Coronapressemøde med Magnus Heunicke

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Hvad sker der?

De danske sundhedsmyndigheder har indkaldt til pressemøde om corona- og vaccinestrategien henover efterĂĄret og vinteren. Der vil ogsĂĄ blive givet en status pĂĄ coronavirussen i Danmark.

Pressemødet starter klokken 12.30.

 

Pressemødet er slut

Pressemødet er slut. 

Her er en kort opsummering af pressemødets vigtigste pointer: 

  • Vaccineplan og udvidet mĂĄlgruppe: Først fĂĄr danskere over 85 ĂĄr og plejehjemsbeboere tilbudt en boostervaccine via invitationer i e-Boks. Det sker senest 13. september.

  • Derudover fĂĄr disse danskere tilbudt endnu et stik inden 1. oktober: Alle pĂĄ 50 ĂĄr og derover, personer under 50 ĂĄr i øget risiko for et alvorligt forløb, personale i sundheds- og plejesektoren samt dele af socialomrĂĄdet med tæt kontakt til patienter i øget risiko, pĂĄrørende til personer i særligt øget risiko og gravide. Tidligere var det kun personer over 50 ĂĄr. 

  • Ingen vaccine til andre. Personer, der ikke er en del af Sundhedsstyrelsens mĂĄlgruppe for en boostervaccine mod coronavirus i efterĂĄret, kan ikke fĂĄ en vaccine, selv hvis de ønsker det.

  • To nye vacciner tages i brug: Foreløbig har Danmark indkøbt 4,5 millioner coronavacciner, der er opdateret til Omikron-varianten. Bivirkningsprofilen forventer Lægemiddelstyrelsen bliver ens med de vacciner, Danmark tildligere har rullet ud. 

  • Ingen forventning om restriktioner. Hverken Sundhedsstyrelsen eller SSI forventer, at det vil være nødvendigt at indføre restriktioner for at begrænse smitten hen over efterĂĄet og vinteren. 

Primærvaccination bliver med den "gamle vaccine"

Søren Brostrøm forklarer, at hvis man ikke har fĂĄet nogen vaccinedoser, vil man fĂĄ den oprindelige coronavaccine, der er baseret pĂĄ coronavarianten fra Wuhan. 

De første to stik vil altsĂĄ stadig være med de oprindelige vacciner, og det skyldes, at man ikke har data pĂĄ de nye opdaterede vacciner som primærvaccination.

Man kan selv vælge, om man vil vaccineres med Moderna eller Pfizer

Der bliver spurgt ind til forskellen pĂĄ de to nye vacciner, der kommer fra henholdsvis Moderna og Pfizer. 

- Det er dybest set de samme vacciner, siger Søren Brostrøm. 

De to vacciner blev allerede set som ligeværdige, siger han, og det samme gør sig gældende nu. Også bivirkningsprofilen er ens for de to vacciner.

Derfor bliver det ogsĂĄ sĂĄdan, at man kan fĂĄ begge vaccinetyper, uanset hvilken type man har fĂĄet før.

Man vil som udgangspunkt fĂĄ tilbudt den samme vaccinetype som sidst, men det vil være muligt at fĂĄ den anden og krydse, hvis man ønsker det. 

- Effekten vil være god ligegyldigt hvad, siger Lars Bo Nielsen. 

HĂĄbet er, at nye vacciner kan beskytte bedre mod en ny variant

Den opdaterede vaccine er rettet mod Omikron-varianten BA.1, mens det lige nu er varianten BA.5, der dominerer i Danmark. Virker den sĂĄ lige sĂĄ godt, spørger en journalist. 

Lars Bo Nielsen fra Lægemiddelstyrelsen forklarer, at man generelt kan se, at kombinationen af flere varianter – de bivalente vacciner – beskytter mod en vifte af varianter. 

- Det smukke ved det her er, at hvis der kommer en ny variant over vinteren, så kan det, at vi vaccinerer med bivalente vacciner, give os et bredere immunforsvar og en bredere beskyttelse, der også varer længere, siger Lars Bo Nielsen.

Folk, der ikke er en del af mĂĄlgruppen, kan ikke fĂĄ vaccinen

Personer, der ikke er en del af Sundhedsstyrelsens målgruppe for en boostervaccine mod coronavirus i efteråret, kan ikke få en vaccine, selv hvis de ønsker det.

- Det vil ikke være muligt til at starte med. Vi fokuserer på de målgrupper, som vores eksperter har zoomet ind på, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

NĂĄr den store vaccinationsindsats er gĂĄet i gang 1. oktober, vil der blive kigget pĂĄ, om der kan laves en model for det, lyder det.

I sidste ende kan Danmark ende med at destruere vacciner

Hvad sker der med vaccinerne, hvis de ikke bliver doneret, og udløbsdatoen bliver overskredet, spørger en journalist fra Ritzau.

