Rusland invaderer Ukraine

Seneste nyt om krigen i Ukraine 5. juli

Denne liveblog opdateres ikke længere

Hvad sker der? Vladimir Putin har erklæret sejr i den østlige ukrainske region Luhansk, mens den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, erkender, at de sidste ukrainske tropper er ude af den vigtige by Lysytjansk i det østlige Ukraine. Han lover samtidig, at ukrainske tropper vil generobre den afgørende by.

Her er seneste nyt om krigen i Ukraine.

Rusland høster to millioner ton korn i besat område

Russiske besættelsesstyrker har høstet omtrent to millioner ton korn i de besatte dele af Ukraines Zaporizjzja-regionen. Det skriver CNN, der citerer Yevgeniy Balitsky, militær chef for de russisk-besatte områder i Zaporizjzja. 

- En høstkampagne er i gang i regionen, sagde Balitsky tirsdag på sin Telegram-kanal og tilføjede, at dette års høst fra regionen forventes at overhale sidste års høst på 1,5 millioner tons. Balitsky tilføjede, at 70 procent af sidste års kornhøst fra de russisk-kontrollerede områder af Zaporizhzhia allerede er blevet solgt.

FN dokumenterer russiske kidnapninger af civile

FN har dokumenteret 270 tilfælde af "vilkårlig tilbageholdelse og tvungen forsvinden" af civile i dele af Ukraine, som er besat af russiske og russisk-støttede styrker, lyder det fra FN's menneskerettighedschef, Michelle Bachelet ifølge flere medier.

Resultaterne var baseret på information fra feltbesøg og interviews foretaget med mere end 500 ofre og vidner til menneskerettighedskrænkelser, samt andre kilder, fortalte Michelle Bachelet til FN’s menneskerettighedsråd i en opdatering om situationen i Ukraine.

I en tale ved samme session anklagede Ukraines viceudenrigsminister, Emine Dzhaparova, Rusland for kidnapninger i "massiv" skala.

Rusland har nægtet bevidst at have angrebet civile siden krigens start.

Flere dræbt på marked i russisk bombardement, siger guvernør

To mennesker er blevet dræbt og yderligere syv såret under russisk bombardement af Slovjansk, siger Pavlo Kyrylenko, guvernør i Donetsk-regionen på Telegram. Byens borgmester sagde, at russiske styrker havde målrettet byens marked.

- Igen retter russerne sig efter steder, hvor civile samles. Dette er terrorisme rent og enkelt, siger Kyrylenko på Telegram og opfordrede lokalbefolkningen til at evakuere.

Rusland kan være på vej mod en krigsøkonomi

Det russiske parlament har godkendt den første fase af love, der vil tillade Rusland at gå over til en krigsøkonomi – hvilket betyder, at virksomheder kan blive tvunget til at forsyne militæret med varer. Det skriver Reuters. 

Under lovene kan medarbejdere også få besked på at arbejde overarbejde for at støtte invasionen af Ukraine.

Krigsøkonomi betegner at en stor del af den økonomiske aktivitet i et land er indrettet til at tilgodese statens militære behov.

Vicepremierminister Yuri Borisov opfordrede til, at lovforslagene blev godkendt og sagde, at militæret skulle støttes, mens den russiske økonomi er under "kolossalt sanktionspres" fra Vesten.

Lovforslagene skal dog gennem anden og tredje behandling og underskrives af Ruslands præsident, Vladimir Putin, før de kan vedtages.

Ikea åbner for sidste gang i Rusland

Ikea har tirsdag åbnet for sidste gang i Rusland, før den svenske møbelkæde afvikler sin virksomhed i landet på grund af Ruslands invasion af Ukraine. Det skriver Sky News. Det vil fortsat være muligt for russerne i et par uger at købe møbler fra Ikea på nettet.

Ejeren af Ikea, Ingka Group, har meldt ud, at de ikke afviser at genåbne i Rusland en dag, men at "forholdene ikke er de rette i øjeblikket".

Prorussiske styrker nærmer sig Donetsk

Prorussiske styrker bevæger sig mod Donetsk-regionen, skriver det russiske nyhedsbureau TASS. Mediet citerer Donetsk leder Denis Pushilin. Ukraine kontrollerer stadig en stor del af Donetsk-regionen.

