Udland

Boris Johnson trækker sig

Hvad sker der? Boris Johnson går af som premierminister og konservativ formand. Det sker, efter at flere ministre har trukket sig i protest mod Johnsons ledelse.

Hvad holder vi øje med? Boris Johnson har lagt op til, at han kan fortsætte nogle måneder som midlertidig premierminister, indtil hans parti har valgt en ny formand, der kan erstatte ham. Spørgsmålet er, om han kan få lov at blive.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Kandidat melder sig på banen

Det konservative parlamentsmedlem Tom Tugendhat har annonceret, at han ønsker at afløse Boris Johnson som formand for partiet og premierminister. Det gør han i et indlæg i The Telegraph.

- Jeg har gjort tjeneste før - i militæret, og nu i parlamentet. Nu håber jeg, at kunne tage opgaven på mig igen som premierminister. Det er tid til en ny start. Det er tid til fornyelse, skriver han.

Har planer om at fortsætte i parlamentet

Boris Johnson har planer om at fortsatte som medlem af det britiske parlament, når han ikke længere er premierminister.

Det siger premierministerens ministerassistent, det konservative parlamentsmedlem James Duddridge, til Sky News' politiske korrespondet Jon Craig.

Valg af partileder kan ske i september

Det konservative partis plan er, at afstemningen om en ny partileder - og dermed også en ny premierminister - skal være afsluttet i starten af september, skriver Financial Times.

Oplysningen er ikke officielt bekræftet af partiet.

Partiets love kræver en kompliceret række af afstemninger, før den endelige vinder er fundet.

Først stemmer den konservative parlamentsgruppe flere gange om alle de kandidater, der stiller op. For hver valgrunde bliver den kandidat med færrest stemmer sorteret fra, indtil der til sidst kun er to kandidater tilbage.

Så skal alle partiets medlemmer rundt om i landet stemme og vælge mellem disse to kandidater.

Fyret minister vender tilbage

Det konservtaive parlamentsmedlem Johnny Mercer vender tilbage til Boris Johnsons regering. Han var minister for veteran-affærer indtil for et år siden, hvor Boris Johnson fyrede ham via SMS.

Dengang kaldte Johnny Spencer regeringen for "det mindst tillidsfulde og værste miljø, jeg nogensinde har arbejdet i", skriver Sky News.

Men nu vender han tilbage til den samme ministerpost.

Dronningen godkender 18 ministerudnævnelser

Premierministerens kontor har sendt pressemeddelelse med 18 navne på ministre, der netop er blevet godkendt af dronningen.

Blandt andet vender Will Quince tilbage som minister i det undervisningsministerium, han sagde op i for to dage siden, skriver The Guardian.

Hustru og børn stod klar til at tage imod Johnson efter fratrædelsestalen

Premierministerens kontor har delt en række fotos fra umiddelbart efter, Boris Johnson kom tilbage i ministerboligen efter sin fratrædelsestale.

Hustru, børn og ansatte tog imod ham i embedsboligen Downing Street 10.

Premierministerens kontor afviser ikke, at Johnson har planlagt sommerbryllup i embedsboligen

Boris Johnson vil fortsætte som midlertidig premierminister, indtil der er valgt en afløser.

Det kan ifølge historier i Daily Mirror og Bloomberg måske hænge sammen med, at han har planlagt bryllup i sin landlige embedsbolig, Chequers, denne sommer.

Nu er en talsmand for premierministerens kontor blevet konfronteret med historierne.

- Premierministeren har en stærk pligtfølelse og vil fortsætte med at tjene sit land, indtil en ny leder er på plads, udelukkende for at fortsætte sine forpligtelser over for offentligheden, siger talsmanden uden direkte at afvise historierne om et forestående bryllup, skriver BBC.

Boris Johnson blev gift med sin hustru i 2021, hvor restriktionerne betød, at der ifølge Daily Mirror kun var 30 gæster med til havefesten i Downing Street 10, den planlagt fest i juli vil ifølge de to medier være markant mere ekstravagant.

