Krigen i Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 18. august

FN's generalsekretær, António Guterres, er i den ukrainske by Lviv, hvor han torsdag skal mødes den ukrainske og tyrkiske præsident.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Kopi af Starbucks åbner i Rusland

Selvom de kaffeglade russere ikke længere kan få kaffe fra Starbucks, da kæden lukkede sine 130 butikker i Rusland som følge af krigen i Ukraine, kan de nu slukke kaffetørsten et andet sted.

En ny kæde kaldt Star Coffee  som ser nærmest identisk ud med Starbucks  slog dørene op torsdag.

Det skriver Reuters.

Siden Ruslands invasion af Ukraine har massevis af vestlige virksomheder trukket sig ud af Rusland. Kort tid efter dukkede der ansøgninger op i det russiske patentsystem, Rospatent, som lignede kopier af vestlige virksomheder og brands.

To russiske landsbyer evakueret efter brand nær ukrainsk grænse

En kraftig brand brød ud i et ammunitionslager nær grænsen til Ukraine torsdag. Det førte til, at to russiske landsbyer blev evakueret.

Branden kommer få dage efter, at en militærbase og et ammunitionslager på den russiskbesatte Krim-halvø blev ramt af eksplosioner.

Det skriver NRK.

Det globale fødevaremarked er på vej mod stabilitet, siger Gutteres

Ifølge António Gutteres, FN's generalsekretær, ser det ud til, at det globale fødemarked er ved at blive stabil, efter skibe med korn begyndte at sejle fra de ukrainske havne igen, skriver CNN.

- Mens vi taler, bliver mere end 560.000 metrisk ton korn og andre fødevarer produceret af ukrainske landmænd sendt ud til markeder verden over, siger han.

Da krigen brød ud i februar, blev der ikke længere eksporteret ukrainsk korn til verdensmarkedet. Flere ulande, som er afhængige af korn fra Ukraine, blev truet af hungersnød.

Derfor indgik Ukraine og Rusland en aftale tilbage i juli, som gav ukrainske fragtskibe lov til at sejle fra bestemte havne i Ukraine med korn ombord.

Ingen fred før de russiske soldater forlader Ukraine

Der bliver ingen fred med Rusland, indtil de har trukket deres styrker ud af Ukraine.

Sådan lød det fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, da han talte til pressen efter møder med Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, og generalsekretæren i FN, António Gutteres, i Lviv torsdag.

Det skriver det norske medie NRK.

Ukraines præsident var desuden overrasket over at høre fra Erdogan, at Rusland er klar til en form for fred.

- Så skal de først forlade vores territorium. Så får vi se, sagde Zelenskyj.

Rusland vil ikke demilitarisere område omkring atomkraftværk

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har afvist FN's anmodning om at demilitarisere området omkring det russiskbesatte atomkraftværk Zaporizjzja.

Det oplyser nyhedsbureauet Reuters ifølge The Guardian.

Sergej Lavrov mener, at atomkraftværket vil blive "mere sårbar", hvis den ikke er omringet af russiske styrker.

FN's generalsekretær ønsker adgang til bomberamt fangelejr

Under et møde med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, fortæller FN's generalsekretær, António Guterres, at FN vil igangsætte en mission, som skal undersøge angrebet på en russiskstyret fangelejr i den østliggende by Olenivka.

Det skriver CNN.

- Holdet skal kunne indsamle og analysere nødvendigt information. Frem for alt betyder det sikkert, trygt og uhæmmet adgang til mennesker, steder og beviser uden indblanding fra nogen parter, siger António Gutteres.

Bombeangrebet kostede flere end 150 ukrainske krigsfangere livet. Efterfølgende beskyldte Rusland og Ukraine hinanden for at stå bag.

Det fik Rusland til at invitere FN og Den Internationale Røde Kors Komité til et besøg, så de selv kunne se gerningsstedet.

Den Internationale Røde Kors Komité fortæller, at den russiske side ikke har besvaret deres henvendelser.

