Mink-sagen

Radikale Venstre vil have udskrevet valg efter sommerferien - her er reaktionerne

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Hvad skete der? Radikale Venstres formand, Sofie Carsten Nielsen, meddelte lørdag, at partiet i lyset af Minkkommissionens rapport vil have udskrevet valg efter sommerferien og senest ved Folketingets åbning 4. oktober. 

Det fik kort efter kritikken til at hagle ned fra blandt andet blå blok.

Hvorfor er det vigtigt? Med Radikale Venstres beslutning er der ikke politisk flertal for en advokatundersøgelse.

En "sursød sovs med meget lidt sødt i" for Mette Frederiksen, vurderer kommentator

Ifølge politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt, Noa Redington, er den radikale udmelding ”en sursød sovs med meget lidt sødt i” for Mette Frederiksen.

På den ene side vil det være en stor lettelse for statsministeren, at de radikale ikke støtter en advokatundersøgelse.

- Men hun er anbragt i en situation nu, hvor hun reelt ikke selv bestemmer, hvornår valgte skal udskrives. Og hun er anbragt i en situation, hvor valgtemaet helt sikkert kommer til at handle om magtfuldkommenhed, siger Noa Redington til TV 2.

Dermed træder Mette Frederiksen ind i en kommende valgkamp på det helt forkerte ben.

Og ifølge den politiske kommentator er der ikke megen tvivl om, hvorvidt de radikale vil stå ved deres løfte om at vælte regeringen, hvis ikke Mette Frederiksen selv udskriver valg senest 4. oktober.

- Hvis Sofie Carsten Nielsen og den radikale folketingsgruppe ikke honorer deres egen trussel, er de så meget til grin, at de burde overveje, om de overhovedet stiller op til næste folketingsvalg, siger han.

Danmark har brug for et valg, mener Lars Løkke

Overfor TV 2 kalder stifter og formand hos Moderaterne Lars Løkke Rasmussen det en ”meget radikal” og en ”meget blandet” melding.

Men selvom Moderaterne støtter en advokatundersøgelse, bakker Lars Løkke samtidig op om et snarligt folketingsvalg.

- Jeg er da sådan set enig med Sofie Carsten Nielsen i, at det er god ide at få renset den politiske luft. Danmark har brug for et valg, og Danmark har i den grad brug for en ny regering, siger han.

Ifølge Lars Løkke er Minkkommissionens rapport nemlig ”ét stort portræt af en for egenrådig regering”.

Men samtidig understreger han, at spørgsmålet om en advokatundersøgelse ikke forsvinder, bare fordi der udskrives valg til efteråret.

- Så er redegørelsen jo så ung og frisk, at man kan arbejde videre med den. Det vil jo bare være noget, det nye folketing skal tage stilling til. Og der kommer de radikale ikke af krogen, siger Lars Løkke.

Jakob Ellemann: - Enten har man tillid til statsministeren, eller også har man ikke

Spørger man Venstres Formand, Jakob Ellemann-Jensen, svigter Radikale Venstre ”deres egne retsstatsprincipper” og freder statsministeren.

Det skriver han i et opslag på Facebook.

- De vil end ikke have en uvildig advokatvurdering. Enten har man tillid til, at statsministeren kan fortsætte med at lede landet, eller også har man ikke, skriver han.

Jakob Ellemann-Jensen skriver dog samtidig, at han ser frem til et folketingsvalg hurtigst muligt, "så danskerne kan afgøre, om de vil have en ny borgerlig regering".

Pia Kjærsgaard: En "gratis omgang" for Radikale Venstre

Stifteren af Dansk Folkeparti og medlem af Folketinget for partiet, Pia Kjærsgaard, kalder Radikale Venstres udmelding en "gratis omgang" på Twitter. 

- Det har hele tiden ligget i luften, at der blev valg i september. Nu bliver det måske lidt før, vi får se, skriver hun. 

Et ja til en advokatundersøgelse ville have været en "krigserklæring til regeringen"

Jarl Cordua, borgerlig politisk kommentator, fortæller, at det ville have været en "krigserklæringen til regeringen", hvis Radikale Venstre havde sagt ja til en advokatundersøgelse. 

For hvis de havde sagt ja, ville partiet om nogle uger, når advokatundersøgelsen var færdig, stå i "det samme dilemma", som det har stået i indtil nu: Nemlig, hvad skal der så ske?

- I mellemtiden ville Radikale Venstre have fået Socialdemokratiet som fjende, og den tillid, man har forsøgt at bygge op efter nogle år ude i kulden, ville ramle med det samme, siger Jarl Cordua og tilføjer:

- Her markerer man, at man er utilfreds, men man destruerer ikke sit gode forhold til regeringen.

