Radikale Venstre holder sommergruppemøde

Hvad sker der? Radikale Venstre holder  i disse dage sommergruppemøde pĂĄ Fanø. Klokken 14 stiller partiledelsen op til pressemøde i Esbjerg.

Her er tre centrale pointer fra pressemødet

Radikale Venstre har rundet af i Esbjerg, sĂĄ det gør vi ogsĂĄ her i livebloggen. 

Men først en lille opsummering: 

1. Sofie Carsten Nielsen tror, at Mette Frederiksen udskriver valg inden oktober, sĂĄ hun slipper for at vælte hende. Det vil gøre livet nemmere for begge partier, der ogsĂĄ har brug for hinanden efter valget, vurderer TV 2s politiske redaktør, Hans Redder. Han tyer til et godt, gammelt Jens Otto Krag-citat: At det er besværligt med de radikale, men umuligt uden de radikale.

2. Karen Melchior smækkede med døren til Radikale Venstre. En nyhed, der – næppe tilfældigt – faldt sammen med pressemødet i Esbjerg. I en pressemeddelelse skriver europaparlamentarikeren, at ledelsen har chikaneret og modarbejdet hende, hvorfor hun har meldt sig ud af partiet, men beholder sit mandat.

Partiet opfordrede i maj Karen Melchior til at trække sig, efter at medarbejdere fortalte om et ulideligt arbejdsmiljø pĂĄ hendes kontor i Europa-Parlamentet.

Sofie Carsten Nielsen ville dog ikke kommentere udmeldingen under pressemødet, men henviste til landsledelsen. 

3. Radikale Venstre ønsker en langsigtet økonomisk plan, der rækker mod bĂĄde højre og venstre side af det politiske spektre. 

- Vi deler os efter anskuelser, men vi mødes om løsninger, sagde Sofie Carsten Nielsen blandt andet. 

Ifølge Martin Lidegaard understreger hele denne valgperiode, at det er muligt at samle brede flertal om store forandringer af samfundet. Derfor mener han blandt andet, at det bør være muligt at opnĂĄ 80 procents reduktion af vores COâ‚‚-udledning i 2030 og 110 procent i 2040. 

Du kan læse mere om 2030-planen herunder eller i artiklen her

Det var alt for denne gang. Vi gør det hele igen i morgen, hvor det er blevet SF's tur til at møde pressen i anledningen af deres sommergruppemøde. Det er klokken 11.00.

Tak, fordi I læste med. 

Det vil være bedst for alle, hvis radikale ikke skal vælte regeringen

Det er en ny melding fra den radikale leder, at hun er "overbevist" om, at der bliver udskrevet valg inden Folketingets ĂĄbning – sĂĄ hun altsĂĄ slipper for den tunge gang op pĂĄ talerstolen i folketingssalen for at vælte regeringen selv. 

For selvom hun truer statsministeren til at udskrive valget, er der en betydelig forskel pĂĄ, om Mette Frederiksen selv gør det, og sĂĄ pĂĄ at Radikale Venstre skal erklære mistillid og vælte regeringen. 

- Det er jo meget opsigtsvækkende, hvis Mette Frederiksen ender med at blive væltet i folketingssalen, og derfor bliver det svært for Mette Frederiksen og Sofie Carsten Nielsen at stĂĄ i en valgkamp bagefter og sige, hvem der skal finde sammen efter valget, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder. 

Selvom der er iskold luft mellem partierne lige nu, og Mette Frederiksen med garanti bander og svovler over de radikale, sĂĄ har de to partier brug for hinanden, hvis de skal have indflydelse efter valget, forklarer han. Og sĂĄdan har det været i ĂĄrtier. 

- Jeg tror, at det var Jens Otto Krag, der sagde: "Det er besværligt med de radikale, men det er umuligt uden de radikale". Det er jo stadigvæk situationen for Mette Frederiksen, siger Hans Redder. 

Overbevist om valg inden oktober

Det allersidste spørgsmĂĄl til Sofie Carsten Nielsen gĂĄr pĂĄ, om hun kan gĂĄ pĂĄ Folketingets talerstol 4. oktober og vælte Mette Frederiksen for sĂĄ at erklære tillid til hende som kongelig undersøger lige bagefter?  

- Det er klart, at det bliver meget meget sværere, og sĂĄ mĂĄ vi tage den diskussion pĂĄ det tidspunkt. Men jeg er overbevist om, at vi fĂĄr valg inden da, siger Sofie Carsten Nielsen. 

