Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Et overvældende flertal af vælgere har ifølge prorussiske myndigheder stemt ja til, at de russisk-besatte regioner Luhansk, Kherson, Zaporizjzja og Donetsk skal være russiske. Samtidig har Rusland dog nedskaleret deres mål med krigen. Nu handler det "blot" om at befri Donetsk-regionen, lyder det. 

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Finland vil begrænse russere og undersøge muligheden for grænsehegn

Finlands regering vil "væsentligt" begrænse russiske borgeres ret til at komme ind i landet som turister eller som transit, når de rejser til andre dele af Schengen-området, sagde den finske regering i en erklæring onsdag ifølge Reuters. 

- I morgen, torsdag den 29. september, vil regeringen vedtage en resolution, der vil begrænse russiske statsborgeres ret til at rejse ind i Finland som turister og bruge Finland som transitland, når de rejser til andre dele af Schengen-området, som beskrevet i mere detalje i beslutningen, lyder det i en udtalelse fra regeringen.

Samtidig vil Finland undersøge muligheden for at opføre grænsehegn mod Rusland. Landene deler en grænse på mere end 1300 kilometer.

USA annoncerer endnu en kæmpe våbenpakke til Ukraine

Amerikanerne ryster tilsyneladende ikke på hånden i deres støtte til Ukraine ovenpå Ruslands seneste eskalering af krigen.

Således meddeler Det Hvide Hus, at man er klar med endnu en støttepakke med våben og udstyr til Ukraine på i alt 1,1 milliarder dollar. Støttepakken inkluderer blandt andet 18 nye HIMARS-raketsystemer, hundredvis af pansrede køretøjer, radarer og kontradronesystemer.

Med leveringen vil Ukraine nu have modtaget i alt 34 HIMARS-raketsystemer, som flere eksperter peger på, har givet ukrainerne store fordele på slagmarken.

USA: Alt er på bordet med hensyn til sanktioner

USA arbejder sammen med allierede for hurtigt at pålægge Moskva alvorlige økonomiske omkostninger på grund af "fup" folkeafstemninger afholdt i besatte regioner i Ukraine ifølge en amerikansk embedsmand.

Det skriver The Guardian.

James O'Brien, det amerikanske udenrigsministeriums chef for sanktionskoordinering, siger til Senatets udenrigskomité, at man forbereder stramninger i sanktionspakken. 

- Vi arbejder på flere sanktioner, og alt er på bordet.

James O'Brien tilføjer, at han forventer, at Biden-administrationens planer om sanktioner hver sjette uge vil blive eksekveret med særligt sigte på teknologi og finanssektoren. 

EU foreslår ny runde af sanktioner mod Rusland

EU-Kommissionen foreslår nye sanktioner mod Rusland. Det sker som følge af optrapning fra Rusland af krigen i Ukraine. Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Den runde sanktioner vil blandt andet indeholde nye import- og eksportforbud, der skal ramme Ruslands økonomi, samt sanktioner mod konkrete russere, der blandt andet hjælper Ruslands hær med våben eller hjælper med at omgå sanktioner.

Rusland begrænser retten til at krydse grænsen til Georgien

Myndighederne i den russiske region Nordossetien begrænser adgangen til at krydse grænsen til Georgien.

Tusindvis af russere er de seneste dage søgt over grænsen for at undgå at blive hvervet til krigen mod Ukraine efter præsident Vladimir Putin i sidste uge meddelte, at 300.000 russere skal hverves.

Lederen af Nordossetien, Sergej Menjalo, skriver på mediet Telegram, at han har sat den bjergrige russiske region i "højt alarmberedskab". Det, som der nu sættes loft over, er antallet af biler, der kan krydse grænsen til Georgien.

USA opfordrer amerikanere til at forlade Rusland "øjeblikkeligt"

Den amerikanske ambassade i Rusland opfordrer alle amerikanere i Rusland til at forlade landet, oplyser ambassaden i en pressemeddelelse

Ifølge ambassaden skyldes det Ruslands mobilisering af yderligere 300.000 tropper, som skal sendes til Ukraine. Og det kan blandt andet betyde, at Rusland nægter amerikanere med dobbelt statsborgerskab at forlade Rusland og derimod tvinger dem til at indgå i den russiske hær, lyder det. 

- Amerikanske statsborgere bør ikke rejse til Rusland, og de, der bor eller rejser i Rusland, bør forlade Rusland øjeblikkeligt, mens der fortsat er begrænsede kommercielle rejsemuligheder, skriver ambassaden. 

To regioner beder nu officielt Putin om lov til at blive russiske

De russiskindsatte myndigheder i de ukrainske regioner Luhansk og Kherson har nu formelt bedt Ruslands præsident, Vladimir Putin, om at indlemme dem i Rusland. 

