Nyheder

Nyhedsoverblik 23. september

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Indonesien ramt af jordskælv

Et jordskælv med en styrke på 6,1 har ramt i Indonesien fredag aften dansk tid, oplyser det europæiske jordskælvscenter, EMSC, ifølge Reuters. Jordskælvet fandt sted 19 kilometer sydøst for byen Meulaboh på øen Sumatra og havde en dybde på 40 kilometer.
 

Børnehavebørn kan have leget i asbest-støv i månedsvis

Der er fundet asbest-støv på en legeplads, hvor københavnske udflytterbørnehaver har opholdt sig i flere måneder, skriver Politiken. Lejepladsen er nabo til en asbestrenovering. Blot få ugers indånding af asbeststøv kan være sundhedsskadeligt. 

E20 Vestmotorvejen spærret efter uheld

E20 Vestmotorvejen er spærret i begge retninger mellem afkørsel 37 Sorø og afkørsel 38 Slagelse Ø efter et uheld, skriver Vejdirektoratet på Twitter. Vejen forventes genåbnet i løbet af natten. 

Opdatering kl 23: Motorvejen er genåbnet i østgående retning, men der er forsat spærret i vestgående retning.

Kvinder i hovedstaden venter for længe på tjek for brystkræft

Tusinder af kvinder i hovedstadsområdet får for tiden besked om, at deres invitation til brystkræftscreeninger bliver forsinket, skriver Berlingske. Ifølge sundhedsloven må der højst gå to år og tre måneder mellem undersøgelserne, men kvinderne får at vide, at der vil gå to år og otte måneder.

G7-lande om folkeafstemninger i Ukraine: I strid med folkeretten

I en fælles erklæring siger de store industrilande i G7-gruppen fredag, at folkeafstemninger i Luhansk, Donetsk, Kherson og Zapor i Ukraine er i strid med FN's charter og folkeretten. Erklæringen er offentliggjort af Det Hvide Hus. Det skriver Reuters.

Nyt dødskriterium skal give flere organ­donationer

Sundhedsstyrelsen vil indføre et nyt dødskrite­rium, der kan gøre organdonation lettere, skriver Kristeligt Dagblad. Siden 1990 har der været ét dødskriterium, hjernedødskriteriet. Nu forslås hjertedød som et nyt kriterium. Etisk Råd påpeger, at det er vigtigt at diskutere de mulige konsekvenser.

Konservative: Barbara Bertelsen blev orienteret om caribiske ministermøder

Som justitsminister holdt De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, ministermøder i Den Dominikanske Republik uden om den danske udenrigstjeneste. Konservative oplyser nu, at Pape allerede efter en tur i februar 2018 fortalte sin daværende departementschef, Barbara Bertelsen, om møderne, skriver Jyllands-Posten.

Mindst 77 omkommet i båd ud for Syriens kyst

Mindst 77 personer er omkommet, efter en båd fra Libanon er kæntret ud for Syriens kyst. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB ifølge NRK. Flere end 100 var ombord heraf mange libanesere og syrere. 20 personer er reddet op af vandet, og overlevende oplyser, at destinationen var Italien.

Politi i større aktion efter kæntring på sø

Sydjyllands Politi oplyser, at politiet lige nu er i gang med en større indsats ved Slivsø syd for Haderslev, hvor en kano med tre personer er kæntret. To personer er reddet i land, skriver politiet på Twitter.

Opdatering: Alle tre personer fra kanoen er reddet i land. En person er underafkølet og flyves med redningshelikopter til sygehus til kontrol. De to andre tilses af læger på stedet.

Dronning Margrethe fejres på Christiansborg – imens hun ligger syg med corona

Regeringen, Folketingets medlemmer og de danske medlemmer af Europa-Parlamentet fejrer fredag aften dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæum ved et selskab på Christiansborg. Dronning Margrethe er ikke selv til stede, da hun er syg med coronavirus. I stedet er kronprinsparret vært.

Organisation: Mindst 50 personer dræbt i demonstrationer i Iran

Menneskerettighedsorganisationen Iran Human Rights med hovedsæde i Oslo vurderer, at mindst 50 personer har mistet livet i demonstrationer i Iran den seneste uge. Store demonstrationer er brudt ud, efter 22-årige Masha Amini sidste uge blev anholdt for at være upassende klædt og døde i det iranske moralpolitis varetægt, skriver det norske medie NRK.

Chips tilbagekaldes på grund af salmonella

Der er fundet salmonella i chips af mærket The Organic Crave Protein Chips Cheese, oplyser Fødevarestyrelsen. Firmaet The Organic Crave Company ApS tilbagekalder derfor produktet, der er solgt i REMA 1000-butikker i hele landet. 

Malene Schwartz sælger malerier – penge skal gå til ukrainske børn

Skuespiller Malene Schwartz sælger lørdag nogle af sine egne malerier på en auktion i kulturhuset Svenske Villa, der ligger i Bernstorffsparken i Gentofte Kommune. Pengene skal gå til Røde Kors’ arbejde for ukrainske børn i Danmark, skriver TV 2 Lorry

FN advarer om international fødevarekrise

Direktøren for FN's Fødevareprogram (WFP), David Beasley, advarer om, at en international fødevarekrise kan blive drastisk optrappet. Han opfordrer særligt Golfstaterne og milliardærer til at poste penge i initiativer, for "i modsat fald vil der blive kaos over hele verden," siger han til AP. 

To mænd sigtet for menneskesmugling efter kontrol i Sønderjylland

En 31-årig norsk statsborger og en 23-årig afghansk statsborger er sigtet for menneskesmugling, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi. De blev pågrebet mandag aften ved en grænsekontrol ved Sæd Grænseovergang. I bilen var en 15-årig afghansk dreng uden lovligt indrejsegrundlag.

Treårig forsvandt fra børnehave i mere end en time

Fredag i sidste uge fik Nagham Abdul Al et opkald fra sin søns børnehave Solstrålen i Hatting ved Horsens. Hendes treårige søn og en anden dreng var kommet forbi en låge og nåede at løbe rundt i området og krydse en stor vej, før de blev fundet igen, skriver TV2 ØSTJYLLAND

Alle spor genåbnet på Hillerødmotorvej

Alle spor er igen blevet åbnet på Hillerødmotorvejen i nordgående retning, hvor en bil i brand tidligere spærrede vognbaner efter afkørsel 8 Værløse. Køen på motorvejen er nu ved at blive afviklet, skriver P4 Trafik. 

Bil i brand på Hillerødmotorvej

Hillerødmotorvejen har været helt spærret i nordgående retning efter afkørsel 8 Værløse, da en bil er brudt i brand. Der er nu åbnet ét spor, men der meldes fortsat om kødannelse, skriver P4 Trafik på Twitter. 

Støttepartier kalder grønt lys til minkavl kæmpe fejl

Det vækker vrede og undren blandt regeringens støttepartier, at forbuddet mod minkavl i Danmark ikke fortsætter efter årsskiftet. Fødevareordfører for SF, Carl Valentin, kalder valget om at genoplive minkerhvervet for en kæmpe fejl.

Togbusser mellem Næstved og Ringsted i weekenden

Banedanmark udskifter sporskifter ved Glumsø på strækningen mellem Næstved og Ringsted. Derfor indsættes togbusser mellem Næstved og Ringsted – og en del regionaltog fra Nykøbing Falster kommer til at stoppe i Næstved og ikke København i weekenden, skriver TV ØST.