Seneste nyt om krigen i Ukraine 7. august

TV2.DK giver dig her seneste nyt om krigen i Ukraine.

Besøg fra kendte mennesker er "ekstremt værdifulde", siger Zelenskyj efter møde med Oscar-vinder

Hollywood-skuespilleren Jessica Chastain har besøgt Volodymyr Zelenskyj.

Det oplyser præsidenten iføge The Guardian på beskedtjenesten Telegram. 

- For os er sådan nogle besøg fra kendte mennesker ekstremt værdifulde. På den måde vil verden i endnu højere grad høre, vide og forstå sandheden om, hvad der sker i vores land, skriver han.

Jessica Chastain har vundet flere Oscar-priser. Blandt andet for bedste kvindelige hovedrolle i filmen 'The eyes of Tammy Faye'.

Ukraine har sigtet 135 for krigsforbrydelser - men 120 er på fri fod

Ukraine efterforsker næsten 26.000 formodede krigsforbrydelsessager, der skulle være blevet begået siden Ruslands invasion 24. februar. Det siger chefanklageren for krigsforbrydelser, Yuriy Bilousov, til Reuters.

Han oplyser også, at 135 personer er sigtet, og at omkring 15 af dem er i ukrainsk varetægt. De resterende 120 er stadig på fri fod.

I maj blev den første soldat dømt for krigsforbrydelser under krigen i Ukraine. Det var en 21-årig russisk mand, som blev idømt livstid. 

Amnesty undskylder til Ukraine efter udskældt rapport

En rapport fra den indflydelsesrige organisation Amnesty Internatonial har de seneste dage vakt stor opsigt, påråbt sig præsident Volodymyr Zelenskyjs vrede og ligefrem fået en ukrainsk Amnesty-chef til at sige op i protest.

I rapporten, der blev udgivet torsdag, skrev Amnesty nemlig, at tilstedeværelsen af ​​ukrainske tropper i boligområder bringer civile i fare.

Ifølge Zelenskyj er der tale om en form for victim blaming, hvor ofrene - altså ukrainerne - får medskyld for hændelserne i Ukraine.

- Amnesty International beklager dybt den sorg og vrede, som vores pressemeddelelse om det ukrainske militærs kamptaktik har forårsaget, skriver organisationen nu i en mail til Reuters.

Amnesty tilføjer, at de nu vil være "meget klare":

- Ingenting af det, vi har dokumenteret om de ukrainske tropper, retfærdiggør på nogen måde de russiske overgreb.

Zelenskyj forlanger atomsanktioner efter angreb

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, opfordrer det internationale samfund til at reagere endnu stærkere over for Ruslands "atomterror". 

Det sker efter meldinger om nye angreb på atomkraftværket i Zaporizjzja i løbet af søndagen, hvor en ansat er blevet såret og flere sensorer beskadiget.

I en telefonsamtale med formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, har Zelenskyj forlangt sanktioner mod den russiske atomindustri. Det skriver Zelenskyj på Twitter.

Ukraine: Ansat såret i russisk angreb mod atomkraftværk

En ansat på atomkraftværket i Zaporizjzja i Ukraine er såret i et nyt russisk angreb mod værket, der er det største af sin slags i Europa. Det meddeler Ukraines statslige atomselskab Energoatom søndag.

Der er også sket skade på tre sensorer, der skal advare om øget stråling, oplyser selskabet ifølge Reuters.

Forsikring holder dansk rederi fra at vende tilbage til Ukraine

Otte skibe har nu forladt ukrainske havne med korn, og hos det danske rederi Lauritzen Bulkers, der før krigen i Ukraine sejlede med korn fra landet, vil man gerne være med igen.

- Det er utroligt positivt, at man endelig kan begynde at få noget af det korn ud fra Ukraine, når der er så stor mangel på fødevarer, som der er i øjeblikket. Og det vil vi selvfølgelig gerne være en del af, siger Niels Josefsen, administrerende direktør i Lauritzen Bulkers, til Ritzau.

Den manglende mulighed for at tegne international forsikring holder dog rederiet tilbage, men der er også andre faktorer er med i overvejelserne.

- Det er en risikoanalyse, som skal foretages (...) og det er selvfølgelig specielt over for besætningen, at vi kan sige til dem med god samvittighed, at det her er sikkert, og vi har vurderet det.

Putins tidligere vicepremierminister forbliver skakpræsident

Trods modstand fra en ukrainsk udfordrer er russeren Arkady Dvorkovich blevet genvalgt som præsident for Det Internationale Skakforbund (Fide).

Den ukrainske stormester Andrii Baryshpolets havde håbet at vippe russeren Arkady Dvorkovich af pinden. Men med 157 ud af 179 medlemslandes opbakning opnåede russeren på et møde i Indien et suverænt flertal og kan dermed fortsætte som præsident.

Dvorkovich var vicepremierminister under Ruslands præsident, Vladimir Putin, fra 2012 til 2018. Inden stemmeafvigelsen blev han af Baryshpolets anklaget for at være en del af Moskvas "krigsmaskine".

