Udland

Valggyser i Sverige - Sverigedemokraterna ser ud til at blive næststørste parti

Hvad sker der? Søndag gik Sverige til valg, og mandag morgen ser den blå blok ud til at have et lille forspring, men resultatet ventes ikke at være klar før onsdag.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Endeligt resultat kommer måske først torsdag

De svenske myndigheder tror ikke længere, at der kan foreligge et endeligt valgresultat i løbet af onsdag.

- Jeg er så sikker, som man kan være, på, at vi må tage torsdagen med, siger Anna Nyquist, der er chef for Valmyndigheten, til det svenske nyhedsbureau TT.

Mandag aften var der, ifølge den svenske avis Aftonbladet, endeligt optalt 95 procent af stemmerne. Den borgerlige blok har et snævert flertal på omkring 47.000 stemmer.

Det svarer til, at blå blok har fået 49,7 procent af stemmerne, mens rød blok har fået 49,0 procent.

Jimmie Åkesson til møde hos Moderaterna

Moderaterna, der er den borgerlige statsministerkandidat Ulf Kristerssons parti, holdt mandag møder med alle de partier, der ser ud til at udgøre et spinkelt flertal bag Ulf Kristersson.

Det er Liberalerna, Kristdemokraterna og valgets store sejrherre Sverigedemokraterna. 

Det er endnu uafklaret, om Sverigedemokraterna vil holde fast på deres ønske om at komme med i en ny regering. Eller om partiet vil stille sig tilfreds med en rolle som støtteparti.

Og partiets leder, Jimmie Akesson, kom ikke med noget klart svar på det spørgsmål efter dagens møde:

- Der er grund til at have is i maven og ikke agere forhastet, skrev han  på Twitter

Sverigedemokraterna får hver tredje stemme i Skåne-valgkreds

I to af Skånes fire valgkredse er det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterna (SD) blevet det absolut største parti.

Det viser den svenske valgmyndigheds optælling, fortæller det svenske nyhedsbureau TT.

Partiet fik sin største stemmeandel i Skånes nordøstlige valgkreds, hvor SD fik 32,3 procent af stemmerne.

Det endelige valgresultat ventes først onsdag, men det står klart, at SD bliver valgtes store sejrherre. Partiet bliver på landsplan det største parti i blå blok – og det næststørste efter Socialdemokraterna.

Men i dele af SD’s kerneland i Skåne har partiet altså også overhalet det nuværende regeringsparti, Socialdemokraterna.

Udenlandske stemmer plejer at hælde mod højre, siger professor

Normalt er der først optælling af stemmerne fra udlandet onsdag, men der plejer valget at være afgjort, så i år, hvor udlandssvenskernes stemmer kan få afgørelse, er de hurtigere klar.

- Det kan blive meget tæt. Det kan reelt være 13.000 stemmer, der afgør det, og der er omkring 150.000 svenskere, der kan stemme fra udlandet, siger Drude Dahlerup, der er professor emerita i statskundskab fra Stockholms Universitet, til TV 2.

Ud af de 150.000 er det dog kun cirka 35-40.000, som professoren forventer vil stemme, men til gengæld plejer de at hælde lidt mere til at stemme blåt.

- Man skal passe på med at gætte, særligt når det er så tæt, men jeg tror, at den nuværende mandatfordeling kommer til at holde, og at der kommer et magtskifte, siger Drude Dahlerup.

Sverigedemokraterna er klar til at diskutere statsministerposten

Sverigedemokraterna (SD) har flere gange udtalt, at de vil være en del af regeringen, hvis det ender med et blåt flertal. Og ender partiet med at blive Sveriges næststørste parti og det største borgerlige parti, som det ser ud lige nu, så vil det få SD til at se mod eventuelle regeringsforhandlinger med andre øjne.

Det siger partisekretær i Sverigedemokraterna Richard Jomshof.

- Jimmie Åkesson har gjort det klart, at vi vil have indflydelse i forhold til vores størrelse, og det gælder stadig. Hvis vi bliver de største, så kommer vi måske til forhandlingsbordet med helt andre krav, siger han til SVT.

Han understreger, at selvom de vil tale om ministerposter og statsministerposten, så er det vigtigste for SD, at Sverige skal i en helt anden retning politisk.

Fald i valgdeltagelsen

Valgdeltagelsen var lavere end ventet ved det svenske valg. Omkring 83 procent af de svenske vælgere stemte ved valget.

