Politik

Følg Liberal Alliances sommergruppemøde her

Hvad skal der ske? Liberal Alliance holder fredag klokken 13 pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde på Egelund Slot ved Hillerød. Her vil partileder Alex Vanopslagh og resten af folketingsgruppen fortælle om den kommende politiske sæson samt svare på spørgsmål fra pressen.

Her er tre centrale nedslag fra pressemødet

TV 2 har her samlet tre centrale nedslag fra pressemødet ved Liberal Alliances sommergruppemøde:

  • Valgkamp om lederskab: ​For Liberal Alliance kommer den kommende valgkamp til at handle meget om lederskab. Alex Vanopslagh forklarede på pressemødet, at det er vigtigt, at en ny regering står til rådighed for kritiske interviews, og at der for offentligheden er bedre mulighed for at gå den efter i sømmene end i dag.
  • Hvem skal være statsminister? En del af tiden på pressemødet gik med spørgsmål om Liberal Alliances foretrukne statsministerkandidat. Alex Vanopslagh afviste at sætte navn på og sagde, at han først vil afgøre det efter valget. For øjeblikket er både Søren Pape Poulsen (K) og Jakob Ellemann-Jensen (V) kandidater i den blå blok.
  • Afviser ikke regering med Løkke og de radikale: På pressemødet blev Alex Vaopslagh også spurgt, om Liberal Alliance kan støtte en regering med deltagelse af Moderaterne og Radikale Venstre. Det afviste han ikke, men han sagde også, at han anser det som "usandsynligt" at få "borgerlig, liberal politik uden et borgerligt, liberalt flertal".

Pressemødet er slut

Og så er der ikke flere spørgsmål fra pressen. Den officielle del af Liberal Alliances sommergruppemøde er forbi.

Vil ikke svare på spørgsmål om vildledning

En journalist vil gerne vide, hvorfor Alex Vanopslagh tidligere har sagt, at Liberal Alliances politik gør alle danskere rigere, når intern mail, BT er i besiddelse af, viser, at partiets politik kan gøre kontanthjælpsmodtagere fattigere.

Vanopslagh afviser at svare direkte på, om han dermed har vildledt befolkningen om partiets politik, men siger, at han ikke tror, at det overrasker nogen, at partiet ikke vil hæve de sociale ydelser. Tværtimod.

- I princippet er jeg villig til at gøre Mai Villadsen til statsminister

Nu bliver Alex Vanopslagh spurgt, om hans parti kan bakke op om en regering, hvor der ikke kun er blå partier.

- I princippet er jeg villig til at gøre Mai Villadsen (Enhedslistens leder, red.) til statsminister, hvis hun vil gennemføre vores politik, siger Alex Vanopslagh og tilføjer, at det næppe er sandsynligt.

Direkte adspurgt, om Liberal Alliance kan støtte en regering, hvor eksempelvis Moderaterne og Radikale Venstre er med, afviser han ikke.

- Jeg er ikke i politik for at gå op i bogstavleg, men for at få nogle ting igennem. Men jeg tror, at det er usandsynligt at få borgelig, liberal politik igennem uden et borgerligt, liberalt flertal.

Skal Barbara Bertelsen have lov at fortsætte?

Vanopslagh bliver også spurgt, om Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, skal have lov til at fortsætte, hvis blå blok vinder regeringsmagten.

Barbara Bertelsen fik tidligere på ugen en advarsel for sin rolle i minksagen, men fortsætter i jobbet.

Vanopslagh svarer ikke direkte på, om han vil af med Barbara Bertelsen, men siger:

- Det bliver ikke et ultimativt krav, men jeg vil blive noget forundret, hvis en blå regering bare siger om de lovbrud, der er begået, 'pyt med det, det er bare til en advarsel'.

Liberal Alliances leder går i det hele taget hårdt til Mette Frederiksens håndtering af minksagen, som han mener har haft alt for milde konsekvenser.

Ny statsminister skal give indrømmelser på tre områder

Så er det tid til spørgsmål fra pressen! Vanopslagh bliver indledningsvis spurgt til, hvem Liberal Alliance peger på som den næste blå statsminister.

