Krimi

Tre mænd frifundet for trusler mod Mette Frederiksen

Hvad sker der? Tre mænd er frifundet i en sag, hvor de var tiltalt for trusler mod statsministeren, fordi de under en demonstration i januar 2021 hængte en dukke op i en lygtepæl med et billede af Mette Frederiksen og teksten ”Hun må og skal aflives”.

Mere om sagen her.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Liveblog lukker

De tre frifundne mænd har forladt stedet, og det samme har de fleste journalister også.

Tilbage er en lille gruppe demonstranter, som har slukket musikken og nu står og snakker.

Dermed er det også slut med opdateringer i denne liveblog.

Anklagemyndighed overvejer anke

Anklagemyndigheden har endnu ikke taget stilling til, om dommen skal ankes, oplyser anklager Søren Harbo til TV 2.

Dommen skal nærlæses, og så skal statsadvokaten inden for 14 dage tage stilling til, om sagen skal ankes til landsretten, eller om der er sat endeligt punktum i sagen.

Anklageren hæfter sig blandt andet ved, at retten gav en lang og velbegrundet gennemgang af sin begrundelse.

- Hvis dommen står til troende, har vi i hvert fald en meget grundig afgørelse på hvor, grænsen for ytringsfrihed går, siger Søren Harbo.

Klapsalver foran retten

Der lyder klapsalver foran retsbygningen, da to af de netop frifundne mænd træder ud.

- Tillykke, bliver der råbt.

Mændene smiler og giver udtryk for glæde og lettelse over at være frifundet.

TV 2 har talt med to af mændene, så deres reaktioner kan ses på TV 2 NEWS.

Den tredje ønsker ikke at være en del "af virakken", oplyser hans forsvarsadvokat, Jonas Christoffersen, til TV 2.

Feststemning foran retten

Der er feststemning foran retten, hvor mindst 15-20 personer har taget opstilling og afspiller musik, der ligeså godt kunne komme fra en studentervogn.

Flere har taget skilte med, som de kæmper for at få med i tv, mens forsvarsadvokaterne interviewes.

Det er dog ikke entydigt klart, hvad deres budskab er. Teksten på skiltene peger i hvert fald lidt i forskellige retninger.

- Vi afslører industriel børnehandel, står der på et af dem.

- Højere domme til pædofile, står der dog på et andet.

Dommen afsagt - liveblog fortsætter

Dommen er nu afsagt, og alle har forladt retslokalet, de tre tiltalte som frie mennesker. Der er dog stadig en mulighed for, at sagen ankes til landsretten. Det ved vi ikke endnu.

Jeg fortsætter med at liveblogge lidt endnu. Vi forventer blandt andet reaktioner fra anklager Søren Harbo og en eller flere af forsvarsadvokaterne.

Ikke nødvendigvis lovligt i andre sammenhænge

I en samlet vurdering af ytringen i denne sag, fremsættelsesmåden og øvrige omstændigheder  finder retten ikke, at der er tale om en objektiv trussel efter Straffeloven paragraf 119, bemærker dommeren igen.

Han finder dog anledning til at nævne, påpeger han, at det under andre omstændigheder ikke nødvendigvis vil være lovligt at ytre ”hun må og skal aflives” om statsminister Mette Frederiksen.

Adskiller sig fra andre sager

Ingen af de tiltalte har domme, der er relevant for denne sag, lyder det fra dommeren, der også hæfter sig ved, at ingen af de tre ifølge dem selv var med i Men In Black.

Han hæfter sig ved, at ytringen var fremsat under en demonstration, hvor statsministeren ikke var til stede.

Den adskiller sig derfor fra andre sager, hvor trusler er fremsat mere direkte, eksempelvis med brev eller e-mail.

Spillede på statsministerens ytringer

Dommeren henviser nu til nogle af de ord, Mette Frederiksen har sagt på pressemødet om aflivningen af mink.

Det kan lægges til grund, siger han, at de pågældende sætninger på skiltet spiller direkte på ytringer, statsministeren er fremkommet med.

Retten anerkender den 32-årige tiltalte forklaring om, at skiltet var ordspil bygget over statsministerens egene politiske ytringer.

- Det udelukker ikke i sig selv, men taler dog imod, at den samlede ordlyd af skiltet objektivt er tale om en trussel, siger dommeren.  

Ikke objektivt tale om en strafbar trussel

Ildspåsættelsen af dukken er ikke en del af den samlede ytring, fastslår retten.

Retten mener ikke, at det kan lægges til grund ud for fotos og forklaringer i retten, at dukken var fastspændt på en måde, hvor det skulle fremstilles som en hængning, læser dommeren op.

Retten har derfor alene skulle vurdere selve ophængningen af dukken og teksten på skiltet.

Her hæfter retten sig ved, at skiltet bruger ordet ”aflives”, som sædvanligvis bruges om dyr og ikke mennesker, herunder også af statsministeren på et pressemøde om aflivningen af mink.