Guterres og Erdogan er bekymrede over atomkraftværk

António Guterres, som er FN's generalsekretær, kræver, at området omkring atomkraftværket Zaporizjzja, der er overtaget af russiske styrker, bliver "demilitariseret".

Det siger han ifølge CNN efter et møde med den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i Lviv.

- Vi må sige det, som det er. Enhver potentiel skade på Zaporizjzja er selvmord, fortæller António Guterres.

Også Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, har udtrykt bekymring  over den igangværende konflikt omkring atomkraftværket. Han frygter, at den vil føre til "en ny Tjernobyl".

Tyrkisk forsvarsministerium: Mere end 600.000 tons korn er blevet skibet ud

Siden 1. august er 622.000 tons korn blevet skibet ud fra de ukrainske havne. Det oplyser det tyrkiske forsvarsministerium ifølge CNN.

22. juli indgik Ukraine og Rusland en aftale, som gav ukrainske fragtskibe lov til at eksportere korn igen.

Efter krigens udbrud i februar blev eksporteringen af ukrainsk korn stoppet, hvilket førte til, at en række ulande blev truet af hungersnød.

Zelenskyj ønsker FN's hjælp til befrielse af atomkraftværk

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, opfordrer FN til at sikre "fuldstændig befrielse" af atomkraftværket i Zaporizjzja fra russiske styrker.

Det siger præsidenten efter et møde med FN's generalsekretær, António Guterres, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Zelenskyj siger desuden, at Ruslands overtagelse af atomkraftværket kan have "katastrofale konsekvenser for hele verden".

Atomkraftværket i Zaporizjzja Europas største atomkraftværk.

Fangeudveksling med basketballstjerne måske på trapperne

Der er indlende forhandlinger i gang mellem Rusland og USA om et potentielt fangebytte, der vil omfatte basketballstjernen Brittney Griner.

Sådan lyder det i hvert fald torsdag fra det russiske udenrigsministerium, skriver Reuters. 

Griner blev 4. august idømt ni års fængsel i Rusland, fordi den russiske domstol fandt hende skyldig i med kriminelle hensigter at have bragt narkotika ind i landet.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har kaldt dommen "uacceptabel", og USA har tilbudt at bytte basketballstjernen ud med Viktor Bout, som er en russisk våbenhandler, der afsoner en fængselsdom på 25 år i USA.

40 milliarder ekstra til den danske flåde

Grundet krigen i Ukraine skal der investeres omkring 40 milliarder i den danske flåde, oplyser forsvarsministeriet i en pressemeddelelse. Detaljerne vil blive præsenteret ved et pressemøde torsdag. 

Rusland sender krigsfly i luften tæt på Danmark

Det russiske forsvarsministerium meddeler torsdag, at det sender MiG-31 krigsfly til Kaliningrad-regionen. Flyene, der er bevæbnet med Kinzjal hypersoniske missiler, vil være kampklare døgnet rundt, siger ministeriet ifølge mediet Interfax. 

Fra bredden ved bornholmske Svaneke er der under 350 kilometer i fugleflugt til Kaliningrad. 

Estland ramt af omfattende cyberangreb

Estland har fjernet en kampvogn fra sovjettiden, der har været installeret som et momument i byen Narva.

Byen ligger i en region, der ifølge The Guardian overvejende består af etniske russere, og efterfølgende er landet blevet ramt af omfattende cyberangreb.

Den russiske hackergruppe Killnet tager ansvaret for angrebet, som ifølge gruppen har blokeret adgangen til mere end 200 statslige og private estiske institutioner.

Ifølge den estiske regering har angrebet haft begrænsede konsekvenser, men de kalder det alligevel "de mest omfattende cyberangreb" siden 2007. Det skriver The Guardian. 

Rusland truer Ukraine med at lukke atomkraftværk

Ruslands forsvarsministerium siger torsdag, at atomkraftværket Zaporizhzhia i det sydlige Ukraine kan blive lukket ned, hvis ukrainske styrker fortsætter med at beskyde anlægget. 