Sofie Carsten Nielsen vil ikke kommentere Karen Melchiors exit

Sofie Carsten Nielsen henviser til landsformanden, da en journalist spørger til sagen om europaparlamentarikeren Karen Melchior, der netop har meldt sig ud af Radikale Venstre. 

I maj opfordrede partiet Karen Melchior til at trække sig fra sit mandat i EU-Parlamentet. Ekstra Bladet har blandt andet bragt historier om medarbejdere, der har sagt op, fordi det ifølge dem var ulideligt at arbejde under det radikale EP-medlem. 

I en pressemeddelse skriver hun nu, at partiets ledelse "valgte at modarbejde og chikanere mig pĂĄ forskellig vis, formentlig da partiet ikke har en eksklusionsparagraf i sine vedtægter". Dermed er hun blevet presset ud. 

Men det vil Sofie Carsten Nielsen altsĂĄ ikke kommentere. 

- Landsforbundet har ansvaret i den forbindelse, siger partilederen.

Sofie Carsten Nielsen kan stadig have tillid til Mette Frederiksen efter et valg

Radikale Venstre truer med at vælte regeringen, hvis ikke statsministeren udskriver valg inden 4. oktober. Partiet vil ikke bakke op om endnu en etpartiregering, og Sofie Carsten Nielsen har ogsĂĄ kaldt Mette Frederiksen for "magtfuldkommen". 

Men hun mener stadig, at hun godt kan have tillid til Socialdemokratiets leder pĂĄ den anden side af et valg, sĂĄ længe regeringsførelsen bliver ændret. De er "voksne mennesker", lyder det fra den radikale leder. 

Det er et koncept, der kun giver mening, hvis man selv er radikal, har politisk kommentator Hans Engell sagt tidligere:

- Den radikale strategi kan kun forstås af radikale mennesker. Alle andre vil sige, at man ikke kan sætte en pistol for statsministerens pande og bagefter sige, at man gerne vil i regering med hende. Den hænger ikke sammen, sagde han i sidste uge til Ritzau.

- Der er gĂĄet hanekamp i den

En journalist spørger til Radikale Venstres ultimatum til Mette Frederiksen om at udskrive valg efter sommerferien og senest ved Folketingets ĂĄbning. 

Hvorfor er det lige 4. oktober, I mister tilliden til statsministeren? 

- Vi har ikke mistet tilliden. Regeringen sidder der endnu. Men vi kan ikke holde det her kørende længere, for der er gĂĄet valgkamp i den. Der er gĂĄet hanekamp i den. Det er da ogsĂĄ en opfølgning af Minkkommissionen. Vi er nødt til at fĂĄ regeringsførelsen løsnet op, siger Sofie Carsten Nielsen. 

Politikerne tørner ellers også sammen allerede 8. september, hvor de skal diskutere regeringens finanslovsforslag. Men Radikale Venstre synes, at det er "mest ordentligt at give statsministeren til 4. oktober".

Radikale vil løse trivselskrisen med mere nærvær og forebyggelse

- Trivselskrisen er mĂĄske vores tids største paradoks, siger Martin Lidegaard. 

- Vi har aldrig været rigere, og vores børn og unge har aldrig haft det dårligere. Vi kan ikke være det bekendt.

Partiet ønsker tidlige forebyggende indsatser og mere nærvær. 2030-planen sætter ind "massivt pĂĄ alle niveauer", ogsĂĄ i uddannelsen af de pædagoger og lærere, der skal tage hĂĄnd om vores børn. 

Derfor er der ogsĂĄ brug for en stærk økonomi for at skaffe de ressourcer, der skal til, lyder det. 

Radikale vil reducere endnu mere COâ‚‚

Martin Lidegaard følger op: De senste tre ĂĄr, men i særdeleshed de seneste seks mĂĄneder, er der truffet kæmpe store beslutninger med meget brede flertal i Folketinget. 

Derfor mener Radikale Venstre, at partierne kan langt mere sammen, end de gamle skel mellem rød og blĂĄ lægger op til. 

Partiet mener blandt andet, at vi kan være endnu mere ambitiøse end den 70 procents reduktion af COâ‚‚-udledningen, som allerede er vedtaget. Vi kan nĂĄ 80 procent i 2030, mener Radikale Venstre, og 110 procent i 2040. 

