Energikrise

Seneste nyt om energikrisen

Hvad sker der? Fredag fortsætter de politiske forhandlinger om energihjælp.

Regeringen ønsker at private danskere samt visse virksomheder skal kunne udskyde betalingen af deres energiregning.

Følg den seneste udvikling om energikrisen i Danmark og udlandet i denne liveblog.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Lørdag vil elpriserne styrtdykke

For tiden er elpriserne på himmelfart, men lørdag åbner sig et sjældent hul i skydækket.

Prisen på el vil nemlig nå sit laveste niveau siden 14. juli. Det fremgår af tal fra den nordeuropæiske elbørs Nord Pool.

Særligt mellem klokken 13 og 16 er der mange penge at spare.

Vest for Storebælt vil prisen per kilowatttime ligge på 1,48 øre mellem klokken 15 og 16, men øst for Storebælt vil det se anderledes ud.

Her vil prisen være mellem 16 og 18 øre per kilwatttime mellem klokken 13 og 16.

Skyhøj elregning ryster Den Blå Planet

Den Blå Planet på Amager, som er Nordeuorpas største akvarium, er hårdt ramt af energikrisen.

Det skriver de i et opslag på Facebook.

- I mandags modtog vi her på Den Blå Planet en elregning på 2 millioner kroner for august måned. Til sammenligning fik vi i august 2020 en regning på 600.000 kr. Det er alligevel lidt af en forskel.

Den Blå Planet tilføjer, at de ikke ved, hvordan de skal betale den store regning.

- Vi kan af gode grunde ikke skrue ned for temperaturen, for vi går aldrig på kompromis med dyrenes velfærd, skriver de.

Skoler og foreninger er pressede og ønsker hjælp

I et fælles brev skriver syv organisationer, at de er pressede af de eksplosivt stigende energipriser og derfor ønsker statens hjælp.

Blandt dem er Friskolerne, Højskolerne, Landdistrikternes Fællesråd og Danmarks Gymnastikforening.

Det skriver nyhedsbureauet Ritzau, som tilføjer, at de syv organisationer ønsker at blive en del af den indefrysningsordning, som regeringen har præsenteret.

- Vi har flere skoler, som lige nu betaler tre gange så meget, som de plejer for at varme lokalerne op, siger Peter Bendix Pedersen, som er formand for Friskolerne og taler på vegne af hele alliancen.

- En af konsekvenserne ved de stigende priser er, at hvis en skole, en børnehave eller en institution får så stor en regning, at de ikke kan låne penge, bliver de nødt til at lukke, siger han.

Ejendoms­gi­gant slukker for lyset og sænker tempera­turen

Som resultat af de stigende elpriser vil boligselskabet Heimstaden slukke hver anden opgangslampe og sænke vandtemperaturen fra 60 til 55 grader, hvor det er muligt.

Det skriver Børsen.

Ejendomskæmpen opfordrer derudover alle deres beboere til at vaske tøj midt på dagen eller efter klokken 20. De opfordres også til at tage trappen i stedet for elevatoren.

Heimstaden råder over 20.000 danske lejeboliger til en værdi af 51 milliarder kroner.

Væsentlig flere danskere får lukket gassen

Flere danskere går en kold vinter i møde.

Antallet af gaskunder, der får lukket for gassen, er nemlig steget markant det sidste år, skriver Fagbladet 3F.

Det viser tal fra distributionsselskabet Evida. Det er forsyningsselskabet Andel Energi, der har forsyningspligten i Danmark, men det er Evida, der i praksis lukker for gassen på vegne af Andel Energi.

Gassen er indtil videre blevet lukket 1238 gange i år. Det vil sige, at antallet af kunder, der har fået lukket for gassen i 2022, allerede nu har overgået det samlede antal for hele 2021.

Her var Evida ude at lukke for gassen 1227 gange. Tallene dækker både private og erhvervskunder.

Nogle virksomheder skal gå konkurs, siger partileder

Hvis Danmark skal komme fornuftigt ud af energikrisen, skal nogle danske virksomheder gå konkurs – for det er ikke alle, der skal reddes.

Sådan lød det fra Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, da han fredag formiddag medvirkede i programmet 'Det blå hjørne' på Radio4.

