Nyheder

Seneste nyt om krigen i Ukraine 09.09.22

Hvad sker der? Torsdag hævdede Ukraine, at landets styrker har haft flere militære gennembrud rundtom i det krigsramte land.

Samtidig havde landet besøg af USA's udenrigsminister, Antony Blinken. Ministeren lovede yderligere militær støtte for 2,8 milliarder dollar.

Zelenskyj: Ukraine har befriet over 30 byer i Kharkiv-regionen

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger fredag aften, at den ukrainske hær har generobret over 30 byer i den nordøstlige Kharkiv-region i Ukraine.

Ukraine iværksatte tidligere på ugen en offensiv i regionen og brød igennem den russiske frontlinje.

Volodymyr Zelenskyj tilføjer i en videotale, at Ukraines hær fortsætter med succesfulde operationer flere steder.

Embedsmand: Ukraine har taget flere byer i Kharkiv-regionen

En russisk udpeget embedsmand i Kharkiv-regionen i Ukraine siger fredag, at Ukraines militær er rykket hurtigt frem med sin offensiv i regionen.

Embedsmanden siger samtidig, at alle byer i regionen er under konstant beskydning. Det skriver Ritzau. 

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj sagde tidligere fredag, at Ukraine havde befriet flere områder i Kharkiv- og Kherson-regionerne.

Det kunne uafhængige kilder ikke bekræfte.

USA's udenrigsminister: Krigen vil trække ud "i en betydelig periode"

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, siger fredag, at han tror, at krigen i Ukraine "sandsynligvis vil fortsætte i en betydelig periode". Årsagen er, at også et betydeligt antal russiske tropper stadig er i Ukraine, og at intet tyder på, at Vladimir Putin skulle være interesseret i at trække sig fra krigen.

Det siger han fredag på en pressekonference fra NATO's hovedkvarterer i Bruxelles ifølge CNN

Fra Blinken lyder det imidlertid, at Ukraine tilsyneladende gør markante fremskridt på slagmarken.

Danmark strammer visumregler for russere

Det bliver sværere for russere at få visum til Danmark, og regeringen har samtidig suspenderet en visumlempelsesaftale med Rusland.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, at Rusland nu er sat i kategori med lande som Syrien og Somalia.

- Det er provokerende, at russere rejser til europæiske lande – blandt andet for at holde ferie – mens deres land har invaderet et frit og demokratisk europæisk land, siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S).

Moldova genoptager flyvninger til Rusland

Flyselskabet Air Moldova skriver i en pressemeddelelse, at det vil genoptage ruteflyvninger til Ruslands hovedstad, Moskva, 1. oktober. 

Årsagen er ifølge selskabet, at mange russere er strandet i Moldova og gerne vil hjem. Moldova har siden februar lukket ned for flyvninger til Rusland i lighed med en lang række andre lande. 

Ukraine hævder, at russisk luftangreb rammer hospital

Et russisk luftangreb har fredag ramt et hospital i den nordøstlige region Sumy, oplyser ukrainske embedsmænd ifølge den britiske avis The Guardian

Dmytro Zhivytsky, leder af den regionale administration, oplyser, at angrebet fandt sted efter klokken 9 lokal tid, og at flere blev såret. 

- Russerne fortsætter kynisk med at skyde mod den civile infrastruktur i Sumy Oblast, lyder det.

127 medicinske faciliteter ødelagt i Ukraine

Ifølge det ukrainske udenrigsministerium er i alt 127 hospitaler og medicinske faciliteter blevet ødelagt, mens yderligere 826 er blevet beskadiget, siden krigen i Ukraine brød ud. 

Udenrigsministeriet oplyser, at det i samarbejde med sundhedsorganisationen Project Hope arbejder på at genoprette og sikre borgeres adgang til sundhedspleje i hele landet. 

62 af de beskadigede medicinske faciliteter er allerede blevet genopbygget. 

- Vi konsoliderer nu indsatsen med vores partnere for først og fremmest at genoprette hospitaler, der har fået mindre skader og kan genopbygges på kortest mulig tid, siger Ukraines vicesundhedsminister, Bohdan Borukhovskyi. 

Ukraine beskylder Rusland for drab på ni civile i Donetsk

Rusland har dræbt ni og såret yderligere 23 civile i den ukrainske Donetsk-region ifølge Ukraine. 