Det sidste lyder mĂĄske underligt, men det betyder, at man trækker COâ‚‚ ud af atmosfæren. Blandt andet ved massiv skovrejsning og omlægning af landbruget. 

Rød og blå skal samles om løsninger

- Vi deler os efter anskuelser, men vi mødes om løsninger, siger partileder Sofie Carsten Nielsen om Radikale Venstres 2030-plan, der rækker mod bĂĄde højre og venstre side af folketingssalen. 

- For vi tror pĂĄ, at det er det, der skal til for, at vi sammen kan løse de store udfordringer, vi stĂĄr i. 

Der har manglet en langsigtet økonomisk plan de seneste tre ĂĄr. En langsigtet plan, sĂĄ man ikke skal hoppe "fra tue til tue og fra finanslov til finanslov", lyder det fra Sofie Carsten Nielsen. 

Marianne Jelved er med lidt endnu

Den tidligere partileder og minister ad flere omgange, Marianne Jelved, er ogsĂĄ i Esbjerg til pressemødet. 

78-ĂĄrige Jelved, der ogsĂĄ er kendt som "damen med hĂĄndtasken", har meddelt, at hun ikke genopstiller til det kommende folketingsvalg. 

Vælter regeringen i slow motion

Radikale Venstre er i øjeblikket ved at vælte regeringen i slow motion, som politisk kommentator Noa Redington udtrykte det for en mĂĄned siden. 

Radikale Venstre stemte ikke for en advokatundersøgelse efter Minkkommissionens beretning. I stedet meddelte Sofie Carsten Nielsen, at partiet kræver et folketingsvalg, sĂĄ snart Danmark er tilbage fra sommerferie. Og senest ved Folketingets ĂĄbning 4. oktober. 

Og hvis nogen skulle være i tvivl om, om partilederen stadig mener det, sĂĄ gentog hun det sĂĄ sent som i fredags. 

- Jeg opfordrer til og forventer, at statsministeren udskriver valg snarest muligt – og senest 4. oktober. Ellers vil vi gøre det ved Folketingets åbningsdebat, skrev hun i en klumme i Avisen Danmark.

Der er altsĂĄ ingen vej tilbage nu. 

- Det her er Radikale Venstre nødt til at gennemføre, hvis de skal have nogen som helst troværdighed i behold, og det ved de ogsĂĄ godt selv, lød det fra TV 2s politiske redaktør, Hans Redder. 

Vil presse regeringen til reformer

Ifølge Sofie Carsten Nielsen er målet med 2030-planen at lægge pres på den socialdemokratiske regering for en langt mere ambitiøs reformpolitik.

Men det er ogsĂĄ at fĂĄ lederne af de store partier i blĂĄ blok – Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) – til at genoverveje muligheden for en bred regering over midten af dansk politik.

Sofie Carsten Nielsen har fastslĂĄet, at de radikale ikke vil bakke op om endnu en socialdemokratisk etpartiregering.

Men hun er ogsĂĄ ĂĄben for at pege pĂĄ en blĂĄ statsminister.

Det ønsker Radikale Venstre med ny 2030-plan

Hovedtrækkene fra 2030-planen kunne i gĂĄr aftes læses hos Berlingske. Med planen ønsker partiet blandt andet: 

  • at øge mængden af arbejdskraft med knap 23.000 personer. 
  • at skabe et større økonomisk rĂĄderum, der kan bruges pĂĄ at sænke skatten til øgede investeringer i klima, forskning, sundhed og undervisning.
  • afskaffe efterlønnen gradvist frem mod 2030, skære i boligejernes rentefradrag og øge skatten pĂĄ blandt andet diesel.
  • Pengene skal bruges pĂĄ at investere i velfærd, sĂĄ der er flere penge end det sĂĄkaldte demografiske træk, der holder velfærden pĂĄ det nuværende niveau trods flere ældre og børn.

Velkommen til dagens andet sommergruppemøde

Vi har været i Roskilde hos Dansk Folkeparti, og nu er vi sĂĄ i Esbjerg, hvor Radikale Venstre stiller op til pressemøde pĂĄ hotel A Place To Esbjerg i Esbjerg. 

Her vil den politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, næstformand Martin Lidegaard og politisk ordfører Andreas Steenberg præsentere de radikales bud på en 2030-plan under overskriften “Tænk nyt”.