- I sidste kan vi ende med at destruere dem. Det vil være hamrende ærgerligt, siger Magnus Heunicke. 

Det begynder at være vanskeligt at donere vaccinerne, siger ministeren, og derfor er det et større arbejde at komme af med de vacciner, Danmark har forpligtet sig til. 

- Derfor kan vi ikke afvise, at vi ender med at destruere vacciner, siger han. 

- Det kan være, Danmark skal gå solo og købe den selv, siger Heunicke om coronapille

Pfizers pille Paxlovid, som blev godkendt i januar, vil være "et vigtigt redskab" i coronabehandlingen, siger sundhedsministeren. 

Men der har været stille om Paxlovid de seneste mĂĄneder. Ifølge Heunicke skyldes det, at Danmark køber pillen gennem EU, og forhandlingerne stadig er i gang.

- Jeg er ikke tilfreds med, at der ikke er fremdrift her. Og det kan være, at Danmark skal gå solo og købe den selv, siger Magnus Heunicke.

- Vi kan ikke vente længere på den her forhandling og juristeri, siger han.

USA har behandlet coronapatienter med Paxlovid i mĂĄnedsvis.

Søren Brostrøm forventer ikke, at Danmark skal opskalere antallet af intensivpladser

Der bliver spurgt ind pĂĄ status pĂĄ intensivpladser – er der færre eller flere intensivpladser end sidste ĂĄr?

Cirka det samme, siger Søren Brostrøm, der ogsĂĄ fortæller, at man kan opskalere antallet af respiratorer. 

- Der er en stor kapacitet, hvis vi virkelig skal derhen. Men det forventer vi ikke, at vi skal. OgsĂĄ fordi vi mangler personale pĂĄ sygehusene, siger Søren Brostrøm. 

- Men hvordan skal vi tro pĂĄ, at det holder den her gang, spørger journalisten.

Magnus Heunicke svarer. 

- Det er ikke sĂĄdan, at vi har masser af ledige intensivsenge, der stĂĄr klar. Det er en dynamisk størrelse, der skal kunne opskaleres, siger han. 

Han fortæller ogsĂĄ, at man er i gang med at uddanne "markant flere" intensivsygeplejersker. SĂĄ "arbejdet er i gang", selvom det tager tid at tage den specifikke uddannelse, siger ministeren. 

Forventningen er samme opbakning til vaccinationsprogrammet som tidligere

Sundhedsstyrelsen forventer en "meget høj" opbakning til vaccinationsprogrammet, siger Søren Brostrøm, der i samme sætning understreger, at der er tale om et frivilligt tilbud. 

Brostrøm siger, at tilslutningen blandt de ældste aldersgrupper tidligere har ligget omkring 85-90 procent, og forventningen er, at denne gang vil være pĂĄ et tilsvarende niveau. 

Sygehusvæsnet står et andet sted end før pandemien

- Vi har en anden situation i sygehusvæsnet, end før vi gik ind i pandemien, siger Søren Brostrøm.

Han siger, at vintre generelt er travle pĂĄ sygehusene, samtidig med at der er mangel pĂĄ ansatte i særlige afdelinger. 

Men der vil være mulighed for at omprioritere og opskalere i forhold til coronasmitten, siger Søren Brostrøm.

- Og det vil selvfølgelig have betydning for andre patienter, siger han. 

GĂĄr de "gamle" vaccinedoser til spilde?

En journalist spørger ind til de "gamle" vacciner, der allerede er pĂĄ lager, og dem, der vil komme i fremtiden. 

- GĂĄr de doser til spilde? spørger journalisten fra DR. 

- Vi har været nødt til at købe flere vacciner, end vi havde brug for. For vi var nødt til at spille pĂĄ flere heste, svarer sundhedsminister Magnus Heunicke (S). 

Men nu er situationen anderledes, siger ministereren. 

- Jeg kan ikke sige, hvor mange doser der gĂĄr til spilde, for tallet rykker sig hele tiden. Men mĂĄlet er, at de skal doneres til andre steder i verden – og det har vi formĂĄet med ti millioner doser, siger sundhedsministeren. 

- NĂĄr man ser samlet set pĂĄ coronahĂĄndteringen, sĂĄ spiller vaccinerne en kæmpe rolle. De har spillet en stor rolle i, at vi kunne ĂĄbne igen – ogsĂĄ økonomisk, siger han. 

- Vi har det pĂĄ skrift, siger Heunicke om vaccinekontrakter

Sundhedsministeren er ikke nervøs for at stĂĄ i samme situation som ved sidste store vaccinationsudrulning, hvor der opstod flaskehalse og leveringsproblemer, nĂĄr de nye opdaterede vacciner skal leveres til Danmark allerede fra næste uge. 

