Regeringen præsenterer udspil om grøn luftfart

Hvad skete der? Regeringen præsenterede udspillet "grøn luftfart for alle" i Københavns Lufthavn. 

Her er fire ting, som vi lærte på pressemødet om grøn flytrafik

Her er kort fortalt, hvad der kom frem på pressemødet fra Københavns Lufthavn: 

1. Fra 2025 vil regeringen lægge en afgift på 13 kroner oven i prisen på billetter til fly, der letter fra danske lufthavne. Det skal gælde alle fly – både indenrigs og udenrigs, men dog ikke fly, der er i transit. 

2. Pengene skal indgå i en pulje, der kan finansiere flyselskabernes meromkostninger med at skifte fossile brændstoffer ud med bæredygtige alternativer. 13 kroner per billet løber op i 260 millioner kroner om året, og det er ifølge regeringen nok til at drive den grønne omstilling af flytrafikken.

3. Danmark skal i 2025 få den første grønne indenrigsrute. Det vil være en af de første i verden. Ruten skal sendes i udbud, så alle flyselskaber kan søge om den.

4. I 2030 skal al indenrigsflyvning i Danmark være grøn, lyder regeringens ambition. 

Med den opsummering afrunder vi liveopdateringen for denne gang.

Tak, fordi I læste med. 

Grøn rute vil være en af de første i verden

Ministrene og de to herrer fra klimapartnerskabet for luftfart har nu takket af for denne gang.

Vi bliver her i livebloggen lidt endnu for at bringe lidt mere info om regeringens forslag. For der er nu kommet en pressemeddelelse, der gør os lidt klogere. 

Her fremgår det blandt andet, at regeringen vil afsætte over 1,8 milliarder kroner til udviklingen af grøn luftfart i Danmark.

Det er de 13 kroner i passagerafgift. De skal gælde fra 2025 og bruges som tilskud til en grøn indenrigsrute i Danmark. Den vil være en af de første i hele verden. 

Fra 2027 skal der indføres en tilskudsmodel, der giver mulighed for indfasning af 100 procent grønt flybrændstof i hele indenrigsluftfarten i 2030. 

Regeringen har allerede afsat over tre milliarder kroner i støtte til produktion af grønne brændstoffer. Samtidig vil den grønne skattereform bidrage til, at det bliver dyrere at anvende fossile brændstoffer og mere attraktivt at vælge den grønne vej, lyder det fra regeringen. 

Tænk, hvis man ikke skulle have dårlig samvittighed over at flyve

Dan Jørgensen siger, at andre lande måske vælger at "brandbeskatte" flyrejser for at få folk til at flyve mindre. Men "det er ikke den strategi, vi vælger".

- Tænk, hvis man faktisk kunne gøre det grønt at flyve. Hvis man ikke skulle have dårlig samvittighed. Det er da en ret fantastisk vision, siger ministeren. 

Det er i erkendelse af, at "det er flyene, der åbner verden for os" og "binder vores land sammen", som han sagde ved indledningen til pressemødet. Derfor betragter han lufttrafikken som vigtig både for erhverv og turisme. 

13 kroner er nok

En journalist fra Ritzau spørger, hvorfor passagerafgiften kun skal være på 13 kroner, når Thomas Woldbye fra Københavns Lufthavn selv tidligere har foreslået en afgift på 60 kroner.

Thomas Woldbye forklarer, at forudsætningerne dengang så anderledes ud, og at de to beløb derfor slet ikke kan sammenlignes. 

De 13 kroner svarer til de udgifter, der vil være på at skabe grøn indenrigs lufttrafik. 

Regeringen vil ikke lave pengemaskine

Hvorfor er det først nu, I er klar til at komme med en passagerafgift, spørger en journalist? 

- Fordi vi hele tiden har sagt, at vi ikke er indstillede på bare at lave en pengemaskine, svarer Dan Jørgensen.

- Vi er interesserede i at få gjort flytransporten grøn. Det er det, vi er klar til nu. At lave en model der sikrer, at når man sætter sig på en grøn flyrute i 2025, altså lige om lidt, så er det en 100 procent klimaneutral måde at transportere sig på, siger ministeren og glæder sig over, at den omstilling kan gøres for "beskedne" 13 kroner. 

Dan Jørgensen: Valgrygter blokerer ikke

- Jeg tror, der er mange, der er overraskede over, hvor billigt man faktisk kan gøre det. Men det skal vi da bare være glade for, siger Dan Jørgensen om de 13 kroner i passagerafgift. 

Han forsikrer, at valgrygterne ikke forhindrer forhandlingerne om en grønnere flytrafik. 

- Vi er i arbejdstøjet, og vi kommer til at indkalde til forhandlinger om det her, siger han og understreger, at der kun er en – nemlig statsminister Mette Frederiksen – der ved, hvornår der kommer valg. 

Tid til spørgsmål fra pressen

Oplægget fra regeringen, Københavns Lufthavn og SAS er forbi, og der er nu åbnet op for spørgsmål fra pressen.

- Nu kan vi komme i gang med den grønne omstilling

Også direktøren for Københavns Lufthavne, Thomas Woldbye, byder regeringens udspil meget velkomment. 

