Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Yderligere to skibe forlader Ukraine med korn

Yderligere to skibe med korn har lagt fra Ukraines Sortehavshavne lørdag.

Det siger Tyrkiets forsvarsministerium, ifølge Reuters.

Dermed er det samlede antal skibe, der skal sejle ud af Ukraine i henhold til en aftale med FN, oppe på ialt 16.

Den Barbados-registrerede Fulmar S forlod Ukraines Chornomorsk-havn med 12.000 tons majs til Tyrkiets sydlige Iskenderun-provins, oplyser ministeriet.

Over 20 millioner ton korn fra sidste års høst har hobet sig op på lagre i Ukraine og venter på at blive sendt til andre lande.

Den Marshallø-flagede Thoe afgik fra den samme havn og satte kursen mod Tyrkiets Tekirdag med 3.000 tons solsikkefrø.

Beskyldninger om angreb på a-kraftværk

Rusland og Ukraine beskylder lørdag endnu en gang hinanden for at rette nye angreb mod atomkraftværket Zaporizjzja i byen Energodar i det sydøstlige Ukraine.

- Begræns jeres tilstedeværelse i Energodars gader! Vi har fået oplysninger om nye provokationer fra besættelsesmagtens side, skriver Ukraines atomagentur, Energoatom.

- Ifølge indbyggere er der ny beskydning i retning af atomkraftværket, skriver agenturet ifølge AFP på beskedtjenesten Telegram.

Der er tre til fem sekunder imellem, at granaterne bliver affyret, til de slår ned, skriver Energoatom videre.

Byen, hvor atomkraftværket ligger, er loyal over for præsident Volodymyr Zelenskyj og den ukrainske regering i hovedstaden Kyiv.

Men i andre dele af Zaporizjzja-regionen siger embedsfolk, der er loyale over for Rusland, at det er ukrainske styrker, der beskyder værket.

Hårde kampe i Pisky

Ukraines militærkommando meddeler via Reuters om, at der fortsat er "hårde kampe" i Pisky, en østlig landsby, som Rusland tidligere lørdag hævdede at have fuld kontrol over.

- Den russiske besættelsesmagt forsøger at bryde igennem forsvaret af vores tropper i retning af Oleksandropol, Krasnohorivka, Avdiivka, Maryinka og Pisky, siger Ukraines generalstab i sit natlige briefingnotat på Facebook.

- De hårde kampe ventes at fortsætte," tilføjer generalstaben, ifølge Reuters.

Putin parat til at øge krigsbudget med 70 milliarder

Rusland gør sig klar til en langvarig krig i Ukraine, skriver det amerikansk-baserede analytiker Institute for Study of War (ISW).

ISW baserer deres oplysninger på ukrainske efterretninger, som hævder at Rusland præsident Vladimir Putin vil øge forsvarsbudgetterne med 10 milliarder dollar, svarende til 72 milliarder kroner.

Ifølge det russiske medie Ura besøgte forsvarsminister Sergej Shoigu fredag kampvognsfabrikken Uralvagonzavod som et led i den ventede oprustning. 

Rusland advarer USA om diplomatisk "point of no return"

Rusland har advaret USA om, at en potentiel placering af landet på det amerikanske udenrigsministeriums liste over statssponsoreret terrorisme kan være et diplomatisk "point of no return" og udløse et totalt sammenbrud af forholdet mellem de to lande.

Det skriver The Guardian.

- Hvis det bliver vedtaget, vil det betyde, at Washington krydser point of no return, med den alvorligste sideeffekt på de bilaterale diplomatiske forbindelser, siger Alexander Darchiev, direktør for det russiske udenrigsministeriums nordamerikanske afdeling.

Krigen i Ukraine har ikke skræmt russiske turister væk fra Danmark

Den russiske invasion af Ukraine har ikke fået danske myndigheder til at bremse op for russiske turister til Danmark.

Alene i de første fem måneder af 2022 blev der bevilget næsten tre gange så mange turistvisa til russiske statsborgere som i hele 2021.

Det fremgår af tal, som Udlændingestyrelsen har sendt til Politiken. Udlændingeminister Kaare Dybvad (S) er forundret over tallene.

- Det er bestemt overraskende, siger han.

Ny hjemmeside viser fordeling af ukrainske flygtninge i Danmark

Kommunernes Landsforening (KL) har lavet en hjemmeside, hvor man kan følge udviklingen i bosættelser af ukrainske flygtninge på kommunal plan. Opgørelsen har fået navnet Ukrainerapporten. Her kan man for hver kommune få et detaljeret overblik over antallet af bopælsregistrerede personer, der er rejst fra Ukraine til Danmark. Registreringerne er opgjort på månedsbasis.
 

Ukrainske modstandskæmpere forsøger at stoppe falske folkeafstemninger

Flere steder i den ukrainske region Kherson har der fredag og natten til lørdag været angreb mod russiske mål. Det skriver tænketanken Institute for the Study of War i deres daglige opdatering.

Et russisk ammunitionsdepot er blevet bombet, ligesom både infrastruktur og personer, der er ved at forberede de falske folkeafstemninger for optagelsen af regionen som en del af Rusland, har været under angreb. 

Instituttet mener, at der er tale om ukrainske partisankrigere, der lever i det besatte område og kæmper mod Ruslands invasionsstyrker. Som en del af deres mål angriber de også ukrainske kollaboratører, lyder det. 

USA bekymret over behandling af svenskere i Østukraine

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, udtrykker bekymring over behandlingen af svenske, britiske og kroatiske statsborgere i Østukraine, der er taget til landet for at kæmpe mod Rusland. 

- Rusland og dennes stedfortrædere (i Ukraine, red.) har en forpligtelse til at respektere international humanitær lov, herunder alle rettigheder og garantier, der gives til krigsfanger.