- Vi har det pĂĄ skrift, siger Magnus Heunicke. 

Sundhedsstyrelsen forventer heller ingen restriktioner

Hvis BA.5 holder, og der vil være en "tĂĄrnhøj tilslutning" til vaccinationsindsatsen, er Søren Brostrøms forventning, at Danmark kan komme gennem vinteren uden restriktioner. 

Sundhedsstyrelsens direktør understreger, at der kan dukke uventede ting op, der gør, at man skal bruge andre værktøjer end vacciner hen over vinteren. 

- Men min forventning er, at vi kan komme gennem vinteren uden restriktioner.

SSI forventer ikke, det bliver nødvendigt med restriktioner

Nu er der spørgsmĂĄl fra de fremmødte journalister. Der bliver spurgt til efterĂĄret og restriktioner. 

- Min forventning er ikke, at det bliver nødvendigt med restriktioner hen over efterĂĄret, siger Tyra Grove Krause. 

Ifølge hende er det, fordi vi sandsynligvis stadig vil have en del beskyttelse mod alvorlig sygdom og derfor stĂĄr bedre, selv hvis en ny variant dukker op. 

En ud af fire smittede har været smittet med Omikron

En ud af fire danskere, der bliver smittet i dag, har tidligere været smittet med Omikron, siger Tyra Grove Krause. 

Hvis man tidligere har været smittet og samtidig har fĂĄet vaccinen, har man en robust beskyttelse – hybridimmunitet – men ældre har ikke samme grad af hybridimmunitet, lyder det fra Tyra Grove Krause. 

- Det er særligt den her gruppe, som det er vigtigt at beskytte med vaccinerne, siger hun. 

Vellykket vaccinationsudrulning handler om timing, siger Tyra Grove Krause

Tyra Grove Krause, der er faglig direktør i Statens Serum Institut, taler nu. 

Hun viser en graf over incidensen – smittetrykket – hen over sommeren de seneste tre ĂĄr. Her kan man se, at det ligger noget højere i 2022 end de to foregĂĄende ĂĄr. 

- Det man kan se er, at smitten de tidligere sæsoner tog fat i slut september/start oktober, siger Tyra Grove Krause. 

Ifølge hende handler en vellykket vaccinationsudrulning om timing. 

- Og den er helt perfekt nu, siger hun. 

Alle er inviteret før 1. oktober

Sundhedsstyrelsen stiler efter, at alle danskere har fĂĄet en vaccinationsinvation i e-Boks før 1. oktober, siger Søren Brostrøm, inden han kommer med en direkte opfordring til dem, der modtager dem: 

- Tag dem sĂĄ hurtigt, som I kan fĂĄ dem, siger Søren Brostrøm. 

Vaccinerne kan ikke bryde smitte pĂĄ samfundsniveau

Sundhedspersonalet fĂĄr tilbudt vaccinen for at beskytte de sĂĄrbare, som personalet ofte er i kontakt med, siger Søren Brostrøm. 

- Vaccinerne kan have en smitteforebyggende effekt. Hvor stor er usikkert, siger han. 

Ifølge Brostrøm skal den mulige beskyttende effekt bruges til at beskytte de sĂĄrbare, men den kan ikke bruges til at standse epidemien pĂĄ samfundsniveau. 

- Det er ikke med et smitteforebyggende sigte, som det tidligere har været, men for at beskytte de sĂĄrbare, siger han. 

- Du skal tage vaccinen for din egen skyld den her gang, siger Søren Brostrøm

Jo ældre man er, des større er risikoen for at blive alvorligt syg med coronavirus, siger Sundhedsstyrelsens direktør.

- Stigende alder er den altoverskyggende risikofaktor, siger Søren Brostrøm. 

Han siger, at det særligt er folk over 65 ĂĄr, der er i risiko, men at folk over 50 ĂĄr ogsĂĄ fĂĄr tilbuddet, som en sikkerhedsforanstaltning. 

- Du skal tage vaccinen for din egen skyld den her gang, siger Søren Brostrøm. 

To ny målgrupper er tilføjet vaccinationsprogrammet, siger Brostrøm

SĂĄ er det Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, der fĂĄr ordet. 

- Det her er den endelige plan for udrulningen, vi kan præsentere i dag, siger han. 

Han taler ogsĂĄ om den nye strategi, som han kalder "mere risikobaseret" og "mere aldersbaseret". 

Selvom strategien flugter med den vurdering, Sundhedsstyrelsen kom med inden sommerferien, er der tilføjet nye målgrupper: frontpersonale på ældre- og sundhedsområdet og også gravide i covid-19-vaccinationsindsatsen, siger Brostrøm.

Tidligere var det alle over 50 år og særligt sårbare under 50 år, der ville blive tilbudt en boostervaccine.