Priserne stiger

Seneste nyt om energikrisen

Hvad sker der? Netop nu forhandler Folketingets partier om inflationshjælp til danskerne. 

Ifølge TV 2s oplysninger er det lavere elafgift, mulighed for at udskyde høje energiregninger og ekstra penge til børnefamilierne, der er på tegnebrættet. 

I denne blog kan du læse de seneste opdateringer om energikrise og stigende priser.

Forhandlinger om inflationshjælp fortsætter

TV 2 er til stede ved Finansministeriet torsdag aften, hvor der stadig forhandles om tiltag, der skal hjælpe danskerne godt igennem inflation og energikrise. 

TV 2s reporter Brian Lindhoff fortæller sent torsdag aften, at forhandlingerne ventes at fortsætte frem til midnat. 

- Det seneste, jeg har hørt, er, at vi ikke skal forvente, at der kommer noget ud her til aften. Men det er ikke ensbetydende med, at forhandlingerne ikke går godt, siger han. 

Forhandlingerne har været i gang siden tidligt torsdag morgen, hvor De Radikale, SF og Enhedslisten havde møder med regeringen. Klokken 18.30 stødte Venstre og De Konservative til. 

Inflation fører til lønstigning hos Lego, Novo Nordisk og Linak

Ansatte hos Lego får 3,5 procent ekstra i løn, Novo Nordisk fremrykker lokalforhandlinger, og Linak giver inflationstillæg, skriver Fagbladet 3F. 

Hos Lego i Billund er den lokale 3F-afdeling glad for, at deres medlemmers løn fra 1. oktober stiger med 3,5 procent.

- Vi er selvfølgelig glade for, at Lego har besluttet at give ekstra løn. Det er jo også en virksomhed med et ganske stort overskud. Det betyder, at de ansatte næsten kan bevare deres realløn. Men den er selvfølgelig ikke sikret, hvis inflationen fortsætter med at være så høj, siger Villy Nielsen, formand for 3f Varde-Billund, til Fagbladet 3F

Lønstigningen er besluttet af Legos ledelse og kører seperat i forhold til de lokalaftaler, der skal forhandles på plads til foråret. 

Hos Linak på Als har alle medarbejdere fået et såkaldt inflationstillæg på 5000 kroner i august.

Blå partier ankommer til forhandlinger: - Det er en svær aftale

De blå partier er ankommet til forhandlinger i Finansministeriet. Og noget tyder på, at det kan blive en lang aften. 

- Det er for tidligt at sige, om vi lander en aftale i dag. Vi har en række udeståender. Det kommer til at tage lang tid, fordi det er en svær aftale, siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, på vej ind til forhandlingerne. 

Venstre ønsker blandt andet elafgiften sænket til EU's minimumssats, hvilket ikke oprindeligt var en del af regeringens udspil. Ifølge TV 2s oplysninger er det en del af det aftaleudkast, der ligger klar nu. 

Småting mangler at falde på plads

Ifølge TV 2s oplysninger er regeringen og støttepartierne, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF, enige om det aftaleudkast, der ligger klar nu. Aftaleudkastet indbefatter blandt andet en lavere elafgift og ekstra penge til børnefamilierne. 

Regeringen ønsker dog at indgå en bred aftale, og derfor afventer man nu de blå partier. Ifølge TV 2s oplysninger mødes alle partierne igen klokken 18.30. 

Hjælp kan være på vej til børnefamilier

Ifølge TV 2s oplysninger er det lavere elafgift, mulighed for at udskyde høje energiregninger og ekstra penge til børnefamilierne, der er på tegnebrættet. 

Hvornår, der præcis lander en aftale, er uvist, men Folketingets partier forhandler i Finansministeriet netop nu.

Intense forhandlinger om inflationshjælp er i gang

Netop nu pågår intense forhandlinger om inflationshjælp til danskerne.

Udgangspunktet for forhandlingerne var regeringens forslag om, at danskerne skal kunne udskyde betalingen af dele af deres elregning og afdrage på gælden senere. 

Ifølge TV 2s oplysninger tyder det dog på, at aftalen bliver bredere end det. Præcis hvad, aftalen vil indeholde, og om den lander i dag, er endnu ikke sikkert. V og K ønsker elafgiften sænket til EU’s minimumssats, mens Enhedslisten og SF vil have målrettet hjælp til de danskere med lavest indkomst.

Følg udviklingen her i bloggen.

Formand opfordrer skovejere til at fælde for at sikre brænde

Brænde er i restordre over hele landet, og det kan blive et problem i den kommende kolde tid. Derfor opfordrer Danske Pejsebutikkers Brancheforening (DPB) formand, Tommy Lundholm Kristensen, nu danske skovejere til at tynde ud i deres skove. Det skriver TV ØST.

Energikrisen har fået efterspørgslen på brændeovne – og dermed brænde – til at stige. 

Danske Fragtmænd sænker temperaturen

Danske Fragtmænd følger nu trop med offentlige institutioner og sænker temperaturen til 19 grader på deres kontorer i hele landet.

