Politik

Søren Pape vil være statsminister - her er fem nedslag fra dagens store politiske historie

Hvad skete der? Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, annoncerede mandag formiddag, at han vil være statsminister. 

Her er fem nedslag i dagens store politiske historie

Vi runder af for livedækningen af dagens store meldinger fra Christiansborg og i særdeleshed Søren Pape Poulsen.

Her er fem nedslag: 

1. Søren Pape vil være statsminister. Det har i lang tid været tydeligt, at Venstre ikke længere er "det store dyr på savannen", som Jakob Ellemann har formuleret det. Nu er der i hvert fald to store dyr ifølge meningsmålingerne. Og begge vil være statsminister.

Det er første gang i 24 år, at de konservative har stået i en position, hvor de kan lægge billet ind på Statsministeriet. 

Tre statsministerkandidater ændrer fuldstændig dynamikken i den forestående valgkamp. For det er nu ikke længere givet, hvem der bliver statsminister, hvis valget ender med et blåt flertal. 

2. En regering henover midten er udelukket, hvis man spørger både Søren Pape (K) og Jakob Ellemann (V). Begge erklærer en borgerlig regering som det klare mål. Ellemann siger også, at han ikke tror på det der med at slå alt på midten sammen for at udelukke yderfløjene. Alle de lande, hvor man har forsøgt det (for eksempel i Frankrig), er det gået galt. Der er yderfløjene gået frem, fordi de er blevet det eneste alternativ.  

3. "Vi skal ikke slå hinanden. Vi skal samarbejde om at få en borgerlig statsminister og et nyt styre i Danmark", sagde Søren Pape om Venstres formand, Jakob Ellemann. Og hans konkurrent formulerede sig lige så diplomatisk: 

- Foreløbig vil jeg meget hellere holde Søren Pape i hånden end slå på ham. 

Begge vil også gerne i regering med hinanden – uanset hvem der ender som statsminister.

- Jeg tror, at det, der er væsentligt, er, at Søren (Pape, red.) og jeg er enige om, at det, der skal være kernen i borgerlig politik, er Venstre og Det Konservative Folkeparti, sagde Ellemann. 

4. Pape og Ellemann er konkurrenter, men ingen af dem kan blive statsminister uden den anden. Det betyder, at vi kommer til at se en delikat balancegang under valgkampen, vurderer Hans Redder, TV 2s politiske redaktør: 

- De er konkurrenter og skal gøre det klart over for vælgerne, at der er forskel på dem, men de skal ikke bekæmpe hinanden. For så er der kun én, der drager fordel af det, og det er Mette Frederiksen, siger han.

5. Inger Støjberg kan være inde i varmen igen. Direkte adspurgt, om man kan blive minister i deres regering, hvis man er dømt for brud på ministeransvarloven, svarer Søren Pape, at man som udgangspunkt er ren, hvis man har udstået sin straf. Jakob Ellemann vil ikke "stå og fordele ministerposter". Men det vil Troels Lund Poulsen (V) til gengæld gerne:

- Vi kommer ikke til at modsætte os, at Inger Støjberg bliver en del af regeringen, hvis det er valgets tale, fastslår han.

Tak, fordi I læste med. 

Morten Bødskov: - Pape har sejlet under bekvemmelighedsflag

Også forsvarsminister Morten Bødskov (S) har noget at sige om Papes kandidatur. Det gør "forvirringen om, hvem der skal lede højrefløjen efter et kommende folketingsvalg, total", siger han til Ritzau.

- Søren Pape har sejlet under bekvemmelighedsflag, fordi han har ønsket at skjule konsekvenserne af sin egen politik, siger ministeren.

Han peger på Det Konservative Folkepartis ønske om at afskaffe Arne-pensionen, den tidlige pension. Og han henviser til besparelser i den offentlige sektor for at kunne finansiere partiets løfter om skattelettelser.

- Det er en fremtid for mange, mange offentlige ansatte, som nu står til at miste deres job, når man ser på, hvad han siger om finansiering af sine løfter om meget store skattelettelser, siger Morten Bødskov.

