Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Mødet i FN's sikkerhedsråd er slut

Efter en kort udveksling, hvor Ruslands FN-ambassadør forsøgte at give Gazproms talsmand ordet igen, men ikke fik lov af den franske mødeleder, er aftenens møder i FN's Sikkerhedsråd nu afsluttede.

Det bringer os også til slutningen på dagens live-dækning af situationen i Ukraine.

USA afviser kategorisk at have noget med lækagen at gøre

Den amerikanske FN-ambassadør svarer i sit indlæg på Ruslands tidligere spørgsmål:

- USA kan kategorisk afvise nogen som helst involvering i denne episode, siger Richard M. Mills Jr., der betegner sin russiske kollegas indlæg som “konspirationsteorier”.

- Bevidste forsøg på at ødelægge kritisk infrastruktur kan ikke accepteres. Derfor støtter vi efterforskningen.

Storbritannien: Rusland spreder absurde påstande og konspirationsteorier.

FN-ambassadør, James Kariuki, fra Storbritannien kalder dagens møde et “forsøg på at distrahere fra Putins ulovlige annektering.”

Han kategoriserer Ruslands indlæg tidligere på aftenen som “absurde påstande og konspirationsteorier”.

- Vi støtter kraftigt efterforskningen fra de danske, svenske og tyske myndigheder, siger James Kariuki, der tilføjede, at Storbritannien sammen med sine allierede er klar til at afskrække, forhindre og forsvare yderligere angreb på kritisk infrastruktur.

- Det vil blive mødt med et fælles svar.

Rusland beder USA svare på, om de står bag sabotage

Den russiske FN-ambassadør afviser, at Rusland skulle have noget at vinde på at ødelægge rørledningerne, som de har investeret store summer i.

Han antyder, at USA har mest at vinde på lækagen og beder sin amerikanske kollega utvetydigt bekræfte, at USA ikke var involveret i sabotagen.

Gazprom afviser, at der er sket en ulykke

Det pludselige fald i trykket og de samtidige lækager viser, at der ikke var tale om en ulykke, siger talsmanden fra russiske Gazprom.

Ifølge talsmanden kan det endnu ikke siges, hvor lang tid det vil tage at reparere gasledningerne.

- Men det vil være meget udfordrende fra et teknisk synspunkt, siger Sergey Kurpiyanov, talsmand for Gazprom.

Talsmand fra russiske Gazprom gennemgår hændelsesforløbet

Sergey Kurpiyanov, der er talsmand for den russiske energivirksomhed Gazprom, taler nu i FN's Sikkerhedsråd.

Indtil videre er der ikke kommet afgørende nye oplysninger frem.

Lyn-analyse

Det jeg hører fra folk i FN-systemet er, at de fleste mener, det er en afledningsmanøvre fra Putin. Det er Rusland, der har bedt om at få en briefing om, hvem man mener, der kan have udført det. 

Der er forventningen, at Rusland vil bruge det til et kæmpe cirkus og paradenummer, hvor de vil tale om, at det kan være amerikanerne, der har en finger med i spillet. Måske vil de forsøge at lancere dubiøse indicier.

Men det er ikke noget de øvrige medlemslande har tænkt sig at bruge meget krudt på. Det er udelukkende Rusland, der forsøger at fjerne opmærksomheden fra deres ulovlige annektering.

Ny tales der om gaslækagerne i FN's Sikkerhedsråd

Det sker på opfordring fra Rusland.

Mødet kan følges direkte her.

Sikkerhedsrådet forventes at tale om gaslækager ved Bornholm senere

I skrivende stund uddyber medlemmerne af FN's Sikkerhedsråd deres bevæggrunde for at stemme for eller ikke at stemme ved afstemningen om fordømmelse af Ruslands annektering af fire ukrainske regioner.

Når punktet om Ruslands annektering er afsluttet, ventes Sikkerhedsrådet at forholde sig til lækager, der har ramt gasledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 ud for Bornholm.

Rusland har indkaldt sikkerhedsrådet for at diskutere gaslækagerne, som præsident Putin tidligere har kaldt "international terrorisme".

Rusland nedlægger veto i FN's Sikkerhedsråd

Det var meningen, at Ruslands annektering af fire regioner i Ukraine skulle fordømmes i FN's Sikkerhedsråd fredag aften. Men som forventet nedlagde Rusland veto til den amerikansk-albanske resolution.

Ti medlemmer af FN's Sikkerhedsråd stemte for: Albanien, Frankrig, Ghana, Irland, Kenya, Mexico, Norge, De Arabiske Emirater, Storbritannien og USA

Fire lande afstod fra at stemme: Brasilien, Kina, Gabon og Indien

Som permanent medlem af FN's Sikkerhedsråd kan Rusland nedlægge veto.

Sikkerhedsrådet har fem permanente medlemmer, og et af dem er Rusland. Et permanent medlem har mulighed for at nedlægge veto mod en resolution. De øvrige permanente er USA, Kina, Frankrig og Storbritannien.

