Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad sker der? Ruslands præsident, Vladimir Putin, har valgt at indkalde 300.000 soldater fra reserven, som skal deltage i krigen i Ukraine, i en delvis mobilisering af landets hær.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Danmark i drøftelse som særlig tribunal

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, har torsdag diskuteret muligheden for at oprette et særligt internationalt tribunal til at dømme russiske forbrydelser i Ukraine, skriver CNN.

Det skete på et møde med udenrigsministre fra Tyskland, Holland og Ukraine under ledelse af menneskerettighedsadvokaten Amal Clooney.

- Rusland skal straffes, siger Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba.

Zelenskyj: Mobilisering er en erkendelse af, at hæren smuldrede

Ruslands beslutning om at mobilisere 300.000 soldater fra reserven er ”en direkte erkendelse af, at deres regulære hær, som i årtier har forberedt sig på at overtage et andet land, ikke holdt stand og smuldrede”.

Det siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en tale torsdag aften. Samtidig hylder han Ukraine for at holde stand og forene verden i kampen for frihed.

- Det er præcis på grund af ukrainsk styrke, at det russiske lederskab reagerer, ændrer taktik og forsøger at trække endnu flere russiske statsborgere og ressourcer ind i krigen, siger præsidenten.

I stedet foregår der nu en ”diplomatisk mobilisering af hele det internationale samfund”, siger Zelenskyj, som opfordrer almindelige russere til at protestere.

- 55.000 russiske soldater er døde i krigens første seks måneder. Titusindvis er såret og lemlæstet. Vil I have flere? Nej? Så protester. Kæmp imod, siger den ukrainske præsident.

USA: Rusland tilbyder olie med "enorme rabatter"

Vestens planer om at indføre et prisloft på russisk olie gør allerede en forskel, siger USA's finansminister, Janet Yellen. Det skriver Reuters.

Ifølge Janet Yellen leder Rusland efter nye aftagere, mens landet nu tilbyder olie til Kina og Indien med "enorme rabatter".

NATO fordømmer Ruslands falske folkeafstemninger

NATO har torsdag fordømt Ruslands planer om at afholde folkeafstemninger i russiskbesatte områder af Ukraine. Det skriver Reuters.

Samtidig opfordrer NATO sine medlemslande til at forkaste "Ruslands grove forsøg på territoriale erobringer"

- Falske folkeafstemninger i Donetsk-, Luhansk-, Zaporizjzja- og Kherson-regionerne i Ukraine har ingen legitimitet og vil være en grov overtrædelse af FN-pagten, lyder det i en udtalelse fra NATO.

Amerikansk udenrigsminister: Putin opløser den internationale orden

Ved FN's årlige generalforsamling rettede den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, torsdag en indtrængende opfordring til verdenssamfundet om at holde den russiske præsident, Vladimir Putin, ansvarlig for invasionen af Ukraine. Det skriver Ritzau.

- Hele den internationale orden, som vi er samlet for at håndhæve, bliver opløst lige foran os. Vi kan ikke – vi vil ikke – lade præsident Putin slippe af sted med det, siger Antony Blinken.

Lavrov var forsinket og gik efter sin egen tale

Da FN's Sikkerhedsråd i dag holdt møde i New York, mødte den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, op med halvanden times forsinkelse.

Herefter holdt han en tale, hvor han beskrev Ukraine som "totalitært", inden han ifølge Sky News og The Guardian forlod mødet igen.

Efterfølgende fik den britiske udenrigsminister, James Cleverly, ordet og sagde:

- Han har forladt salen. Det overrasker mig ikke. Jeg tror ikke, at hr. Lavrov har lyst til at høre dette råds kollektive fordømmelse.

Rusland: Over 10.000 har meldt sig til hæren

I løbet af det første døgn, siden Vladimir Putin annoncerede en delvis mobilisering, har over 10.000 russere ladet sig hverve til hæren uden at vente på at blive indkaldt. 

Det hævder generalstaben i Ruslands væbnede styrker ifølge russiske nyhedsbureauer.

Erdogan: Fangeudveksling er vigtigt skridt på vej mod fred

Udvekslingen af tæt på 300 fanger mellem Rusland og Ukraine "er et vigtigt skridt på vej mod en afslutning på krigen". 

