Samfund

Nyhedsoverblik 9. juli

Her giver vi dig dagens nyheder i kort form. Vi opdaterer hele tiden, hele dagen. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Endnu to store navne melder sig til posten som britisk premierminister

For bare fire dage siden gik han af som sundhedsminister i den britiske regering i protest mod Boris Johnson, men nu melder Sajid Javid sit kandidatur til posten som premierminister i kongeringet. Det samme gør den konservative politiker og tidligere udenrigsminister Jeremy Hunt. Begge annoncerer det til The Sunday Telegraph ifølge Sky News. Ni konservative parlamentsmedlemmer har nu indtil videre officielt meldt deres kandidatur til at blive den næste konservative leder og premierminister. 

Stor mangel på fængselsbetjente

Der er så stor mangel på fængselsbetjente i Danmark, at Fængselsforbundet og Kriminalforsorgen fredag afsatte 35 millioner kroner i en pulje til fastholdelse. Puljen skal blandt andet gå til en bonus til at sikre, at fængselsbetjente bliver i jobbet resten af 2022, fremgår det af en pressemeddelelse fra Fængselsforbundet.

61 charterfly med SAS aflyst i denne weekend

15 SAS-fly, som skulle flyve rejseselskabet Apollos gæster på charterferie enten lørdag eller søndag fra København eller Aalborg, er blevet aflyst som følge af SAS' strejke. Det skriver mediet Check-in.dk. I alt er 61 charterfly med SAS fra Skandinavien blevet aflyst denne weekend, skriver mediet.

Zelenskyj afskediger flere ukrainske ambassadører

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har lørdag i et notat afskediget en række ukrainske ambassadører – herunder i Norge, Tyskland, Indien, Tjekkiet og Ungarn. Præsidenten giver ingen grund for afskedigelsen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Voldsom brand i Rom: - Dramatisk situation

Italienske medier melder om en stor brand i den italienske hovedstad Rom lørdag aften. Sort røg er synlig fra store dele af den østlige udkant af byen og kan også iagttages fra bymidten, skriver det italienske nyhedsbureau ANSA. Mauro Caliste, som er borgmester i Roms femte distrikt kalder det "en dramatisk situation", hvor flere veje er spærret af. Beredskabet forsøger at slukke ilden.

Ekstra politi sættes ind i Slagelse efter brande

For femte dag i træk er brandvæsnet i Slagelse rykket ud til en brand. Det skriver TV 2 Øst. Politiet mistænker, at brandene kan være påsatte og indsætter nu ekstra patruljer i området.

Sri Lankas præsident vil gå af efter voldsomme demonstrationer

Sri Lankas præsident, Gotabaya Rajapaksa, er gået med til at trække sig fra posten i næste uge. Det siger Mahinda Abeywardana, formand for det srilankanske parlament, i en tale på tv lørdag. Meldingen om præsidentens afgang kommer efter en dag præget af voldsomme protester i Sri Lankas hovedstad, Colombo.

Liz Truss smider sit navn i hatten

Udenrigsminister Liz Truss vil kaste sit navn i hatten for premierministerposten i Storbritannien ved at tilbyde "klassiske konservative principper", Det rapporterer Mail on Sunday ifølge Sky News. Hun lover blandt andet at skære selskabsskatten ned og indføre foranstaltninger for at lette leveomkostningskrisen, tilføjer avisen. The Guardian skriver dog, at hun ikke officielt har meldt sit kandidatur, men vil gøre det senest mandag. 

Flere tunge navne melder sig til posten som premierminister i Storbritannien

Indtil videre havde fire kandidater officielt meldt deres kandidatur til at blive den næste konservative leder i Storbritannien og dermed også den næste premierminister. Og siden er det gået stærkt. Nu har den nuværende transportminister Grant Shapps også meldt sig ind i kampen og senest det mere oplagte bud, nyudnævnte finansminister Nadhim Zahawi, skriver BBC og Sky News. 42-årige Rishi Sunak er dog stadig storfavorit til at vinde

18-årig fængslet for knivstik mod jævnaldrende

Den 18-årige mand, der lørdag morgen stak en jævnaldrende mand med en kniv i Silkeborg, er blevet varetægtsfængslet frem til 5. august. Det oplyser senioranklager fra Midt- og Vestjyllands Politi Katrine Morell til TV Midtvest. Til grund for varetægtsfængslingen ligger blandt andet en risiko for, at den formodede gerningsmand kan begå et nyt overfald. Offeret er fortsat indlagt med alvorlige skader. 

