte ind overfor Mette Frederiksen.

- Mink, mink, mink, siger Skaale, mens han demonstrerer bokseslag ud i luften. 

- Magtfuldkommenhed, magtfuldkommenhed, magtfuldkommenhed. 

Tak for samarbejdet og snaps i lysthuset

Edmund Joensen fra det færøske Sambandsflokkurin troede egentlig, at han havde haft sin sidste tur på Folketingets talerstol, men nu står han her igen. For sidste gang. 

Han genopstiller ikke til Folketinget. Derfor benytter flere folketingsmedlemmer lejligheden til at takke ham for den mangeårige indsats. 

DF's Alex Ahrendtsen takker også for en tilsyneladende meget hyggelig tur i et færøsk lysthus, hvor en gruppe udlandsmedlemmer engang har drukket snaps. 

Joensen bliver også spurgt, hvordan han ser det fremtidige samarbejde mellem Danmark og Færøerne. Han er optimistisk, lyder det. 

Grønlandsk mandat opfordrer DF'er til at slå op i en ordbog

Aki-Matilda Høegh-Dam (SIU) har indtaget talerstolen og får samme spørgsmål fra DF'eren Alex Ahrendtsen om, hvorvidt man fra grønlandsk side bør afskaffe en særlig betegnelse for danskere – et ord, som livebloggeren her ikke tør kaste sig ud i at stave. 

Ifølge Alex Ahrendtsen betyder begrebet "halvt hund, halvt menneske". 

Det afviser Aki-Matilda Høegh-Dam. Hun fortæller, at det betyder "udefrakommende", og hvis ikke Alex Ahrendtsen tror på hende, har hun en ordbog liggende, som de sammen kan slå op i, bemærker hun. 

DF vil have afskaffet "nedladende" grønlandsk ord

DF'eren Alex Ahrendten spørger Aaja Chemnitz, om hun vil anbefale, at grønlændere dropper brugen af det "nedladende" grønlandske ord for danskere, som ifølge DF'eren får flere danskere til at føle sig diskrimineret. 

Ifølge DF'eren betyder begrebet "halvt hund, halvt menneske". 

- Det er faktisk første gang, jeg hører det, siger Aaja Chemnitz og forklarer, at der findes forskellige fortolkninger af, hvad ordet betyder:

- Jeg har hørt en fortolkning om, at det er om folk med store maver og buskede øjenbryn.

- Ja, det gør det jo ikke bedre – jeg har ingen af delene, siger Alex Ahrendtsen og griner. 

Grønlandske krav til en kommende regering

Aaja Chemnitz (IA), folketingsmedlem for grønlandske Inuit Ataqatigiit, har indtaget talerstolen. 

Hun gør det klart, at de efter et folketingsvalg vil stille krav om øget ligeværdighed. 

- Det handler om at varetage det grønlandske folks interesser. 

- Lad os vise i en kommende regering, at respekten, tilliden og ligeværdigheden mellem Danmark og Grønland er mulig. Det er hele fundamentet for samarbejdet, siger Aaja Chemnitz. 

Løkke revser Mette Frederiksen: - Hun er hundeangst for Inger Støjberg

Det er ikke til at mærke, at åbningsdebatten nu har været i gang i cirka 11 timer. Intet tyder i hvert fald på, at Lars Løkke Rasmussen er træt.

Han beskylder den konservative formand, Søren Pape Poulsen, for at han allerede dagen før valgudskrivelsen "på 10 sekunder solgte ud af alle de mærkesager, han gik til valg på, fordi fru Inger Støjberg ikke kunne lide dem". 

Også Mette Frederiksen får en stikpille med. For hun er ifølge Løkke så "hundeangst" for Inger Støjberg, at hun ikke tør "luge ud af tidslerne" i udlændingepolitikken. 

Løkke ryster på hovedet af Messerschmidt-beskyldning: - Anskaf dig et bakspejl

Til stor hovedrysten hos Lars Løkke Rasmussen beskylder Morten Messerschmidt (DF) ham for ikke at have været tilstede under debatten. 

- Du burde anskaffe dig et bakspejl, siger Lars Løkke Rasmussen og pointerer, at han har siddet bagerst i salen hele dagen

– Når jeg da ikke lige har været ude at drikke kaffe med gode kollegaer, siger en tydeligt frusteret Løkke. 

Løkke revser psykiatriplan: - Dårligt politisk håndværk

Lars Løkke Rasmussen bliver spurgt, hvor Moderaterne ikke er med den psykiatriaftale, som et bredt politisk flertal indgik i slutningen af september. 

Det vil han meget gerne svare på, lyder det.

- Det er en total utilstrækkelig psykiatriplan, som jeg simpelthen ikke forstår, at man har indgået fem minutter i 12, siger Løkke og tilføjer: 

- Det er i min optik dårligt politisk håndværk.