Og da tiltalte har afvist, at skiltet var en trussel, men et ønske om et politisk ordspil, kan det ikke uden videre lægges til grund, at der objektivt er tale om en trussel omfattet af Straffelovens paragraf 119 styk 1, fastslår dommeren.

Ser ikke kun på anvendt ordvalg

Ved vurderingen af, om en ytring er en trussel, vil domstolen ikke alene se på det anvendte ordvalg, men også på den sammenhæng, hvor ytringen fremkommer.

Hensyn til ytringsfrihed

Hvis en ytring fremsat ved en demonstration åbenbart og utvetydigt er en trussel, er den strafbar, læser dommeren op.

Men hvis ytringen er fremsat på en tvetydig måde, må hensynet til ytringsfriheden og forsamlingsfriheden inddrages i vurderingen, fortsætter han.

Der henvises til forskellige sager fra den europæiske menneskerettighedsdomstol.

Grin fra tilhørerrækkerne

Dommeren refererer blandt andet til en sag fra en anden coronademonstration, hvor en kvinde opfordrede til at smadre byen ”på en ikke voldelig måde”.

Det får en af tilhørerne til at grine højlydt.

Gennemgår begrundelse

Dommeren gennemgår nu rettens begrundelse for at frifinde de tre.

Det gør i sig selv ikke en ytring strafbar, at den kan forekomme stødende og aggressiv, og at det muligt at opfatte den som en trussel om vold, siger han.

Alle tre frifindes

De tiltalte frifindes for trusler mod Mette Frederiksen.

Der jubles på tilhørerpladserne.

Beslutningen er truffet af en enig domsmandsret, siger dommeren.

Telefoner ikke tilladt

Anklageren bryder ind i sludren på tilhørerpladserne for at gøre opmærksom på, at man hverken må filme eller optage lyd i retten.

Under de første to retsdag har det været nødvendigt at bede tilhørere om at pakke mobiltelefoner væk, og i dag er der flere tilhørere til stede.

Få minutter til dom - stor interesse

Udover de tiltalte er alle tre forsvarsadvokater på plads i retslokale 1, som er den store nævningesal i Retten på Frederiksberg.

Anklager Søren Harbo er også på plads.

Der er desuden en del tilhørere til stede. Inklusive journalister er der med få minutter til domsafsigelsen 22 personer på tilhørerpladserne, som i denne retssal er adskilt fra retslokalet med en glasvæg.

Tiltalte på plads i retten

De tre tiltalte er på plads i retslokalet. De sidder og småsnakker indbyrdes og virker til at være i godt humør, griner indimellem.

To af dem er iklædt hvide T-shirts og grå joggingbukser. Det er den 32-årige tatovør, som har kort mørkt hår og møkre briller, og den 33-årige stilladsarbejder, der har kort rødblondt hår og skæg.

Den tredje, en 36-årig tatovør, sidder på rækken bag de andre to. Han har maskinklippet hår og er iklædt en sort T-shirt.

Sympati foran retsbygningen

Med godt 20 minutter til dommen falder, har 10-15 personer samlet sig foran Retten på Frederiksberg for at vise deres sympati med de tiltalte. 

Flere sympatisører har også taget plads på tilhørerpladserne inde i retssal 1. Blandt dem er en kvinde, der tidligere har været sigtet for at dele et billede af dukken, og som har været til stede alle dage.

Kort om sagen

De tre er tiltalt, fordi de under en Men In Black-demonstration mod coronarestriktioner 23. januar 2021 hængte en mannequindukke op i en lygtepæl med et reb om halsen. Dukken havde et billede af Mette Frederiksen som ansigt og et skilt på maven, hvor der blandt andet stod ”Hun må og skal aflives”.

Dukken blev efterfølgende sat i brand, men ikke af de tiltalte

De opsigtsvækkende billeder nåede hurtigt nyhedsmedierne og mødte bred politisk fordømmelse.

De tre mænd blev i første omgang sigtet efter den meget alvorlige og sjældent anvendte paragraf 113, der handler om at true Folketingets sikkerhed eller forsøge at true eller hindre medlemmer af Folketinget i frit at udøve deres politik. Den er dog siden droppet.

Mændene sad varetægtsfængslet i godt otte uger frem til 22. marts sidste år.

Hvem er de tiltalte?

De tiltalte er tre mænd fra København.

Den ene er en 32-årig selvstændig tatovør. Det var ham, der skrev skiltet ”nærmest på vej ud ad døren”, har han forklaret i retten.

Den anden er en 33-årig stilladsarbejder. Det var ham, der klatrede op i lygtepælen på Julius Thomsens Plads på Frederiksberg og bandt mannequindukken fast med et stilladsreb.

Den tredje er en 36-årig selvstændig tatovør.