Ifølge russerne er det ukrainerne, der står bag flere angreb mod kraftværket, mens Ukraine er af den modsatte overbevisning. 

I en pressebriefing siger Igor Kirillov, der leder Ruslands radioaktive, kemiske og biologiske forsvarsstyrker, at Zaporizhzhias backup-systemer er blevet beskadiget af beskydningen.

Derudover lyder det fra Kirillov, at en potentiel ulykke på værket vil betyde, at radioaktivt materiale slipper ud og dækker både Tyskland, Polen og Slovakiet. Det skriver Reuters. 

Zaporizhzhia blev indtaget af russiske styrker i marts. 

Kofod vil kæmpe imod "provokerende" solbadende russere

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil forsøge at sætte en stopper for russisk turisme i Danmark og Europa og vil derfor tage emnet op med sine kolleger i EU. 

Det fortæller han til TV 2 på vej til et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn. 

- Jeg synes, at det er meget provokerende, at russiske turister ligger på europæiske strande og solbader, mens deres landsmænd bombarderer civile og smadrer ukrainske byer, siger han. 

Politiken har beskrevet, at der alene i de første fem måneder af 2022 blev bevilget næsten tre gange så mange turistvisa til russiske statsborgere som i hele 2021 i Danmark. 

Forskellen kan dog blandt andet skyldes, at der i nogle måneder i 2021 var lukket ned for indrejse på grund af coronarestriktioner.

Ukrainerne forbereder sig på potentiel atomkatastrofe på parkeringsplads

På en parkeringsplads i byen Zaporizhzhia afholdte ukrainsk beredskab onsdag en øvelse, hvor de forberedte sig på en potentiel atomkatastrofe. 

Det skyldes den seneste tids russiske angreb på byens atomkraftværk, Europas største af sin slags. 

7. august lød det fra FN's atomchef, Rafael Grossi, at situationen i området kan blive særdeles farlig:

- Der er en reel risiko for en atomkatastrofe, der kan true offentlighedens helbred og miljøet i Ukraine og andetsteds, sagde han.

Dødeligt bombeangreb før daggry i Kharkiv

1 er død, og 18 er såret efter et bombeangreb mod et boligområde i byen Kharkiv tidligt torsdag morgen før daggry. Det oplyser den regionale guvernør, Oleh Synehubov, ifølge Reuters på beskedtjenesten Telegram.

Blandt de sårede er to børn, oplyses det yderligere. 

Onsdag blev byen også ramt af et voldsomt bombeangreb, hvor syv indtil videre er meldt dræbt.

Kinesiske tropper rejser til Rusland for at deltage i militærøvelser

Soldater fra Kina vil tage turen til Rusland for at deltage i militærøvelser, der også vil have lande som Indien, Hviderusland, Mongoliet og Tadsjikistan som deltagere, oplyser Kinas forsvarsministerium.

Ifølge ministeriet er detagelsen "ikke relateret til den nuværende internationale og regionale situation". Derimod deltager landet blandt andet for at "uddybe det praktiske og venskabelige samarbejde med de deltagende landes hære", lyder det fra forsvarsministeriet i en erklæring.

Det skriver Reuters.

I juli annoncerede Moskva planer om at afholde "Vostok"-øvelser fra 30. august til 5. september. Vostok betyder øst.

Dødstal stiger efter russisk bombeangreb på Kharkiv

Dødstallet efter et russisk angreb mod Ukraines næststørste by, Kharkiv, er natten til torsdag dansk tid blevet opjusteret fra 6 til mindst 7 døde. 16 personer er såret.

Det oplyser ukrainske myndigheder, skriver The Guardian.

Ifølge Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er en boligblok blevet fuldstændig ødelagt.

- Vi kan ikke tilgive dette, vi vil tage hævn, siger Zelenskyj.