Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

ADVARSEL: Voldsomme billeder længere nede i livebloggen.

Hvad sker der? Rusland er presset af en ukrainsk modoffensiv. Samtidig er Ukraine flere steder ramt på den kritiske infrastruktur, efter hvad Ukraine betegner som en russisk hævnaktion. 

USA: Mange russiske soldater er taget tilbage til Rusland

USA vurderer lige nu, at Rusland har opgivet stort set al det land, det havde erobret nær Kharkiv. Under russernes tilbagetrækning fra Kharkiv-området, endte “mange” russiske soldater med at forlade Ukraine og bevægede sig tilbage over grænsen til Rusland.

Det siger en højtstående anonym repræsentant fra det amerikanske forsvar, som netop har briefet pressen. Det skriver blandt andre CNN og Reuters.

Amerikaneren kom ikke nærmere, hvor mange russere der skulle have flygtet tilbage til Rusland.

Zelenskyj: Vi har tilbageerobret 6000 kvadratkilometer

Ukraine har tilbageerobret omkring 6000 kvadratkilometer i løbet af september, siger Ukraines præsident Zelenskyj ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters. Erobringerne er kommet i de nordøstlige og sydlige dele af landet.

I juni sagde Zelenskyj ifølge Al-Jazeera, at Rusland kontrollerede omkring 46.000 af Ukraines i alt  233.000 kvadratkilometer store territorium.

Ruslands EU-ambassadør forlader Bruxelles

Ruslands EU-ambassadør, Vladimir Chizhov, forlader efter 17 år sin post i Bruxelles. Det bekræfter han selv ifølge de russiske nyhedsbureauer Tass og Ria.

- Jeg rejser snart. Jeg er flov over at være et levende monument over det strategiske partnerskab mellem EU og Rusland. Vores relation vil aldrig vende tilbage til, hvor den var før den nuværende krise, siger han ifølge Tass.

Chizhov mener, at EU er blevet “et økonomisk vedhæng til NATO”, skriver Ria, der tilføjer, at en eventuel efterfølger ikke er udpeget.

Ukrainsk anklager: Vi har fundet lig af civile med tegn på tortur

Den offentlige anklager i Ukraine har på Telegram delt voldsomme billeder, som ifølge anklageren viser fire lig af civile ukrainere. Ligene viser tegn på tortur, skriver anklageren.

Det er ikke muligt for TV 2 at bekræfte oplysningerne, men ifølge anklageren var ligene begravet og blev fundet søndag i Kharkiv-regionen efter Ruslands tilbagetog.

Lokale beboere havde henvendt sig til myndighederne og sagt, at det russiske militær stod bag, skriver anklageren. Ligene er nu sendt til retsmedicinsk undersøgelse, lyder det.

Der er ingen grund til at indføre krigsret, siger russisk toppolitiker

Der er ingen tegn på, at Rusland har brug for en militær mobilisering på baggrund af situationen i Ukraine, siger Andrej Klimov, der er leder af det russiske føderationsråds kommission for beskyttelse af statens suverænitet. Det skriver det russiske nyhedsbureau RIA.

Klimov ser heller intet behov for indførsel af undtagelsestilstand i Rusland og siger samtidig, at det er “fjender af Rusland”, der ønsker, at Rusland skulle mobilisere bredt i befolkningen.

Putins regering ser heller ingen grund til at indføre undtagelsestilstand som følge af situationen i Ukraine, sagde Putins talsmand søndag.

Ukrainske efterretninger: Sådan forbereder Rusland sig til vinteren

Vinteren nærmer sig så småt, og nu har Ukraines militære efterretningstjeneste (GRU) på Telegram offentliggjort nogle af sine efterretninger om Ruslands forberedelser.

TV 2 har i sagens natur ikke kunnet bekræfte ægtheden af disse efterretninger, men skal man tro ukrainerne, kæmper Rusland en hård kamp for at blive klar. Her er ukrainernes efterretninger:

  • Rusland kæmper med budgettet og har derfor annonceret en indsamlingskampagne til indkøb af vinteruniformer
  • Russerne rekrutterer soldater fra den østligste del af landet – herunder halvøen Kamtjatka – da de er vant til lave temperaturer og til et barsk klima
  • Russerne har lokket en vis del af befolkningen i de nordlige egne af Rusland med løfter om høje lønninger
  • De nye rekrutter har dog et meget lavt militært uddannelsesniveau og et meget sparsomt kendskab til krigens tilstand i Ukraine

Tyskland afviser endnu en gang at sende kampvogne til Ukraine

Tyskland afviser endnu en gang at sende kampvogne til Ukraine. Årsagen er, at tyskerne ikke vil gå enegang, lyder det fra Tysklands forsvarsminister, Christine Lambrecht.

- Intet land har indtil nu leveret vestligt byggede infanterikampvogne eller hovedkampvogne til Ukraine. Vi er blevet enige med vores samarbejdsparter om, at Tyskland ikke vil træffe et sådan valg på egen hånd, siger hun ifølge Reuters.

