Samfund

Dagens nyheder 1. juli 2022

Livebloggen opdateres ikke længere.

Her giver vi dig dagens nyheder i kort form. Vi opdaterer hele tiden, hele dagen. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Sportsdirektør på danskerhold smittet med coronavirus

Sportsdirektør Tom Steels er testet positiv for corona og forlader Tour de France, meddeler Quick-Step, som har tre danske ryttere på sit hold.

Tysk 'krypto-dronning' på FBI-liste over efterlyste

Tyske Ruja Ignatova, der kaldes 'krypto-dronningen' og anklages for at stå bag en falsk kryptovaluta med navnet OneCoin, er nu på det amerikanske forbundspoliti FBI's liste over de ti mest efterlyste kriminelle på flugt, skriver CNN. Ifølge anklagerne blev OneCoin Ltd. med base i Bulgarien drevet som et pyramidespil.

Mægler i SAS-konflikt: Parterne nærmer sig hinanden

Få timer før fristen for forhandlingerne i Stockholm mellem SAS og selskabets piloter udløber ved midnatstid, nærmer parterne sig nu hinanden. Det siger rigsmægler Mats Rusland klokken 21 fredag aften ifølge flere svenske og norske medier, blandt dem NRK. Men det hele er ikke på plads endnu, siger Rusland. Hvis parterne ikke når en aftale inden midnat, går de 900 SAS-piloter i strejke - men forhandlingsfristen kan også blive udsat igen

Tyrkisk domstol lukker for to medier fra USA og Tyskland

Det tyske medie Deutsche Welle og amerikanske Voice of America er nu ikke længere tilgængelige i Tyrkiet, skriver blandt andet det svenske nyhedsbureau TT. En domstol i Ankara har forbudt adgang til medierne fordi de ikke har søgt en sendetilladelse, som blev indført i februar i år for udenlandske medier i Tyrkiet.

Demonstranter sætter ild til parlament i Libyen

Demonstranter er fredag trængt ind i parlamentsbygningen i Tobruk i Libyen og har sat ild til den, siger øjenvidner til nyhedsbureauet Reuters. Sikkerhedsvagter, der skal beskytte stedet, har trukket sig væk fra stedet, siger øjenvidnerne. 

13 kørt med ambulance ved Tour-start

Hovedstadens Akutberedskab melder om en forholdsvis rolig dag for beredskabet under starten på Tour de France. Akutberedskabet har kørt 13 ambulanceture indenfor Tour-området, oplyser beredskabet i et tweet.

Personale i ældrepleje opfordres til selvtest for coronavirus to gange om ugen

Fra fredag bliver personale i ældreplejen og på sociale tilbud med sårbare opfordret til at tage to selvtests for covid-19 om ugen.  Det skriver Social- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse. Fra 15. august bliver det faste personale i stedet opfordret til en pcr-test hver 14. dag.

Første samkønnede par viet i Schweiz

De to mænd Alois Carnier og Peter Leu er i Schaffhausen blevet viet som det første samkønnede par i Schweiz, skriver nyhedsbureauet Reuters. Schweiz har som et de sidste lande i Europa legaliseret samkønnede ægteskaber. Par med samme køn har siden 2007 kunnet indgå registreret partnerskab i landet, men først nu har de også fået tilladelse til at gifte sig.

Hackerangreb med falske regninger koster kommune 277.000 kroner

Ved at hacke en medarbejders kommunale mailkoto er det lykkedes hackere at svindle sig til 277.000 kroner ved at sende falske fakturaer til økonomiafdelingen i Næstved Kommune, skriver sn.dk. Sagen er meldt til politiet, og alle kommunens 6500 ansatte er blevet bedt om at skife password.

Assange anker udlevering

Julian Assange, stifter af Wikileaks, anker nu en afgørelse fra den britiske regering om at udlevere ham til USA. En ankebegæring er fredag blevet modtaget i det britiske retssystem, bekræfter myndighedskilder over for det franske nyhedsbureau AFP. Udleveringen blev i juni i år godkendt af den britiske indenrigsminister, Priti Patel.

33.000 børn på flugt fra vold i Mozambique

Omkring 33.000 børn er på flugt fra vold i Mozambique, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Konservativt parlamentsmedlem suspenderet efter gramseanklager

Chris Pincher, 52-årigt konservativt parlamentsmedlem i Storbritannien, er blevet suspenderet af sit parti efter anklager mod ham om, at han skal have "gramset på to mænd, mens andre så det", skriver Sky News. Pincher har tidligere trukket sig fra en ordførerpost i partiet og beklaget, at han havde fået for meget at drikke, da det skete.

70-årig fængslet for at besidde ulovlige våben i Horsens

En 70-årig mand er ved retten i Horsens blevet varetægtsfængslet fire uger, sigtet for ulovlig våbenbesiddelse, skriver Horsens Folkeblad. Den 70-årige har ifølge mediet erkendt at have været i besiddelse af signalrevolvere og ammunition.

Stor stigning i corona-smitte i Storbritannien

Antallet af tilfælde af smitte med coronavirus i Storbritannien er steget med over en halv million på en uge, oplyser Storbritanniens kontor for statistik ifølge blandt andet NRK. I alt 2,3 millioner mennesker i private hjem menes at have haft coronavirus i sidste uge, og det er en stigning på 32 procent i forhold til ugen før.

Politiet opgiver at opklare hærværk mod statue af Hans Egede

Grønlands Politi opgiver at finde ud af, hvem der stod bag hærværket imod en statue af den dansk-norske præst Hans Egede i Nuuk i juni 2020. Det oplyser politiet i en pressemeddelelse. I løbet af efterforskningen har fire mulige gerningsmænd været sigtet. Men det er ikke lykkedes at finde nogle afgørende beviser og rejse en tiltale, oplyser politiet.

Antallet af henrettelser i Iran fordoblet

I første halvår af 2022 blev 251 personer henrettet i Iran, oplyser menneskerettighedsorganisationen Iran Human Rights, der har base i Oslo, ifølge det norske nyhedsbureau NTB. Det er mere end dobbelt så mange som i samme periode sidste år, hvor 117 personer blev henrettet i Iran. 

WHO vil have hurtig indsats mod abekopper i Europa

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) opfordrer fredag til en hurtig indsats for at få stoppet spredning af abekopper i Europa, hvor antallet af tilfældet er tredoblet i de eneste to uger. Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

To biler i ulykke ved Brønderslev

To biler er stødt frontalt sammen i en ulykke på Aalborgvej nær Brønderslev. Det skriver bt.dk og eb.dk. En person er svært tilskadekommen efter at have været fastklemt, oplyser politiets vagtchef til Ritzau. Under politieskorte blev både den hårdt kvæstede og den anden person bragt til sygehus i Aalborg til behandling.