- Radikale Venstre gør grin med danskerne

Folketingsmedlem for Nye Borgerlige, Lars Boje Mathiesen, skriver på Twitter, at Radikale Venstres melding er at "gøre grin med danskerne". 

- Så Radikale Venstres konsekvens er altså en sandsynligvis koordineret udmelding med Mette Frederiksen om afholdelse af et valg, som de sikkert allerede godt vidste, der ville komme, skriver han. 

Politisk kommentator: Socialdemokratiet kommer ikke til at diskutere et fremtidigt valg

Politisk ordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Stoklund, har på Twitter skrevet, at han er tilfreds med Radikale Venstres melding om, at de ikke mener, der skal laves en avokatundersøgelse. 

Han nævner dog ikke Sofie Carsten Nielsens melding om, at partiet "opfordrer og forventer", at statsministeren udskriver valg efter sommerferien.

Politisk kommentator, Hans Engell, fortæller, Stoklund formentlig ikke kommenterer på opfordringen, fordi Socialdemokratiet har besluttet, at denne sag skal tages "helt oppefra". 

- Der er flere måneder, til folketinget åbner. Socialdemokratiet vil ikke begynde at begive sig ind i diskussioner og opgør om denne sag, siger han. 

Han tilføjer, at Mette Frederiksen derfor heller ikke kommer til at kommentere på sagen – medmindre hun bliver tvunget til det. 

- Jeg tror, at Socialdemokratiet vil se sådan her på det: den tid, den glæde, den sorg. Og det er ikke på grundlag af Sofie Carsten Nielsens udspil, at de vil gå ind i denne her diskussion, siger han. 

Vanopslagh: Et kommende valg vil afgøre, "hvilket folkestyre Danmark skal have"

Endnu et blåt parti er utilfreds med Radikale Venstres udmelding om, at de ikke ønsker en advokatundersøgelse. 

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, meddeler på Twitter, at det ikke "bude være befolkningen, der afgør skyldsspørgsmål, men jurister og dommere". 

- Nå, så betød skåltalerne om retsstaten ikke så meget, når først duften af læderet i ministerbilen var til stede, skriver han. 

Han tilføjer, at han ser frem til en kommende valgkamp, og at det bliver et valg om, "hvilket folkestyre Danmarks skal have". 

Socialdemokratiets politiske ordfører er tilfreds efter Radikale Venstres melding

Politisk ordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Stoklund, skriver på Twitter, at han er tilfreds efter Radikale Venstres melding om, at de ikke mener, der skal laves en advokatundersøgelse.

Dermed faldt muligheden til jorden, da det betyder, at der ikke er politisk flertal for undersøgelsen. 

- På baggrund af Minkkommissionens beretning er det åbenbart, at der ikke er noget grundlag for en Rigsret. Det er et flertal i Folketinget nu også nået frem til, og det er vi selvfølgelig tilfredse med, skriver Rasmus Stoklund på Twitter. 

Han nævner dog ikke Sofie Carsten Nielsens melding om, at partiet "opfordrer og forventer", at statsministeren udskriver valg efter sommerferien.

Forvent ikke nogen melding fra statsministeren i dag

Ifølge politisk kommentator, Hans Engell, skal danskerne ikke forvente et svar fra statsministeren i dag på Radikale Venstres opfordring til et folketingsvalg efter sommerferien. 

- Mit indtryk er, at Mette Frederiksen ikke kommer med nogen meldinger i dag eller de næste dage. Der kommer ingen meldinger fra regeringen, siger han. 

Han tilføjer, at der måske vil komme en melding fra den socialdemokratiske folketingsgruppe, om at det er "en interessant melding, men der er lang tid til 4. oktober".

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Statsministeriet. 

Sofie Carsten Nielsen slår fast: Udtrykker mistillid, hvis valget ikke kommer

Efter at Sofie Carsten Nielsens meddelse om, at Radikale Venstre "opfordrer og forventer", at statsministeren udskriver valg efter sommerferien, har der været tvivl, hvad konsekvenserne vil være, hvis Mette Frederiksen ikke følger opfordringen. 

På Twitter slår Sofie Carsten Nielsen nu fast, at Radikale Venstre trækker støtten til regeringen, hvis der ikke bliver udskrevet valg inden 4. oktober. 

- Så udtrykker vi mistillid ved Folketingets åbning, lyder svaret på Twitter til en af den mange spørgsmål til eventuelle konsekvenser. 

Morten Messerschmidt: Radikale Venstre er et parti, der er til salg

Formanden for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, fortæller, at Radikale Venstres udmelding om valg efter sommerferien ikke "er nogen stor nyhed". Det har statsministeren allerede planlagt, tilføjer han. 

Samme holdning har formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, også udtrykt tidligere. 