”Vi mærker naturligvis, som resten af Danmarks befolkning, de stigende energipriser, siger administrerende direktør Jørn P. Skov i en pressemeddelelse.

Samtidig har Danske Fragtmænd planer om at installerer lyssensorer på selskabets terminaler for at spare energi.

Storebæltsbroen slukker for lyset

Storebæltsbroen vil ikke længere lyse op om natten. Det skyldes, at Sund & Bælt, der driver broen, har valgt at slukke for belysningen på pylonernes yderside. Det oplyser de i en pressemeddelelse. 

Der vil fortsat være lys under vejbanerne af hensyn til skibstrafikken. 

Prisstigninger får flere til at aflevere katten på internat

På Nordjyllands Dyreinternat har de fået så mange katte ind, at man overvejer at lukke for indlevering af katte. Internatchef Karina Fisker siger til TV2 Nord, at det ellers plejer at være "lavsæson" for indleveringer på internatet, men at flere familier end sædvaneligt nu opgiver de små pelsede kæledyr. 

- Vi er bekymrede for, at folk vælger kæledyrene fra på grund af økonomien. Priserne stiger på det meste på nuværende tidspunkt, og et kæledyr er bestemt ikke gratis, hverken at anskaffe eller have, siger Karina Fisker til TV2 Nord.

Aarhus-museum dropper lys i regnbuen

Det kendte Aarhus-vartegn 'Your rainbow panorama' på toppen af kunstmuseet Aros slukker for lyset om natten for at spare på strømmen. Det oplyser Aros i en pressemeddelelse. Regnbuen, der er skabt af kunstneren Olafur Eliasson, vil freomver være slukket fra midnat til klokken 06.00.

Bageris elregning er steget med 150 procent

Hos Sejers Konditori i Sorø er elregningen skudt i vejret i den seneste tid. 150 procent dyrere end normalt, lyder det på elregningen. 

Det skriver Sjællandske Medier

Men det tager ikke modet fra Pia Larsen, der er indehaver af bageriet. De er i butikken gået i gang med at lede efter tiltag, hvor de kan spare energi. 

- Vi installerer LED-lys over det hele, og ovnene står ikke og summer så meget som tidligere. Nu slukker vi dem straks efter brug, siger Pia Larsen til mediet.

Elselskab lagt ned af henvendelser: Lukker for telefonerne

Elselskabet Andel Energi har fået så mange kundehenvendelser, at de lukker for deres kunderådgivning over telefonen. Det skriver de ud til deres kunder torsdag. 

Virksomhed indfører weekendarbejde

Strømmen er gennemsnitligt billigere på en søndag end på en hverdag, og derfor har en jysk virksomhed nu valgt at indføre weekendarbejde. Virksomheden Genan i Viborg, der omdanner gamle bildæk til gummigranulat, har nu omlagt produktionen til at foregår i timerne 6-18 om søndagen. 

Det skriver TV MIDTVEST.

Kommuner skærer ned: Dropper sauna, springvand og skøjtebane

Flere kommuner landet over dropper kommunale tiltag, der koster strøm i lyset af energikrisen. Blandt andet i en række jyske kommuner. 

I Horsens Kommune har man valgt at skrue ned for varmen og spare på strømmen, blandt andet ved at skrue ned for temperaturen i alle offentlige bygninger, der bliver slukket for sauna og dampbad i svømmehaller, og der kommer ikke til at være udendørs skøjtebaner denne vinter. 

Det samme har Vejle og Esbjerg kommune meldt ud, skriver TV SYD.

Chefanalytiker om bundrekord i forbrugertillid: Ekstremt dårlige tal

Klokken 08 torsdag udkom Danmarks Statistik med nye tal for danskernes syn på økonomien. Og statistikken viser, at den samlede forbrugertillid nu er lavere end under både pandemien og finanskrisen. 

Chefanalytiker i Danske Bank Louise Aggerstrøm kalder de nye tal for forbrugertilliden for "ekstremt dårlige". 

- Jeg hæfter mig især ved, at folk oplever, at deres egen økonomi er blevet meget værre, og det er der jo ikke noget at sige til, når vi oplever det største fald i reallønnen siden 1950'erne. Det går ud over vores humør og syn på økonomien, siger hun til TV 2. 

Louise Aggerstrøm er dog ikke lige så pessimistisk indstillet som danskerne.

- Danskerne mener, at økonomien har det meget værre end under finanskrisen og under oliekrisen. Det er jeg ikke enig i, men det er jo et klart udtryk for, at folk oplever det som ekstremt dårligt.

Øresundsbroen slukker for lyset

Energikrisen får nu Øresundsbroen til at slukker for lyset på broens pyloner. Der vil derfor fremover kun være lys i et kort tidsrum til advent, jul, nytår og på flagdage fra klokken 18.00 til 22.00, skriver Øresundsbro Konsortiet i en pressemeddelelse. Der vil også blive slukket for motorvejsbelysningen på øen Peberholm, og på broen slukkes det hver nat klokken 01.00-05.00.