Mødet kan følges direkte her.

Putin dukkede op på Den Røde Plads: - Velkommen hjem

Ruslands præsident Vladimir Putin dukkede op på scenen tidligere på aftenen på Den Røde Plads i Moskva. Her var tusinsvis af russere samlet for at fejre Ruslands annektering af fire ukrainske regioner.

- Rusland åbner ikke kun døren for vores brødre og søstre, men det åbner også sit fjerte for dem. Velkommen hjem, sagde Putin ifølge BBC. 

Præsidenten var ledsaget af andre russiske ledere og sammen sang de den russiske nationalsang. 

Biden: - Putins handlinger er tegn på, at han har det svært

USA's præsident Joe Biden tager skarp afstand fra Ruslands præsident, Vladimir Putins, annektering af fire regioner i Ukraine. 

- USA kommer aldrig til at anerkende de annekterede regioner som en del af Rusland, sagde han på en pressekonference fredag. 

Præsidenten tiføjede desuden, at "Putins handlinger er et tegn på, at han har det svært". 

Biden forsikrer samtidig om, at USA vil forsvare "hver en tomme" af Nato's område. Det skriver Reuters og AFP.

"Største eskalering siden krigens begyndelse," siger NATO's generalsekretær

Ruslands annektering af fire ukrainske regioner er den "største eskalering siden krigens begyndelse", siger NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, på en pressekonference fredag. 

- Putin har mobiliseret hundrede tusinde soldater, har truet med atomvåben, og nu har han ulovligt annekteret mere ukrainsk territorium. Det repræsenterer den største eksalering siden krigens begyndelse, lyder det.

Tusindvis samlet for at fejre annektering

I dag har tusindvis af russere været samlet for at fejre annektering af fire ukrainske regioner. 

Der er tale om Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja.

Jeppe Kofod efter Putin-tale: - En skamplet på Ruslands historie

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kalder den russiske præsident Vladimir Putins annektering af fire ukrainske regioner for en skamplet på Ruslands historie.

- Jeg synes, at det, der blev sagt i talen, er en skamplet på Ruslands historie. Det, som vi er vidne til, er jo et frontalangreb fra Ruslands side på alt det, som gør, at vi kan leve i en fredelig og sikker verden, siger han til Ritzau. 

Udmeldingen kommer, efter at Vladimir Putin fredag har holdt en tale, hvor han har gjort det klart, at fire ukrainske regioner bliver indlemmet i Rusland.

Ukraine er "klar til dialog", men kun hvis Putin går af  

Ukraine er "klar til dialog" med Rusland, men kun hvis landet får en anden præsident. 

Det har præsident Volodymyr Zelenskyj sagt, skriver The Guardian.  

- Så længe Putin er leder, kan det naturligvis ikke lade sig gøre at forhandle. 

USA indfører nye sanktioner mod Rusland

USA har indført en ny runde sanktioner mod Rusland efter Putins annektering af fire ukrainske regioner fredag. Det indbefatter blandt andet sanktioner mod 1000 personer og virksomheder i Rusland. Det skriver Reuters. 

Præsident Joe Biden opfordrer alle medlemmer af det internationale samfund til at afvise Ruslands ulovlige forsøg på at tage landområder fra et naboland. 

Ukraine reagerer: Vil anmode om NATO-medlemskab

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, vil anmode om et "fremskyndet" medlemskab af NATO. Det fremgår af en pressemeddelselse fra præsidentkontoret. 

Ifølge præsidenten sker det som en direkte reaktion på, at Rusland fredag eftermiddag har annekteret fire ukrainske regioner. 

Ukraines medlemskab af NATO er netop et af stridspunkterne mellem Rusland og Ukraine. Rusland ønsker ikke, at Ukraine bliver medlem af NATO. 

EU-lande er uenige om prisloft på russisk gas

Der er ikke enighed blandt EU-landene om at indføre et loft over prisen på russisk gas.

Det siger EU-kommissær for energi Kadri Simson på et pressemøde i Bruxelles. Pressemødet kom, efter at energiministrene fredag indgik en energiaftale, der skal hjælpe forbrugerne med at betale energiregningen.

- Et loft over prisen på russisk gas bliver af medlemslande set som en sanktion over for Rusland. Vi har endnu ikke enighed om et sådant indgreb, siger Kadri Simson.

EU-landene har i den seneste tid været delt om, hvorvidt EU skal gå efter at sænke prisen på gas med et generelt prisloft. Eller om man i stedet skal lægge vægt på at sikre forsyningen af gas med et prisloft, der kun rammer Rusland. Eller helt undlade et prisloft.

Putin underskriver dokument for jublende forsamling

Ruslands præsident, Vladimir Putin, underskriver i Kreml et dokument, der gør de fire ukrainske regioner til en del af Rusland. Det sker under jubel fra en forsamling, der udgør Ruslands elite.