- Det betyder, at nu kan vi komme i gang med den grønne omstilling, siger han. 

- En af de allervigtigste forudsætninger for at få skabt en produktion af grønt brændsel – og en dansk produktion –  er at få efterspørgsel, og det kræver penge i kassen. Det kommer der nu, siger han. 

For 13 kroner per billet lyder måske ikke af meget, men det løber op i 260 millioner kroner om året. Og det er mange penge for en branche, der er trængt. 

SAS-direktør ser frem mod samarbejde med regeringen

De danske aktører er indstillede på at få målet til at blive en realitet, forsikrer SAS-direktøren, Simon Pauck Hansen. 

- Det, som luftfarten behøver på den korte bane, er ny teknologi og nye brændstoffer. Det er det, der er afgørende for, at vi kan omstille luftfarten, siger han. 

- Vi ser frem til at arbejde sammen med regeringen i det videre forløb for at sikre, at vi kan realisere det frem mod 2025 og på den lange bane frem mod 2030. 

Skatteminister: Afgift skal gå til grønt brændstof

Regeringen vil indføre en passagerafgift på 13 kroner på alle billetter til fly, der letter fra Danmark. Det fortæller skatteminister Jeppe Bruus (S).

De penge, der kommer ind ved at opkræve denne afgift, skal ifølge skatteministeren ned i en pulje, der kan finansiere flyselskabernes meromkostninger med at benytte bæredygtige drivmidler i stedet for fossile brændstoffer. 

- Det, synes vi, er både rimeligt og godt, siger Jeppe Bruus. 

Grøn flyrute sendes i udbud

Den første grønne indenrigsrute sendes i udbud, fortæller transportminister Trine Bramsen. 

Det vil være muligt at byde på alle flyruter, og alle selskaber kan søge, "så flyet kan være klar til take off i 2025", lyder det fra ministeren. 

Dan Jørgensen: Danmark skal gå forrest med grøn indenrigstrafik

Dan Jørgensen byder velkommen til pressemødet og fortæller, at det estimeres, at klimabelastningen fra flytrafik vil tredobles frem mod år 2050 på verdensplan.

- Derfor er løsningen altså ikke at håbe, at der en dag ikke vil blive fløjet, siger han og konstaterer derfor, at "Danmark vil gå forrest med hensyn til at blive en del af løsningen". 

Målet er derfor, at Danmark i 2025 skal have en helt grøn indenrigs flyrute, og at fra 2030 skal al indenrigs flytrafik være helt grøn. 

Politisk redaktør: - Aftale kommer ikke før valget

- Jeg har simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, at der lander en politisk aftale om det her på denne side af et valg, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, med henvisning til det folketingsvalg, som de fleste forestiller sig, vil komme lige om lidt. 

Ministre deltager med direktører fra klimapartnerskab

På pressemødet deltager klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), transportminister Trine Bramsen (S) og direktørerne fra SAS og Københavns Lufthavne – Simon Pauck Hansen og Thomas Woldbye, der begge er med i klimapartnerskabet for luftfart.

Klimarådet anbefalede passagerafgifter allerede i 2019

Klimarådet anbefalede i en rapport i 2019, at Danmark som et første skridt på vejen mod at regulere luftfartens klimabelastning følger modellerne i Sverige og Tyskland og altså indfører en passagerafgift på flybilletter. 

Derefter bør Danmark ifølge Klimarådet arbejde for en mere målrettet regulering, der tilskynder flyselskaberne til en mere klimavenlig drift. Det kan for eksempel være ved at sætte afgift på flybrændstof eller gennem krav om biobrændstof. 

Støttepartier har tidligere foreslået passagerafgift

Passagerafgiften har længe været et ønske blandt regeringens støttepartier. For eksempel hos SF, der sidste år foreslog en afgift på 100 kroner for rejser inden for Europa, 300 kroner for mellemlange ture og 700 kroner for ekstra lange rejser.

Også Enhedslisten og Radikale Venstre har foreslået passagerafgifter for flyrejsende.

Sverige, Norge, Tyskland og Storbritannien har allerede lagt afgift på flyrejser. Eksempelvis har Sverige en passagerafgift på 47 kroner på korte flyture inden for EU, 194 kroner på mellemlange ture til eksempelvis Mellemøsten og 309 kroner på lange ture til for eksempel Australien.

Velkommen

Velkommen til livebloggen, hvor vi om lidt vil tage læserne med til Københavns Lufthavn og høre, hvordan regeringen vil gøre luftfarten grønnere. 

Her på TV 2 har vi allerede erfaret en del af udspillet. Nemlig, at det skal blive 13 kroner dyrere at flyve fra en dansk lufthavn, hvis det står til regeringen. 

Det skal gælde både indenrigs- og udenrigsflyvninger, men ikke fly der er i transit i Danmark. Det er regeringens forslag til en ny passagerafgift. 

Indtjeningen skal så bruges på at sikre grønnere indenrigsflyvninger i Danmark for fremtiden.

Konkret skal den sikre mindst én helt grøn indenrigsrute i Danmark i 2025. Og målet er, at al indenrigsflyvning i Danmark skal være grøn i 2030.