Politik

Debat mellem Frederiksen, Pape og Ellemann

Hvad sker der? De tre statsministerkandidater Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) mødtes søndag aften til debat på DR.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Tre nedslag fra debatten

Her slutter dækningen af statsministerdebatten med tre nedslag fra aftenen, der gik.

  • Pape ligner hovedudfordrer: Det var tydeligt, at Mette Frederiksen har udset sig Søren Pape Poulsen fra Det Konservative Folkeparti som hovedudfordrer, mener TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.
  • Mette Frederiksen klarede sig forventeligt: Mette Frederiksen stod stærkt i debatten som statsministeren, der sidder med al viden, vurderer politisk kommentator Hans Engell. Politisk redaktør Hans Redder mener også, at Mette Frederiksen klarede debatten fint og slap derfra, som hun gerne ville.
  • Blå blok blev ikke klogere: Debatten gjorde ikke de øvrige partier i blå blok klogere på, om de ønsker Søren Pape Poulsen (K) eller Jakob Ellemann-Jensen (V) som statsminister. Sådan lød det i hvert fald fra Moderaterne, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne efter debatten.

Efter aftenens debat tegner der sig et billede

Efter aftenens debat begynder der at tegne sig nogle hovedemner, siger Hans Engell. 

- Vi andre kommer til at væbne os med tålmodighed i forhold til, at mange partier ikke vil pege på en statsministerkandidat, siger han.

Hans Redder tror, at valgkampen bliver præget af opbrud og forvirring. På selve valgaftenen risikerer kommentatorer ikke at ane, hvem der bliver statsminister, selv efter at stemmerne er talt op. 

- Jakob Ellemann skal finde sin vej til at blive relevant i en valgkamp, hvor han står lidt klemt mellem de to andre, siger han.

Ifølge Hans Engell stod Mette Frederiksen som forventeligt meget stærkt. Men Pape kom godt med, mens Ellemann var "forbløffende svag".

- Næste runde bliver sindsygt spændende igen, siger han.

Løkke er træt af "præsidentcirkus"

Lars Løkke Rasmussen, der er formand for Moderaterne, ønsker en bred regering hen over midten. Men han mener ikke, at der var meget brobygning i aftenens debat.

- Vi så en statsminister, der talte om en bred regering, men som vil gå til valg på at fortsætte en egenrådig etpartiregering, siger han til TV 2.

Den tidligere statsminister for Venstre vil i det hele taget hellere tale om Moderaternes politik end det, han kalder et ”præsidentcirkus” med henvisning til opstillingen med tre kandidater over for hinanden.

- Jeg ved godt, at det er hyklerisk, fordi jeg har selv har haft glæde af det, siger han.

Han fastholder, at det ikke er afgørende, hvem der bliver statsminister, men hvad statsministeren står for.

- Kommer vi til at bestemme, skal det være en regering hen over midten, og det behøver ikke nødvendigvis at være en af de tre, der er portrætteret her til aften.

Mette F. vil snakke løn – men til hvem?

Mette Frederiksen åbnede under debatten spørgsmålet om bedre løn- og arbejdsvilkår til offentlige ansatte.

Hun vil dog heller ikke efter debatten sige, hvem der skal have lønstigninger.

- Der er behov for også at inddrag løn- og arbejdsvilkår. Jeg kommer ikke til at kunne sætte præcis etikette på, siger hun til TV 2.

Selvom Mette Frederiksen flere gange kom under beskydning fra begge sider under debatten, fastholder hun samtidig, at ”det er interessant at se, om man kan lave en bred regering i Danmark”.

Pape: Mange danskere bliver skuffede

Søren Pape Poulsen mener, at mange danskere bliver skuffede, fordi de tror, at Mette Frederiksen har lovet dem mere i løn. 

Det siger han efter aftenens debat. 

Hvor mange færre offentlige skal der være med jeres plan?

- Der skal ikke være færre. Vi omfordeler jo, siger han og understreger, at det kommer til at ske over et otteårigt perspektiv.

Han mener, at Socialdemokratiet har gang i en skræmmekampagne.

Lars Løkke kalder debatten vitaminfattig

Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen, er ikke imponeret over aftenens debat. Det siger han til DR.

- Pointen her er jo, at uanset om man vælger den ene eller den anden, er den offentlige sektor enormt presset. Så vi burde have en debat om, at vi har en fælles udfordring. Der kommer jo ikke nogen bud, siger han.

Hans Redder: Ingen tvivl om, hvem Støjberg hælder til

Valget er på mange måder anderledes end tidligere valg, ikke mindst fordi at så mange partier tøver med at pege på en statsministerkandidat. 