Det siger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, ifølge Reuters til den tyrkiske tv-station NTV. 

Tyrkiet har selv spillet en rolle som mægler i fangeudvekslingen og vil fortsat forsøge at agere fredsmægler mellem Rusland og Ukraine, lyder det fra præsident Erdogan, der lige nu er i New York.

- Så snart vi vender hjem, vil vi ringe til lederne igen og fortsætte vores telefondiplomati med dem, siger Erdogan.

Russiske mænd flygter ud af landet efter Putins tale

Russiske mænd er i stor stil flygtet ud af landet, efter at præsident Vladimir Putin onsdag proklamerede, at 300.000 soldater fra reserven skal inddrages og deltage i krigen i Ukraine.

Kremls talsmand, Dmitry Peskov, siger ifølge BBC, at udvandringen er "overdreven".

BBC skriver, at mange russiske mænd har ventet i timevis for at flygte ud af landet via grænsen til Georgien. Landet er et af de få tilbageværende lande, som russere kan komme til uden visum.

Næsten 140.000 russiske borgere er ifølge BBC's oplysninger kommet ind i Georgien siden krigens begyndelse 24. februar.

Rusland har fået 55 mand frigivet i fangeudveksling

55 russiske militærmænd er blevet frigivet og er nu tilbage i Rusland efter onsdagens store fangeudveksling mellem Ukraine og Rusland.

Det oplyser Kreml torsdag ifølge The Guardian

Fangeudvekslingen var den hidtil største, hvor mere end 250 krigsfanger blev sat på fri fod.

Tidligere præsident: Rusland er klar til at benytte atomvåben

Den tidligere russiske præsident, Dmitrij Medvedev, udelukker ikke, at Rusland kan bruge atomvåben til at forsvare områder, som russiske styrker har erobret under krigen i Ukraine.

Det siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vesten og alle Natos medlemmer generelt bliver nødt til at forstå, at Rusland har valgt sin egen vej, siger Medvedev.

Rusland skal ifølge Medvedev være klar til at tage alle våben i brug – herunder også strategiske atomvåben.

Tidligere generalløjtnant: Putins nye soldater bliver ren kanonføde

De 300.000 soldater, som Vladimir Putin nu vil sende til fronten i Ukraine, bliver "ren kanonføde".

Det mener Ben Hodges, der er tidligere øverstkommanderende for den amerikanske hær i Europa, i et interview med det tyske medie Bild.

- Uden massiv artilleristøtte vil de nye soldater blive kanonføde, når de sidder i kolde, våde skyttegrave denne vinter, mens ukrainske styrker fortsætter med at rykke frem, lyder analysen.

Den pensionerede generalløjtnant mener derfor ikke, at de 300.000 mand kommer til at gøre en forskel i krigen i Ukraine, og han forstår ikke, at Putin ikke har beordret en generel – og kun delvis – mobilisering.

- Det giver ingen mening, siger Ben Hodges.

Oligark får flyttet luksusyacht til 350 millioner kroner

En yacht til omkring 350 millioner kroner, der er ejet af den russiske oligark Alisher Usmanov, er blevet flyttet fra Hamborg til Bremen. Det skriver det tyske medie NDR.

Den 156 meter lange yacht har længe spærret en del af havnen i Hamborg, men nu har to slæbebåde bugseret skibet væk fra kajen i millionbyen.

Oligarken Alisher Usmanov har fået fastfrosset en del af sine aktiver af EU som følge af Ruslands invasion af Ukraine 24. feberuar.

Det er endnu uklart, hvad der nu skal ske med yachten.

Efterretningstjeneste: Rusland får store problemer med Putins mobilisering

Ruslands præsident, Vladimir Putin, ønsker at indkalde 300.000 soldater fra reserven, som skal deltage i krigen i Ukraine, i en delvis mobilisering af landets hær.

Men Rusland står over for store logistiske og administrative udfordringer ved at skulle mønstre de 300.000 soldater.

Det vurderer den britiske efterretningstjeneste i sin daglige opdatering over krigen i Ukraine.

Samtidig vil det formentlig vare flere måneder, før disse tropper kan indsættes i væbnet kamp, lyder det.