Ved det forrige valg stemte omkring 87 procent, og deltagelsen har været jævnt stigende siden 2002. Nu er en langvarig trend brudt. Det skriver TT.

I Sverige holder de altid både parlamentsvalg, kommunalvalg og regionalvalg samlet, så de har historisk en høj valgdeltagelse.

47.000 stemmer mellem blokkene

Ifølge SVT er der blot 47.000 stemmer mellem rød og blå blok. I øjeblikket står det til en borgerlig sejr, men der mangler fortsat at blive talt stemmer op fra udlandssvenskere, så intet er sikkert endnu.

Det endelige valgresultat ventes først onsdag.

Det ligner et historisk valg i Sverige, siger kommentator

Den helt store overskrift dagen derpå er Sverigedemokraternas endelige gennembrud i svensk politik. Det siger Johan Varning Bendtsen, der er nordisk korrespondent på Kristeligt Dagblad.

- Hvis føringen holder, så ser det ud til, at Sverigedemokraterna for alvor vil kunne få indflydelse på svensk politik, og det er historisk, siger han til TV 2.

Svenskerne har vidst, at det her har kunnet ske, men ifølge Johan Varning Bendtsen så kolliderer det med mange svenskeres selvforståelse.

- Det har været en meget polariseret valgkamp fra begge fløje, så der venter et stort arbejde med at samle befolkningen igen og blive hele landets statsminister. Og det er uanset, om det ender med en rød eller en blå statsminister, siger Johan Varning Bendtsen.

Øvrige blå partier vil ikke have Sverigedemokraterna med i regeringen

Sverigedemokraterna (SD) vil gerne selv i regering, hvis det ender med et blåt flertal, men det er ikke de øvrige blå partiers plan. Det siger TV 2s korrespondent Jesper Zølck.

- Som udgangspunkt er det ikke meningen, at SD skal med i en regering. De øvrige tre partier har gjort det klart fra starten af valgkampen, at de gerne så en regering med dem, men uden Sverigedemokraterna.

Det er dog noget, der kommer til at blive lidt af en forhandling, for lige nu står Jimmie Åkessons parti til at blive det næststørste parti i Sverige og det største borgerlige.

- De folk, som troede, at det her kunne blive til et valg for eller imod Sverigedemokraterna, de har forregnet sig, for det er endt med, at de er blevet større end nogensinde, siger Jesper Zølck.

Foruden Sverigedemokraterna består blå blok af Moderaterna, Kristendemokraterna og Liberalerna.

Et mandat skiller de to blokke

Mandag morgen er der optalt omkring 94 procent af stemmerne, og mandaterne fordeler sig lige nu således, at den blå blok står til 175 mandater, mens rød blok står til 174 mandater.

Dermed er resultatet blevet endnu tættere, end det var omkring midnat, hvor der var tre mandater mellem de to blokke.

Begge statsministerkandidater, Magdalena Andersson og Ulf Kristersson, har kun udtalt sig forsigtigt om resultatet, der først ventes klart onsdag.

Sverigedemokraterna vil i regering

Sverigedemokraterna (SD) står lige nu til at få 20,7 procent af stemmerne ved det svenske valg, og såfremt det holder, så bliver de det næststørste parti i Sverige og det største parti i den blå blok.

Siden 1979 har det ellers været Moderaterna, der har været størst på den fløj.

SD-partileder Jimmie Åkesson udtalte søndag aften, at hvis det ender med, at der kommer et magtskifte i Sverige, så vil han og Sverigedemokraterna med i en regering.

Et svensk valgresultat forventes tidligst onsdag

Det svenske valgresultat vil tidligst stå klart onsdag, når alle udlands- og brevstemmer er talt op.

Det oplyser den svenske valgmyndighed til nyhedsbureauet TT.

Det svenske valg er ganske tæt, og det er endnu ikke sikkert, om det er rød eller blå blok, der kommer til at løbe med sejren. Men omkring 00.30 mandag morgen, hvor omkring 90 procent af stemmerne var optalt, stod blå blok til 176 mandater, mens den røde blok stod til 173 mandater.

Aviser udråber Sverigedemokraterna som valgets store vinder

Uanset hvem der ender som svensk statsminister, er det det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna, som bliver valgets helt store vinder.

Sådan lyder det ifølge Ritzau i flere af de svenske avisers lederartikler.

Blandt andet kan man læse i Expressen, der er en liberal avis, at Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson kan være tilfreds med dages valg, men at det især skyldes, at Socialdemokraterna gik til valg uden anden politik, end at man ikke skulle stemme på Sverigedemokraterna.