- Det her er nok det klareste eksempel i Danmarks nyere historie, at man har kunnet veksle forventede ministerposter med helt garantede retsstatsprincipper, siger Morten Messerschmidt og tilføjer:

- Radikale Venstre er et parti, der er til salg. Der er ingen tvivl om, at Mette Frederiksen har stillet dem i udsigt, at der skal være et folketingsvalg henover sensommeren, og at hvis der er et rødt flertal, vil hun blive flankeret af dem.

Ønsket om valg er et "rent stunt" ifølge Søren Pape Poulsen

Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, er skuffet over Radikale Venstres melding om, at et folketingsvalg efter sommerferien er en bedre løsning end en advokatundersøgelse i lyset af Minkkommissionens rapport. 

- I stedet for, at vi alle sammen leger lommejurister, er det så ikke bedre at bede nogle rigtige jurister finde ud af, om der er tale om groft uagtsomhed eller ej, siger han til TV 2. 

- Det her med valg er jo et rent stunt. Det har statsministeren jo allerede planlagt. 

Han tilføjer, at han dog glæder sig til et kommende folketingsvalg. 

Sikandar Siddique er skuffet og vred

Formanden for Frie Grønne, Sikandar Siddique, skriver på Twitter, at han "ikke bare er skuffet" over Radikale Venstres melding. Han er "vred på demokratiet og retsstatens vegne". 

-  En advokatvurdering er vigtig for tilliden til folkestyret. Men så lad os få det valg og lade danskerne tage stilling. Nu kender vi i det mindste hovedtemaet for valgkampen, skriver han.

Søren Pape Poulsen: Radikale kræver det, statsministeren allerede har planlagt

Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, er ikke yderligt imponeret over Radikale Venstres melding. 

- Radikale kræver det som statsministeren allerede har planlagt – valg inden Folketinget åbner. Og freder hende, skriver han på Twitter. 

Politisk kommentator: Undertone af trussel om mistillid

Sofie Carsten Nielsen skriver på Facebook, at Radikale Venstre ikke ønsker at lade uafhængige advokater vurdere, om der er grundlag for at føre en rigsretssag mod statsministeren i minkskandalen. 

Dermed er der ikke politisk flertal for en advokatvurdering.

Det er dog politiske kommentator Hans Engells indtryk, at der er en "ret betydelig utilfredshed" med Mette Frederiksens pressemøde fredag. 

- Man skal lægge mærke til, at de radikale opfordrer til, at der udskrives et nyt valg. Men der er også en undertone af, at hvis der ikke følges op på den opfrodring, kan der stilles et mistillidsvotum, siger han. 

Forventer, at Mette Frederiksen udskriver valg

Mette Frederiksen skal udskrive valg, så snart at Danmark er tilbage fra sommerferie.

Det skriver Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre, på sin Facebook-profil.

- Derfor opfordrer vi i dag Mette Frederiksen til at udskrive valg i Danmark efter sommerferien – og senest inden Folketinget igen samles til oktober. Der er brug for en ny start.

Folketingets åbning er tirsdag 4. oktober.

Mødet nærmer sig sin afslutning

Mødet er sat til at vare til 11.45, og ifølge TV 2s oplysninger vil mødet slutte her, uagtet at der stadig er talere, som ønsker ordet. 

TV 2 er klar til at jagte reaktioner efter mødet. 

Mette Frederiksen frikender sig selv

Statsminister Mette Frederiksen meddelte fredag på et pressemøde, at hun ikke mener, der er grundlag for at gå videre med en advokatundersøgelse. 

Hun argumenterede blandt andet for, at Minkkomissionen har slået fast, at hun ikke vidste, der ikke var hjemmel til beslutningen om at aflive alle mink. Det er korrekt, men samtidig slog kommissionen fast, at hendes ord på pressemødet 4. november, hvor hun meddelte, at alle mink skulle aflives, var "groft vildledende og klart ulovlig"

Du kan læse hele ordvekslingen mellem statsministeren og TV 2s journalist på gårsdagens pressemøde her.

Hvorfor er det vigtigt, hvad Radikale Venstre mener?

Det spørgsmål, mange håber at få besvaret i dag, er: Vil Radikale Venste have en advokatundersøgelse af minksagen eller ej? 

Det er interessant, hvad Radikale Venste mener, fordi det kræver et flertal i Folketinget, hvis der skal laves en uvildig advokatundersøgelse, og her er partiets mandater afgørende. 

Indtil videre er der 74 mandater for. Hvis Radikale Venstre med sine 14 mandater bakker op om en undersøgelse, er der flertal. Siger de nej, kan der ikke samles flertal. 

En eventuel advokatundersøgelse vil være med henblik på at vurdere, om Mette Frederiksen kan stilles for en rigsret. 

Få overblikket over, hvilke partier der mener hvad herunder.