Samfund

Nyhedsoverblik 29. juni

Her giver vi dig dagens nyheder i kort form. Vi opdaterer hele tiden, hele dagen. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Rotteplage får kommune til at fraråde badning

Nibe Havnebad er plaget af rotter, og derfor er havnebadet lige nu lukket. I løbet af den seneste måned er det lykkedes skadedyrsbekæmpere at fange fire til fem rotter i havnebadet. Det er ikke kun havnebadet, men hele havnen, der den seneste tid har fået besøg af ubudne gæster. Derfor skilter Aalborg Kommune nu med, at badning frarådes, skriver TV 2 Nord. 

Dommer ophæver kendelse mod Donald Trump

En dommer i delstaten New York ophævede onsdag en kendelse om at Donald Trump har vist foragt for retten. Det skriver Reuters. Kendelsen var blevet pålagt, efter at den tidligere amerikanske præsident undlod at efterkomme en stævning i en civil undersøgelse af hans forretningspraksis. Dommeren ophævede den, efter Trump efterkom domstolens tidligere ordrer.

Japansk selskab investerer milliarder i dansk medicinfabrik

Det japanske selskab Fujifilm Corporation er klar med en millardinvestering i sine danske faciliteter. Det skriver Børsen onsdag. I alt investerer selskabet cirka 11 milliarder kroner i sin medicinfabrik i Hillerød. Fujifilm er måske bedst kendt for at lave kameraudstyr, men producerer også medicinsk udstyr.

SAS aflyser flere flyvninger fra Oslo torsdag

Flyselskabet SAS bekræfter, at flere flyvninger fra Oslo Lufthavn vil blive aflyst torsdag på grund af mangel på medarbejdere efter corona-pandemien. Ifølge nyhedsbureauet NTB var der ved 19-tiden tale om syv aflyste fly. 

Stort flertal af amerikanere mener, at USA går i den forkerte retning

Et overvældende og voksende flertal af amerikanerne, hele 85 procent, siger, at USA er på vej i den forkerte retning, inklusive næsten 8 ud af 10 demokrater, ifølge en ny meningsmåling foretaget af AP. 79 procent beskriver økonomien som svag. Målingen peger på, at præsident Joe Biden står over for store udfordringer med at motivere vælgerne forud for midtvejsvalget til efteråret.

R. Kelly idømt 30 års fængsel

Den amerikanske R&B-sanger R. Kelly er idømt 30 års fængsel. Sidste år blev han fundet skyldig i anklager om menneskehandel og seksuelt misbrug af børn. Den 55-årige musiker har ventet syv måneder på strafudmålingen i sagen, hvor han er anklaget for gennem årtier at have udnyttet sin stjernestatus og rigdom til at lokke kvinder og mindreårige piger til sex. Det skriver Reuters.

Terrorist får livstid for Frankrigs mest dødelige angreb

Salah Abdeslam er blevet idømt livsvarigt fængsel uden mulighed for tidlig prøveløsladelse for hans rolle i det dødelige angreb i Paris 13. november 2015. Det skriver Reuters.

Politisk flertal aftaler at sænke beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft

Regeringen har sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne indgået en aftale om at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft til 375.000 kroner. Det sker i en midlertidig periode på tre år, oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Medlem af terrorgruppe bag Frankrigs mest dødelige angreb dømt

Salah Abdeslam, som menes at være det eneste overlevende medlem af gruppen, der udførte det mest dødelige angreb nogensinde set i fredstids Frankrig, blev onsdag kendt skyldig i terrorisme og anklager om mord af en straffedomstol i Pars. 

Fransk minister under efterforskning for voldtægtsforsøg

Anklagemyndigheden i Paris har indledt en undersøgelse af Frankrigs handicapminister, Damien Abad, på mistanke om voldtægtsforsøg. Det rapporterer flere franske medier, herunder Le Parisien. Abad har tidligere benægtet beskyldningerne om voldtægt og anden seksuelle overgreb fra flere kvinder mod ham gennem pressen.

