Nyheder

Seneste nyt om krigen i Ukraine 30. juli

Hvad sker der? Ifølge ukrainsk militær har ukrainske tropper dræbt et større antal russiske soldater i Kherson-regionen. Samtidig opfordrer Ukraine FN og Røde Kors til at efterforske flere end 50 krigsfangers død.

Bloggen opdateres ikke længere.

Ukraines regering tvinger folk i Donetsk til at lade sig evakuere

Den ukrainske regering har ifølge Reuters besluttet, at det er obligatorisk for de hundredtusinder af mennesker i kampzoner omkring Donetsk og Donbas at lade sig evakuere. Det drejer sig om de områder, som russerne stadig ikke kontrollerer, siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en tale lørdag aften. 

Beslutningen skyldes, at området er ramt af voldsomme kampe mod Rusland.

Spaniens premierminister støtter Bosnien som EU-medlemsland

Spaniens premierminister, Pedro Sanchez, udtrykker sin støtte til, at Bosnien-Hercegovina bliver kandidat til et EU-medlemsskab. Det skriver Al Jazeera. 

Årsagen til premierministerens udmelding er, at han frygter, at usikkerhed på grund af krigen i Ukraine kan skubbe til ustabiliteten i Balkan-landene. 

Bosnien-Hercegovina ansøgte om EU-medlemsskab i 2016, men der er en række punkter, landet skal leve op til for at komme i betragtning. 

Svenskere i bestemte områder kan få afbrudt strømmen til vinter

Tilbagevendende strømsvigt i Sverige betyder, at nogle svenskere kan få afbrudt deres strøm i perioder den kommende vinter. Det siger Svenska kraftnät til Dagens Nyheter.

- Det kan være noget, der sker denne vinter. Man slukker simpelthen et område, siger Niclas Damsgaard, chefstrateg hos Svenska kraftnät til mediet.

Årsagen, til at strømmen måske skal afbrydes i perioder, er at forhindre elnettet i at gå ned, men det afhænger af, hvilke virkninger krigen i Ukraine får på energiforsyningerne i Europa.

Ukraine fordømmer russisk tweet om højreekstremistisk gruppe

Ukraine fordømmer et tweet fra den russiske ambassade i Storbritannien, som handler om Azov-regimentet, der er en højreekstremistisk, militant gruppe i Ukraine. Det skriver The Guardian. 

I tweetet skriver ambassaden, at den militante gruppes medlemmer "fortjener at blive henrettet, men ikke ved at blive skudt, men ved at blive hængt, fordi de ikke er rigtige soldater. De fortjener en ydmygende død." 

Tweetet er af Twitter blevet markeret som voldeligt indhold.

32 newzealændere forbydes adgang til Rusland

32 politikere, embedsfolk og journalister fra New Zealand vil få forbud mod at opholde sig på russisk territorium.

Det meddelte Ruslands udenrigsministerium lørdag som svar på lignende tiltag og sanktioner fra newzealandsk side som følge af Ruslands invasion af Ukraine. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Rusland suspenderer gas til Letland

Det russiskejede gasselskab Gazprom suspenderer sine gasleverancer til EU-landet Letland.

Det oplyser selskabet via det sociale medie Telegram, skriver The Guardian. 

Årsagen er ifølge Gazprom, at Letland ikke lever op til betingelserne i aftalen. Hvilke betingelser fremgår ikke umiddelbart af meddelelsen.

Suspenderingen sker, efter at selskabet onsdag skar sin gasleverance til Europa via Nord Stream-gasledningen ned til 20 procent af kapaciteten. 

Større antal russiske soldater dræbt, oplyser ukrainsk militær

Ukrainske styrker har dræbt et større antal russiske soldater og ødelagt to ammunitionsdepoter i Kherson-regionen i det sydlige Ukraine. Det oplyser ukrainsk militær, skriver Reuters.

Ukraine opfordrer til efterforskning af 50 krigsfangers død

Ukraine opfordrer til, at FN og Røde Kors får lov til at efterforske mere end 50 ukrainske krigsfangers død i et angreb mod et fængsel i den østlige del af landet. Det skriver BBC ifølge Ritzau.
Røde Kors oplyser, at det forsøger at få adgang til fængslet for at hjælpe med at evakuere og behandle de sårede. Ukraine og Rusland anklager hinanden for at stå bag angrebet. Hvad der præcis er sket i fangelejren i Olenivka, som kontrolleres af den russiskstøttede separatistiske folkerepublik Donetsk, er uklart.