Det sker, efter at såkaldte folkeafstemninger i fire regioner – herunder Kherson og Luhansk – har vist enorm tilslutning fra vælgerne om netop at blive en del af Rusland. Afstemningerne er dog fra både Ukrainsk og vestlig side blevet stemplet som stærkt utroværdige. 

Vladimir Saldo er russiskindsat leder i Kherson-regionen og har på beskedtjenesten Telegram skrevet, at beboerne i regionen har truffet "et historisk valg" til fordel for Rusland. Det skriver Reuters. 

Hvis Rusland formelt erklærer de fire ukrainske regioner for en del af sit territorium, kan Putin fremstille ukrainske forsøg på at generobre dem som et angreb på Rusland. Det er tidligere blevet udlagt som en potentiel strategi for den russiske præsident, så han kan retfærdiggøre en hårdere offensiv i Ukraine.

I Moskva siger formanden for Føderationsrådet, der er det øverste af de to kamre i Ruslands parlament, at rådet muligvis allerede 4. oktober vil tage stilling til, om de fire regioner skal indlemmes i Rusland.

Ruslands ambitioner er "drastisk nedskaleret", siger korrespondent

Endnu en nedskalering fra russernes side. 

Sådan siger TV 2-korrespondent Claus Borg Reinholdt, der under krigen har været i Ukraine i længere perioder, om russernes nye mål om som minimum at befri Donetsk-regionen.

Claus Borg Reinholdt henviser til, at russernes mål i krigens spæde start blandt andet var et decideret regimeskifte i hovedstaden, Kyiv, og en afnazificering af Ukraine, som Rusland selv har kaldt det. 

- De ambitioner, som russerne havde fra starten af invasionen, er blevet drastisk nedskaleret. Det er der slet, slet ingen tvivl om, og det er de, fordi de kan se, at der simpelthen ikke er momentum fra russisk side på slagmarken, siger Claus Borg Reinholdt til TV 2. 

Rusland melder nyt mål ud for krigen i Ukraine

Russernes militære operation i Ukraine fortsætter minimum, til "hele Donetsk er befriet". Det siger styret i Moskva i en erklæring onsdag ifølge Reuters. Donetsk er en del af Donbas-regionen. Rusland har tidligere givet udtryk for at ville overtage et langt større område af Ukraine. 

Duma-formand om "folkeafstemninger": - Redder millioner fra folkedrab

Mens Ukraine og Vesten stempler de såkaldte folkeafstemninger i de russiskbesatte regioner Luhansk, Kherson, Zaporizjzja og Donetsk som ugyldige og ren teater, er russerne af en anden opfattelse.

På beskedtjenesten Telegram skriver formanden for det russiske parlament, Dumaen, at resultaterne "redder millioner af mennesker fra folkedrab".

- Det giver os mulighed for sammen at lægge planer for fremtiden, skriver formanden ved navn Vyacheslav Volodin yderligere.

Formanden poster derudover et billede af de prorussiske myndigheders udlægning af afstemningernes resultat. Det viser, hvordan omkring 90 procent af vælgerne i de fire regioner skulle have stemt ja til at blive en del af Rusland. Et resultat du kan læse mere om her. 

Lande kalder borgere hjem fra Rusland – forlad landet "hurtigst muligt"

Regeringerne i Bulgarien og Polen opfordrer deres borgere, som befinder sig i Rusland, til at komme ud hurtigst muligt.

Det kan skyldes en frygt for, at det bliver sværere og sværere at komme ud af Rusland, skriver The Guardian. Blandt andet fordi Rusland vil forsøge at afholde mænd fra at flygte fra at blive en del af hæren. 

- I tilfælde af en drastisk forværring af sikkerhedssituationen, lukning af grænser eller andre uforudsete omstændigheder kan evakuering vise sig væsentligt vanskeliggjort eller endda umulig, lyder det eksempelvis i en udtalelse fra det polske udenrigsministerium ifølge The Guardian. 

I en udtalelse fra Bulgariens udenrigsministerium anbefales det, at bulgarske statsborgere i Den Russiske Føderation "overvejer muligheden for at forlade landet så hurtigt som muligt".

Ukraine kalder afstemninger for ugyldige

De såkaldte folkeafstemninger i fire ukrainske regioner om at blive en del af Rusland er "ugyldige og værdiløse", lyder udmeldingen onsdag fra Ukraines udenrigsministerium i en udtalelse, skriver Reuters. 

Ministeriet understreger derudover, at Ukraine fortsat vil kæmpe for at befri russiskbesatte ukrainske områder og opfordrer samtidig det internationale samfund til at indføre hårdere sanktioner mod Rusland. 

Rusland vil indsætte kontrolposter og fange mænd, der flygter fra hæren

Russiske myndigheder siger, at de etablerer kontrolposter ved nogle af Ruslands grænser for at tvangsmobilisere russiske mænd, der flygter fra landet for at undgå at blive hvervet til hæren. Det skriver The Guardian. 