Israels premierminister genopstiller ikke

Den israelske premierminister, Naftali Bennett, genopstiller ikke ved det kommende valg. Det oplyser hans ministerkontor ifølge nyhedsbureauet AP.

Kristian Thulesen Dahl har sendt en vælgererklæring i Støjbergs retning

Kristian Thulesen Dahl har sendt en vælgererklæring afsted mod Inger Støjbergs nystiftede parti, Danmarksdemokraterne. Det siger han til DR. Han tilføjer, at det endnu er for tidligt at sige, om han skal være en del af Støjbergs politiske projekt, efter at han onsdag har meldt sig ud af DF.

Amerikansk højesteretsdommer går på pension

Den liberale amerikanske højesteretsdommer Stephen Breyer går på pension 30. juni ifølge nyhedsbureauet Reuters. Breyer blev udnævnt af daværende præsident Bill Clinton i 1994. Breyers pension baner vejen for, at præsident Joe Bidens udnævnte Ketanji Brown Jackson bliver taget i ed til livstidsstillingen for at erstatte ham, sagde retten onsdag – herved bliver Jackson den første sorte kvinde til at tjene i landets øverste retsinstans.

Støjberg åbner døren for Thulesen Dahl

"Hvis han kan se sig selv i Danmarksdemokraterne, så er han selvfølgelig velkommen". Sådan siger Inger Støjberg om udsigterne til, at Kristian Thulesen Dahl kan blive en del af hendes nye parti.

Populær badestrand lukket efter forhøjede værdier af tarmbakterier

Badning frarådes ved Liseleje Strand, skriver Halsnæs Kommune i en pressemeddelelse. Det skyldes badevandsmålinger, som viser forhøjede værdier af bakterietyperne enterokokker samt E.Coli. Derfor har kommunen sammen med Nordsjællands Livredningstjeneste hejst røde flag ved strandene omkring det yderst populære sommerhusområde i Nordsjælland.

WHO fordømmer amerikansk abortbeslutning

"Alle kvinder skal have ret til at vælge, når det kommer til deres krop og helbred. Punktum". Sådan lyder det fra WHO-chefen, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på Twitter som reaktion på den amerikanske højesterets beslutning om at omstøde den skelsættende 'Roe mod Wade'-afgørelse fra 1973, der gav kvinder ret til abort.

Kristian Thulesen Dahl melder sig ud af DF

Kristian Thulesen Dahl melder sig ud af Dansk Folkeparti. Det skriver han i et opslag på Facebook. 

Norsk efterretningstjeneste: Flere var involveret i skyderi i Oslo

Norsk politi's efterretningstjeneste (PST) mener, at flere personer var involveret i skyderiet i Oslo lørdag aften. Det oplyser norske TV 2. PST-chefen Roger Berg ønsker ikke at kommentere på, hvem de har i søgelyset i forhold til terrorhandlingen, men de leder efter flere mennesker. En 43-årig mand er sigtet for terror, drab og mordforsøg efter skyderiet, hvor to blev dræbt og 21 såret. 

64-årig idømt 7 års fængsel for vanrøgt, mishandling og drabsforsøg på kone

Landsretten har onsdag idømt en 64-årig mand 7 års fængsel for vanrøgt og mishandling af sin kone samt for at have forsøgt at dræbe hende ved at servere mad for hende, selvom hun på grund af sygdom ikke måtte få fast føde og derfor var ved at dø af kvælning. Det skriver Statsadvokaten i København på Twitter. 

Norge kommer til at se mere svært bevæbnet politi i gaderne

Borgere i Norge kan i fremtiden komme til at se mere svært bevæbnet politi i gaderne. Det siger Roger Berg, der er chef for det norske politis efterretningstjeneste (PST) på et pressemøde onsdag.