Dan Jørgensen "kan godt forstå, hvis mange borgerlige har svært ved at se Ellemann lede landet"

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen har allerede erklæret, at han ville stemme på Det Konservative Folkeparti, hvis han skulle stemme borgerligt.

Det sagde han i et interview med Avisen Danmark, hvor opbakningen til Det Konservative Folkeparti dog forekom lige så meget som en kritik af Venstre. 

I dag fortsætter han i samme boldgade: 

- Jeg kan godt forstå, hvis mange borgerlige har svært ved at se Ellemann lede landet og derfor vil støtte Pape. Men vil danskerne sætte deres kryds på et parti i en blok, hvor man ikke ved, hvem der skal være statsminister? spørger han på Twitter.

Rosenkrantz-Theil er "ikke imponeret"

Der er også kommet lidt socialdemokratiske reaktioner på den historiske udmelding fra den konservative partiformand. 

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er ikke imponeret, skriver hun på Twitter

- Pape vil have nulvækst i det offentlige, store skattelettelser og har ingen grønne ambitioner. Tyve år gammel politik hives ned af hylderne – og svarer på lige nøjagtig nul af de udfordringer vi står i. Jeg er ikke imponeret.

Redder: Der er kun én, der vinder, hvis Pape og Ellemann bekriger hinanden

Ellemann og Pape er hinandens konkurrenter, men de er også hinandens forudsætninger, påpeger Hans Redder. 

- De kan kun blive statsministre på hinandens nåde, siger TV 2s politiske redaktør. 

- Derfor er der en delikat balance, som vi også kommer til at se i løbet af valgkampen, mellem, at de er konkurrenter, og at de skal forsøge at gøre det klart over for vælgerne, at der er forskel på dem, men de skal ikke bekæmpe hinanden. For så er der kun én, der drager fordel af det, og det er Mette Frederiksen. 

- Hvad skulle manden ellers sige? 

Spørgsmålene er forstummet til Venstres pressemøde. Selv dem, der handler om valgspekulationer og regeringskonstellationer. 

TV 2s politiske redaktør er ikke overrasket over Ellemanns reaktion på, at de nu er to statsministerkandidater i blå blok. Venstre havde set det her komme. 

- Hvad skulle manden ellers sige? Han blev nødt til at forsøge at vise noget overskud. Vi kan godt sammen, og det her finder vi ud af sammen efter næste valg, siger Hans Redder. 

- Hvis han havde kastet sig ud i et storstilet angreb, ville det blot have ført til, at blå blok ser endnu mere samspilsramt og kaotisk ud. 

Venstre vil ikke modsætte sig Støjberg som minister

Troels Lund Poulsen vil derimod gerne gå lidt ind i spørgsmålet om Inger Støjbergs eventuelle fremtid som minister. 

Han siger, at det er Venstres udgangspunkt, at man er ren, når man har udstået sin straf. Ligesom Søren Pape sagde det for nogle timer siden, da han fik den slags spørgsmål.

- Vi kommer ikke til at modsætte os, at Inger Støjberg bliver en del af regeringen, hvis det er valgets tale, fastslår han.  

Venstre var i december med til at stemme deres tidligere næstformand ud af Folketinget, da hun havde fået en dom i rigsretssagen om ulovlig adskillelse af asylpar under sin tid som udlændinge- og integrationsminister. Men det handlede ifølge Venstre-ledelsen om, hvorvidt man kunne sidde i Folketinget, når man var dømt og stod til at skulle afsone en straf. 

Nu er situationen en anden. Inger Støjberg afsonede i foråret sin straf på 60 dage med fodlænke.  

Danmarksdemokraterne står i alle målinger til at stryge direkte ind i Folketinget. I den seneste Megafon-måling, foretaget for TV 2 for en måned siden, står partiet til 10,8 procent af stemmerne. 

Ellemann nægter at svare på ministerspekulationer

En journalist får sidste spørgsmål på pressemødet, og det bruger han til at spørge, om Jakob Ellemann kan se sig selv være statsminister i en regering med en minister, der er dømt for noget kriminelt. 

Mon ikke det er Danmarksdemokraternes Inger Støjberg, der hentydes til? 

