Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 16-09-2022

Hvad skete der? Ukrainske myndigheder oplyste, at de har fundet to massegrave samt flere torturkamre i den ukrainske by Izjum, efter den er blevet fri af russisk besættelse. 

Samtidig er en russisk statsanklager meldt dræbt i et bombeangreb i Luhansk-regionen. 

Livebloggen opdateres ikke længere.

FN gør undtagelse - lader Zelenskyj tale via video

FN gør en undtagelse og lader Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, tale via video, når stats- og regeringschefer fra hele verden i næste uge taler til FN's Generalforsamling.

Det har et flertal af FN's 193 medlemslande besluttet fredag, skriver AFP.

På tirsdag tager medlemslandene hul på den del af generalforsamlingen, hvor landenes politiske ledere går på talerstolen.
 

Reservedele er ankommet til atomkraftværk

De reservedele og den diesel, som har manglet på atomkratværket Zaporizhzhia, er ankommet fredag. Det bekræfter Ukraines statslige atomselskab, Energoatom ifølge Sky News.

Selskabet meddeler, at delene blandt andet vil blive brugt til at reparere beskadigede elledninger og strømgeneratorer.

Atomkraftværket blev i marts overtaget af russiske styrker, og begge parter i krigen har siden da beskyldt hinanden for angreb nær eller mod værket.

I starten af september blev den sidste fungerende reaktor ved Zaporizjzja sat ud af drift på grund af nye luftangreb tæt på kraftværket. 

Putin kommenterer på ukrainsk modoffensiv

For første gang udtaler Ruslands præsident sig om den modoffensiv, som Ukraine har udført i de seneste uger. En militæropreration, der betyder, at det invaderede land har generobret et stort område i den østlige del af Ukraine. 

Men der er ikke megen anerkendelse at hente fra Vladimir Putin:

- Myndighederne i Kyiv har meddelt, at de har indledt og er i gang med en aktiv modoffensiv operation. Lad os se, hvordan det udvikler sig, og hvordan det ender, lød det med et grin fra den russiske præsident.

Han nævner, at Rusland på det seneste har rettet angreb mod ukrainsk infrastruktur. Blandt andet er en dæmning og Ukraines elforsyning blevet ramt.

- Det kan blive endnu værre, advarer Putin.

Zelenskyj beskylder Rusland for tortur

Dagen igennem har der været meldinger om skæbnerne bag de lig, der er blevet fundet i en massegrav i den ukrainske by Izjum. Officielle ukrainske myndighedspersoner har blandt andet meddelt, at flere af ligene blev fundet med hænderne bundet på ryggen. 

Nu adresserer landets præsident, Volodymyr Zelenskyj, også tilstandene i byen. 

- I dag er 450 døde mennesker fundet begravet (i massegraven, red.). Men der er også andre, separate begravelser af mange mennesker. Torturerede mennesker. Hele familier i visse områder, siger præsidenten.

Samtidig understregede Zelenskyj, at de i samarbejde med internationale partnere er ved at undersøge, om der begået krigsforbrydelser i Izjum. 

Rusland vil gøre alt for at ende konflikten i Ukraine så hurtigt som muligt, siger Putin

Rusland vil gøre alt, hvad der står i deres magt, for at gøre en ende på konflikten i Ukraine. Sådan lød det fra Ruslands præsident Vladimir Putin på et møde med Indiens premierminister, Narendra Modi, ifølge det russiske medie Tass

- Jeg er bekendt med din holdning til konflikten i Ukraine og dine bekymringer, som du konstant udtrykker, sagde Putin ifølge mediet fredag.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at få den til at ende så hurtigt som muligt.

Samtidig understregede den russiske præsident, at "den anden side" - altså ukrainerne - nægter at forhandle og i stedet vil "nå sine mål med magt".

Ukrainsk borgmester: Lig i Izjum viser tegn på tortur

I takt med at massegravene i Izjum undersøges, kommer der uhyggelige detaljer op til overfladen. Det meddeler guvernøren i Kharkiv-regionen, Oleh Synyehubov.

