Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Fra fredag skal borgerne i de fire russisk-kontrollerede regioner Kherson, Luhansk, Donetsk og Zaporizjzja stemme om tilhørsforholdet til Rusland.

Afstemningerne, der fordømmes på det kraftigste af Ukraine og Vesten, varer indtil tirsdag i næste uge.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Ukraine straffer Irans ambassadør

Ukraine har fredag besluttet at tage akkrediteringen fra Irans ambassadør i Kyiv, fordi Iran ifølge Ukraine forsyner Rusland med våben til at bruge i krigen. Desuden reduceres antallet af diplomater på den iranske ambassade betragteligt.

Det skriver talsmand for det ukrainske udenrigsministerium Oleg Nikolenko på Twitter.

Ukrainsk militær har fredag sagt, at det har skudt flere iranskproducerede "kamikaze-droner" af typen Shahed-136 ned.

Iran har hidtil afvist amerikanske og ukrainske beskyldninger om, at landet har forsynet Rusland med droner.

USA parat til nye sanktioner

Det Hvide Hus siger fredag, at USA er klar til at at indføre yderligere økonomiske sanktioner mod Rusland, hvis russerne annekterer nye dele af ukrainsk territorium med baggrund i de folkeafstemninger, som Vesten kalder falske og ulovlige.

- Vi ved, at disse folkeafstemninger bliver manipulerede, siger Det Hvide Hus' pressesekretær, Karine Jean-Pierre. 

Ukraine: Sådan ser russisk fangenskab ud

Det ukrainske forsvarsministerium har fredag delt et før og efter-billede af Mykhailo Dianov, der er blandt de 215 ukrainske soldater, som onsdag blev frigivet i en fangeudveksling efter fire måneder i russisk fangenskab.

- Det er sådan, Rusland "overholder" Genevekonventionen. Det er sådan, Rusland bevarer den skamfulde arv efter nazismen, skriver ministeriet.

Mykhailo Dianov var en af de soldater, der forsvarede Azovstal-stålværket i månedsvis under den russiske belejring af Mariupol. Billedet af ham deles nu vidt og bredt på sociale medier. 

G7 fordømmer russiske afstemninger

G7-landenes ledere fordømmer i en fælles erklæring Ruslands "fup"-afstemninger, som begyndte fredag i fire ukrainske regioner.

- Vi kommer aldrig til at anerkende disse folkeafstemninger, der fremstår som et skridt på vej mod russisk annektering, og kommer aldrig til at anerkende påståede annekteringer, hvis de sker, står der i erklæringen fra sammenslutningen af vendens syv førende industrielle demokratier.

Ukraine: Odesa angrebet af kamikazedroner fra havet

Ifølge ukrainsk militær er havnebyen Odesa blevet "angrebet af kamikazedroner fra havet".  

Det skriver militærets sydlige kommando på Telegram. Her fremgår det, at to droner ødelagde en administrationsbygning i havneområdet, at en civil blev dræbt, og at beredskabet er i gang med at slukke ilden.

Ifølge CNN er der formentlig tale om iranskproducerede droner.

Militæret skriver også, at en drone af typen Shahed-136 blev skudt ned over havet. Det er en iranskproduceret drone, som ukrainsk militær tidligere har skudt ned og beskrevet som "en selvmordsdrone".

Ukrainere til Tantholdt: ”Folkeafstemning” er et kæmpestort teater

Fra i dag kan indbyggerne i fire ukrainske regioner stemme om, hvorvidt de vil indlemmes i Rusland.

Men ifølge alle iagttagere er de påståede ”folkeafstemninger” ulovlige, og resultatet givet på forhånd.

Sådan oplever de ukrainere, som TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt har talt med, det også.

- Det er et kæmpestort teater, siger Rasmus Tantholdt, der befinder sig i Zaporizjzja-regionen.

Flere fortæller ham, at det i morges bankede på døren i de besatte områder, og udenfor stod prorussere klar til at køre dem med busser til valgsteder.

- Men de, jeg talte med, valgte ikke at åbne døren, og efter at de var gået, skyndte de at sætte sig ind i en bil og flygte fra området, for de ønsker ikke at være en del af Rusland, fortæller Rasmus Tantholdt.

Folk fortæller også TV 2s korrespondent, at de har hørt om busser, der kom med folk fra Krim-halvøen, så de kunne stille sig pænt i kø ved valgstederne til ære for kameraerne.

