Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine

Hvad skete der? Tre russiske missiler har ramt den ukrainske by Vinnytsja i det centrale Ukraine. 20 personer er dræbt i angrebet, og 25 er såret. Det oplyser den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskiy.

Her er seneste nyt om krigen i Ukraine.

Sjælden hård FN-fordømmelse af russisk drab på civile

I en sjælden stærkt fordømmelse tager FN's generalsekretær, António Guterres, torsdag afstand fra et russisk missilangreb på den ukrainske by Vinnytsja i det centrale Ukraine.

Ved angrebet torsdag på et boligområde blev mindst 20 dræbt - heriblandt tre børn. Mindst 50 andre blev såret. FN siger, at de ansvarlige for angrebet må retsforfølges.

- Guterres er forfærdet og føler væmmelse ved dette missilangreb mod Vinnytsja, siger talsmanden for FN's generalsekretær, Stephane Dujarric.

- Generalsekretæren fordømmer angreb på civile og på civil infrastruktur og gentager sin opfordring til, at personer bag sådanne handlinger drages til ansvar.

Russerne sendte tre missiler mod byen. Missilerne ramte en kontorbygning. Desuden ødelagde de nærliggende beboelsesbygninger, da de slog ned i hjertet af den centrale del af byen.

Putin underskriver lov, så industrien kan omstilles til krigsproduktion

Selvom den russiske regering holder fast i ikke at omtale invasionen af Ukraine som en krig, betyder en ny lov, at Ruslands industri reelt kan omstilles til krigsproduktion.

Torsdag underskrev præsident Vladimir Putin en ny lov, der giver regeringen særlige økonomiske muligheder for at støtte det russiske forsvar under “antiterror og andre typer operationer i udlandet”.

Blandt andet vil virksomheder ikke være i stand til at afslå offentlige kontrakter, og ansatte kan tvinges til at arbejde om aftenen og på helligdage, skriver CNN.

20 personer dræbt af missilangreb i Ukraine

20 personer er blevet dræbt af et russisk missilangreb i den ukrainske by Vinnytsja i den centrale del af Ukraine.

Det siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en videotale.

- I morges ramte et russisk missil vores by Vinnytsja, en almindelig og fredelig by, siger præsidenten i videotalen.

I videoen siger han derudover, at et lægecenter, en kontorbygning, beboelsesbygninger, biler og sporvogne blev ramt og brød i brand.

Rusland har ikke kommenteret hændelsen. Men landet har gentagne gange afvist bevidst at gå efter civile mål i Ukraine.

Ukraines udenrigsminister: Alle krigsforbrydere skal i retten

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, siger nu, at alle "krigsforbrydere" skal i retten for "enhver ukrainsk bloddråbe og tåre", efter at 12 personer er døde i et russisk missilangreb. Angrebet fandt sted torsdag i byen Vinnytsia i det centrale Ukraine.

Det skriver The Guardian.

Tre russiske missiler har ramt Vinnytsja

Tre russiske missiler har torsdag ramt den ukrainske by Vinnytsja i den centrale del af Ukraine.

12 personer er dræbt i angrebet, heriblandt et lille barn. Samtidig er 25 såret. Det oplyser en ukrainske redningstjeneste ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Missilerne ramte en kontorbygning og ødelagde også nærliggende beboelsesbygninger, da de slog ned i den centrale del af byen.

Rusland har ikke kommenteret hændelsen. Men landet har gentagne gange afvist bevidst at gå efter civile mål i Ukraine.
 

Russisk angreb har dræbt to civile, siger ukrainske myndigheder

Et russisk angreb i byen Vinnytsia torsdag morgen har dræbt mindst to civile, siger byens myndigheder. 

- Der er døde og sårede, oplyser Serhiy Borzov, der er guvernør i Vinnytsia-regionen på Telegram ifølge The Guardian.

Ifølge Reuters har politiet i regionen anslået, at to er døde og seks sårede.

Ukrainske styrker hævder at have ramt militære mål

Ukrainske styrker hævder torsdag at have ramt to militære kontrolposter og en landingsplads, hvor russiske soldater opholder sig. Det er det andet angreb i denne uge på et russisk-holdt område i det sydlige Ukraine, rapporterer Reuters.

Angrebet i Nova Kakhovka i Kherson-regionen dræbte 13 soldater, ifølge Serhiy Bratchuk, der er talsmand for Odesa. Påstandene er ikke uafhængigt bekræftet.

Russiske styrker har ikke opnået væsentlige fremskridt

Russiske styrker har ikke opnået nogen "væsentlige territoriale fremskridt" i løbet af de seneste 72 timer i Donbas. Det skriver det britiske forsvarsministerium i sin daglige opdatering om krigen.

Russiske styrker fortsætter med at udføre attilleriangreb i Donbas, men de er i fare for at miste det momentum, de har opnået efter at have indtaget Lysychansk. lyder det i rapporten.

De peger på, at russernes køretøjer og våben er forældede og ikke egner sig til hurtigt at genvinde terrirtorier, medmindre der bruges mange af dem på en gang, og det har Russerne ikke mulighed for på nuværende tidspunkt, vurderer de.

Aftale om ukrainsk korneksport lander næste uge

Tyrkiet melder, at en aftale er på vej mellem Ukraine, Rusland og FN om korneksport fra Ukraine via Sortehavet. Tyrkiets forsvarsminister, Hulusi Akar, siger onsdag ifølge Reuters, at en aftale ventes underskrevet næste uge.

Forsyningen af hvede på det globale marked har været ramt hårdt, fordi både Ukraine og Rusland er storproducenter af hvede. Det har ført til store prisstigninger på hvede.

Ukraine er i fokus på Frankrigs nationaldag

Når Frankrig torsdag fejrer Bastilledagen med den traditionelle militærparade på Champs-Élysées vil det være med en særlig hyldest til Ukraine og Frankrigs øvrige allierede i det østlige Europa. Det skriver Ritzau.

Franske styrker, der har været udstationeret nær Ukraine, siden Rusland invaderede landet, vil have en særlig plads under festlighederne, der bliver overværet af præsident Emmanuel Macron, hans regering og udenlandske ledere.

Den franske nationaldag - 14. juli - finder sted, næsten fem måneder efter at Rusland indledte sit militære angreb mod Ukraine.

Rusland kan mobilisere 34.000 nye soldater inden september

Ifølge tænketanken Institut for Krigsstudier (ISW) har den russiske regering formentlig bedt russiske regioner om at sammensætte bataljoner af frivillige soldater.

ISW skriver, at hvis hver region kan mønstre 400 soldater, vil det øge Ruslands kampstyrke med 34.000 soldater inden udgangen af august.

Voldsomme kampe pågår i Donetsk

Rusland har ramt 28 mål i byen Mykolajiv, som ligger nær Sortehavet. Mindst fem civile har mistet livet, siger vicedirektøren for Ukraines præsidentkontor, Kyrylo Tymosjenko.

Rusland hævder desuden at have nedskudt fire ukrainske kampfly. Det har Ukraine dog afvist som propaganda. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Nordkorea anerkender ukrainske udbryderregioner

Nordkorea har onsdag sluttet sig til gruppen af stater, som formelt anerkender de to østukrainske regioner Luhansk og Donetsk som selvstændige republikker. Det oplyser landet via dets statslige nyhedsbureau KCNA.

Dermed er der nu tre lande verden over, som anerkender de to udbryderregioner som selvstændige. Ud over Nordkorea er det Syrien og Rusland.

Ukraine brød øjeblikkeligt alle diplomatiske forbindelser med Nordkorea, da anerkendelsen skete.