61 udeblevne fra fogedretten anholdt på to uger

Syd- og Sønderjyllands Politi har den seneste uge anholdt 21 personer i Sønderborg, som er udeblevet fra fogedretten. Det skriver politikredsen på Twitter. De 21 personer i Sønderborg kommer oven i en lignende aktion i Haderslev i sidste uge, hvor 40 personer blev anholdt og fremstillet i fogedretten i Haderslev. 

Demonstranter sætter ild til srilankansk premierministers bolig

Demonstranter har lørdag sat ild til den srilankanske premierministers bolig i Colombo. Det oplyser politi og premierministerens kontor ifølge nyhedsbureauet AFP.

650 kabineansatte i SAS står til at blive lockoutet fra tirsdag

650 kabineansatte i SAS står fra på tirsdag til at blive lockoutet. Det vil sige, at de ikke må møde på arbejde. Det er et skridt, som SAS allerede meddelte, da flyselskabet modtog strejkevarslet fra cirka 1000 piloter. Så lockouten er ventet, men alligevel føler de kabineansatte sig ufrivilligt inddraget i konflikten. Det siger formand for Cabin Attendants Union (CAU) Christa Ceré til Ritzau. 

Billeder viser britisk uddannelsesminister give fingeren til folket

Storbritanniens nyudnævnte uddannelsesminister er kommet i strid modvind. Årsagen er billeder, hvor man kan se Andrea Jenkyns vise langfingeren til folkemængder ved Downing Street i London. Hændelsen fandt sted torsdag, kort før premierminister Boris Johnson trak sig som leder af Det Konservative Parti og varslede sin snarlige afgang som premierminister. Det skriver BBC.

Der blev begået "uomtvistelige fejl" under Abes skudattentat, indrømmer politimester

Der er blevet begået "uomstvistelige fejl" i sikkerheden for Japans tidligere premierminister Shinzo Abe. Det siger politimesteren i Nara, Tomoaki Onizuka, efter at Abe fredag blev skudt og dræbt af en 41-årig mand under et valgkamparrangement. Det skriver Reuters. 

Øresundsbroen genåbnet efter ulykke

Øresundsbroen er genåbnet for trafik, efter at en ulykke lukkede broen tidligere på eftermiddagen. Det fremgår af Øresundsbroens hjemmeside.

Sri Lankas premierminister træder tilbage efter massedemonstration

Efter en voldsom massedemonstration i Sri Lankas hovedstad, Colombo, lørdag, har østatens premierminister, Ranil Wickremesinghe, meddelt, at han vil træde tilbage, som det kræves af partiledere i parlamentet. Det skriver AFP.

Øresundsbroen er lukket efter ulykke

Øresundsbroen er lukket i begge retninger efter en ulykke. Det skriver de på deres hjemmeside. De forventer at åbne broen for gennemkørsel igen 16.41. Øresundsbroens pressetjeneste fortæller til TV 2, at to personbiler er involveret i trafikuheldet. Ambulancer og redningstjenester er lige ankommet til stedet. 

S-tog stopper ikke ved Svanemøllen på grund af brand

Da brandvæsenet er til stede og arbejder på en brand mellem sporene, kører S-togene ikke til og fra Svanemøllen Station. Linje A, B, C, F kører uregelmæssigt og med forsinkelse, oplyser DSB. 

Britisk forsvarsminister stiller ikke op som konservativ formand

Forsvarsminister Ben Wallace fra Det Konservative Parti stiller ikke op til formandsposten i sit parti, melder han ud på Twitter.