Russisk minister: - Vi truer ikke nogen med atomvåben

Ruslands viceudenrigsminister, Sergej Rjabkov, har afvist, at Rusland rasler med sine atomvåben.

- Vi truer ikke nogen med atomvåben, siger han ifølge flere russiske nyhedsbureauer, skriver Reuters.

Det sker, efter at præsident Vladimir Putin onsdag holdt en tale, hvor han advarede om, at Rusland vil forsvare sig med alle midler, hvis landets territoriale integritet er truet.

Sergej Rjabkov understreger, at kriterierne for brug af atomvåben er beskrevet i Ruslands militærdoktrin. Den siger, at atomvåben kan bruges i tilfælde af en eksistentiel trussel mod landet.

Men ifølge Sergej Rjabkov ønsker Rusland ikke at eskalere situationen yderligere og er ikke interesseret i en åben konfrontation med NATO.

- Vi håber, at Biden-administrationen også er opmærksom på faren ved en ukontrolleret eskalation af konflikten i Ukraine, siger han.

436 lig fundet i massegrav

I byen Izjum i den østlige del af Ukraine er der gravet i alt 436 lig op fra en massegrav.

Omkring 30 af disse viser synlige tegn på tortur, oplyser ukrainske embedsmænd ifølge nyhedsbureauet AP og Sky News.

Tusindvis af russere har forladt landet via Finland

Omkring 6500 russiske statsborgere forlod torsdag landet via grænsen til Finland.

Samtidig var der "kun" lidt flere end 3000 russere, der samme dag vendte tilbage til hjemlandet.

Det viser tal fra Finlands grænseovergang, som myndighederne har frigivet fredag.

Mange russere er de seneste dage flygtet ud af landet – blandt andet via Finland eller Georgien – efter præsident Vladimir Putin onsdag 21. september proklamerede, at der skal indkaldes 300.000 mænd fra reserven til fronten i Ukraine.

FN har beviser på, at Rusland har begået krigsforbrydelser i Ukraine

FN mener, at der er blevet begået krigsforbrydelser under Ukraine-krigen. Det rapporterer nyhedsbureauet AFP.

Efterforskerne fra FN fremhæver russiske bombardementer af civile områder i Ukraine, henrettelser og tortur samt seksuel vold som nogle af krigsforbrydelserne.

- På baggrund af de beviser, kommissionen har indsamlet, er det konklusionen, at der er begået krigsforbrydelser i Ukraine, siger lederen af efterforskningen, normanden Erik Møse.

Putins talsmand sender advarsel til Vesten

Rusland vil anse ethvert angreb på Donbas-regionen - hvis det stemmer for at blive en del af Rusland - for at være et angreb på selve Rusland.

Det siger præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

Fra fredag og de næste fire dage bliver der afholdt folkeafstemninger i fire områder af Ukraine, som Rusland har besat, om at gøre det til en del af Rusland. Afstemningerne anerkendes ikke af Ukraine og Vesten.

Russisk generalmajor såret af skud, siger Ukraine

Den russiske generalmajor Oleg Tsokov er blevet såret af skud fra den ukrainske hær. Angrebet er sket i nærhed af byen Svatove i Luhansk-regionen.

Det oplyser Ukraines hær på Facebook.

Oleg Tsokov er øverstbefalende inden for dele af den russiske hær, og han blev ifølge oplysningerne ramt tirsdag 20. september.

Hans situation er uvis, men flere brugere skriver på Twitter, at Oleg Tsokov er alvorligt såret.

Afstemninger er begyndt i russiskkontrollerede regioner

Fredag formiddag er afstemningerne om tilhørsforholdet til Rusland begyndt i en række russiskkontrollerede regioner i Ukraine.

Det oplyser russiske embedmænd ifølge Sky News.

Afstemningsprocessen er blevet fordømt i skarpe vendinger af Ukraine og Vesten, der mener, at resultatet er givet på forhånd – nemlig at Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizhzhia vælger russisk side.

Hvis afstemningen går som forventet, kan præsident Vladimir Putin hævde, at Ukraine begår overgreb og angriber Rusland i de fire regioner.

Den britiske udenrigsminister, James Cleverly, udtaler, at afstemningerne er ulovlige og bliver afholdt på "suverænt ukrainsk territorium".