- Jeg ved, at jeg måske er den eneste partileder, der kommer til at sige det her i en valgkamp, og det kan være, at jeg ryger ud af Folketinget på det, siger Alex Vanopslagh og fortsætter:

- Men prøv at høre: det skal gøre ondt. Det kommer til at gøre ondt, siger Alex Vanopslagh og konstaterer, at energikrisen kommer til at have store konsekvenser.

Han mener desuden, at politikerne ikke skal holde hånden under alle.

Købmand slukker lyset i sin butik – kunder kan låne lommelygter ved kassen

En Spar-købmand i byen Erslev på Mors skal spare på strømmen, og derfor har han taget nogle bemærkelsesværdige tiltag.

Lars Kibsgaard er begyndt at slukke en cirka halvdelen af strømmen i butikken i sin Spar-butik hver aften mellem klokken 18 og 19, skriver B.T.

For at kunderne skal kunne finde rundt i butikken, er det muligt at låne lommelygter ved kassen, og der er opbakning til projektet, lyder det.

- Kunderne kan godt forstå det. Faktisk synes de, det er morsomt. Jeg tror aldrig, vi har haft så mange kunder mellem klokken 18 og 19. Det er lidt en form for happening, siger Lars Kibsgaard.

Spar-købmanden fortæller, at han næsten har fået firedoblet sin elregning fra august 2021 til samme måned i år.

Desperate danskere vil fyre med solsikkepiller, men det kan være ulovligt

Prisen på træpiller er den seneste tid mere end firedoblet, og samtidig er produktet næsten umuligt at opdrive herhjemme.

Det har fået mange danskere til at tænke i kreative løsninger – og én af dem er solsikkepiller, som kan bruges som alternativ opvarmningsform i pillefyret.

Mange er dog ikke klar over, at det kan være ulovligt at fyre med solsikkepillerne, skriver DR.

Emil Frederiksen fra Vordingborg har valgt at gå all in på solsikkepiller.

- Jeg krydser fingre for, at det fungerer. I teorien skulle de fungere fuldstændig ligesom træpiller, og de ligner også træpiller både i størrelse og i længde og hårdhed, så de burde komme til at virke. Jeg har i hvert fald satset hele butikken, siger han.

Fyr i private hjem, der er installeret efter 1. januar 2015, må kun fyre med det brændsel, som producenten har testet og godkendt det til.

Straffen vil i givet fald være en bøde, og det er Kommunalbestyrelsen i ens hjemkommune, der står for tilsynet, skriver DR.

Politiske forhandlinger er genoptaget

Fredag er de politiske forhandlinger genoptaget om den nuværende energikrise herhjemme.

Regeringen vil kompensere borgere og virksomheder for de stigende energipriser, og ifølge TV 2s oplysninger er forhandlingerne indledt fredag morgen med de røde partier ved bilaterale møder i Finansministeriet.

Venstre og Det Konservative Folkeparti er indtil videre i en venteposition, fortæller journalist Stefan Schmidt Jørgensen.

SAS vil sende elektriske fly på vingerne

Luftfartsselskabet SAS kigger ind i en fremtid med grønnere løsninger.

SAS har indgået en aftale med det svenske selskab Heart Aerospace, der giver mulighed for at købe og tilføje elektriske fly til flåden. Efter planen skal de i kommerciel drift fra 2028, skriver SAS i en pressemeddelelse.

- Sammen med hele industrien har vi ansvaret for at gøre flyrejser mere bæredygtige, udtaler administrerende direktør i SAS, Anko van der Werff.

Det elektriske fly, som SAS forventer at købe, har plads til 30 passagerer og har en elektrisk rækkevidde på 200 kilometer.

Slagtermester revser regeringens udspil: - Giver ingen mening

Slagtermester Peter Nielsen fra Slagter Friis på Frederiksberg er en af de erhvervsdrivende, der er presset af de stigende energpriser.

- Det er en en næsten ubeskrivelig situation, siger han til TV 2.

Slagterforretningen har ikke mulighed for at slukke for kølerum, frysere, og køleskabe, hvilket ifølge slagtermesteren er en "kæmpe udfordring".

I 2022 er elregningen i butikken steget næsten 60 procent i forhold til sidste år, hvilket svarer til omkring 400.000 kroner. Konsekvensen kan blive, at man må fyre nogle af de ansatte, lyder det fra Peter Nielsen.

Regeringens forslag om at optage et lån og udskyde betalingen af elregningen giver slagtermesteren ikke meget for.