Leder af det regionale ukrainske militær, Pavlo Kyrylenko, har meldt ud, at "Rusland dræber civile!", skriver den britiske avis The Guardian

Det forlyder, at fem personer er blevet dræbt i Bakhmut, to i Zaitsevo, en i Nui-York og en i Fedorivka. 

- Alle russere vil blive holdt ansvarlige for deres kriminelle handlinger i vores land, siger Pavlo Kyrylenko. 

Ukraine hævder at have dræbt 51.250 russiske soldater

De seneste dage har der været voldsomme kampe i det sydlige Ukraine nær Kherson og i det nordøstlige Kharkiv, hvor ukrainske forsvarsstyrker indledte en overraskelsesoffensiv for nylig

Og resultaterne ser ud til at afspejle sig i tabstallene for de russiske styrker. Ukraine hævder nu, at Rusland siden torsdag har lidt et tab på 640 russiske soldater. 

Det bringer dermed det samlede antal dræbte russiske soldater op på 51.250, ifølge Ukraine. Det skriver Sky News.     

TV 2 har ikke haft mulighed for at verificere Ukraines påstand. 

Tænketank: Ukraine kan generobre Kupiansk inden for 72 timer

Ukraine vil sandsynligvis generobre byen Kupiansk inden for 72 timer, vurderer den amerikanskbaserede tænketank The Institute for the Study of War.

Seneste melding fra tænketanken var, at ukrainske styrker er nået frem, så de befinder sig 20 kilometer uden for byen.

Hvis Ukraine overtager kontrollen med byen, der er et vigtigt jernbaneknudepunkt, vil det besværliggøre kommunikationen mellem de russiske tropper.

Zelenskyj: Mere end 1000 kvadratkilometer land generobret

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, siger, at hans styrker har generobret 1000 kvadratkilometer territorium den seneste uge. 

Ukraine har de seneste dage sat ind med en overraskende modoffensiv i den nordøstlige Kharkiv-region. I en tale torsdag aften sagde præsidenten: 

- Vores helte har allerede befriet snesevis af bosættelser. Og i dag fortsatte fortsatte indsatsen.

- I alt er mere end 1000 kvadratkilometer af vores territorium blevet befiret siden 1. september, fortsatte han ifølge den britiske avis The Guardian.

De seneste dage har Zelenskyj haft besøg af den amerikanske udenrigsminister, og den ukrainske præsident takkede i sin tale for de 675 millioner dollars, som USA har lovet i militær hjælp til landet. 

Zelenskyj takkede også en stribe europæiske lande for en hjælpepakke på en milliard dollars. 

- Hvert af disse skridt fra vores partnere har en reel indflydelse på styrken af vores land og hele Europa i forhold til forsvaret mod russisk terror, sagde han. 

Tvangsdeportation af ukrainske civile beskrevet af FN's sikkerhedsråd

Tortur og tvangsdeportation af 2,5 millioner mennesker var blandt de chokerende meldinger om menneskerettighedskrænkelser mod ukrainske civile, der blev rapporteret på et møde i FN's Sikkerhedsråd onsdag.

Den ukrainske viceambassadør ved FN, Khrystyna Hayovyshyn, fortalte rådet, at 2,5 millioner mennesker, inklusive 38.000 børn, er blevet tvangsdeporteret fra landet under et russisk "filtreringsprogram", skriver den amerikanske tv-station CNN

FN's Højkommissær for Menneskerettigheder (OHCHR) har også dokumenteret "filtreringssager", lyder det.

Under disse sager har "russiske væbnede styrker og tilknyttede væbnede grupper udsat personer for kropsvisitation, hvilket nogle gange har involveret tvungen nøgenhed, og detaljerede afhøringer om den pågældende persons personlige baggrund, familiebånd og politiske synspunkter", lyder det fra Ilze Brands Kehris, FN's assisterende generalsekretær for menneskerettigheder.

Hun bekræfter desuden, at der har været troværdige beskyldninger om tvangsoverførsler af ukrainske børn til russisk besat territorium eller til Rusland. 

- Vi er bekymrede over, at de russiske myndigheder har vedtaget en forenklet procedure for at give russisk statsborgerskab til børn uden forældrepleje, og at disse børn er berettiget til adoption af russiske familier, tilføjede hun.