Nyheder

Nyhedsoverblik 30. september

Her giver vi dig dagens nyheder i kort form. Vi opdaterer hele tiden, hele dagen. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Orkanen Ian er genopstået

Orkanen Ian, der har hærget Florida, er genopstået og er fredag eftermiddag lokal tid gået i land i den amerikanske delstat South Carolina. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Burkina Fasos militærleder afsat i militærkup

Paul-Henri Damiba, som er militærleder i Burkina Faso, er blevet afsat ved et kup. Det oplyser Ibrahim Traore, der er kaptajn i Burkina Fasos hær, i en udtalelse fredag aften. Det er andet kup i landet på otte måneder. 

Orkanen Ian har været altødelæggende, siger Joe Biden

Ødelæggelserne fra orkanen Ian i Florida er måske nogle af de værste i USA's historie. Det siger Joe Biden fredag ifølge Reuters. Han tilføjer, at det vil tage "månedsvis" at genopbygge. 

Flere EU-statsborgere anholdt under protester i Iran

Det iranske politi har anholdt ni personer med statsborgerskab i EU-lande i forbindelse med de udbredte protester, som finder sted i landet i øjeblikket. Det oplyser Irans Efterretningsministerium fredag ifølge Reuters.

Mindst 21 omkommet under orkanen Ian

Orkanen Ian har indtil videre kostet 21 mennesker livet i Florida. Det skriver New York Times. Det er dog sandsynligt, at dødstallet kommer til at sige, da redningsarbejdet stadig er i gang, siger Floridas beredskabsdirektør, Kevin Guthrie.

SAS forventer stort underskud i år og næste år

Luftfartsselskabet SAS forventer store underskud både i år og næste år og forventer først igen at have et positivt resultat i 2024. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse fredag eftermiddag. I dette regnskabsår forventer SAS at tabe 8 milliarder svenske kroner – 5,4 milliarder danske kroner. 

Borgere kan igen gå udenfor efter brand

Borgere i byen Studstrup kan igen gå udenfor. Det skyldes, at røgen i forbindelse med branden i en silo på Studstrupværket er aftaget. Det oplyser Østjyllands Politi i en beredskabsmeddelelse. 

Dansker fundet død i Thailand

En dansk statsborger er død i Thailand. Det bekræfter Udenrigsministeriet i en mail over for Ekstra Bladet. Ifølge det thailandske medie Bangkok Post blev en 66-årig dansk mand fundet død i sit soveværelse sent tirsdag aften.

Smitten med abekopper bremset for nu

De seneste tre uger har der været fire nye tilfælde af abekopper. Sundhedsstyrelsen forventer derfor, at spredningen af abekopper er foreløbigt bremset. Det skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Forsinkelser på tog

Der er forsinkelser på tog mellem landsdelene i Danmark. Det oplyser DSB på Twitter. Problemet skyldes en signalfejl mellem Ringsted og Slagelse. Banedanmark arbejder på at løse problemet, lyder det. 

Snart kan du købe boostervaccine

Fra november bliver det muligt for personer, der ikke er en del af risikogruppen, at købe en coronavaccine. Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse. Personer over 50 og personer, som er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19, kan blive vaccineret gratis. 

Dronningens søster reagerer på fratagelse af royale titler

Endnu et medlem af kongefamilien reagerer på dronning Margrethes beslutning om at fratage prins Joachims børn deres titler som prinser og prinsesse. Hendes søster, prinsesse Benedikte, siger til DR

- Selvfølgelig er det svært for dem i starten, helt klart. Men min søster tager kloge beslutninger, også som dronning, og tænker i fremtiden og ikke lige her og nu.

Kraftig røg i Studstrup – alle borgere skal blive inde

I forbindelse med brandbekæmpelsen på Studstrupværket ved Aarhus er der nu opstået kraftig røgudvikling. Derfor skal alle beboere gå indenfor, lukke døre og vinduer og slukke for ventilationsanlæg. Det oplyser Østjyllands Politi i en beredskabsmeddelelse.

Boostervaccination mod covid-19 bliver muligt mod egenbetaling

Regeringen har besluttet at etablere mulighed for, at personer, som ikke er en del af målgruppen for det offentlige vaccinationsprogram, kan købe en variantopdateret boostervaccination mod covid-19, hvis de ønsker det. Borgerne vil fra starten af november blive informeret om, hvor og hvordan de kan købe vaccinationen. Det oplyser Sundhedsministeriet.

Sverige åbner for våbeneksport til Tyrkiet

Sverige åbner for igen at eksportere våben til Tyrkiet. Det skriver det svenske medie SVT. Inspektionen for strategiske produkter (ISP) i Sverige oplyser, at beslutningen er taget som en direkte konsekvens af Sveriges ansøgning om medlemskab af forsvarsalliancen NATO.

Abekopper er bremset

Antallet af nye tilfælde med abekopper er faldet over de seneste uger. De seneste tre uger er der fundet fire nye smittetilfælde. Derfor er forventningen, at spredningen af abekopper foreløbig er bremset. I Danmark tog smitten fart i slutningen af juli og starten af august, hvor det samlede antal smittetilfælde steg fra 28 i midten af juli til knap 100 tilfælde i starten af august. Det skriver Sundhedsstyrelsen.

Idømt fængsel for vold mod spædbarn

En 36-årig mand er ved retten i Herning kendt skyldig i at have udøvet vold mod sin egen datter i perioden fra datteren blev født og et halvt år frem. Manden blev idømt 1 år og 9 måneders fængsel for at have klemt, rusket, vredet og trukket i den spæde pige, så hun fik brud og læsioner 12 forskellige steder på kroppen. Han nægter sig skyldig.

Lattergaspåvirket kvinde varetægtsfængslet efter færdselsuheld

En 31-årig kvinde er blevet varetægtsfængslet som følge af et færdselsuheld onsdag. Politiets undersøgelser viser, at hun sandsynligvis var påvirket af lattergas, da hun kørte frontalt ind i et træ. Ved ulykken blev et barn på tre år så tilskadekommen, at der måtte flyves til behandling på Rigshospitalet. Det skriver Sydsjællands- og Lolland Falsters Politi.

Chauffør sigtet for uagtsomt manddrab efter påkørsel

En fodgænger er død efter at være blevet påkørt af en lastvogn i Aalborg fredag formiddag. Kvinden var 89 år, oplyser politiet. Føreren af lastvognen er en tysk statsborger, som er anholdt og sigtet for uagtsomt manddrab, oplyser Nordjyllands Politi på Twitter.

EU-lande vil lægge loft på profit for energiselskaber

EU-landene er enige om at indføre obligatoriske reduktioner i strømforbruget og lægge et loft over profitten for energiselskaber. Det skriver det tjekkiske formandskab for EU på Twitter. Det fremgår ikke, hvad EU-landene er nået frem til i forhold til et prisloft på gas.