Ifølge Andrei Sergeev, der er indenrigsminister i den russiske republik Nordossetien-Alanien, er andelen af russiske køretøjer, der bevæger sig mod Georgien "alvorligt stigende". Det skriver han ifølge The Guardian på beskedtjenesten Telegram, og en kontrolpost vil derfor i "nær fremtid" blive en realitet ved grænsen til Georgien, lyder det.

Tænketanken Institute for the Study of War (ISW) henviser også til, at videoer på sociale medier skulle vise, at russiske militærkøretøjer har bevæget sig mod grænsen til Georgien. Sandsynligvis for at mobilisere kontrolpunkterne.

Opfordring om ikke at anerkende ændringer af Ukraine

USA vil indføre en resolution i FN's Sikkerhedsråd, der blandt andet opfordrer medlemslandene til ikke at anerkende nogen ændringer af Ukraine. Samtidig skal resolutionen forpligte Rusland til at trække sine tropper ud af Ukraine.

Det oplyser Linda Thomas-Greenfield, der er USA's FN-ambassadør, på Twitter.

Udmeldingen kommer på baggrund af de såkaldte folkeafstemninger, der betyder, at Rusland vil kalde besatte områder i Ukraine for russiske. 

Slovakiets økonomi risikerer at kollapse, advarer premierminister

Tårnhøje energipriser kan "dræbe" Slovakiets økonomi, som på nuværende tidspunkt risikerer "at kollapse".

Sådan lyder en bastant udmelding fra landets premierminister, Eduard Heger, til Financiel Times. Ifølge premierministeren kan kollapset kun undgås, hvis Slovakiet får tildelt milliarder af euro i support fra EU.

Trods den økonomiske pinsel, der udspringer af krigen i Ukraine, understreger Heger, at Slovakiet fastholder hårde sanktioner mod Rusland og fortsat byder ukrainske flygtninge velkommen.

Canada varsler nye sanktioner efter "falske" afstemninger

Canadas vil indføre nye sanktioner mod Rusland efter "falske" folkeafstemninger i besatte regioner i Ukraine.

Det siger landets premierminister, Justin Trudeau, ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

- Canada anerkender ikke og vil aldrig anerkende resultaterne af disse falske folkeafstemninger eller Ruslands forsøg på ulovlig annektering af ukrainske territorier, lyder det fra præsidenten i en erklæring. 

Ifølge prorussiske myndigheder har et overvældende flertal af vælgerne i fire østukrainske regioner, der er besat af Rusland, stemt ja til at tilslutte sig Rusland. Eksempelvis skulle 98 procent af vælgerne i både Donetsk og Luhansk have stemt ja.

Tantholdt: Ukrainere i besatte områder risikerer at skulle kæmpe mod egne landsmænd

De såkaldte folkeafstemninger, der tirsdag blev afgjort i russiskbesatte områder, er ifølge TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt ren "teaterforestilling". 

- Det har intet med folkeafstemninger at gøre. Vi kan bare kigge på resultaterne, der vækker mindelser om nordkoreanske valg, siger han og henviser blandt andet til, at 99 procent af indbyggerne i Donetsk-reigonen skulle have stemt ja til at blive russisk. 

Selv befinder Tantholdt sig lige nu i byen Zaporizjzja i Zaporizjzja-regionen, hvor et stort flertal ifølge prorussiske myndigheder også skulle have stemt for at blive en del af Rusland.

- Men der er ikke nogen her, der er blevet spurgt. De har ikke fået mulighed for at stemme, siger han og peger rundt i området omkring ham. 

Tantholdt forudser, at Rusland nu vil forsøge at indrullere nogle af de ukrainske mænd mellem 18 og 55 år i de besatte områder i den russiske krigsmaskine.

- Det vil sige, at ukrainske borgere kan risikere at skulle kæmpe for en russisk hær mod deres egne landsmænd, siger Rasmus Tantholdt.

Zelenskyj taler om fremskridt ved frontlinjen

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde tirsdag aften i sin daglige briefing til befolkningen, at det ukrainske militær er i fremgang ved frontlinjen.

- Med hensyn til fronten vil jeg sige kort og uden detaljer, selvom der vil være gode nyheder: Vi bevæger os fremad og befrier vores land, sagde præsidenten ifølge CNN.

Han forsikrede også, at Ukraine vil kæmpe for at beskytte de mennesker, der bor i de russiskbesatte regioner i Ukraine. Herunder områder hvor der ifølge prorussiske myndigeder er blevet stemt ja til at blive en del af Rusland. 

- Disse (afstemninger, red.) er ikke en gang så meget som en imitation af en folkeafstemning, sagde Zelenskyj.

Du kan læse mere om de omstridte afstemninger her