Her er fem nedslag i dagens store politiske historie
Vi runder af for livedækningen af dagens store meldinger fra Christiansborg og i særdeleshed Søren Pape Poulsen.
Her er fem nedslag:
1. Søren Pape vil være statsminister. Det har i lang tid været tydeligt, at Venstre ikke længere er "det store dyr på savannen", som Jakob Ellemann har formuleret det. Nu er der i hvert fald to store dyr ifølge meningsmålingerne. Og begge vil være statsminister.
Det er første gang i 24 år, at de konservative har stået i en position, hvor de kan lægge billet ind på Statsministeriet.
Tre statsministerkandidater ændrer fuldstændig dynamikken i den forestående valgkamp. For det er nu ikke længere givet, hvem der bliver statsminister, hvis valget ender med et blåt flertal.
2. En regering henover midten er udelukket, hvis man spørger både Søren Pape (K) og Jakob Ellemann (V). Begge erklærer en borgerlig regering som det klare mål. Ellemann siger også, at han ikke tror på det der med at slå alt på midten sammen for at udelukke yderfløjene. Alle de lande, hvor man har forsøgt det (for eksempel i Frankrig), er det gået galt. Der er yderfløjene gået frem, fordi de er blevet det eneste alternativ.
3. "Vi skal ikke slå hinanden. Vi skal samarbejde om at få en borgerlig statsminister og et nyt styre i Danmark", sagde Søren Pape om Venstres formand, Jakob Ellemann. Og hans konkurrent formulerede sig lige så diplomatisk:
- Foreløbig vil jeg meget hellere holde Søren Pape i hånden end slå på ham.
Begge vil også gerne i regering med hinanden – uanset hvem der ender som statsminister.
- Jeg tror, at det, der er væsentligt, er, at Søren (Pape, red.) og jeg er enige om, at det, der skal være kernen i borgerlig politik, er Venstre og Det Konservative Folkeparti, sagde Ellemann.
4. Pape og Ellemann er konkurrenter, men ingen af dem kan blive statsminister uden den anden. Det betyder, at vi kommer til at se en delikat balancegang under valgkampen, vurderer Hans Redder, TV 2s politiske redaktør:
- De er konkurrenter og skal gøre det klart over for vælgerne, at der er forskel på dem, men de skal ikke bekæmpe hinanden. For så er der kun én, der drager fordel af det, og det er Mette Frederiksen, siger han.
5. Inger Støjberg kan være inde i varmen igen. Direkte adspurgt, om man kan blive minister i deres regering, hvis man er dømt for brud på ministeransvarloven, svarer Søren Pape, at man som udgangspunkt er ren, hvis man har udstået sin straf. Jakob Ellemann vil ikke "stå og fordele ministerposter". Men det vil Troels Lund Poulsen (V) til gengæld gerne:
- Vi kommer ikke til at modsætte os, at Inger Støjberg bliver en del af regeringen, hvis det er valgets tale, fastslår han.
Tak, fordi I læste med.