- 450 lig af civile med spor af en voldelig død og tortur blev begravet i en skovstribe. I dag startede myndighederne opgravningen, skriver han på Telegram. 

Ifølge borgmesteren er der fundet flere lig med hænderne bundet bag ryggen, mens en person er begravet med et reb om halsen.

- Det er tydeligt, at disse mennesker blev tortureret og henrettet. Der er også børn blandt de begravede, skriver Oleh Synyehubov.

Lig med løkker om halsen fundet i Izjum

Det fremgik tidligere, at Reuters-journalister havde set lig med løkker om halsen i forbindelse med udgravningen af massegravene. Det har nyhedsbureauet efterfølgende trukket tilbage. 

I de seneste dage har der været meldinger om fund af massegrave i den ukrainske by Izjum, der indtil for nylig var under russisk kontrol. 

Det lokale politi oplyste blandt andet, at der torsdag var fundet en massegrav med cirka 440 lig i byen. 

Og fredag er ukrainsk politi og retsmedicinske eksperter i gang med at grave lig op på stedet, der blandt andet er markeret med trækors.

10 russiske torturkamre er fundet i befriede byer, siger ukrainsk politichef

De russiske styrker har efterladt mere end ammunition og materiel, da de af ukrainske soldater blev tvunget ud af store områder i den nordøstlige Kharkiv-region i sidste uge.

Torsdag og fredag er det kommet frem, at Ukraine har fundet to massegrave i og omkring byen Izjum, efter den er blevet fri af russisk besættelse. 

Og nu forlyder det, at man har fundet mindst 10 torturkamre i Kharkiv-regionen. Seks af dem i byen Izjum, mens de resterende er spredt ud på byerne Vovchansk, Kupjansk og Balaklia.

Det oplyser lederen af ​​Ukraines nationale politi, Ihor Klymenko, ved en briefing fredag, skriver det ukrainske medie Suspilne.

Endnu et massegravsted med 200 trækors er fundet i Izjum

Omkring 200 trækors er blevet fundet i udkanten af ​​byen Izjum, hvilket muligvis markerer endnu et massegravsted i den nordøstlige ukrainske by. 

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De ukrainske myndigheder forventes at begynde at bjærge lig fra området, efter at det er blevet generobret fra russiske styrker.

Mænd i hvide overalls er begyndt at grave lig op på stedet, der ligger på kanten af ​​en kirkegård i den nordvestlige del af Izium, fortæller vidner til Reuters. Omkring 20 hvide ligposer var synlige.

Det sker efter, at et område med omkring 440 lig blev opdaget i byen, som tidligere var en russisk højborg.

De ukrainske myndigheder rapporterede torsdag om fundet af en massegrav indeholdende omkring 440 lig i Izjum. 

Russisk statsanklager dræbt af bombeeksplosion

Statsanklageren for de prorussiske separatistiske myndigheder i Luhansk-regionen i det østlige Ukraine, Sergei Gorenko, samt hans stedfortræder er blevet dræbt af en bombeeksplosion på sit kontor fredag. 

Det rapporterede det russiske nyhedsbureau Interfax med henvisning til beredskabstjenester.

- Ifølge foreløbige data døde LNR-generalanklager Sergei Gorenko af sine kvæstelser som følge af en eksplosion på hans kontor, siger en talsmand for beredskabstjenesterne ifølge Interfax. 

Videooptagelser, der endnu ikke er verificeret, ser ud til at vise skader på bygningen, der huser anklagerens kontor. 

Rusland beskylder Ukraine for at stå bag dødeligt angreb i Kherson

De to russiske nyhedsbureauer, Tass og RIA Novosti, skriver, at den Ukrainske hær står bag et dødeligt angreb på byen Kherson. Det skriver The Guardian.

- Mindst én person er blevet dræbt og en anden er blevet såret som et resultat af et angreb fra den ukrainske hær i centrum af byen Kherson, skriver RIA Novosti.

