Samfund

Dagens nyheder 5. juli

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Her giver vi dig dagens nyheder i kort form. Vi opdaterer hele tiden, hele dagen. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Johnson udnævner nye ministre

Den britiske premierminister Boris Johnson udnævner Nadhim Zahawi som ny finansminister. Det fremgår af en officiel meddelelse, skriver nyhedsbureauet Reuters. Zahawi, der hidtil har været uddannelsesminister, afløser Rishi Sunak, der tirsdag trak sig fra posten i protest mod Johnson.

Kvinde spillede for 500.000 kroner uden at betale

En 44-årig kvinde er mandag blevet dømt for særlig groft databedrageri efter hun har oprettet spillekuponer i den kiosk hun selv arbejdede i uden at betale for dem. Det skriver Nordjyske. Fra september 2020 til august 2021 nåede hun at oprette 1541 kuponer for 502.000 kroner. 

Norges regering griber ind og stopper kortvarig olie-strejke

Den norske regering har tirsdag aften grebet ind for at stoppe en strejke, der har betydet, at tre norske oliefelter blev lukket midlertidigt. Dermed varede strejken under et døgn, skriver nyhedsbureauet NTB. Den kortvarige strejke førte til, at de norske felter Gudrun, Oseberg Syd og Oseberg Øst måtte lukke.

Politiet udleverer efterladte genstande fra Field's

Københavns Politi vil fra i morgen og til fredag udlevere genstande, som blev efterladt under skyderiet i Field's søndag. Det meddeler de på Twitter. Udleveringen vil foregå i tidsrummet 9-18 på Politigården i København.

Rutebilschauffør fik hjertestop med passager i bussen

Ved den vestjyske by Ørnhøj fik en 49-årig rutebilchauffør her til eftermiddag hjertestop. Det skriver Midt- og Vestjyllands Politi på Twitter. Der befandt sig en enkelt passager i bussen, og der blev forsøgt genoplivning af chaufføren, uden at det lykkedes. 

To ministre trækker sig fra Boris Johnsons regering

Både Boris Johnsons finansminister og sundhedsminister trækker sig fra den britiske regering. Det skriver flere britiske medier.

Drabsmand i Chicago skjulte sig i dametøj

Den formodede drabsmand ved 4. juli-fejringen udenfor Chicago havde ifølge det lokale politi planlagt sit angreb i flere uger forinden. Det skriver CNN. Den 21-årige, der blev anholdt i dag, brugte ifølge politiet sin mors bil til at undslippe scenen og skjulte derefter sin identitet ved at bære kvindetøj.

Tysk mand i kritisk tilstand efter drukneulykke

En 58-årig tysk mand er i kritisk tilstand efter en drukneulykke i Harboøre. Det skriver Midt- og Vestjyllands Politi på Twitter. Manden drev i land og blev forsøgt genoplivet. 

Oliepris falder med ni procent

Prisen på en tønde af den amerikanske referenceolie, WTI, falder tirsdag med ni procent til under 100 dollar. Det er første gang siden 11. maj, at prisen er under det niveau, hvilket betegnes som et psykologisk referencepunkt. Nordsøolien er trods et jævnt fald den seneste tid lige over 100 dollar. 

Region skal undersøge mistænktes kontakt til psykiatrien

Efter skyderiet i storcenteret Field's skal Region Hovedstaden efter aftale med Sundhedsministeriet afdække den 22-årige formodede gerningsmands kontakt til psykiatrien. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse. Politiet har efter skyderiet fortalt, at den 22-årige er kendt i psykiatrien.

Mand erkender journalistdrab med bilbombe på Malta

En mand erkender nu at have dræbt den maltesiske graverjournalist Daphne Caruana Galizia i 2017. Det skriver Reuters. Caruana Galizia blev dræbt af en bilbombe tæt på hendes hjem og var kendt for at undersøge korruption, nepotisme og hvidvaskning på østaten.

Nationalbankdirektør: Ond spiral truer dansk økonomi

Stigende priser på alt fra brød, benzin og elektricitet samt højere lønninger er en farlig cocktail. Og hvis ikke det skal blive endnu værre, bør politikerne i Folketinget hurtigst muligt lægge en dæmper på samfundsøkonomien, siger direktør for Nationalbanken Lars Rohde i et interview med Dagbladet Børsen.

Rullepølse fra Tulip bliver tilbagekaldt

Rullepølse fra Tulip Pålækker bliver tilbagekaldt efter fund af listeria. Det skriver fødevareproducenten Danish Crown i en pressemeddelelse. Produktet er blevet solgt hos Coop, Salling Group, Dagrofa og på Nemlig.com og Intervare.

Sidste person fra Field's-skyderi ude af kritisk tilstand

Region Hovedstaden oplyser til TV 2, at de fire patienter, som blev indlagt på grund af skud i forbindelse med hændelsen i Fields, nu alle er i stabil tilstand. Rigshospitalet understreger dog, at der er tale om et øjebliksbillede. 

Danmark modtager to nye F-35 kampfly – men de bliver i USA

Yderligere to nye F-35 kampfly er nu landet på Luke Air Force Base i USA, og den samlede danske F-35 flåde er nu oppe på seks fly. Men de bliver foreløbigt i USA. Du kan læse Forsvarets forklaring her

12 personer anholdt for manglende fremmøde i fogedretten

Sydjyllands Politi har mandag anholdt fire personer og tirsdag otte for ikke at møde op i fogedretten. Personerne blev anholdt på deres arbejdspladser eller bopæle, skriver politiet på Twitter. 

Kronprinsen og prins Christian deltager til mindehøjtidelighed

Kronprins Frederik og prins Christian er blandt deltagerne ved en mindehøjtidelighed tirsdag aften for ofrene for skyderiet i storcentret Field's. Det fremgår af Kongehusets hjemmeside.

130 mennesker anholdt i international sag om menneskehandel

130 mennesker fra forskellige lande i Europa er blevet anholdt i en sag om menneskehandel. Det oplyser Europol, som er EU's politienhed.

Ministerium frikender embedsmænd i Støjberg-sag

Udlændinge- og Integrationsministeriet har besluttet ikke at rejse disciplinære sager mod embedsmændene Jesper Gori og Ditte Kruse Dankert i sagen om tidligere integrations- og udlændingeminister Inger Støjbergs ulovlige instruks. Det oplyser ministeriet i et skriftligt svar til Politiken.

EU vedtager Digital Service Act

EU-Parlamentet har ved en afstemning tirsdag vedtaget Digital Service Act (DSA). Lovgivningen indeholder regler for techselskabers ansvar for indhold og vil for første gang åbne for kontrol med de algoritmer, som styrer, hvilket indhold der bliver fremmet af onlineplatforme. Lovgivningen skal endeligt godkendes på et ministermøde i september.