Jakob Ellemann afviser endnu en gang at gå ind i den slags:  

- Jeg kommer simpelthen ikke til at stå og fordele ministerposter og den slags i dag. Og alle de der bogstavkonstellationer – det er minimum en postgang og et folketingsvalg for tidligt. Jeg kommer ikke til at give et svar på det spørgsmål. Sådan er det. 

Mange synes, at det er fint med en regering på midten – men ikke Ellemann

Jakob Ellemann går til valg med ønsket om en borgerlig regering, understreger han. 

- Jeg ved godt, at der er mange, som synes, at det er fint med en regering henover midten. Det synes jeg ikke. Jeg synes, at det er godt at samabejde og lave aftaler henover midten. Men jeg synes også, at vi skylder danskerne, at man ikke isolerer sig på midten, siger han. 

Politikere i flere lande har isoleret sig på midten for at holde yderfløjene ude, fortæller han. Men resultatet bliver hver gang det modsatte. At yderfløjene vinder frem, fordi de bliver det eneste alternativ. 

Jakob Ellemann vil heller ikke klumpe sig sammen inde på midten, som om at det hele er lige meget. For det er det ikke, mener han. 

- Der er forskel på at være socialist og på at være liberal. Når man er liberal sætter man mennesket først. Du er den bedste til at bestemme i dit liv. Det er den største grundlæggende forskel på Mette Frederiksen og mig, siger han og slår hånden i bordet. 

- Foreløbig vil jeg meget hellere holde Søren Pape i hånden end slå på ham

Ellemanns lille svirp til pressen får dog ikke alle spørgsmål til at skifte fokus. Ellemann tager endnu et og svarer, at han tror, at han vil være "udemærket" til at være statsminister.

- Det tror jeg faktisk, at jeg vil være den bedste til.  

Kan du slå Mette Frederiksen? 

- Ja, det håber jeg da så sandelig på. For vi har brug for en borgerlig regering i Danmark med handlekraftige politkikere, som kan sikre Danmark igennem den økonomisk vanskelige periode, vi står overfor. 

Kan du slå Søren Pape? 

- Foreløbig vil jeg meget hellere holde Søren Pape i hånden end slå på ham. 

Ellemann revser pressen

Venstres formand indvender i mellem journalisternes spørgsmål, at vælgerne slet ikke har talt endnu.

De er ikke engang blevet spurgt endnu. 

- Der bør også være, en respekt for, at vælgerne ikke har talt endnu. Det skal de have lov til, før vi begynder at uddele poster. Helt ærligt. 

- Jeg tror og håber på, at vi kan komme til at tale om politik. Også i løbet af det her pressemøde. 

V og K er enige om, at de skal være kernen i borgerlig politik

Det må være mandaternes logik, der afgør, hvem af de to borgerlige kandidate der skal sætte sig i Statsministeriet, hvis der bliver blåt flertal efter næste valg. 

- Første forudsætning er, at vi får blåt flertal, siger Ellemann. 

- Den logik, der hersker på Christiansborg, er, at det største borgerlige parti har serveretten. Det forudsætter, at man kan finde opbakning. Sådan er det altid, og så må vi tage den derfra. 

- Jeg tror, at det, der er væsentligt, er, at Søren (Pape, red.) og jeg er enige om, at det, der skal være kernen i borgerlig politik, er Venstre og Det Konservative Folkeparti.

Ellemann kan sagtens se sig selv og Pape i samme regering

Jakob Ellemann afholder sig – ligesom Pape – fra mudderkast mod sin konkurrent. I hvert fald for nu. 

Han understreger, at han er liberal, og at Søren Pape er konservativ. Derfor er der selvsagt mere end personlighed til forskel på de to borgerlige kandidater. 

Men han kan sagtens se Søren Pape være minister i en regering ledet af sig selv, ligesom han også vil kunne se sig selv som minister i en regering ledet af Pape, lyder det forsonende. 

Ellemann om Papes melding: - Det er ikke den mest overraskende nyhed i dansk politik

Jakob Ellemann åbner for spørgsmål og kan kan godt regne ud, hvad journalisterne gerne vil tale om. 