Det lykkedes heller ikke at få Inger Støjberg fra Danmarksdemokratierne til at pege på en blå kandidat. 

- Jeg er ikke i tvivl om, hvem Støjberg hælder til. Hun ser mere fidus i Søren Pape Poulsen end i Jakob Ellemann-Jensen, siger han.

Frederiksen havde udpeget Pape som hovedmodstander

Politisk redaktør Hans Redder mener, at Mette Frederiksen klarede debatten fint og slap derfra, som hun gerne ville.

- Det var helt tydeligt, at hun havde udpeget Pape som hovedmodstander og ikke rigtigt gik Ellemann på klingen, siger han.

Især hæfter Hans Redder sig ved tallet 40.000. Det er ifølge statsministeren antallet af færre job i den offentlige sektor, hvis de konservative for deres økonomiske plan igennem. Tallet kommer hun til at gentage i løbet af valgkampen, forudser Hans Redder.

- Det er det tal, Mette Frederiksen gerne vil have til at stå i danskernes hoveder, når de skal ned og stemme, siger han.

Ellemann: Der kom mundhuggeri om, hvem der er grønnest

Jakob Ellemann-Jensen mener, at der kom "mundhuggeri" om, hvem der er grønnest. 

- Lad os få renset luften, og få holdt det folketingsvalg, siger han efter aftenens debat. 

Han hilser det velkommen, at der er "frit valg" og flere blå kandidater. Det mener han, at borgerne har brug for. 

Støjberg er en glad "borgerlig dame"

Danmarksdemokraternes Inger Støjberg er ikke blevet klogere på, hvem hun vil pege på som statsminister.

Hun hæftede sig ved ”nuanceforskelle” mellem Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen, men ”ikke større end at man kan bygge bro henover”.

-  Debatten viste to borgerlige statsministerkandidater, som var rigtig gode til at holde sammen, og det betyder også, at jeg som borgerlig dame er rigtig glad i aften, siger hun til TV 2.

Samtidig lover hun, at hverken hun eller Danmarksdemokraterne vil bruge fem minutter på at kæmpe med andre i blå blok.

- Vi skal ikke stå og slås i omklædningsrummet, mens alle de røde løber rundt ude på banen. Vi skal ud og slås med dem, siger hun.

Kan Messerschmidt og Vermund holde til ikke at pege på en statsministerkandidat?

Kan Messerscmidt og Vermund holde til ikke at pege på nogen statsminister overhovedet på denne side af valget?

Det mener Hans Redder godt, at de kan. 

- Den særlige situation for de her og andre små blå partier er, at der er to blå kandidater. De står i en stærk forhandlingsposition efter næste valg. Det er en holdbar strategi, også i en valgkamp, siger han.

Redder mener, at det er vigtigt som parti at kunne definere, hvad der bliver valgkampens emner. 

Han forklarer, at blå blok har været gode til at neutralisere klimaspørgsmålet, hvilket har gjort det sværere for Mette Frederiksen at tale forskellene op. 

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er til gengæld trætte af, at udlændingespørgsmålet ikke har været større indtil videre, hvilket er til Mette Frederiksens fordel.

EL vil have klimavalg

Mai Villadsen fra Enhedslisten "synes nærmest, det er uhyggeligt, at højrefløjen kommer med nul nye forslag til, hvordan man skal sænke CO₂-udledningen".

Hun erkender, at det er vigtigt også at adressere andre ting end klimaet, såsom inflation, sundhed og psykiatri. 

- Men klimakrisen er det altoverskyggende, siger hun og henviser til klimakrisen i Pakistan, som er hærget af monsunregn. 

- Vi vil arbejde for, at det her også bliver et klimavalg, siger hun.

Vermund: Emnerne var venstreorienterede

Formand for Nye Borgerlige Pernille Vermund fulgte også med i debatten og godt 20 minutter efter ikke fået pulsen ned endnu, siger hun.

Efter den debat er det vigtigste for mig, at vi kommer af med Mette. Der er ikke nogen tvivl om, at hun skal være fortid, siger hun til TV 2.

Hun blev dog ikke klogere på, om hun ønsker Søren Pape Poulsen (K) eller Jakob Ellemann-Jensen (V) i stedet for. 

I stedet kritiserer hun, at debatten var ”biased”, og at DR havde valgt nogle emner (økonomi, sundhed og klima), som ”helt åbenlyst er meget venstreorienterede”. Det var uværdigt, mener hun.

- Jeg kommer ikke til at basere mit valg af statsministerkandidat på sådan en debat.

Messerschmidt: Pape havde svært ved at komme igennem over for statsministeren

Morten Messerschmidt, formand for Dansk Folkeparti, er ikke blevet klogere på, hvem han vil pege på som statsminister. 

