Dronning Elizabeth er død

Dronning Elizabeth er blevet begravet ved siden af prins Philip

Hvad skete der? Dronning Elizabeth er blevet begravet sammen med sin afdøde mand, prins Philip, i King George VI Memorial Kapel på Windsor Castle.

Verdensledere og royale fra 200 lande – og ikke mindst det britiske folk – har været samlet i London for at sige et sidste farvel.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Det britiske kongehus deler nyt billede af dronningen

Den kongelige familie har delt et nyt fotografi af dronningen, efter de meddelte, at hun er blevet begravet på Windsor Castle i aften.

Det tidligere upublicerede billede viser hende gå på en hede. Hun har solbriller og et tørklæde på, spadserestok i hånden og en frakke draperet over armen.

- Må engleflyvninger synge dig til hvile, skriver det britiske kongehus på Twitter. 

- Til kærligt minde om Hendes Majestæt Dronningen. 1926 - 2022, fortsætter de. 

Dronning Margrethe besøgte Buckingham Palace

Aftenen inden dronning Elizabeths begravelse samlede Kong Charles udenlandske statsoverhoveder og kongelige, heriblandt den danske dronning Margrethe og kronprins Frederik, på Buckingham Palace.

Det skriver det danske kongehus på Facebook.

Dronningen er nu blevet begravet

Dronning Elizabeth er blevet begravet sammen med sin afdøde mand, prins Philip, i King George VI Memorial Chapel på Windsor Castle.

Det oplyser det britiske kongehus på deres officielle hjemmeside.

Få er tilbage foran slottet

Der er meget tomt i byen, efter at sørgetogtet, hvor dronning Elizabeths kiste blev transporteret ad 'The Long Walk', for længst er slut. En lille flok er dog blevet uden for Windsor Castle, og nogle tager stadig billeder ved slottet, mens solnedgangen lyser det op. 

Nogle borgere forsøger at få et glimt gennem portene ind til slottets gårdhave, mens andre er på gaden og drikker en drink, skriver det britiske nyhedsbureau PA Media og The Guardian.

Dronningen stedes til hvile ved privat ceremoni for familien

David Conner, der er ærkebiskop, vil lede gudstjenesten for den private ceremoni, hvor dronning Elizabeth stedes til hvile ved siden af prins Phillip i St Georges Chapel. Han ledede også ceremonien tidligere i dag. 

Kong Charles og familien er til privat ceremoni

Kong Charles og andre dele af den kongelige familie skal nu tilbage til St Georges Kapel for at deltage i en privat ceremoni for familien. 

Her skal dronningen stedes til hvile ved siden af sin mand prins Phillip i St. Georges Chapel.

Ceremonien bliver ikke tv-transmitteret, og der er ikke sluppet mange detaljer ud om den, da Buckingham Palace har kaldt det en "dybt personlig familie begivenhed". Det skriver BBC.

Overblik: Sådan er den historiske dag forløbet

  • Kisten forlod kort før klokken 12 Westminster Hall, hvor den har stået de seneste fire dage. Kisten blev på turen til Westminster Abbey fulgt af dronningens familie og transporteret på en kanonvogn. Vognen har tidligere været brugt til at transportere andre prominente personers kister. 
  • Omkring middag blev kisten båret ind i Westminster Abbey. Her var 2000 deltagere, heriblandt kongelige og statsoverhoveder mødt op for at tage afsked med Dronningen.
  • Herefter blev kisten sendt på sørgetog, hvor kisten blev trukket med reb af flådesoldater på ruten, hvor tusindvis af borgere var mødt op for at tage afsked.
  • På Windsor Castle blev der afholdt en privat gudstjeneste for dronningens familie, venner og medlemmer af hoffet i St. Georges Chapel, hvor 800 gæster var til stede.
  • Det kongelige septer, rigsæblet og kronen blev til slut fjernet fra kisten, hvorefter Kong Charles lagde flaget fra Dronningens eget kompagni på kisten. Hofmarksallen knækkede sin tjenestestav for at markere slutningen på dronningens regeringsperiode. Herefter blev Elizabeths kiste sænket ned i det kongelige gravkammer.

Den endelige begravelse mandag aften vil kun blive overværet af den allernærmeste familie.

Steinmetz: Dronning Elizabeth tog sin pligt alvorligt

TV 2-korrespondent Jesper Steinmetz har dagen igennem været ved gudstjenesten ved Westminster Abbey.

Ifølge ham har temaet for hele ceremonien været ordet "pligt". Fordi dronning Elizabeth viede sit liv til at leve op til sin pligt som dronning.

- Hun er af den generation, der kan trække tråde tilbage til 2. Verdenskrig. Dronning Elizabeth er den sidste monark, den sidste statsleder som går så langt tilbage i historien, hvor vi kan sige hende tak for, at hun og hendes generation tjente os, og sikrede vores frihed, siger Jesper Steinmetz.