Første spørgsmål handler da også om, hvorvidt det er en "krigserklæring", at Søren Pape (K) nu også er statsministerkandidat. 

- Det er ikke den mest overraskende nyhed i dansk politik nogensinde, svarer Jakob Ellemann.

- Jeg tror, at vi er nogen stykker, der havde set det komme undervejs. Nu er det sådan, det er. Jeg har længe betragtet Søren som kandidat til statsministerposten. Nu er det officielt, at nu er vi to. 

Venstre vil genindføre kontanthjælpsloftet

Venstre ønsker at genindføre kontanthjælpsloftet, som ellers netop er blevet afskaffet som en del af en ny aftale om kontanthjælp. Det fortæller Venstres Sophie Løhde på pressemødet. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterede aftalen i juni. Her fremgik det, at det omdiskuterede kontanthjælpsloft fjernes og erstattes af en indkomsttrappe med et fast niveau for, hvor meget kontanthjælpsmodtagere maksimalt kan modtage i boligstøtte og særlig støtte. 

Begrundelsen var, at kontanthjælpsloftet særligt rammer børnefamilier. 

Seks principper i Venstres reform

Der er seks principper i Venstres reform af beskæftigelsessystemet: 

  1. Frit valg til at vælge den indsats, der skal hjælpe én tilbage til arbejdsmarkedet.
  2. Dem, der har stærk tilknytning til arbejdsmarkedet, skal have mere frihed. Færre krav og mindre kontrol. 
  3. Vi skal støtte dem, der har større behov, bedre. 
  4. Det skal i langt højere grad betale sig at arbejde. 
  5. De, som snyder, skal sanktioneres. Og de skal sanktioneres hårdere end i dag. 
  6. Beskæftigelsesindsatsen skal være langt mindre bureaukratisk og mere effektivt. 

- Vi vil afskaffe det beskæftigelsessystem, vi kender i dag

Venstres budskab er enkelt, lyder det: 

- Vi vil afskaffe det beskæftigelsessystem, vi kender i dag, siger Ellemann. 

- Vi vil nedlægge jobcentrene og erstatte det af et helt andet system med mennesket i centrum. Med mindre bureakurati og større fokus på at hjælpe dem, det hele handler om – de ledige. 

Alt for mange er på kontanthjælp i årevis

Venstres formand understreger, at "der er utrolig mange dygtige og dedikerede medarbejdere", og at "kommunerne gør en kæmpe indsats for at hjælpe mennesker i arbejde".

- Men vi ved, at der er omkring 7000 mennesker, der har været i kontanthjælpssystemet mere end 10 år. Og der er 23.000 mennesker, der har været i kontanthjælpssystemet i mere end fem år. Så er der noget, der ikke er, som det skal være, konstaterer Jakob Ellemann. 

Venstres beskæftigelsesreform præsenteres

Jakob Ellemann-Jensen har taget ordet på Christiansborg. Samme dag som den konservative partileder Søren Pape Poulsen meldte sin ambition ud om at blive landets næste statsminister, holder Venstre et større pressemøde, hvor partiet præsenterer sit bud på en beskæftigelsesreform.

Det forventes, at Jakob Ellemann-Jensen vil blive spurgt ind til Papes statsministerdrømme og ikke mindst sine egne.

Konservative brænder igennem for første gang i 24 år

Det er første gang i 24 år, at de konservative har stået i en position, hvor de kan lægge billet ind på Statsministeriet. 

Siden Uffe Ellemann overlod stafetten til Anders Fogh Rasmussen i 1998, har Venstre været "det store dyr på savannen", som Jakob Ellemann har formuleret det.

Dog med undtagelse af valgperioden fra 2015 til 2019, hvor Dansk Folkeparti var det største borgerlige parti. Men i alle årene har Venstre været partiet, der leverede en blå statsministerkandidat. 

- Det er første gang, hvor de konservative virkelig brænder igennem og nu stiller med en statsministerkandidat på fuldstændig lige fod med Venstre, siger Hans Engel, politisk kommentator.