Ukraine sidder stadig på få områder i Luhansk

Selvom den russiske præsident Putin har erklæret sejr i Luhansk, er der stadig små lommer i bastionen, som ukrainerne fortsat sidder på. Tirsdag har ukrainsk militær afvist et russisk angreb mod den lille by Bilohorivka, skriver CNN.

Rusland: Russisk embedsmand har overtaget regering i Kherson

En embedsmand fra Ruslands sikkerhedstjeneste har overtaget regeringen i Kherson-regionen i det sydlige Ukraine. Det oplyser Kreml ifølge Al Jazeera

Embedsmanden, Sergei Yelisejev, er blevet chef for regeringen, lyder det fra Vladimir Saldo, som leder den russiske besættelsesmagt. 

- Ukraine er for evigt fortid i Kherson-regionen. Rusland er her for evigt, lyder det.

Op mod 60 millioner tons korn kan sidde fast i Ukraine, siger Zelenskij

Op mod 60 millioner tons korn kan risikere at sidde fast i Ukraine til efteråret, hvis det til den tid fortsat ikke er muligt for landet at eksportere kornet. Det siger præsident Zelenskyj ifølge CNN

- I så fald vil vi stå i en meget, meget svær situation. 

Præsidenten siger samtidig, at han samarbejder med USA om at forsøge at åbne en sikker korridor, så Ukraine kan eksportere korn fra havnene ved Sortehavet. 

Ukraine er verdens største eksportør af landbrugsprodukter.

- Russerne taler om genoprettelse i Luhansk, men det hele er løgn, siger ukrainsk guvernør

Den ukrainske guvernør i Luhansk, Serhai Haidai, skriver på beskedtjenesten Telegram, at russerne i de nyligt besatte områder etablerer deres egne regler, taler om åbning af skolerne fra 1. september samt en hurtig genoprettelse. 

- Det hele er løgn, det samme skete i Mariupol. Det eneste, rashisterne (tilhængere af russisk fascisme) er i stand til, er at terrorisere lokalbefolkningen, skriver han.

Britisk forsvarsministerium: Russerne har kontrol over næsten hele Luhansk

Ruslands "relativt hurtige erobring" af byen Lysytjansk i Luhansk udvider russernes kontrol over stort set hele Luhansks territorium. Det skriver det britiske forsvarsministerium i deres nyeste efterretning. 

Samtidig konkluderer rapporten, at "der er en realistisk mulighed for, at ukrainske styrker nu vil være i stand til at indtage en mere forsvarlig frontlinje."

Desuden er det ifølge efterretningen "næsten helt sikkert", at kampene vil fortsætte på samme måde i Donetsk.

Ukrainske styrker i Donetsk forbereder sig på russisk fremrykning

Ukrainske styrker i Donetsk i det østlige Ukraine gør sig klar til, at russiske styrker vil rykke frem og forsøge at erobre bastionen. Det skriver The Guardian.

De forbereder sig blandt andet ved at indsætte modoffensiver i den sydlige del af landet, hvilket er blevet italesat af den ukrainske præsidents rådgiver.

- Ved at erobre byerne i øst er 60 procent af de russiske styrker nu koncentreret i øst, og det er svært for dem at omdirigere mod syd, lyder det fra rådgiveren, Oleksiy Arestovych.

Indbyggere i Donetsk fylder lagre med mad af frygt for russisk fremrykning

Indbyggere i den østukrainske by Kramatorsk i Donetsk stod mandag i kø i timevis for at få mad fra humanitære hjælpeorganisationer. Borgerne frygter, at russiske tropper vil rykke frem i Donetsk, efter at præsident Putin har erklæret sejr i den østlige region Luhansk. 

Ifølge borgmester i Kramatorsk Oleksandr Honcharenko har mere end to tredjedele af byens indbyggere forladt byen, efter at krigen brød ud.

Rusland vil forsyne Krim med elektricitet fra besat kraftværk

Russerne planlægger at levere strøm til Krim-halvøen fra Europas største atomkraftværk, Zaporizjzja, som ligger i den besatte ukrainske by Enerhodar. Det siger den russiskindsatte leder af byen, Yevgeny Balitsky, ifølge det russiske nyhedsbureau TASS. 

- Vi er klar til at forsyne Krim med omkring 25 procent af den energi, som anlægget producerer, siger han.

Russerne indtog Zaporizjzja i starten af marts. Den historie kan du læse mere om her.