- Det vil overhovedet ikke hjælpe. Det er jo bare at udskyde problemerne, og på længere sigt giver det ingen mening, siger Peter Nielsen.

Stor forskel på prisstigninger for forskellige energiformer

Det er næppe gået nogens næse forbi, at prisen på en række energiformer er steget markant i løbet af det seneste år.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at prisen på gas, hvilket omfatter både natur- og by samt flaskegas, er steget med hele 142,6 procent fra august 2021 til august 2022.

Det er klart den største årlige stigning inden for de forskellige typer af energi.

Hvis boligen opvarmes med flydende brændsel såsom olie, lyder årsstigningen på 39,7 procent, mens fjernvarmekunder kan glæde sig over, at denne energiform kun er steget 5,9 procent.

Prisen på elektricitet er det seneste år steget med 54 procent.

Læsøfærgen aflyser flere afgange

Læsøfærgen aflyser i alt syv afgange i den kommende tid mellem Frederikshavn og Læsø på grund af de stigende brændstofpriser.

Det fremgår af selskabets hjemmeside.

Tiltaget er sket for at få Læsøfærgens økonomi til at hænge sammen, lyder det. De syv aflyste afgange er dem, hvor der er mindst belægning på færgen Ane.

De omhandler syv afgange fredag og søndag i september og oktober – 16., 18., 23., 25. og 30. september samt 2. og 16. oktober.

Elprisen styrtdykker fredag – laveste pris i syv uger

Prisen på el er fredag styrtdykket.

Det viser tal fra fra den nordeuropæiske elbørs Nord Pool, hvor priserne bliver forhandlet.

Den gennemsnitlige pris på én megawatt-time ligger fredag på 1496 kroner. Til sammenligning var prisen 3173 kroner onsdag. Fredagens elpris er faktisk den laveste pris i syv uger, da man skal helt tilbage til 26. juli for at finde billigere strøm.

Fredag fra omkring middagstid og frem til klokken 17 er prisen på el lavest.

Den billigste timepris på strøm er fra klokken 14-15, hvor én megawatt-time koster 284 kroner.

De enkelte timepriser for el kan ses her.

Skyder regeringens forslag ned: - Det er en ikke-hjælp, siger direktør

Regeringens forslag om at virksomheder skal kunne udskyde betalingen af deres energiregning falder ikke i god jord blandt fødevarebranchen.

De nuværende energipriser er livstruende for de små- og mellemstore virksomheder, og derfor er der ifølge organisationen FødevareDanmark i stedet akut brug for konkret, økonomisk hjælp.

- Det er som at tage fat i en, der er lige ved at falde ud over afgrunden - og så give slip efter en periode. Det er en ikke-hjælp, man tilbyder her, siger Torsten Buhl, der er direktør i FødevareDanmark, til TV 2.

Han advarer virksomheder mod at gøre brug af en afdragsordning, som regeringen foreslår.

En ophobning af gæld vil nemlig betyde, at virksomhederne lever på lånt tid, lyder det fra Torsten Buhl.
 

Erhvervsministeren vil også hjælpe små virksomheder

Regeringens forslag om at hjælpe danskerne gennem energikrisen denne vinter skal også omfatte flere af landets virksomheder.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger til TV 2, at en udskydelse af elregningen blandt skal omfatte virksomheder som købmænd, bagere, gartnere samt kultur- og foreningslivet.

Regeringen vil også lade virksomheder kunne udskyde elregningen

Fredag fortsætter de politiske forhandlinger om tiltag, der skal kompensere borgere og virksomheder for de høje energipriser.

På et pressemøde onsdag foreslog regeringen, at de danske husholdninger – frivilligt – får mulighed for at udskyde betalingen af en del af el-, gas- og varmeregningen, og i stedet betale den henover de næste fem år.

Men ordningen skal også omfatte landets virksomheder, lyder det nu fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Energikrisen lægger en dæmper på julelyset

Som følge af de høje energipriser vil der denne vinter blive skruet ned for lyset i juleudsmykningen i mange danske byer, men endnu har ingen planer om at slukke helt.

Flere af landets byer har besluttet at fastholde de traditionelle julelys for at holde liv i julestemningen – og detailhandlen.

Det er handelsstandsforeningerne, som står bag de fleste af landets julebelysninger, der har taget beslutningen, skriver Ritzau.

Juleudsmykningen er et af de midler, som handelsstandsforeningerne kan bruge til at trække folk til byen i de mørke måneder.