- Vi kommer ikke til at lægge os fast inden valget. Vi skal lige kende valgresultatet, og er det ene parti meget større end det andet, er det en relevant faktor, siger Vanopslagh.

Men det handler ikke kun om størrelse, siger Vanopslagh og nævner tre mærkesager, hvor Liberal Alliance kræver indrømmelser. Det drejer sig om skattelettelser i både top og bund, mere frit valg samt initiativer, der "forbedrer borgernes retssikkerhed".

- Det er tre områder, der betyder noget for os, og det skal en borgerlig regering levere på. Vi vil bakke op om den statsminister, hvor vi kan få mest af vores politik igennem.

- Vi skal til enhver tid afstå fra at gøre pressen til en fjende

Liberal Alliances leder taler nu om de seks principper, som en borgerlig regering skal navigere efter, hvis den skal have opbakning fra hans parti.

Et af principperne handler om, at der skal være proportionalitet, når politikerne laver ny lovgivning. Vanopslagh nævner konkret, at det ifølge ham har været uproportionelt, når der under coronanedlukninger har været begrænsninger i, hvor mange der måtte forsamles udendørs.

Et af de andre principper handler om åbenhed og vigtigheden af en fri presse. Han siger, at det er vigtigt, at politikere stiller op til kritiske interviews og ikke distancerer sig selv fra pressen.

- Vi skal til enhver tid afstå fra at gøre pressen til en fjende, siger han.

Hvordan principperne konkret skal føres ud i livet, nævner han ikke.

- Den kommende valgkamp handler om lederskab

Nu taler Alex Vanopslagh om politik. Han mener, at der er behov for reformer, og at velfærdssamfundet gentænkes. Konkret nævner han, at der skal være flere privat aktører og mere frit valg. Og så nævner han også – ligesom en lang række andre partiledere – at der skal være mindre bureakrati i den offentlige sektor.

Og så er retsstaten vigtig for Liberal Alliance, nævner Vanopslagh. Han mener ikke, at statsminister Mette Frederiksen (S) har udvist respekt for retsstaten i minksagen. Derfor er det vigtigt med en ny regering, siger han.

- Den kommende valgkamp handler ikke kun om skatter og udlændinge. Det handler først og fremmest om, hvilken type lederskab vi vil have af Danmark.

Pressemødet er i gang

Pressemødet går nu i gang. Det er kun partileder Alex Vanopslagh, der står bag mikrofonen. Han lægger ud med at glæde sig over, at partierne i blå blok ifølge flere meningsmålinger har overhalet de røde.

- Man skal næsten være et skarn, hvis man er i dårligt humør i disse tider, siger han.

Efter indledningen på pressemødet præsenterer Alex Vanopslagh på skift partiets spidskandidater til det kommende folketingsvalg. Vanopslagh siger med et smil på læben, at han håber partiet efter næste valg tæller mere end de tre nuværende folketingsmedlemmer.

Seks principper skal skrives ind i nyt forståelsespapir

Liberal Alliance fremlægger fredag seks principper for et borgerligt lederskab af Danmark, som partiet vil have skrevet ind i et forståelsespapir.

Principperne skal sikre, at der ikke sker et "normskred" for retsstaten og tilliden til institutioner som det, der ifølge Liberal Alliance er sket under den røde regering.

Forståelsespapiret er et krav til en blå regering.

- Der er ikke noget forståelsespapir med Liberal Alliances underskrift, før vi føler, at vi er tilstrækkeligt imødekommet i forhold til ambitionsniveauet på reformer, den offentlige sektor og forbedringer af borgernes retssikkerhed, siger han.

Vanopslagh afviser at sætte navn på sin foretrukne statsministerkandidat

Forud for Liberal Alliances sommergruppemøde har Alex Vanopslagh sagt, at han ikke før det kommende folketingsvalg vil sætte navn på partiets foretrukne statsministerkandidat. Liberal Alliance ønsker en ren blå regering, men vil altså ikke svare på, om partiet helst ser Søren Pape Poulsen fra Det Konservative Folkeparti eller Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre som regeringsleder.

- Vi skal afvente valget og se valgresultatet. Hvis det ene parti er markant større end det andet, taler det for, at det er det, der får første forsøg på at få enderne til at mødes. Det er for tidligt at slå fast, siger han.