Rusland rammer igen Kharkiv på den kritiske infrastruktur

Russiske missilangreb har igen mandag lukket af for strøm og vand i store dele af Kharkiv, skriver byens borgmester Ihor Terekhov på mediet Telegram. Søndag ramte russerne ligeledes byens infrastruktur, hvilket borgmesteren kaldte "hævn" for den ukrainske modoffensiv. 

Ukraine har generobret 500 kvadratkilometer

Ukraines militære styrker siger mandag, at de har generobret et område på 500 kvadratkilometer i den sydlige Kherson-region efter at have vundet terræn en række andre steder i den østlige del af landet.

- Vi har befriet omkring 500 kvadratkilometer, siger en talskvinde for Ukraines Sydkommando Natalya Gumenyuk i den første overordnede melding om ukrainernes offensiv i den sydlige del af landet. Hun nævnte en række mindre byer, som nu er under ukrainsk flag. Det skriver AFP.

Kreml vil fortsætte angreb efter ukrainsk modoffensiv

Rusland vil intensivere sin indsats og nå i mål med den "specielle militæroperation", som Rusland kalder invasionen af Ukraine. Mandag sagde talsmand fra regeringen i Kreml Dmitry Peskov, at Rusland vil svare igen på ukraines modoffensiv i Kharkiv-regionen. Peskov afviste også, at russiske tropper ville trække sig tilbage fra atomkraftværket Zaporizjzja, der har været centum for intense kampe i flere måneder. Det skriver The Guardian.

Styrelse udsender strategi mod cybertrusler

Danmark skal fremover være ekstra forberedt på en række cybertrusler mod energisektoren og vores el-, gas- og fjernvarmeforsyning.

Derfor har Energistyrelsen mandag udsendt en ny samlet strategi. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Strategien har både fokus på, hvordan man kan forebygge eventuelle cyberangreb og samtidig opretholde forsyningssikkerheden i tilfælde af angreb.

Ruslands forsvarsministerium: Russiske tropper gennemfører luftangreb

Ruslands forsvarsministerium har mandag meldt ud, at Ruslands militær gennemfører luftangreb i Kharkiv i det østlige Ukraine. Det rapporterer det russiske statsmedie RIA ifølge Reuters. 

FN: Rusland undertrykker frihedsrettigheder i Ukraine

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Nada Al-Nashif, sagde mandag, at Rusland "truer" deres modstandere i Ukraine. 

- Rusland underminerer med deres intimiderende adfærd, restriktive fremfærd og sanktioner mod de mennesker, der yder modstand under krigen i Ukraine, retten til at udøve grundlæggende frihedsrettigheder, blandt andet retten til at forsalmes, ytringsfrihed og ret til tilknytning, lød det blandt andet fra Nada Al-Nashif. 

Hun kritiserede desuden Rusland for at begrænse tilgangen til information, bedrive censur og for at begrænse journalistisk arbejde. Det skriver The Guardian

Ukraine: Vi har beslaglagt russisk ammunition

De ukrainske sikkerhedsstyrker har lagt billeder op på de sociale medier, som ifølge dem viser efterladt russisk ammunition. 

- De russiske invasitionsstyrker flygter fra ukrainske tropper og efterlader hele arsenaler af ammunition, skriver de blandt andet i opslaget.

Ukraine: Vi har presset russerne ud af 20 byer

Det ukrainske militær har tvunget russiske tropper ud af 20 besatte byer, oplyser militæret på deres officielle Facebook-side. Ifølge ukraine er de russiske tropper "flygtet" ind i besatte områder i Donbas eller tilbage til Rusland som følge af den ukrainske modoffensiv. 

Storbritannien: Ukraines modoffensiv får "betydelige konsekvenser" for Rusland

Ukraine har haft stor succes med at skubbe de russiske tropper ud af de besatte områder, og det vil få "betydelige konsekvenser for Ruslands operationelle plan". Det skriver det britiske forsvarsministerium i deres daglige analyse på Twitter. 

Zelenskyj efter russisk angreb: - Tror I stadig, at I kan skræmme os?

Volodymyr Zelenskyj har i en tale natten til mandag adresseret Ruslands angreb på infrastruktur i Kharkiv, som har efterladt store dele af Kharkiv uden vand og strøm. 

- Tror I stadig, at I kan skræmme os, ødelægge os, få os til at overgive os? Har I ikke forstået noget? Forstået hvem vi er? Hvad vi står for? lød det blandt andet fra Zelenskyj, der tilføjede.

- Kulde, sult og tørst er ikke lige så skræmmende eller dødeligt for os som jeres "venskab og broderskab", lød det fra præsidenten.

Ukrainere uden vand og el efter modoffensiv

Borgmesteren i byen Kharkiv i det østlige Ukraine siger søndag aften, at store dele af byen er uden el og vand. Det skyldes ifølge borgmesteren, at russerne har ramt byens infrastruktur som et forsøg på "hævn" oven på den ukrainske modoffensiv. Det skriver The Guardian.