Boris Johnson vil overlade store finanspolitiske beslutninger til sin efterfølger

Der er nu kommet lidt frem fra dagens første kabinetmøde i den nye midlertidige regering.

- Han (Boris Johnson, red.) gjorde det klart, at han ikke ville forsøge at implementere ny lovgivning eller større ændringer i retning, men i stedet ville fokusere på at levere den agenda, som regeringen blev valgt på, lyder det ifølge The Guardian fra premierministerens kontor.

- Han sagde, at større finansielle beslutninger skal overlades til den næste premierminister.

Lyn-analyse

Det, der skal ske nu, er, at partiet skal finde ud af, hvem der skal afløse ham. Først er det parlamentsmedlemmerne, der stemmer, indtil der kun er to kandidater tilbage, som alle partimedlemmerne så skal stemme om.

Nogle mener, han skulle være gået med det samme, så en anden end ham kunne overtage midlertidigt. Andre siger “lad os nu komme videre. Ikke mere ballade nu.”

Om det går glat handler om, hvordan han selv agerer, nu hvor magten reelt er taget fra ham. Der kan godt blive ballade, hvis han begynder at agere alt for aktivt politisk som midlertidig premierminister. Det er ikke meningen.

Boris Johnson: Regeringen fortsætter, indtil der er valgt en efterfølger

- Jeg vil gerne takke jer, det britiske folk, for det umådelige privilegium at tjene jer som premierminister, skriver Boris Johnson på Twitter.

- I skal vide, at fra nu og til min efterfølger er valgt, vil jeres interesser blive varetaget og landets regering ført videre.

Lyn-analyse

Der var en tsunami af folk fra Boris Johnsons eget parti, der undsagde ham. Det var så kaotisk, at han måtte gå af. Men selv her trækker han det i langdrag ved at sige: “Jeg bliver, til I har fundet en ny”.

Om han kan det er, der ingen der ved. 

Det groteske er, at alle de mennesker, han har samlet, er folk, der har undsagt ham og kritiseret ham. Dem skal han nu “regere” med, indtil man finder en ny konservativ leder og premierminister i dette besynderlige land.

Det interessante er, hvad der sker i partiet, og om den her manøvre med at blive hængende –  selvom han er fyret – vil lykkes.

Kabinetmødet er slut

Boris Johnson har afsluttet sit ekstraordinære møde med sit nye ministerkabinet, skriver Sky News.

Inden mødet blev blandt andre vicepremierminister Dominic Raab, finansminister Nadhim Zahawi, kulturminister Nadine Dorries og den nye minister for bolig, lokalsamfund og lokale myndigheder, Greg Clark, set ankomme til Downing Street 10.

Status lige nu

Boris Johnson er stadig premierminister, mens hans parti vælger en ny formand, der kan erstatte ham som premierminister. Den proces vil tage flere måneder.

Johnson har udpeget nye ministre, men det er et åbent spørgsmål, om han kan fylde alle de ledige poster, han står med lige nu. Inden dagens udmelding om, at Boris Johnson vil træde tilbage, havde mere end 50 ministre og højtstående embedsmænd sagt op i protest over Boris Johnson.

Det Konservative Parti forventes først i starten af næste uge af offentliggøre tidsplanen for valget af den nye partileder.

Både internt og uden for Boris Johnsons parti er der dog kritiske røster, der opfordrer Johnson til at træde tilbage med det samme og lade en midlertidig premierminister overtage, til der er valgt en ny formand.

Boris Johnson har talt med præsident Zelenskyj her til eftermiddag

En talsmand for premierministerens kontor fortæller ifølge The Guardian, at Boris Johnson har talt i telefon med Ukraines præsident, Volodomyr Zelenskyj.

- Premierministeren understregede Storbritanniens urokkelige og tværpolitiske støtte til præsident Zelenskyjs befolkning og sagde, at Storbritannien vil fortsætte med at levere vital forsvarshjælp, så længe det er nødvendigt, siger talsmanden.