- Men jeg er heller ikke blevet dummere af at se debatten, siger han.

Han oplevede, at Pape havde svært ved at komme igennem over for statsministeren, og at han havde svært ved at komme igennem med sin økonomiske plan. 

DF-formanden erkender, at der er områder, hvor Dansk Folkeparti ligger tættere på Venstre end Det Konservative Folkeparti. Blandt andet i forhold til inflation. Men på retsområdet er partiet tættere på Det Konservative Folkeparti.

Messerschmidt afventer stadig flere svar, før han vil lægge hovedet på blokken. Messerschmidt ærgrer sig over, at udlændinge ikke fyldte noget i debatten, og han vil gerne have uddybet problematikken omkring sygeplejersker og psykiatrien. 

- Nogle gange blev det en lille smule ukonkret. Jeg håber, at vi kan gå lidt mere til bidet, når vi andre kommer med, siger Morten Messerschmidt.

Engell: Pape var godt forberedt

Søren Pape Poulsen var godt klædt på til debatten og gik rimelig hårdt ind i den fra starten, hæfter politiske kommentator Hans Engell sig ved.

- Og jeg tror også, at han var indstillet på, at Mette Frederiksen ville gå hårdere til ham end til Ellemann, siger Hans Engell.

Det skyldes ifølge kommentatoren, at Socialdemokratiet har brugt de seneste år på at gå efter Venstre, og i ly af det har Det Konservative Folkeparti og Søren Pape Poulsen vokset sig større og større.

- Han har simpelthen fået lov til at vokse sig for stor. Derfor er der ikke noget mærkeligt over, at hun har valgt at kaste sig over ham.

Ellemann klemt i midten

Hans Redder og Hans Engell hæfter sig begge ved, at Jakob Ellemann-Jensen kommer til at stå og blive lidt klemt imellem de to andre kandidater. Og det kan blive hans store problem i valgkampen.

Lige inden debatten udsendte Venstre en pressemeddelelse om, at Venstre vil sænke elafgiften. Et forslag, som Jakob Ellemann også bragte ind i debatten.

- Men så sagde Mette Frederiksen: ”Det kan vi godt finde ud af”, og så vendte hun sig mod Pape igen, bemærker Hans Redder:

- Det illustrerer meget godt, hvordan Ellemann skal forsøge at finde en vej udenom at blive tredjehjul.

Radikale mangler svar på, hvordan vi skal finansiere det hele

Radikale Venstres formand Sofie Carsten Nielsen synes, at der var tale om "en ordentlig debat det meste af vejen".

Men hun mangler et bud på, hvordan vi skal finansiere det hele. Og så var hun ærgerlig over, at debatten om klima ikke blev længere. 

- Debatten drejede væk og handlede om andre ting, siger hun og tilføjer, at hun var glad for at statsministeren talte om klima.

Hun manglede børn og unge og deres trivsel i debatten, men ellers synes, at hun temaerne var de rette. 

Er Mette Frederiksen topfavorit til at blive de radikales statsministerkandidat?

- Lige nu er hun den eneste, der byder sig til projektet med både røde og blå. Men når stemmerne er talt op, kan der være, at andre ideer indfinder sig, og det vil være et lykkeligt dilemma for Radikale Venstre, siger hun.

Engells dom over de tre kandidater

På TV 2 NEWS sidder politisk kommentator Hans Engell og TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, klar til at kommentere dagens duel. 

Ikke mindre end 12 emner kom de tre kandidater igennem.

Hans Engell synes, at debatten gav en god start og en indikation på, hvad der kommer til at præge valgkampen. 

- Mette Frederiksen klarede sig som forventeligt som den, der sidder med hele viden. Pape kom godt og offensivt igennem. Ellemann var ikke dårlig, men der kunne have været mere temperament, siger han.

Slut på debatten

Debatten er nu slut. Her i livebloggen følger vi nu op med reaktioner og analyser.

Diskussion om minksagen

Kandidaterne støder nu sammen om minksagen. Mette Frederiksen erkender, at der manglede hjemmel, og at det var en fejl. Men hun fastholder beslutningen om at aflive alle mink.

- Jeg mener, at den risikovurdering, der lå, var så klar i sin tale, at der ikke var andet at gøre, siger hun.

Hun afkræver derefter svar fra de to andre, om de ville gøre det sammen.

Ellemanm siger, at han med de oplysninger, statsministeren gav ham dengang, ville slå de bestande ned, der var smittet, og dem rundtom. Men han ville "godt nok vente med resten".

Søren Pape er ”fuldstændig enig" og kritiserer, at statsmisteren ikke fik en second opinion.

-  Det er og bliver en kæmpe skandale, siger han.