Ekaterina Gubareva, den russiskindsatte vicechef for den militær-civile administration i Kherson-regionen, fortalte RIA Novosti, at et af missilerne ramte militæradministrationens bygning. 

Optagelser fra RIA Novosti viser angiveligt øjeblikket efter angrebet på bygningen, hvor røg ses stige til vejrs.  

Regionen i den sydlige del af Ukraine er et af de steder, hvor den ukrainske hær lige nu har sat ind med en modoffensiv, hvor de blandt andet har ødelagt fire vigtige broer. 

Natalia Humeniuk, pressetalsmand for Ukraines operative kommando i syd, har ifølge The Guardian afvist at kommentere de russiske rapporter om angrebet. 

Ukrainske modangreb er ikke begyndelsen til enden på krigen, siger Stoltenberg

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger fredag, at Ukraines modangreb mod russiske tropper har været meget effektivt, men advarede nationer om at forberede sig på det lange træk, da dette ikke signalerede begyndelsen på afslutningen på krigen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Det er selvfølgelig ekstremt opmuntrende at se, at ukrainske væbnede styrker har været i stand til at tage territorium tilbage og også angribe bag russiske linjer, siger Stoltenberg til BBC radio.

- Samtidig er vi nødt til at forstå, at dette ikke er begyndelsen på afslutningen på krigen, vi skal være forberedte på det lange træk.

Første billeder fra massegrav i befriet ukrainsk by offentliggjort

Torsdag kom det frem, at der er fundet en massegrav med cirka 440 lig i den ukrainske by Izjum, efter at den er blevet fri af russisk besættelse. 

Ifølge den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, får journalister adgang til massegraven i løbet af fredag, men allerede nu begynder de første billeder fra stedet at blive offentliggjort. 

Mange af ligene ikke er identificeret endnu, og derfor kender man ikke dødsårsagen på alle, men nogle er blevet skudt og andre ramt af artilleri, fortæller Serhii Bolvinov, der er lokal efterforskningsleder til Sky News.

- Det er en af de største massegrave, vi har fundet nogensinde, siger han. 

Det er ikke første gang, at der bliver fundet massegrave i Ukraine. Også i Butja og Mariupol har man tidligere gjort de uhyggelige fund.

Taiwan: Forbindelser mellem Rusland og Kina skader verdensfreden

Taiwan fordømmer forholdet mellem Rusland og Kina og kalder deres styrkede samarbejde en trussel mod global fred og stabilitet.

- Rusland siger, at de, der opretholder freden, provokerer, hvilket tydeligt viser den skade, samarbejdet mellem disse autoritære regimer forårsager på verdensfreden, stabiliteten, demokratiet og friheden, lyder det fra Taiwans udenrigsministerium i en erklæring fredag ifølge The Guardian.

Kinas præsident, Xi Jinping, mødte torsdag den russiske præsident, Vladimir Putin, i Usbekistan, hvor han blandt andet sagde, at han ønskede, at landene skulle samarbejde som "stormagter".

Samtidig roste Putin Kinas “afbalancerede holdning” til Ukraine-krigen.

Ukraine genopretter nyligt befriede byer

Ukraine er begyndt at genoprette elektricitet i nyligt befriede landsbyer i Kharkiv oblast.

Det skriver The Guardian.

Guvernøren for Kharkiv oblast, Oleh Synyehubov, siger, at nyligt befriede bosættelser begynder at genvinde elektricitet, efterhånden som kraftværker er vendt tilbage til ukrainsk kontrol.

Ifølge Synyehubov har nogle af samfundene været uden strøm siden 25. februar – altså dagen efter at Rusland invaderede Ukraine. 

Xi skal mødes med Erdogan

Kinas præsident, Xi Jinping, skal mødes med den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, ved topmødet i Shanghai Cooperation Organisation i Samarkand i Usbekistan. 

Det oplyser det kinesiske statsmedie CCTV ifølge nyhedsbureauet AFP.