 - Du, Arkady, er ansvarlig for, hvad der sker i Ukraine lige nu. Du er ansvarlig for at have opbygget den russiske regering og Ruslands krigsmaskine. Har vi råd til det som skakverden? sagde han ifølge AFP.

Dvorkovich er dog blevet rost af skakmedlemmer for at have været konsekvent over for Rusland efter invasionen. Rusland har siddet tungt på præsidentposten de seneste 27 år. 

Angreb mod en stribe ukrainske byer på frontlinjen

Der er i weekenden blevet registreret beskydning i snesevis af byer langs de sydlige og østlige frontlinjer i Ukraine. Det oplyser Ukraines militær ifølge The Guardian.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde sent lørdag aften, at Ukraines styrker den seneste uge har haft god succes med at ødelægge russiske forsyningslinjer og baser. 

- Ethvert angreb på fjendens ammunitionslagre, kommandoposter og på akkumulationer af russisk udstyr redder livet for os allesammen, for Ukraines militær og civile, sagde Zelenskyj. 

Flere fragtskibe forlader Ukraines havne med korn

Den ukrainske infrastrukturminister, Oleksandr Kubrakov, oplyser, at den anden karavane af skibe med ukrainske landbrugsprodukter er sejlet fra ukrainske havne i Sortehavet søndag morgen. Det sker som en del af aftalen med Rusland om at fjerne blokeringen af ukrainsk eksport via vandvejene.

De fire fragtskibe Mustafa Necati, Star Helena, Glory og Riva Wind er lastet med knap 170.000 tons korn tilsammen.

Storbritannien: Rusland har fjernet mindst seks topgeneraler

Der er rullet hoveder blandt de russiske topgeneraler, siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar.

Det skriver det britiske forsvarsministerium i dagens opdatering af den russiske invasion af Ukraine.

De britiske efterretningstjenester mener, at mindst seks af topgeneralerne er blevet fjernet fra deres poster som en konsekvens af "dårlige præstationer" i løbet af krigen. Det samt mindst ti generalers død har betydet "taktiske og operationelle vanskeligheder" i løbet af krigen, mener forsvarsministeriet.

FN ser "reel risiko for en atomkatastrofe"

Der er en reel risiko for, at situationen ved atomkraftværket i ukrainske Zaporizjzja udvikler sig til en regulær atomkatastrofe. Sådan lød det lørdag fra FN's atomchef, Rafael Grossi.

Meldingen kommer, efter at der fredag var nye bombardementer ved kraftværket, der er det største af sin slags i Europa.

- Jeg er ekstremt bekymret efter gårsdagens bombardementer ved Europas største atomkraftværk. Der er en reel risiko for en atomkatastrofe, der kan true offentlighedens helbred og miljøet i Ukraine og andetsteds, sagde han.

Første udenlandske skib ankommet til Ukraine

Det første udenlandske skib, siden Rusland invaderede Ukraine i slutningen af februar, ankom lørdag til havnen i byen Chornomorsk i Ukraine. Det oplyser den ukrainske infrastrukturminister, Oleksandr Kubrakov, på Facebook, skriver Reuters.

Skibet fra Barbados skal lastes med korn. Ukraine er begyndt at genoptage eksporten af korn og håber på at kunne eksportere tre millioner tons om måneden fra dets havne i Sortehavet.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre, at vores havne kan modtage og håndtere flere fartøjer. Især forsøger vi at nå et niveau med tre til fem skibe om dagen om to ugers tid, skriver Kubrakov.

20 millioner tons af sidste års høst opbevares stadig på lagre rundtom i landet.

Ukraine anholder to mænd for spionage

Ukraines statssikkerhedstjeneste (SBU) har anholdt to mænd, som de anklager for at være russiske efterretningsagenter. De to skal have udpeget mål for russiske missilangreb, der ødelagde mulighederne for at bygge skibe i den sydlige havneby Mykolaiv. Det skriver The Guardian.

De to mænd “indsamlede og sendte oplysninger til fjenden om vigtige infrastrukturfaciliteter, brændstofdepoter, udsendelse af personel og udstyr fra (Ukraines) væbnede styrker”, skriver SBU i en opdatering på beskedtjenesten Telegram.

SBU mener, at flere skibbygningsvirksomheder og brændstofdepoter er blevet ødelagt som et resultat af de to mænds efterretninger.

Ukrainske styrker standser russisk fremrykning

Ukrainske styrker er under hårdt pres i det østlige Donbas, men har standset alle russiske forsøg på fremrykning mod Bakhmut, Avdiivka og Slavjansk i Donetsk.

Det oplyser den ukrainske generalstab ifølge det norske nyhedsbureau NTB og det tyske nyhedsbureau DPA.

Det har været hårde kampe ved Bakhmut i flere dage, og prorussiske separatister har meldt, at der også var kampe inde i byen, men det har ingen officielle kilder bekræftet. 

Bakhmut er en lille by, der regnes for at være en vigtig brik i forsvaret af det sidste større byområde, som ukrainerne har kontrol over i Donbas.

Hvis Bakhmut falder, er vejen åben for at sende russiske styrker til Slavjansk og Kramatorsk.