Ukraine kalder afstemninger for ren propaganda

Mykhailo Podolyak, der er rådgiver for Volodymyr Zelenskyj, har på Twitter givet udtryk for Ukraines holdning til de afstemninger, som er planlagt til at begynde fredag i de fire besatte områder Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizhzhia.

Ukraine anerkender ikke valghandlingerne fra de prorussiske separatister, og ifølge rådgiveren er det et rent propagandashow, som Rusland har gang i med de såkaldte "folkeafstemninger" i regionerne.

Korrespondent: Afstemninger afspejler ikke virkeligheden

TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt mener, at resultatet af afstemningerne i fire besatte ukrainske regioner om tilhørsforholdet til Rusland er givet på forhånd.

Samtidig vil resultatet med stor sandsynlighed ikke blive anerkendt hverken af Ukraine eller Vesten, lyder det.

Det er borgerne i regionerne Kherson, Luhansk, Donetsk og Zaporizjzja, der fra fredag og indtil tirsdag i næste uge skal i stemmeboksen.

- De her afstemninger, de kommer ikke til at afspejle virkeligheden. Det er næsten så sikkert som amen i kirken, at de her områder gerne vil annekteres af Rusland – selvom det måske ikke er folkets vilje, siger Claus Borg Reinholdt.

Finland: Fortsat tæt trafik ved grænse til Rusland

Et stort antal russere forsøger i disse dage at forlade hjemlandet, efter at præsident Valdimir Putin onsdag valgte at beordre 300.000 mand fra reserven til fronten i Ukraine.

Torsdag kunne Finland melde om heftig aktivitet ved grænsen, og den tendens fortsætter fredag. Det oplyser den finske grænsevagt.

- Her til morgen er der fortsat travlt. Måske lidt mere end i går, siger en talsperson fra grænsevagten.

Finland overvejer at afskære størstedelen af russerne fra at krydse grænsen.

Efterretningstjeneste: Ukraine i offensiven i Donetsk

I den seneste vurdering af krigen i Ukraine fokuserer den britiske efterretningstjeneste på de væbnede kampe, som for nuværende foregår i den sydlige del af Donetsk.

Twitter skriver Ministry of Defence, at ukrainske tropper i den sydøstlige del af landet i øjeblikket  rykker frem mod byen Lyman, som Rusland havde held til at erobre i maj.

Krigssituationen er kompleks, lyder det i vurderingen, men Ukraine forsøger at lægge pres på omnråder, som er vigtige for Rusland.

Zelenskyj med opfordring til russerne: Protester mod regeringen

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, opfordrer i en tale den russiske befolkning til at protestere mod landets regering, hvis de ikke ønsker at miste flere soldater i krigen.

Zelenskyj mener ikke, at gårsdagens protester imod Putins planer om at indkalde 300.000 russere til fronten i Ukraine var særlig omfattende, men han hylder, at de fandt sted i en række russiske byer.

- Dette er en indikator på modstand mod den russiske regering, ikke kun i Moskva og Sankt Petersborg, siger Volodymyr Zelenskyj ifølge det ukrainske medie Pravda.

Zelenskyj mener, at russere, som forholder sig tavse og ikke protesterer mod Putins krigsplaner, er medskyldige i forbrydelser som mord og tortur på ukrainerne.

Ruslands undertrykkelse af borgere når nye højder ifølge rapport

Ruslands undertrykkelse af landets borgere er gradvist intensiveret siden 2012 og har nået helt nye højder siden invasionen af Ukraine 24. februar.

Det fastslår en ny rapport, der er udarbejdet af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), skriver nyhedsbureauet AFP.

Ifølge OSCE bygger de russiske myndigheders strategi på intimidering af landets borgere, hvilket er gennemført ved hjælp af en række love. Journalisters arbejde i Rusland er desuden blevet indskrænket.

Ukrainske regioner skal stemme om tilhørsforhold til Rusland

Fra fredag skal indbyggerne i fire russiskbesatte regioner stemme om, hvorvidt de skal være en del af Den Russiske Føderation.

Det er borgerne i regionerne Kherson, Luhansk, Donetsk og Zaporizjzja, der skal i stemmeboksen.

Afstemningen kommer til foregå indtil tirsdag i næste uge, og ifølge nyhedsbureauet Reuters er der ikke meget tvivl om, at valget vil falde ud til Ruslands fordel.

Vesten giver ikke meget for de prorussiske separatisters afstemninger. 

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har blandt andet kaldt dem "klokkeklart ulovlige" og "folkeretsstridige".