- Premierministeren tilføjede, at han de kommende uger vil fortsætte med at arbejde sammen med vores partnere om at forsøge at gøre en ende på kornblokaden af Ukraine.

Ruslands flåde har siden krigens begyndelse blokeret for udskibning af enorme mængder korn fra Ukraine landmænd.

Første møde mellem Johnson og de nye ministre klokken 16

Klokken 16 vil Boris Johnson være vært for det første møde med hans nye ministre i det britiske kabinet. 

Medlemmerne er allerede begyndt at ankomme til Downing Street nummer 10, skriver Sky News. 

Den første til at ankomme er den nye finansminister, Nadhim Zahawi, efterfulgt af den nye minister for bolig, lokalsamfund og lokale myndigheder, Greg Clark.

Labour-leder slår konservative i meningsmåling

Lederen af oppositionspartiet Labour, Keir Starmer, slår flere konservative kandidater i en ny meningsmåling, som beder briterne om at vælge mellem Labour-lederen og flere mulige konservative kandidater.

Meningsmålingen er foretaget af det britiske analysefirma J.L. Partners. 

Den eneste konservative kandidat, som Starmer ikke vinder over, er Rishi Sunak, der trak sig tilbage som finansminister i tirsdags. 

Sunak slår dog kun Starmer med et point. 

Boris Johnson var "en sand ven af ​​Ukraine," siger præsident Zelenskyj

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, kalder Boris Johnson "en sand ven af ​​Ukraine" og tilføjer, at han er overbevist om, at Storbritanniens politik over for Ukraine ikke vil ændre sig i den nærmeste fremtid på trods af Johnsons tilbagetræden.

Det siger præsidenten til CNN torsdag. 

Zelenskyj tilføjer, at han ser frem til at tale med Johnson direkte for at lære mere om detaljerne omkring hans fratræden.

Ukraine fik meget ud af deres forhold til premierministeren, herunder først og fremmest militær støtte, siger Zelenskyj. 

I sin afskedstale kom Johnson ind på Storbritanniens rolle i at støtte Ukraine i dets krig og sagde, at landet vil "fortsætte med at støtte deres kamp".

Tidligere premierminister vil have Johnson ud hurtigst muligt

Den tidligere britiske politiker John Major, der tjente som premierminister i Storbritannien og leder af Det Konservative Parti fra 1990 til 1997, mener ikke, at Boris Johnson bør forblive som premierminister. 

- Af hensyn til landets generelle velfærd bør hr. Johnson ikke forblive i Downing Street, skriver han i en besked til Graham Brady, formanden for 1922-udvalget, der er Det Konservative Partis parlamentariske gruppe i det britiske underhus. 

Hvem skal tage over efter Johnson?

Det er uvist, hvem der overtager som formand for Det Konservative Parti efter Boris Johnson. 

Her er en liste over nogle af de mulige kandidater til posten:

  • Rishi Sunak, der trak sig tilbage som finansminister i tirsdags
  • Nadhim Zahaqi, den nyudnævnte finansminister
  • Liz Truss, udenrigsminister
  • Ben Wallace, forsvarsminister
  • Tom Tugendhat, formand for Udenrigsudvalget
  • Penny Mordaunt, udenrigsminister for handel

Ifølge den seneste YouGov meningsmåling blandt medlemmerne af partiet er Ben Wallace den klare favorit til at overtage Borisk Johnsons plads som formand for Det Konservative Parti.

Udenrigsminister Liz Truss er dog også en populær kandidat. 

Konservative politikere mødt af buhråb

Adskillige konservative partimedlemmer blev tilråbt med buhråb af vrede briter, da de forlod Downing Street efter Johnsons afskedstale. 

Det oplyser CNNs journalist på stedet.

Flere demonstranter er de seneste dage mødt op foran Downing Street for at kræve, at Johnson træder tilbage.