- Det gjorde hun og den generation kun, fordi dengang blev man belært om, at der er noget, der var større end en selv, der er en opgave, der er vigtigtere end ens egne personlige behov, siger han.

Kong Charles har en kæmpe opgave foran sig

Når dagen er ovre, og briterne igen vender tilbage til hverdagen efter begravelsen, venter der en stor opgave for Kong Charles. Det fortæller TV 2s korrespondent Lotte Mejlhede.

I de britiske medier har generalsekretæren for Commonwealth, der også var blandt oplæserne i Westminster Abbey, italesat, at dronning Elizabeths død kunne være det, der førte til opløsningen af Commonwealth.

- Der er overvejelser i mange lande efterhånden, om man skal til at finde en anden måde at leve sit liv på og have sit samfund på. Altså at de skal blive republikker i stedet for, siger Lotte Mejlhede.

Derfor har Kong Charles en stor opgave foran sig, når han skal holde sammen på både Storbritannien og Commonwealth, vurderer hun.

- Der er en del af dem (commonwealth landene red.), der giver udtryk for, at det var næsten på grund af dronning Elizabeth, at vi blev ved med gerne at ville have den britiske monark som vores statsoverhoved.

Se billederne fra dronning Elizabeths historiske begravelse her

I dag har været en historisk dag, da dronning Elizabeth, storbritanniens dronning gennem 70 år, blev begravet i London. 

Verdensledere og royale fra 200 lande – og ikke mindst det britiske folk – har været samlet i London for at sige et sidste farvel til dronning Elizabeth.

TV 2 har samlet en række billeder fra den storladne dag her.

Hertugparret af Sussex har forladt Windsor

Hertugparret af Sussex, prins Harry og hertuginde Meghan, har forladt Windsor Castle i en bil. Klokken 20.30 vil en privat begravelse i St. George's Chapel afslutte dagen. Her skal både prins Philip og dronning Elizabeth nedsænkes i King George VI Memorial Chapel.

Resten af kongefamillien er også på vej væk, blandt andre prins Edward og Sarah Ferguson. Det er kun den allernærmeste kongelige familie, der får lov at deltage. Pressen vil ikke kunne tilgå ceremonien.

De sidste gæster er på vej væk

Ceremonien er netop slut, og de sidste af gæsterne, der var mødt op på slottet for at sige farvel, er nu på vej hjem. Det fortæller TV 2s korrespondent ved Windsor Castle, Celina Liv Danielsen.

Ceremonien var mindre, end den der blev afholdt i London tidligere i dag, og involverede 800 inviterede gæster, herunder den kongelige familie, den britiske premierminister, Liz Trus, og Dronning Margrethe. Derudover var hoffets 150 medlemmer også med.

Dronningen stedes til hvile 20.30

Klokken 20.30 i aften bliver dronning Elizabeth begravet ved en ceremoni, der ikke bliver transmitteret til offentligheden. 

Her er det kun den nærmeste kongelige familie, der deltager.

Der er ikke blevet delt oplysninger om den ceremoni, og Buckingham Palace kalder det "en dybt personlig familiebegivenhed."

Den offentlige del af begravelsen er slut

Ceremonien er nu slut, og det er dermed enden for den del af begravelsen af dronning Elizabeth, som offentligheden kan se. 

Medlemmer af den royale familie herunder Kong Charles går nu til Windsor Castle. 

Familien forlader St. Georges Chapel

Den nærmeste familie forlader nu kapellet. Dronning Elizabeth er blevet sænket ned i Den Royale Hvælving. Hun er også blevet adskilt fra sine kronjuveler, da Dronningens statskrone blev fjernet fra kisten.

Der synges 'God save the king' – Charles i tårer

Der synges nu den britiske nationalsang 'God Save the King'. Imens er Kong Charles i tårer i kirken.

Før det talte æresbiskoppen af Canterburry, Justin Welby giver nu velsignelse 

Nu sænkes kisten ned

Nu sænkes dronning Elizabeths kiste ned i Den Royale Hvælving. Her er ægtemanden prins Philips kiste også er placeret.

Charles lægger flag på kisten

Kong Charles har lagt et flag henover kisten, og hofmarksallen knækkede sin tjenestestav – den såkaldte wand of office – for at markere afslutningen på dronningens regeringstid. 

Koret synger igen

Der synges nu i kirken. Der synges hymmen 'Christ Is Made the sure forundation' af John M. Neale.

Kronen bliver fjernet

Hofjuveléren fjerner de kongelige regalier - Imperial State Crown, det kongelige scepter og rigsæblet - fra dronning Elizabeths kiste.