Samtidig indrømmer præsident Putin – ifølge efterretningstjenesten – med sin udmelding onsdag, at Rusland har opbrugt sine frivillige til krigen i Ukraine.

Øget grænsetrafik mellem Rusland og Finland

Natten mellem onsdag og torsdag har der været mere trafik end normalt ved grænseovergangen mellem Rusland og Finland, og den tunge trafik fortsætter torsdag i morgentimerne imod vores nordiske nabo.

Det oplyser den finske grænsekontrol ifølge NRK.

Udviklingen kommer, kort efter at præsident Vladimir Putin onsdag indførte delvis mobilisering af den russiske hær. Efter planen skal 300.000 soldater indkaldes fra reserven og deltage i krigen i Ukraine.

Den finske grænsekontrol siger, at den har situationen under kontrol.

Nordkorea afviser USA's anklager om våbensalg til Rusland

Nordkorea har aldrig forsynet Rusland med våben og ammunition, og landet planlægger i øvrigt heller ikke at gøre det. Det er beskeden fra landets regering via det statslige nyhedsbureau KCNA.

Udmeldingen kommer, efter at en talsperson for det amerikanske udenrigsministerium tidligere på måneden hævdede, at Rusland var i færd med at købe millioner af missiler og andre våben fra Nordkorea.

Førstedame hylder fangeudveksling: - Dagen, som vi har ventet på

Ukraines førstedame, Olena Zelenska, hylder de 215 ukrainske fanger, der er blevet løsladt i forbindelse med en omfattende fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine.

Twitter udtrykker hun taknemmelighed over begivenheden med ordene:

- Dagen, som hele Ukraine har ventet på. Tanker og glæde fra millioner af ukrainere er med dem i dag, lyder det blandt andet.

Voldsomme anholdelser i flere russiske millionbyer

Mindst 1300 mennesker er blevet arresteret af politiet i forbindelse med demonstrationer i flere russiske byer mod præsident Vladimir Putins planer om at mobilisere op mod 300.000 nye russiske soldater i Ukraine.

Det oplyser den uafhængige russiske menneskerettighedsorganisation OVD-Info ifølge BBC.

Flest personer er anholdt i landets største byer, Moskva og Sankt Petersborg.

Videoer og billeder fra Moskva viser flere demonstranter blive båret væk af politiet.

Kofod vil indføre yderligere sanktioner mod Rusland

Danmark ønsker at gennemøre en ottende sanktionspakke imod Rusland. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til TV 2.

Sanktionspakken skal gennemføres "hurtigst muligt", mener Kofod.

Udenrigsministeren har mødtes med sine ministerkolleger i EU i New York City, hvor FN's Generalforsamling i disse dage afvikles.

Ministrene er blevet enige om at opfordre til, at der indføres endnu flere sanktioner mod Rusland.

- Vi er enige om at tage dyb afstand og fordømme i de stærkeste termer, vi kan finde, den her optrapning fra Ruslands side, siger Jeppe Kofod.

Han mener, at der "hele vejen rundt" er brug for yderligere sanktioner.

- Det er sanktioner mod russiske oligarker, som stadigvæk er vigtige. Det er sanktioner mod eksport af kritiske produkter, som indgår i Ruslands økonomi og militærindustri. Det er sanktioner, som rammer Putins styre og folk omkring ham.

- Så vi vil kigge på alle muligheder for at lave sanktioner eller stramme op på sanktioner, siger Jeppe Kofod.

Rusland og Ukraine i stor fangeudveksling

Rusland og Ukraine har gennemført en større fangeudveksling.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er 215 ukrainere og 10 udlændinge blevet løsladt af Rusland, mens landet til gengæld kan se frem til at modtage 55 statsborgere, som har været taget til fange af ukrainske styrker i forbindelse med krigen.

Det er ikke den første fangeudveksling, men den største af sin slags, siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar, skriver nyhedsbureauet AFP.

Viktor Medvedtjuk, der er en af de rigeste oligarker i Ukraine og tæt allieret til den russiske præsident, Vladimir Putin, skulle være blandt de 55 løsladte.

En svensk statsborger, fem briter og to amerikanere, der risikerede dødsstraf, er også en del af fangeudvekslingen.