Rusland har iværksat en rekrutteringskampagne for friske tropper, viser efterretninger

Rusland har iværksat en national rekrutteringskampagne for friske tropper i kølvandet på sine tilbageslag i Kharkiv-regionen i Ukraine.

Ifølge det britiske forsvarsministerium har russiske lejesoldater – også kendt som Wagner-gruppen –gennemført en kampagne for at rekruttere russiske fanger til at tjene som soldater i Ukraine. Det skriver ministeriet i sin daglige efterretningsopdatering på Twitter. 

Wagner-gruppen, som i hvert fald har rekrutteret siden juli, har tilbudt fangerne deres frihed, hvis de kæmper i Ukraine. Se videoen her, hvor 'Putins kok' rekrutterer soldater i russisk fængsel. 

Samtidig viser britiske efterretninger, at russiske militærakademier har også forkortet deres træningsperioder for kadetter, hvilket indikerer "stadig mere alvorlig" mangel på juniorofficerer og kampinfanteri.

Ifølge den seneste rapport fra Institute for the Study of War har Rusland desuden "næsten helt sikkert" drænet en stor del af de styrker, der oprindeligt var stationeret i tidligere sovjetstater, hvilket sandsynligvis har svækket dets tilstedeværelse i disse områder.

Xi skal møde Irans præsident

Den iranske præsident, Ebrahim Raisi, skal fredag mødes med sin kinesiske pendant, Xi Jinping, ved topmødet i Shanghai Samarbejdsorganisation (SCO), som i disse dage finder sted i Samarkand i Usbekistan.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Putin afslører Kinas "bekymring" over Ruslands vaklende position i Ukraine

Kina har ”spørgsmål og bekymringer” over Ruslands vaklende position i krigen i Ukraine.

Det afslørede den russiske præsident, Vladimir Putin, inden et møde med sin kinesiske kollega, Kinas leder Xi Jinping. Det skriver CNN og BBC.

De to ledere mødtes for første gang siden invasionen på et topmøde i Samarkand i Usbekistan torsdag – kun få dage efter at Rusland led et massivt tilbageslag på slagmarken i Ukraine.

Flere succesfulde ukrainske modoffensiver har betydet, at russiske tropper har trukket sig tilbage fra besatte områder og har mistet mere territorium på en uge, end de har erobret på fem måneder. Ifølge CNN kan den russiske tilbagegang have haft betydning for Xi Jinpings bekymring over Ruslands invasion.

Putin roste dog også Kinas “afbalancerede holdning” til Ukraine-krigen og sagde, at USA's "forsøg på at skabe en unipolar verden" ville mislykkes.

- Vi sætter stor pris på vores kinesiske venners afbalancerede position i forbindelse med den ukrainske krise. Vi forstår dine spørgsmål og bekymringer i denne forbindelse, sagde Putin i en åbningstale til mødet.

- Under dagens møde vil vi naturligvis i detaljer forklare vores holdning til dette spørgsmål, selvom vi har talt om dette før.

Kina har indtil videre nægtet direkte at fordømme Ruslands invasion af Ukraine, men har sidenhen fortsat med at udvide handlen og den økonomiske bistand til Rusland.

Rusland vil erstatte Nord Stream 2 med rørledning til Kina

En russisk gasrørledning til Kina kommer til at erstatte Nord Stream 2.

Det siger Ruslands energiminister, Aleksandr Novak, torsdag, da han er i Usbekistan til topmøde i Shanghai Cooperation Organisation.

På et spørgsmål fra den russiske tv-station Rossija-1 om, hvorvidt Rusland vil erstatte Nord Stream 2 med Asian Force Siberia 2, svarer ministeren "ja".

Tidligere torsdag sagde ministeren, at Rusland og Kina snart vil underskrive en aftale om levering af 50 milliarder kubikmeter gas om året via den kommende gasrørledning.

Den mængde er næsten lige så meget, som der strømmer gennem Nord Stream 1, der går fra Rusland til Tyskland, og som har været lukket siden 2. september. Det er nok gas til at dække en tredjedel af forbruget i EU.